Daniel Paille - alisuorittajasta kultaakin arvokkaammaksi

NHL / Artikkeli
Kaksi voittomaalia finaaleissa.
Kuva © Getty Images
Kuluneella kaudella myös SM-liigassa piipahtanut Daniel Paille tunnetaan elintärkeänä puolustavan roolin pelaajana. Stanley Cup –finaaleissa Paillesta on noussut esiin myös maalintekijä.

Boston Bruinsin laitahyökkääjä Daniel Paille on nousemassa NHL-vuoden 2013 pudotuspelien hahmoksi.

Kahdessa peräkkäisessä finaaliottelussa voittomaalin iskenyt kanadalainen on jo nyt iskenyt itsensä lopullisesti Bruins-fanien sydämiin. Muutaman päivän päästä noita voittomaaleja saattaa seurata uran toinen Stanley Cup –voitto.

Wellandissa, Ontariossa syntynyt Paille varttui samoilla jäillä NHL:ään selvinneiden Dan Girardin, Nathan Hortonin ja Andre Deveauxin kanssa. Kun mainio junioriura realisoitui NHL-varaukseksi, pidettiin Paillea kullanarvoisena sijoituksena Buffalo Sabresin organisaatiossa.

Vaihto Hasekiin

Sabresin finaaleihin kertaalleen vienyt Dominik Hasek oli toisena osapuolena kaupassa, jossa Buffalo Sabres nosti ensimmäisen kierroksen varaustaan kymmenen pykälää saadakseen varata Paillen numerolla 20 kesällä 2002. Kyseinen siirto Hasekin kaltaisesta legendasta jättää vähän perusteltavaa sille, kuinka haluttu Paille Buffalossa oli.

Paille tuotiin seuraan kärsivällisesti mutta suurin odotuksin. Paillea arvostettiin johtajuuden ja työmoraalinsa takia. Tämä selitti matalan varausnumeron suhteellisen vaatimattomista junioriuran pistesaldoista huolimatta. Kenties Paillesta varttuisi esikuvansa Steve Yzermanin tasoinen johtaja.

Pari vuotta ja parit Kanadan paidassa vietetyt nuorten MM-kisat myöhemmin Paille nostettiin organisaatioon. Sabresissa hänet totutettiin kärsivällisesti miesten peliin AHL:n kautta.

Pari AHL:n ja NHL:n välillä vietettyä kautta myöhemmin Paillesta tuli vakionaama NHL:ssä. Ensimmäinen täysi kausi 2007-08 kerrytti 35 tehopistettä.

Seuraava kausi jäi vaisuksi ja Paillen viimeiseksi Buffalossa. Kaksi täyttä kautta Sabresissa sujuivat ilman pudotuspelejä. Nyt Bruins-suorituksia katsellessa voidaan myös sanoa, että Paillen viimeisintä asetta ei Buffalossa koskaan päästy todistamaan – ratkaisukykyä pudotuspeleissä.

Sabresissa Paille ei koskaan lyönyt itseään täysin läpi.
Sabresissa Paille ei koskaan lyönyt itseään täysin läpi.
Kuva © Getty Images

Jos ei Buffalossa, niin sitten Bostonissa

Viimeinen kausi Sabresissa ei ollut Paillelta nousujohteinen. Suurin odotuksin seuraan tullut pelaaja ajautui kylmiin putkiin, eikä onnistunut nostamaan kompuroinutta joukkuetta suorituksillaa ylös ahdingosta.

Toimitusjohtaja Darcy Regier painoi kesällä 2009 liipasinta. Ryan Millerin ja Thomas Vanekin kalliit sopimukset painoivat palkkakattoa kohti. Oli tehtävä liikkumavaraa budjettiin, joten alisuorittanut Paille liikahti pois organisaatiosta.

Boston Bruins maksoi Paillesta yhden varausoikeuden ja yhden ehdollisen varausoikeuden. Kauppa oli historiallinen, sillä se oli divisioonavihollisten Bruinsin ja Sabresin ensimmäinen sopimuksen alaisen pelaajan kauppaaminen joukkueiden yhteisten 39 NHL-kauden aikana.

Siinä missä kolmoskierroksella varatusta Kevin Sundherista ei vielä ole tullut NHL-pelaajaa, on Paille päässyt vuolemaan kultaa Bostonissa. Keväällä 2011 mies nosti Stanley Cup –kannua Bruinsin palatessa kultakantaan vuosikymmenien tauon jälkeen. Kyseisenä keväänä Paille oli erityisen suuressa roolissa jäähyntappajana.

Painonsa arvoinen kultaa

Sama rooli on pitänyt hänet kiireisenä myös pari seuraavaa kautta. Kanadalaisduunarista ei ole kehittynyt Bruinsissa aiempaa suurempaa pistelinkoa, mutta kolmos- ja neloskenttien johtavaan rooliin mies tarjoaa aina laadukkaan panoksensa.

Merkillepantavaa Paillen pelissä ovat sijoittuminen ja nopeuden käyttäminen. Tämän lisäksi valmentaja Claude Julien on kehunut Paillen kehittynyttä kykyä nousta vastoinkäymisistä entistä vahvempana - suuremmalla itseluottamuksella takaisin pelin sykkeeseen.

Kyseisiä ominaisuuksia ehdittiin nähdä vilaukselta myös Tampereen Ilveksessä, jossa Paille piipahti työsulun aikana. Yhdeksän ottelua merkitsi sekin kuutta tehopistettä ja isoja peliaikoja, joista Paille on jälkikäteen sanonut olevansa kiitollinen. Kunto löytyi, mutta mukaan jäi myös hieman kehittyneempi tapa katsoa peliä aiempaa luovemmasta vinkkelistä.

Puoli vuotta myöhemmin maalivire on löytynyt tismalleen oikeaan aikaan. Pitkä työ jääkiekkoilijana on palkittu ikimuistoisilla maaleilla, jotka toivat Paillen osumille voittomerkinnän finaaleissa kaksi ja kolme.

Daniel Paille on malliesimerkki siitä, että jokaisesta supertähteä fanittavasta nuoresta pelaajasta ei tule Steve Yzermania. Hyvin harvasta tulee edes NHL-pelaajaa. Edes suurin odotuksin NHL:ään tulevat eivät aina lyö itseään läpi – ainakaan seurassa, joka varaa heidät.

Periksiantamattomalla työllä osa heistä kuitenkin vuolee kultaa sekä kiitosta jokaiselle vuodattamalleen hikipisaralle.

Stanley Cup -finaalien neljäs ottelu pelataan Bostonissa torstain vastaisena yönä alkaen n. klo 3.20.

Lähteet: New York Times, sabrenoise.com, boston.com, patriotledger.com

» Lähetä palautetta toimitukselle