Dialogi: Veistä asetellaan HIFK:n kurkulle − Häkistä vapautuva Tyrväinen on Sopasen kaipaama sytyke

LIIGA / Artikkeli
Uusi vastuunkantaja ilmoittautuu, kun Juhani Tyrväinen pelaa pudotuspelikevään ensimmäisen ottelunsa.
JYPin ja HIFK:n välinen neljäs puolivälieräottelu pelataan maanantaina Helsingissä. Hieman tunnustellen käynnistynyt sarja on syttynyt roihuunsa, joten on aika peilata mennyttä ja povata tulevaa.

JYP johtaa kolmen ottelun jälkeen sarjaa otteluvoitoin 2−1. Otteluiden tasaisuutta kuvastaa hyvin se, että kaikki kohtaamiset ovat päättyneet yhden maalin erolla. Tämän lisäksi kaksi viimeisintä ottelua ovat tarvinneet jatkoerän ottelun ratkaisemiseen.

Sarja lähti käyntiin hieman tunnustellen, mutta Helsingissä alkoi jo kipinöidä. Lauantain kolmannessa ottelussa draaman kaari oli vähintään pudotuspelien arvoinen.

Neljännen osaottelun alla sarjan kulusta keskustelevat Otto Leinonen sekä Jere Korkalainen

Ottelupallo tarjolla Jyväskylään

Korkalainen: Niin, hieman tunnustelevan alun jälkeen voitaneen sanoa, että pudotuspelit ovat täällä ja se kelpaa vallan mainiosti. Vierasryöstön jälkeen momentum oli hetken HIFK:lla, mutta JYP ryösti sen takaisin viikonlopun kahdella voitollaan.

"Sarja on ollut odotusarvoltaan sellainen, mitä toivoinkin."

Molemmissa tappioissa helsinkiläisjoukkueelle tarjoiltiin varsin katkeraa kalkkia. Perjantain tappio sisuunnutti HIFK:ta lauantain kohtaamisen alussa, mutta kahden peräkkäisen niukan tappion henkinen vaikutus nähdään maanantaina. 

Miten uskot lähtökohtien vaikuttavan HIFK:hon? Varsinkin kun muistetaan, että tappiolla joukkue tulee keskiviikkona Jyväskylään veitsi kurkulla.

Leinonen: Sarja on ollut odotusarvoltaan sellainen, mitä toivoinkin. Vaikka ensimmäinen ottelu olikin hieman tunnusteleva, niin kaksi jälkimmäistä ottelua on ollut pudotuspelikiekkoa parhaimmillaan.

Viikonlopun ottelut olivat kieltämättä HIFK:lle katkerat. Helsinkiläiset vastasivat perjantain otteluun mielestäni hyvin ja se näkyi varsinkin lauantaina ottelun alussa. Maalinteon tehottomuus ja maalineduspelaaminen sakkasivat pahemman kerran, eikä näissä asioissa voi antaa JYPille yhtään siimaa. Muuten, niin kuin näimme, jyväskyläläiset käyttävät mahdollisuudet heti hyväkseen.

Uskon kuitenkin, että maanantaina nähdään sisuuntunut HIFK kotiyleisön edessä. Pelillisesti HIFK on kuitenkin pystynyt vastaamaan JYPin heittämään haasteeseen varsin hyvin, joten en usko, että helsinkiläiset lähtisivät liian varovaisesti pelaamaan. 

Toki se mahdollisuus on aina olemassa ja voitto kairataan samanlaisella puolustustaistelulla kuin ensimmäisessä kohtaamisessa. HIFK on kuitenkin osoittanut tällä kaudella, että se on sitkeä joukkue ja tähän päälle Juhani Tyrväisen paluu, niin uskon, että maanantaina nähdään jälleen laadukas kiekko-ottelu.

Korkalainen: Mennään Tyrväiseen vielä myöhemmin tarkemmin, mutta helppo tuo haasteeseen vastaaminen on allekirjoittaa. Vaikka jokaiseen peliin mahtuu toki hallintahetket puolin ja toisin, tasaisuus on ollut paras adjektiivi tähän sarjaan.

Tämä ei varmasti tule muuttumaan mihinkään maanantaina. HIFK tulee olemaan jälleen hieman aloitteellisempi joukkue, mutta tähän puolestaan JYP pystyi viimeksi vastaamaan tiiviillä puolustuspelaamisella.

Itse uskon kuvan lähentelevän paljolti kolmatta osaottelua, jota pystyi hetkittäin kuvailemaan jopa melko hurlumhei-henkiseksi. Molemmat joukkueet käyttivät rohkeasti omia vahvuuksiaan, mikä kasvatti tempoa, mikä puolestaan kasvatti täpärien tilanteiden määrää.

Samalla myös intensiteetti on kasvanut sarjan edetessä. Tunteiden kontrolli ja huolellisuus ovat varmasti avainteemoja yleisemmällä tasolla.

Yksi asia, johon huomioni kiinnittyy on molempien joukkueiden maalineduspelaaminen. Lauantaina seitsemästä maalista viisi iskettiin maalinedustalta, kun joko taustanousut jäivät lukematta, tai puolustajat eivät pelanneet hyökkääjän mailaa pois.

Tässä yksi avainteema, jossa JYP on edellisissä voitokkaissa osaotteluissa ollut edellä. Tämän teeman terävöittäminen on erityisen tärkeää, jos HIFK ei halua tulla Jyväskylään sarjan ollessa tilanteessa 3−1. Tuossa tilanteessa enteilisin sarjan loppuvan jo keskiviikkona.

Taistelun tiivistyessä myös taistelupareja syntyy.

Leinonen: Niin, se maalineduspelaaminen. Se oli yksi avainteemoista ennen ottelusarjan alkua ja taitaa olla sitä nyt vielä korostuneemmin. Yksi asia, mikä siihen on vaikuttanut, on se, että HIFK:n trap on ollut ajoittain vaikeuksissa. Se on ollut joko liian valuva tai liian passiivinen.

Varsinkin lauantaina, JYP pääsi iskemään trapin sisällä oleviin isoihin, vapaisiin tiloihin. Mikäli HIFK:n kärkikarvaajat ottivat aavistuksen korkeammalta hyökkäystä vastaan, alla olevat kolme pelaajaa eivät nousseet mukana, vaan valuivat oman puolustussiniviivan tuntumaan. 

"JYP on mennyt pelillisesti sarjan aikana enemmän eteenpäin."

HIFK:n trap-pelaamisesta ehkä uupuu aloitteellisuus ja tietynlainen eteenpäin puolustaminen viisikkona. JYPin on ollut ajoittain todella helppo muutamalla syötöllä saada keskialueelle hyökkääjä täyteen vauhtiin, kun etäisyydet HIFK:n viisikolla on kasvanut. 

Kun JYP ehtii ensimmäisenä päätykiekkoon ja voittaa päädyssä kaksinkamppailutilanteen, HIFK:n maalin eteen syntyy vapaita tiloja, kun toisen HIFK:n pelaajan pitää reagoida hävittyyn kaksinkamppailuun. Näin JYPin pelaajat ovat hukkuneet HIFK:lta tai HIFK:n pelaajat ovat olleet myöhässä oman maalinsa edustalla. Se, miten puolustat ylempänä kenttää, vaikuttaa heti oman puolustusalueen puolustamiseen. 

Korkalainen: Kyllä me vain samaa sarjaa katselemme. Mietin jo keskiviikon ryöstöretken jälkeen, että riittääkö HIFK:n esittämät eväät esimerkiksi uuteen voittoisaan vierasotteluun. Jälkiviisaana on helppo sanoa, että JYP on mennyt pelillisesti sarjan aikana enemmän eteenpäin.

Iso kulmakivi HIFK:n trapin puhkomisessa on viisikon yhtenäistyminen. Hyökkäyksiinlähdöissä viisikon rytmi on huomattavasti yhteneväisempi, mikä helpottaa sekä keskialueen puhkomista että päätykiekkoihin ehtimistä. 

Erot päätypelaamisen lähtökohtiin syntyvät eritoten keskialueella, jossa JYP onnistuu paremman viisikkopelin turvin luomaan vauhtieroja kohti päätykiekkoja. Täten JYP pääsee hyvistä lähtökohdista mahdollisesti suurimpaan omaan vahvuuteensa ja ajaa HIFK:n kamppailemaan suurimman ongelmansa kanssa.

JYP taivutti HIFK:n viikonloppuna polvilleen, miten helsinkiläiset vastaavat?

Jatkoa ajatellen mielenkiintoinen yksityiskohta on HIFK:n esittämä muutos avauspelaamisessa omissa hyökkäyksiinlähdöissään sekä suunnanmuutoksissa. Helsinkiläisryhmä hyödynsi aiempaa enemmän sentteriä avaussyötön suuntana, mikä hieman yllätti isännät.

Tätä kautta hyökkäyspelin rakenne oli huomattavasti kestävämmällä pohjalla pitkän hyökkäyspelin rakentelussa. Täten myös JYPin maalineduspuolustaminen voi nousta aiempaa suuremmaksi ongelmaksi, ja siitä ollaan nähty jo viitteitä.

Sentterin hyödyntämisestä avauspelaamisessa päästäänkin Tyrväisen paluuseen. Tuoko tämä HIFK:n taivaalle vain poutapilviä?

Leinonen: Olet aivan oikeilla jäljillä tässä. Hyökkäyksiinlähdöissä sentterin ja keskikaistan korostunut käyttäminen on yllättänyt hieman itseänikin, sillä en olisi runkosarjan perusteella tuota osannut odottaa. Toki sitä nähtiin runkosarjassakin, mutta yleensä avaussyötön suuntana oli laidassa oleva hyökkääjä.

Mikäli HIFK jatkaa keskikaista käyttöä, on Tyrväinen mainio lisä siihen - kuten myös hyökkäysalueen päätypelaamiseen. Hän on vahva kiekon suojaaja ja sitkeä taistelija, joten JYPin puolustajille on tarjolla mielenkiintoinen lisähaaste.

En pysty olemaan ajattelematta, että hänet istutettaisiin Vili Sopasen vierelle, sillä Sopanen on ollut ehkä hieman riippakivenä HIFK:n hyökkäyspelaamisessa. Kun hän on saanut kiekon, ratkaisut eivät yleensä ole olleet edistäviä. Ratkaisut kestävät liian kauan. Tyrväisen paluu sentteriksi voisi herättää Sopasenkin liekkeihin. Kaikki kunnia Panu Mieholle, mutta hän ei ole ollut Sopasen kanssa samalla aaltopituudella.

"Heiskanen on ollut esillä paljossa pahassa."

Ja muutenkin Tyrväisen poissaolo on näkynyt, varsinkin aloitusympyrässä. Hän on myös ehkä se näyttävin HIFK:n hyökkääjistä, joka herättää tunteita puoleen ja toiseen. 

Toinen puoli on sitten hänen tunnepuolen läikkyminen. Siitä ollaankin saatu viitteitä runkosarjassa pelikieltojen kera, joten yhteenottoja on luvassa JYP-pelaajien kanssa. Uskon silti, että Tyrväisen paluu auttaa paljon HIFK:ta.

Myös ketjujen välinen peluutus saattaa Tyrväisen paluun myötä nousta vielä isompaan rooliin, vaikka siitäkin viitteitä on jo näkynyt. Peluutuksesta puheen ollen, Miro Heiskanen on jälleen pelannut valtavia määriä. Onko se mielestäsi näkynyt? Ja mitä kertoo Juha-Pekka Hytösen ja Ossi Louhivaaran miinukset tehotilastossa? 

Korkalainen: HIFK:lle Sopasen sytyttäminen olisi valtaisan tärkeä asia, sillä helsinkiläisten teho-osasto kaipaa lisää hartioita. Voisi kuvitella, että tyrväiset halutaan saada järkyttämään joko Jarkko Immosen tai Antti Suomelan kolmikon pelihuumoria.

Yksilöistä suurimmin haluankin nostaa juuri suomalaisen kiekkoilun puolustuksen kultapojun. Tutun hyökkäyssuunnan virtuositeetin lisäksi Heiskanen on ollut esillä paljossa pahassa.

Heiskasen keskimääräinen peliaika sarjassa on ollut karvan alle 26 minuuttia. Tämä on raskaan kauden loppuhuipennuksessa järisyttävä kuorma, selvästi ottelusarjan suurin. Ylipäätään raskaimmin kuormitettujen pelaajien kärkiosasta on varsin HIFK-painotteinen.

Kuorma on näkynyt erityisesti puolustuspelaamisessa, jossa energia ei riitä jokaiseen kaksinkamppailuun ja maalinedustan puolustamiseen.

Huippulupauksen ja seuran näkökulmasta optimitilanne olisikin nuorukaisen kuorman pienentäminen, mutta onko HIFK:lla siihen varaa? Ville Varakas on ollut varsin epävarma, Markus Kankaanperän kyvykkyys on rajoittunut poikittaisen mailan jakamiseen maalilla ja Teemu Erosellakin on varaa parantaa. Entä mitä annettavaa Oliwer Kaskilla on hurjan laukauksensa lisäksi?

Hytönen ja Louhivaara ovat olleet JYPin joukkueen heikompaa osastoa tässä puolivälieräsarjassa. Anti hyökkäyssuuntaan on ollut todella vaisua, ja puolustussuuntaan on sattunut erikoisia virheitä. Varaa parantaa siis riittää.

Esimerkiksi HIFK:n 3−3-osuma oli malliesimerkki JYPin ongelmista puolustusalueella, kun Hytösen johtaman kolmikon tasapaino järkkyi kulmapelin jälkimainingeissa. 

Jos yksi nimi JYPistä pitää nostaa positiivisessa mielessä, on se Ossi Ikonen. Jatkoaikaosuma oli kirsikka hienosta työstä läpi sarjan. Varttuneemmalla iällä liigapaikkansa lunastanut puolustaja kuuluu puolustajakaluston fiksuimpiin pelaajiin, kun hyökkäyksiä käynnistetään.

» Lähetä palautetta toimitukselle