Coloradon tulevaisuuden toivot, osa 2

NHL / Artikkeli
Joitakin viikkoja sitten arvailin ketkä pelaajat pääsevät The Hockey Newsin ”Future Watch”-katsauksessa Coloradon Avalanchen top teniin. Vain seitsemän kymmenestä arvauksestani meni oikein, mutta pettymystäni lohdutti Colorado Avalanchen organisaation nuoren pelaajiston valinta NHL:n parhaaksi arvosanalla A-. Kokonaisarvosanaan laskettiin top ten-pelaajien lisäksi joukkueessa pelaavat alle 22-vuotiaat pelaajat, eli Avalanchen tapauksessa hyökkääjä Alex Tanguay ja puolustaja Martin Skoula. Avsien saama huippuarvosana olikin paljolti näiden kahden superlupauksen ansiota.

Ainoa Avsien lupaus, joka pääsi koko NHL:n top 50:een, oli nuorten MM-kisoissa Moskovassa onnistunut Vaclav Nedorost. Hän oli listan toiseksi paras sentteri ja koko listan kahdeksas. Vasen laita Jordan Krestanovich sai ”kunniamaininnan” eli jäi juuri ja juuri viidenkymmenen listan ulkopuolelle. Avalanchen kymmenikössä oli mukana myös Jared Aulin, jonka LA Kings sai osana Rob Blake-kauppaa. Vaikka organisaatio saikin vain yhden pelaajan huippujoukkoon, niin top ten-ryhmän enemmistön uskotaan kuitenkin olevan tulevaisuuden NHL-pelaajia.

Coloradon lupausten listalle pääsi seitsemän hyökkääjää, kaksi pakkia ja yksi maalivahti. Farmista, samoin Euroopasta ja Pohjois-Amerikan juniorisarjoista listalle pääsi kolme pelaajaa, jäljelle jääneen paikan vei yliopistosarjassa pelannut Steve Moore.

Ja tuossa alla on FW:n lista. Minun listallani ei ollut Mikhail Kuleshovia, Steve Moorea eikä Rick Berryä. Tilalla olivat Sergei Kliazmine, Yevgeni Lazarev ja Brian Willsie. Pelaajan allaolevat kommentit ovat osin tiivistelmiä FW:n kommenteista, mutta osin eri puolilta verkoa ja kiekkolehdistä poimittuja tiedonsiruja.

1) Vaclav Nedorost, C (1.kierros / 2000)

- erinomainen pelintekijä, hyvä luistelija ... tarvitsee lisää voimaa ja kielitaitoa ... puolustuspelissä ikäsiään vastaan OK, mutta otteen parannuttava vastuksen kovetessa (FW)

- Ceske Budojovice ei pääsyt Tsekin Extraliigan pudotuspelihin, joten Nedorost päätti kautensa juniorisarjan pudotuspeleissä; 6 peliä tehoilla 2+5 = 7, 2 PIM

- pisteet tällä kaudella (7.4.2001): Ceske Budojovice, Extraliiga, 36 peliä 3 + 12 = 15, 14 PIM

2) Jordan Krestanovich, LW (5. kierros / 1999)

- lahjakas luistelija, hyvä pelintekijä, asenne kohdallaan ... hoikkarakenteinen, joten tarvitsee lisää voimaa (FW)

- voitti joukkueensa pistepörssin runkosarjassa ... teki runkosarjassa enemmän pisteitä kuin samassa joukkueessa pelaavat ykköskierroksen varaukset Pavel Brendl ja Kris Beech

- pisteet tällä kaudella (7.4.2001): Calgary Hitmen, WHL, 70 peliä 40 + 60 = 100, 32 PIM, +27

3) Rick Berry, D (3. kierros / 1997)

- fyysinen pelaaja, hyvä luistelija, erinomainen laukaus ... parannettavaa sijoittumisessa puolustusalueella ja opittava käyttämään mailaa paremmin sekä purkukiekoissa että kahvaamisessa (FW)

- pelasi 19 peliä Avalanchessa (0+4, 38 PIM, +5), mutta lähetettiin takaisin farmiin saamaan peliaikaa ja hankkimaan lisäkokemusta ... teki Canal +:n peleissä positiivisen vaikutelman, sillä uskalsi pelata virheistä huolimatta ... ihme on, jollei tämä kaveri pelaa ensi kaudella NHL:ssä ... tulevaisuudessa joukkueen viides-kuudes puolustaja á la Greg de Vries

- pisteet tällä kaudella (7.4.2001): Hershey Bears, AHL, 47 peliä 6 + 17 = 23, 87 PIM, -1

4) Aleksander Ryazantsev (6.kierros / 1998)

- pelaa Hersheyssä 26- 28 minuuttia pelissä ... erinomainen laukaus ... oppimassa, milloin hyökätä ja milloin pelata varman päälle (FW)

- parantanut alkukaudesta, mutta oli parissa pelissä ”terve raaputus” ... veteraanipuolustajien loukkaantumisten vuoksi saanut Hersheyssä odotettua enemmän vastuuta ... esitykset Bearsin pudotuspelissä ratkaisevat(?) pelaako ensi kauden farmissa vai NHL:ssä

- pisteet tällä kaudella (7.4.2001): Hershey Bears, AHL, 64 peliä 3 + 17 = 20, 26 PIM, - 5

5) Mikhail Kuleshov (1. kierros / 1999)

- polvivamma piti sivussa pelikentiltä tammikuuhun asti ... hirveä lämmi ... voi kehittyä aikaa myöten ”bump-and-grind”-pelaajaksi (FW)

- fyysisiltä ominaisuuksiltaan (koko, taito, luistelu) huippulahjakas, mutta henkisesti kysymysmerkki, riskivaraus "It'll be boom or bust" (Draft Preview -99) ... kärsinyt polvivammasta jo kahtena kautena peräkkäin ... pelasi tällä kaudella Venäjän mestaruusarjassa 7 peliä, 0 + 0 = 0, 8 PIM ... tällä hetkellä Hersheyssä testattavana koesopimuksella ... tehnyt positiivisen vaikutuksen Bearsin valmentajaan Mike Folignoon ... ainoa syy miksi tämä kaveri on näin korkealla tällä listalla on se, että hän on ensimmäisen kierroksen varaus

6) Jared Aulin (2. kierros / 2000)

- siirtyi Blake-kaupassa Losin listalle

7) Radin Vrbata (7. kierros / 1999)

- erinomainen luistelija, maalintekijä (FW)

- pisteet tällä kaudella (7.4.2001): Cataractes Shawinigan, QMHJL, 55 peliä 56 + 64 = 120, 67 PIM, +48

8) Steve Moore (2. kierros / 1998)

- älykäs, fyysinen, kahden-suunnan pelaaja ... vahva luistelija (FW)

- oli varaustilaisuuden vanhimpia pelaajia (-98) ... on ollut yliopistojoukkueensa kapteeni kahdella viime kaudella ... oli joukkueensa paras pistemies kolmena ensimmäisenä kautenaan, mutta tällä kaudella pikkuveli Dominic oli parempi ... tehnyt joka kausi pisteitä suunnilleen piste per peli-vauhtia ... valmistui yliopistosta tällä kaudella, joten ensi syksyn harjoitusleiri näyttää onko miehestä ammattilaispelaajaksi

- pisteet tällä kaudella (7.4.2001): Harvard, ECAC, 32 peliä 7 + 26 = 33, 43 PIM

9) Philipe Sauve (2. kierros / 1998)

- alku Herheyssä hankalaa, mutta onnistui helmikuussa syrjäyttämään Frederick Cassivin joukkueen ykkösvahdin paikalta ... haparoinut viime peleissä ... AHL:n pudotuspelit kertovat nuorukaisen potentiaalista enemmän

- ottelut tällä kaudella (7.4.2001): Hershey Bears, AHL, 41 peliä 16 W - 18 L - 1 T, torjuntaprosentti 91,1 (2 nollapeliä)

10) Sergei Soin (2. kierros / 2000)

- taitava, erinomainen luistelija ja karvaaja (FW)

- RHI:tä ylläpitävä Max Dostoevskyn mielestä Soin on puolustuspäässä ja alivoimalla mies paikallaan, mutta hyökkäyspäässä hukassa, koska ei omaa riittävästi luovuutta eikä pelinäkemystä

- pisteet tällä kaudella (8.3.2001): Soviet Wings, Soviet Div 2, 19 peliä 6 + 3 = 12, ? PIM

Tämän listan ulkopuolellakin Coloradolla on lupaavia pelaajia. Laiturit Brian Willsie sekä Bearsin kapteeni Brad Larsen ovat potentiaalisia 3-4 ketjun pelaajia. Willsie oli alkukaudesta loukkaantuneena, mutta on toipunut ja on AHL:ssä melkein piste per peli vauhdissa. Koko ammattilaisuransa ajan moninaisista loukkaantumisista kärsinyt Brad Larsen on käynyt useammankin kerran visiitillä Denverissä, mutta ei ole onnistunut murtautumaan Avalanchen vakiomiehistöön.

Tällä kaudella farmissa ykkösketjussa pelanneilla Larsenilla (s.1977) ja Willsiellä (s.1978) alkaa kuitenkin aika käydä vähiin. Taustalta tunkevat Vrbatan (s.1981) ja Krestanovichin (s.1981) lisäksi AHL:ssä vuoristoratamaisen kauden pelannut Yevgeni Lazarev (s.1980) ja OHL:ssä pisteitä tehtaileva Branko Radivojevic (s.1980). Ja kun vielä sekaan heitetään hyvän tulokaskauden QMHJL:ssä pelannut Sergei Kliazmine (s. 1982) sekä Hersheyssä kokeella oleva parin vuoden takainen ykkösvaraus Mikhail Kuleshov (s. 1981), niin ensi syksyn training campillä käydään tiukkaa kamppailua sekä Avalanchen että Bearsin työpaikoista.

Roolipelaajan paikalle on tyrkyllä K.C. Timmons (s.1980), joka kävi syksyllä 2000 Tampereella Ted Nolanin valmentaman Team Indigenousin mukana. Timmons meni tämä kausi kehnosti, sillä hän joutui kauden päättäneeseen olkapääleikkaukseen kesken kauden. Muuten organisaation varaamat pelaajat ovat lähinnä taitopelaajia, mutta kookkaita sellaisia.

Puolustuksessa tilanne ei vaikuta yhtä hyvältä kuin laidassa. Berryn ja Ryazantsevin lisäksi lupauksia antavat OHL:ssä hienon loppukauden pelaanut Agris Saviels ja WHL:ssä pelaava Kurt Sauer. Saviels teki 68 pelissä 51 pistettä (14 + 37, 46 PIM) ja oli pakkien pistepörssissä kärkipäässä. Hän on Kuleshovin tavoin kokeella Bearsissa tänä keväänä, koska Owen Soundin pelit päättyivät jo OHL:n pudotuspeleissä jo ensimmäisellä kierroksella. Sauer on puolustava puolustaja, joka on ollut plus/miinus-tilastossa joukkueensa kärkipäässä sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä. Vaikka Sauer pelasi tällä kaudella runkosarjassa vain 48 pelissä, niin hän teki oman piste-ennätyksensä (5 + 15, 85 PIM).

Philippe Sauven kakkosvahdiksi AHL:ään ovat tyrkyllä OHL:ssä pelannut Aaron Molnar ja WHL:ssä pelannut Blake Ward. Näistä kahdesta Molnar pelasi paremman kauden. Hän on kirjattu pelanneeksi kaikissa Londonin 68 runkosarjan ottelussa (3925 minuuttia!!). Saldona oli 26 W - 37 L - 5 T, torjunta% 89,1 ja 1 nollapeli sekä kertaalleen valinta OHL:n viikon pelaajaksi.

Sentteriosastolla ei Coloradolla ole isompaa puutetta, vaikka Sakicista jouduttaisiin luopumaan kauden päätteeksi. Forsberg, Drury, Tanguay, Reinprecht ja Yelle ovat kaikki luontaisia keskushyökkääjiä, vaikka pelaavatkin tarvittaessa laidassa. Vaclav Nedorostilla ja Steve Moorella onkin ensi kaudella haastava tehtävä löytää pelipaikka Avalanchen hyökkääjistössä.

» Lähetä palautetta toimitukselle