D-lohko: Venäjä ja Tshekki mitalikandidaatteina

MAAJOUKKUE / Artikkeli
D-lohkon kaksi selvää suosikkia ovat saaneet varsin NHL-vetoiset joukkueet. Kolmannesta jatkopaikasta taistelevat Tanska ja Italia. Tanskan näyttää kisojen alla olevan yhtenäisempi ja valmiimpi ryhmä, joten Italia joutunee taistelemaan paikastaan A-sarjasta putoamiskamppailussa.

D-lohkon joukkueet ovat selvästi jakautuneet kahteen kategoriaan. Venäjä ja Tshekki ovat koko kisojen parhaimmistoa, kun taas Tanskan ja Italian päätavoite on välttää putoaminen. Lohkon mielenkiintoisimmat ottelut tulevat olemaan Venäjän ja Tshekin kohtaaminen sekä Italian ja Tanskan välinen mittelö.

Venäjällä hurja hyökkäyskalusto

Aleksandr Ovetshkin, Sergei Fedorov ja Aleksandr Semin liittyivät Venäjän joukkueeseen kisojen alla tehden joukkueesta yhden mitalisuosikin. Venäjän ongelmaksi voi muodostua se, että saadaanko laadukkaasta pelaajamateriaalista ammennettua sellainen permanentti, että ryhmä pelaisi joukkueena eikä yksilöinä.

Edellä mainittujen hyökkääjien lisäksi joukkueeseen on jo aiemmin liittynyt Ilja Kovaltshuk. Venäjän omasta kovatasoisesta sarjasta joukkueessa on Ak Bars Kazanin tehokolmikko Danis Zaripov, Sergei Zinovjev ja Aleksei Morozov.

Hyökkäyskaluston lisäksi puolustuksessa joukkueella on päteviä kaveria kuten Buffalon Dmitri Kalinin ja Denis Grebeshkov. Lisäksi Venäjän omasta sarjasta tulleet pelaajat ovat aivan NHL-tasoisten vahvistusten tasoisia.

Venäjän ehkä suurin ongelma on maalivahtiosastolla, jonne joukkue ei ole saanut aivan maailmanluokan torjujaa. Tosin nimet Semjon Varlamov ja Aleksandr Jerjomenko ovat monelle kiekkojännärille tuttuja ja mahdollisuuksia myös viime hetken vahvistuksiin tälle osastolle löytyy.

Tshekillä myös kovat NHL-avut

Vaikka Tshekin joukkue ei ole aivan yhtä valovoimainen kuin Venäjä, niin kokoonpano on muuten täysin vertailukelpoinen. Maalissa häärivä Milan Hnilicka on tuttu monista arvoturnauksista. Mies on pelannut aikanaan myös Pohjois-Amerikassa, joten nämäkin kaukalot ovat hänelle tuttuja.

Puolustuspäähän liittyvät kisojen alla Marek Zidlicky, Filip Kuba ja Tomas Kaberle. Lisäksi muukin puolustuskalusto on NHL-joukkueiden runkopelaajia, joten Tshekki tuskin kaatuu heikkoon puolustamiseen.

Hyökkäyskalustossa pelaa muutama suhteellisen hyvän NHL-kauden pelannut pelaaja. Radim Vrbata oli Phoenixin kantavia voimia ja Patrik Elias on takavuosina ollut koko sarjan tähtihyökkääjiä. Tosin tämä kausi oli konkaripelaajalla vähän heikompi.

Vaikka joukkueesta puuttuvat aivan suurimmat tähdet, niin joukkue on sitä tasoa, että sillä on hyvät mahdollisuudet päästä mitalipeleihin.

Tanskalla nuoria lupauksia joukkueessa

Viime MM-kisoissa lopulta kymmenenneksi sijoittunut Tanska on kasannut joukkueensa pääosin Ruotsissa pelaavista pelaajista. Päätorjuntavastuun vielä näissä kisoissa kantaa Peter Hirsch, mutta kakkosvahtina aloittava Patrick Galbraith haastaa Hirschin kamppailussa ykkösvahdin paikasta. Galbraith pelasi hyvän vuoden Tanskan omassa liigassa ja häntä pidetäänkin tällä hetkellä jopa Hirschiä parempana.

Puolustuksen tukipilareina häärivät Jesper Damgaard, Daniel Nielsen ja Mads Bodker. Tanskan puolustus on tasainen, muttei kovinkaan nimekäs.

Hyökkäyskalustossa Kim Staalin ja Morten Greenin tapaisten konkareiden rinnalle on myös nousemassa nuoria tanskalaistähtiä. Tapparassa pelannut Nichlas Hardt sekä Frölundan Lars Eller voivat nousta suureen rooliin Tanskan joukkueessa jo tänä vuonna.

Tällä hetkellä Tanskan joukkue odottaa AHL:sta muutaman pelaajan tilannetta. Morten Madsenin pelit Houstonissa päättyivät viikonloppuna, joten hän liittynee Tanskan joukkueeseen. Kirill Starkov ilmeisesti pääsee myös MM-kisoihin mukaan. Jannik Hansenin tilanne on edelleen auki.

Suurin menetys on se ettei Frans Nielsen pääse mukaan. Nielsenin palkanmaksaja NY Islanders ei antanut miehelle pelilupaa MM-kisoihin, koska mies on vielä toipilaana olkapäävammasta.

Italia matkalla alaspäin

Italian tilanne ei ole kovinkaan kadehdittava. Sekä Venäjä että Tsekki tulevat pyörittämään italialaisia alkusarjassa mielin määrin. Joukkueen tärkein ottelu on Tanskaa vastaan. Voitolla joukkue välttää putoamissarjan ja tämä on varmasti italialaisten päätavoite. Valitettavasti Tanskan taso on näihin kisoihin lähdettäessä Italiaa kovempi, joten joukkue joutuu venymään ihmetekoihin säilyttääkseen paikkansa MM-tasolla.

Joukkue on joutunut nöyrtymään harjoitusotteluissa Venäjälle ja Slovenialle. Voiton Italia nappasi harjoitusottelussa Hollannista.

Italian johtavat pelaajat ovat iäkkäitä ja erityisesti kiekollinen peli ja maalinteko tuottavat tuskaa. Näin ollen erinomaiset kisat viime keväänä pelannut maalivahti Günther Hell lienee tärkeässä roolissa. Aiempi luottovahti, Tapparastakin tuttu Jason Muzzatti ei ole enää mukana. Kokoonpanoon on nostettu muutamia nuorempiakin pelaajia, joten maajoukkuetasolla on selvästi jonkinlainen sukupolven vaihdos tapahtumassa. Tilanne ei kuitenkaan alkusarjan osalta näytä kovinkaan lupaavalta, joten odotettavissa onkin sarjaportaan vaihtuminen.

» Lähetä palautetta toimitukselle