Dallas Stars ja ailahteleva alakerta

NHL / Artikkeli
Vuosi 2016 on toistaiseksi ollut Starsille erittäin raskas.
Kuva © Getty Images
Dallas Starsille vuoden 2015 syksy oli mitä parhainta aikaa. Jamie Benn ja Tyler Seguin dominoivat kilpaa sekä John Klingberg löi viimeistään läpi koko NHL:n silmissä. Myös Kari Lehtonen ja Antti Niemi pelasivat hyvin yhdessä puolustuksen kanssa. Tammikuussa vuosi vaihtui ja Stars koki brutaalilla tavalla arjen.

Uusi vuosi, uudet kujeet ei aina tarkoita hyviä asioita. Tammikuusta alkaen joukkue hävisi selvästi enemmän kuin voitti. Maalivahdit ja puolustus esiintyivät ailahtelevasti, hyökkäys yski ja otti välillä vapaan illan ottelusta johtaen usein tappioon. Stars onnistui tästä huolimatta myös hetkittäin voittamaan ja on taistellut koko vuoden Chicago Blackhawksin ja St. Louis Bluesin kanssa lännen kärkisijasta.

Viimeinen hetki vahvistaa joukkuetta - Stars toimi

Siirtotakaraja saapui ja Stars haki omansa. Puolustaja Kris Russell siirtyi Calgary Flamesista Dallasiin. Albertan suuntaan matkasivat Jyrki Jokipakka, Brett Pollock ja ehdollinen toisen kierroksen varausvuoro. Starsin päästessä konferenssin finaaliin varausvuoro muuttuu ensimmäisen kierroksen vastaavaksi.

Alustava reaktio medialta oli murskaava. 28-vuotias Russell on kesällä täysin vapaa ja Stars maksoi valtavan hinnan epävarmuudesta. Hyvää kautta pelannut Jokipakka, erittäin lupaava Pollock ja toisen kierroksen varausvuoro tuntuivat valtavalta hinnalta Russellista. Flamesissa 51 ottelussa tehoin 4+11 esiintynyt kanadalainen on toki parhaiten tunnettu liigassa laukausten peittämisestä, mutta onko sillä väliä Starsin kannalta?

Kris Russell on Starsin kannalta vielä katsomaton kortti.
Kuva © Getty Images

NHL:ssä on pelaajia kuten Blackhawksin Niklas Hjalmarsson. Puolustajia, jotka ovat tehokkaita pisteiden suhteen tarpeen vaatiessa, mutta arvokkaimmillaan juuri omalla alueellaan. Valitettavasti Hjalmarssonin tyylisiä pelaajia on paljon vähemmän kuin joukkueiden toimitusjohtajat kuvittelevat.

Jos Jim Nill kuvittelee yhdessä Starsia valmentavan Lindy Ruffin kanssa Russellista vastaavaa, Stars on pulassa. Russell on pelaaja, joka nauttii enemmän liigan sisällä toimivien luottamuksesta kuin tilastoja tutkivien. Esimerkiksi laukauksien eteen päätyminen johtuu osin siitä, että Russell ei saa kiekkoa tarpeeksi usein pois omalta alueeltaan. On myös huomioitava, että nyt puhutaan tilanteista tasakentällisin.

Starsin mielessä tulevaisuus

Nill hankki Russellin todellisuudessa ajatellen pitkää tähtäintä. Russell on erinomainen pelaaja alivoimalla ja erittäin arvostettu pukukopissa. Oikein käytettynä Russell myös auttaa Starsin ailahtelevaa puolustusta. Jordie Bennin ja Klingbergin loukkaannuttua Starsilla on myös hyvä olla kokemusta, pelaaja, joka on tottunut pelaamaan paljon.

On myös mahdollista, että Stars haluaa tehdä jatkon Russellin kanssa. Joukkue saa näin tutkia kevään ajan, onko mies sen arvoinen. Näin asia on selvillä ennen kesää, ja heinäkuussa ei tarvitse ostaa niin sanotusti sikaa säkissä. 

Alex Goligoski, Jason Demers ja Benn ovat kaikki keväällä vapaita, ja Starsin on päätettävä, kenet pitää. On jopa mahdollista, että kaikki kolme pelaavat syksyllä muualla. Tämän vuoksi Russell on hyvä lisä. Stars voi näin kilpailuttaa puolustajiaan lisää ja saada koko kevään ajan tarvittavaa dataa. Tämän johdosta heinäkuussa on helpompi jatkaa eteenpäin. Stars on joukkue, joka on vahvassa nousussa, ja juuri puolustus on alue, joka on seuraavaksi eniten muutoksien kohteena.

Alex Goligoski, Patrick Eaves, Vernon Fiddler, Ales Hemsky ja Jason Demers saattavat kaikki pelata ensi syksyllä uusissa joukkueissa.
Kuva © Getty Images

Tuomio kaupasta

Stars maksoi paperilla liian paljon Russellista. Silti on hyvä muistaa, että siirtotakaraja on kallein hetki hankkia pelaajia. Stars yritti lisäksi saada Vancouver Canucksista Dan Hamhuisin, mutta kauppa kariutui lopulta. On hyvä huomata, että Stars on uudessa tilanteessa. Se on jälleen organisaatio, jonne pelaajat haluavat tulla ja organisaatio, jonka kanssa muut joukkueet operoivat mielellään. Starsilla on myös rikas farmi, ja osa lupauksista onkin kauppatavaraa. On vain tehtävä valintoja.

Nill oli tutkinut Russellia mahdollisuutena muutaman kuukauden ajan. Tämän johdosta ei olisi mahdotonta, että Russell onnistuessaan löytäisi Teksasin suunnalta pysyvämmän osoitteen. Starsilla on monta nuorta puolustajaa farmissa, ja esimerkiksi Stephen Johnsille Russell saattaisi olla arvokas pari ensi kaudella.

Mitä tulee maksettuun hintaan, se ei ole lopulta kohtuuton Starsille. Jokipakka pelasi selvästi parempaa kautta kuin Patrik Nemeth tai Jamie Oleksiak. Se on ollut mahdollinen syy, miksi Flames halusi juuri Jokipakan. Starsilla on myös ylitarjontaa nuorista puolustajista. Lupaukset kuten Esa Lindell, Julius Honka ja Stephen Johns ovat valmiita nousemaan Austinista Dallasiin. Siksi Jokipakka oli niin sanotusti uhrattavissa.

Pollock on lupaava hyökkääjä, mutta esimerkiksi Devin Shore ja Jason Dickinson ovat arvokkaampia Starsille ja olisivat olleet paljon raskaampi hinta Russellista.

Toisen kierroksen varausvuoro on mahdollista saada takaisin kesällä kauppaa käydessä. Mikäli Stars menestyy pudotuspeleissä ja menettää toisen kierroksen sijasta ensimmäisen kierroksen varausvuoron, pudotuspeleissä menestykseen tähtäävä organisaatio tuskin pettyy. 

» Lähetä palautetta toimitukselle