Dialogi: Tappio olisi katastrofi

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Onnistuuko Patrik Laine maalinteossa Tanskaa vastaan?
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Jatkoajan MM-kisatoimitus istui jälleen toviksi alas keskustelemaan. Onko Tanskalla mitään palaa Leijonia vastaan?

Jatkoajan Pietarin kisakaupungin toimittajista Mika Pukkinen ja Moskovassa alkusarjan seurannut Marko Jansson istuivat alas keskustelemaan Leijonien puolivälieräottelusta Tanskaa vastaan. Vaikea on löytää mitään syytä, miksi Leijonat ottelun häviäisi, sillä Suomen pitäisi itse sählätä liian monella osa-alueella, että se olisi ylipäätään mahdollista.

Mika Pukkinen: Leijonat kohtaa torstaina puolivälieräottelussa Tanskan. Ottelunhan pitäisi olla läpihuuto juttu, mutta onko Tanskalla oikeasti mitään aseita, joilla iskeä?

Marko Jansson: Tanska on osoittanut esimerkiksi Tšekkiä vastaan, että se pystyy kyllä yllättämään hyvänä päivänä kenet tahansa. Tanska on pelannut parasta ylivoimapeliä turnauksessa ja vaikka Suomen alivoima onkin toiminut hyvin, Leijonien kannattaa pysyä poissa rangaistuaitiosta.

Tanskan isoin valtti on ollut turnauksessa tasaisuus. Joukkue on hävinnyt varsinaisella peliajalla ainoastaan Ruotsille ja isäntämaa Venäjälle. Muissa otteluissa se on pystynyt taistelemaan riittävät lisäpisteet jatkoa varten.

"Tanska on hävinnyt varsinaisella peliajalla ainoastaan Ruotsille ja isäntämaa Venäjälle"

Sebastian Dahm maalillaan on omalla toiminnalla tuonut lisäpisteitä joukkueelleen. Maalivahti on kärkisijoilla turnauksen tilastoissa, eikä tätä voi jättää huomioimatta.

MP: Tanskaa ei pidä tietenkään missään nimessä aliarvioida, koska juutit ovat onnistuneet alkusarjan aikana kaapimaan pisteitä isoiltakin. Minkälaisena näet Tanskan pelitavan?

MJ: Tanskan pelitapaa voi ihailla silloin, kun se ei käänny sitä itseään vastaan.

Aggressiivinen hyökkäyksiin lähtö on toiminut turnauksen aikana, koska tilaa ei ole jätetty vastustajan nopeille vastahyökkäyksille puolustuksen toimesta. Maltillinen pelitapa on tuonut tulosta, koska viisikko ei ole hyökännyt yhtenä rintamana. Jos maltillinen peli kääntyy jäähyilyyn, niin lopputulos on yleensä ollut negatiivinen. Sitä se olisi myös Suomea vastaan.

Tanska kaipaa Dahmilta täydellistä suoritusta.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

MP: Kyllä. Pelin kuva tulee olemaan totta kai se, että Suomi hallitsee ja Tanska kyttää nopeita hyökkäyksiä. Suomen viisikkopuolustus on toiminut hyvin ja se on parantunut läpi turnauksen. Edes Kanada ei kyennyt rikkomaan Suomen tiivistä puolustusta kuin muutaman kerran koko alkulohkon päätöspelin aikana ja nekin kerrat tulivat lähinnä ottelun alussa.

"Tanskan on onnistuttava joka osa-alueella joukkueena, tai sitten Suomi kävelee leikitellen sen yli"

En jaksa millään uskoa, että myöskään Tanskalta löytyy potentiaalia rikkoa sitä, joten juuttien maalinteko on varmasti kiinni ylivoimasta, sillä viidellä viittä vastaan he tuskin siinä onnistuvat.

Itseni yllätti Kanada-ottelussa se, että ensimmäisen viiden minuutin kanadalaispyörityksen jälkeen peli oli Suomen hanskassa koko ajan ja se pelasi viisaastii myös omiin päin. Ylivoimaan ja hyökkäykseen oli tuotu lisää suoraviivaisuutta, eikä hyökkääminen mennyt samankaltaiseksi näpertelyksi, mitä joissain peleissä olemme aiemmin nähneet.

Tanska-ottelu tulee olemaan Tanskan kyttäilyä ja Suomen hallintaa. Ja luulen, että Leijonat ei jätä mitään mahdollisuutta tanskalaisille. Näetkö, että Tanskalla olisi yksilöitä tai kentällisiä, jotka pystyisivät oikeasti haastamaan Suomen tiiviin viisikon?

MJ: Tanskalla on Suomeen verrattuna hyvin kapea materiaali, joten heidän onnistumisensa on ketjujen yhteistyön varassa, jota tukee hyvä maalivahti. Ykkösketjussa hyvää yhteistyötä tehneet Nikolaj Ehlers ja Lars Eller ovat pelanneet yhteen hyvin turnauksen aikana ja pystyvät haastamaan Suomen puolustuksen. Nicklas Jensen on yksi varteenotettava ratkaisija.

Tanskan yksi syömähammas Jesper B. Jensen loukkaantui Sveitsi-ottelussa, mutta se ei vaikuttanut joukkueen tekemiseen lopulta kovin paljoa. Se osaltaan kertoo siitä, että Tanskan on onnistuttava joka osa-alueella joukkueena. Toisaalta Suomi saattaa kävellä leikitellen sen yli.

Kuinka monella osa-alueella Suomen pitäisi mielestäsi munata, että Tanskalla olisi mahdollisuus?

Esa Lindell johtaa Suomen takalinjojen kiekollista osaamista.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

MP: Leijonilla on toimivat kentälliset, leveä materiaali ja pelitapa, joka toimii kuten pitääkin. Leijonien häviäminen olisi katastrofi, mutta siihen en millään usko, koska Tanska tarvitsisi järkyttävän määrän tuuria täydellisen onnistumisen lisäksi, että voitto olisi mahdollinen. Tämä kaikki on kuitenkin utopistista.

Suomen täytyy epäonnistua totaalisesti viisikkopuolustamisessa, mikä antaisi Tanskalle tilaa luoda hyökkäystä. Jos Leijonien hyökkäyspelaaminen ottaa muutaman taka-askeleen kaikilla kolmanneksi, antaisi sekin Tanskalle sijaa onnistua. Hyökkäysalueen hyökkäyspelin tulisi olla äärettömän tunkkaista näpertelyä, jolloin Tanska ehtisi asettamaan puolustuksensa kuntoon joka kerta. Lisäksi mainittakoon, että alivoiman pitäisi olla umpisurkeaa.

"Leijonien häviäminen olisi katastrofi, mutta siihen en millään usko"

Näihin skenaarioihin en usko.

Voidaan varmasti todeta, että Tanska pyristelee mukana, mutta kaatunee Leijonien käsittelyssä kohtalaisen helposti, ellei Suomi itse peliä sotke.

Loppuun vielä tulosveikkaus, mitä veikkaat ottelun tulokseksi?

MJ:  Olisi helppo veikata Suomen ja Kanadan välisen ottelun jälkeen numeroiden repeävän vähintään samoihin 10-1-lukemiin, kun ne olivat Tanskan pelatessa Venäjää vastaan. Mutta uskon kuitenkin maltillisimpiin numeroihin.

Suomen vatsa saattaa täyttyä jo aikaisemmin ja Tanska taistelee kuitenkin kunniastaan. Jos Suomi voittaa viidellä maalilla Tanskan yhtä vastaan, niin uskon, että molemmat joukkueet kävelevät tyytyväisinä pukukoppiin.

MP: Kyllä vain. Veikkaisin äskeisiä sanomisia peilaten, että ottelu päättyy 5-0 Suomelle. Jos Tanska tekee maalin, niin uskon sen tulevan ylivoimalla. Suomen viisikko on kuitenkin tiivis, mukana kaksi hyvää maalivahtia ja peli kurinalaista, joten paljoakaan juutit tuskin pääsevät ylivoimaansa kokeilemaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle