Colorado-Los Angeles: Putki päällä molemmilla

NHL / Artikkeli
Sekä Avalanche että Kings ratsastavat tällä hetkellä neljän pelin voittoputkessa. Torstain ja perjantain välisenä yönä jommalta kummalta putki katkeaa - todennäköisemmin LA Kingseiltä. Ensimmäistä kertaa toisensa pudotuspeleissä kohtaavan parivaljakon ottelusarjan tulos ratkeaa siinä, miten hyvin Avalanche pystyy säilyttämään kotietunsa ja miten Felix Potvinin torjuntavire säilyy.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Colorado hoiteli helposti ramman Vancouverin otteluvoitoin 4 - 0. Joidenkin mielestä Canucks tarjosi Avseille tiukan vastuksen, mutta minusta he unohtavat että maalin tappion ja maalin voiton välillä on iso ero.

Kingsit olivat omassa sarjassaan alkuvaiheessa normaalissa pudotuspelivauhdissaan, mutta lopulta Detroitille henkisesti ja pelillisesti tärkeiden veteraanien Yzermanin ja Shanahanin loukkaantuminen käänsi ottelusarjan Losin voitoksi. Rohkaisevinta Losin kannalta oli joukkueen nousut tappioasemasta voittoon sarjan neljännessä ja kuudennessa pelissä. Tällä hetkellä joukkue luottaa itseensä vankemmin kuin kertaakaan kauden aikana.

Maalivahdit

Jolleivat ruumiinosat irtoile, niiin Roy ja Potvin pelaavat joukkueensa kaikki pelit. Vaikka Roy voittikin kaikki neljä peliään Kanukkeja vastaan, niin esitys ei ollut vakuuttava. Canalilla nähdyssä pelissä hän sylki yllättävän paljon kiekkoja eteensä, mutta faktaa kuitenkin on, että hän VOITTI kaikki pelaamansa ottelut. Suuri kysymysmerkki on Patrickin polvien tilanne. Jos polvet alkavat kiukuttelemaan, niin perhostyylin edustajana Roy on pulassa - ja niin on Avalanchekin.

Potvinin torjuntaprosentti on ensimmäisen sarjan jälkeen sama kuin Roylla eli 89,9 ja maalikeskiarvo yli puoli maalia isompi (2,22 2,8). Vahvan kevään ja viime pelien voittoputken ansiosta The Catin itseluottamus on korkealla ja terveystilanne on kunnossa.

Tarkkaile tätä: Royn polvet ja Potvinin ahteri Jos Roylla alkaa olla vaikeuksia nousta torjunnan jälkeen ylös, tai jos Potvin alkaa pakittaa entistäkin syvemmälle maalin perukoille, niin joukkueen valmentajat alkavat huolestua. Molempien joukkueiden kakkosmaalivahdit ovat kysymysmerkkejä, mutta kokeneempi Fiset (ex-Avalanche) on kuitenkin luotettavampi valinta kuin rookie Aesbicher.

Maalivahdeissa lievä etu Losilla.

Pakit

Colorado sai Bourquen takaisin ensimmäisen ottelusarjan puolivälissä ja viimeisessä pelissä pakkipareina olivat Bourque-Foote, Blake-Skoula ja de Vries-Klemm. Eniten peliaikaa sarjassa keräsi Blake (lähes 29 min.pelissä), mutta kahden-kolmen minuutin ero Footeen ja Bourqueen selittyy erikoistilannepelaamisella, erityisesti ylivoimapelaamisella.

Runkosarjaan verrattuna eniten peliajassa pudotusta tuli Martin Skoulalle, mutta myös Jon Klemmin peliaika väheni Blaken ja Footen urakoinnin takia. Bourquen puuttuminen kahdesta ensimmäisestä pelistä näkyy Greg de Vriesin yli 18 minuutin keskimääräisessä peliajassa. Tarkkaile tätä: Greg de Vries, Avalanche (#7) Hidasjalkainen peruspuolustaja, joka ajaa iholle aina kun ehtii. Esittää välillä pakin paikalta yllättäviä nousuja. Jos Deadmarsh sarjan aikana pudottaa hanskat, niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä vastassa on de Vries.

Losin puolustuksen tukipylväät ovat ylivoima-spesialisti M. Schneider ja alivoima-spesialisti M. Norström. Muut top four-pakit ovat ex-Avs Aaron Miller ja ex-IFK Jere Karalahti, joiden molempien keskimääräinen peliaika ylittää 20 minuuttia. Tätä nelikkoa pidän luotettavana perustana, mutta heidän jälkeensä tulee arveluttava kolmikko Boucher, Modry ja loukkaantumisestaan toipuva rookie Vishnovsky.

Vaikka Losin puolustus onkin hyvä, niin Coloradon puolustus on tehokkaampi hyökkäyspäässä (erityisesti Blake, Bourque). Selvä etu Coloradolla.

Hyökkääjät

Avalanche teki neljässä pelissä 16 maalia, kun puolestaan Los teki kuudessa pelissä 15 maalia. Luvut kertovat hyökkäysten välisen tasoeron. Stumpel-Palffy parivaljakko on hyvä, mutta Avsien vastaava Sakic-Hejduk on parempi. Ja nivusvaivaisenakin Forsberg on parempi kuin yksikään LA:n senttereistä. Tarkkaile tätä: Adam Deadmarsh, Kings (#28) Adam Deadmarshilla on varmasti tässä ottelusarjassa enemmän näyttöhaluja kuin kellään muulla pelaajalla, mutta se ei paljon Kingsejä auta. Hörökorvainen jenkki-kanukki on yritteliäs ja vahva, mutta ei erityisen taitava. Suorassa luistelussa hän on todella nopea. Maskimiehenä liigan parhaita ja pelaa USA:n olympiajoukkueessa ensi vuonna.

Losilla voi olla fyysisesti vahvempi hyökkäys kuin Coloradolla, mutta niin oli Canuckseillakin ja silti se sarja meni 4-0. Tarkkaile tätä: Kingsien taklauspeli LA oli ensimmäisen kierroksen taklaavin joukkue eli 273 taklausta 6 pelissä (45,5 taklausta per peli). Coloradolla oli neljässä pelissä 152 taklausta (38 taklausta per peli). Mielenkiintoista seurata miten Deadmarsh, Laperrire, et co. tervehtivät Losin ex-kapteeni Rob Blakea.

Kings on koonnut kakkos- ja kolmosketjunsa uusiksi, ja nykyinen kakkonen koostuukin ranskankielisistä pelaajista ("French Connection Line"). Tarkkaile tätä: Ian Laperriere, Kings (#22) Oli junnuvuosinaan QMHJL:ssä tähtisentteri, mutta NHL:ssä juuttunut roolipelaajaksi. Saanut kuitenkin pudotuspelissä ylennyksen kakkosketjuun. Vastustajat eivät todellakaan pidä tästä miehestä.

Losin kolmosketjuun on pyritty kokoamaan nopeita, puolustustamiseen pystyviä pelaajia, mutta ketjulla on kuitenkin hyökkäypäässä enemmän potentiaalia kuin Avsien taklaavalla kolmosketjulla. Avalanchen kolmosketju kyllä pystyy taklauspelin ohella hyökkäyspeliinkin - ja odotan ainakin Shjoin Podeinilta pari maalia tässä sarjassa. Tarkkaile tätä: Eric Messier, Avalanche (#29) Ex-pakki, joka häslää kolmosketjussa laiturina. Pyrkii taklaukseen joka vaihdossa - ja useinmiten onnistuu pyrkimyksessään.

Losin ylivoima oli Detroitia vastaan kehnoa ja alivoimansa suorastaan surkeaa (66,6%). Tappavan tehokkaan ylivoiman omaava Coloradoa tulee Blaken siivittämänä tekemään Losia vastaan yv-maalin joka pelissä ja kaksi parhaassa. Tarkkaile tätä: Coloradon ylivoima Seuraa Forsbergin ja Sakicin liikkumista silloin Avalanche saa rauhoittettua tilanteen hyökkäysalueella. Kun kiekko on Forsbergilla, niin epätoivoinen pakki ei tiedä mitä tekisi. Jos ryntää kohti Foppaa, niin Sakic jää vapaaksi ja kultaranne vilahtaa. Jos annat Foppalle liikaa tilaa, niin ruotsalainen ajaa maalille ja yrittää itse etukulmasta tai antaa Hejdukille takakulmalle. Jos hyökkääjä tulee avuksi, niin Blake jää viivaan vapaaksi. Coloradon ykkösylivoimaa on kaunista katsoa.

Taitoero joukkueiden ykkös- ja kakkosketjujen välillä on sen verran selvä, että hyökkäyksessäkin etu on Avalanchella.

Yhteenveto

Sarja ratkeaa Coloradon yv-maaleihin. Kingsit saavat Potvinin huippupelillä yhden voiton Enkelten kaupungissa, mutta Colorado vie runsasmaalisen sarjan voitoin 4-1.

Todennäköiset kokoonpanot

Colorado Avalanche

1 - Alex Tanguay / Joe Sakic / Milan Hejduk

2 - Chris Drury / Peter Forsberg / Ville Nieminen

3 - Eric Messier / Steve Reinprecht / Shjon Podein

4 - Scott Parker / Stephane Yelle / Dan Hinote

D1 - Ray Bourque / Adam Foote

D2 - Martin Skoula / Rob Blake

D3 - Greg de Vries / Jon Klemm

G - Patrick Roy / David Aebischer

Los Angeles Kings

1 - Adam Deadmarsh / Josef Stumpel / Zigmund Palffy

2 - Luc Robitaille / Eric Belanger / Ian Laperriere

3 - Nelson Emerson / Bryan Smolinski / Glen Murray

4 - Stu Grimson / Kelly Buchberger / Scott Thomas

D1 - Mattias Norstrom / Jere Karalahti

D2 - Mathieu Schneider / Phillippe Boucher

D3 - Jaroslav Modry / Aaron Miller

G - Felix Potvin / Stephane Fiset

» Lähetä palautetta toimitukselle