FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Chicago Blackhawksin varaukset Entry Draftissa 2001

NHL / Artikkeli
Tämän vuoden varaustilaisuuteen Chicago lähti alunperin täyttämään organisaationsa suurimpia aukkoja eli maalivahti- ja puolustusosastojaan. Seuran odotettiin varaavan maalivahdin jo ensimmäisen kierroksen ensimmäisellä varauksellaan, mutta aivan niin ei kuitenkaan käynyt.

Seuraavassa esittely pelaajista jotka Blackhawks varasi sekä lisäksi pieni arvio siitä, koska kukakin tulevaisuuden pelaaja voidaan nähdä NHL:ssä.

1. kierros, 9th Tuomo Ruutu KH/VH

Ensimmmäisen varauksensa GM Mike Smith käytti Jokereissa kiekkoilevaan Tuomo Ruutuun. Seuran odotettiin ottavan tällä vuorolla maalivahdin, mutta se päätyi kuitenkin erittäin lupaavaan ja monipuoliseen sentteriin, joka iski itsensä kunnolla jääkiekkoihmisten tietoisuuteen menneellä kaudella SM-Liigassa. Ruutu on isokokoinen ja pystyy pelaamaan taitokiekon lisäksi myös fyysistä peliä ja on hyvä kaukalon molemmissa päissä. Miehen kiekonhallinta on erinomaista ja peliäly korkeaa tasoa. Tuomo on paljon veljiensä Jarkon ja Mikon tapainen pelaaja, mutta pelillisesti heitä melko paljon taitavampi.

Ruutu tulee kaiken todennäköisyyden mukaan pelaamaan Jokereissa vielä muutaman kauden ennen kuin siirtyy Pohjois-Amerikkaan. Ensi kaudella Raimo Summasen valmentamassa joukkueessa pelaava Tuomo tulee varmasti saamaan paljon enemmän vastuuta kuin päättyneellä kaudella. Ruutu olisi voitu varata vieläkin aikaisemmin ellei mies olisi kärsinyt kauden aikana loukkaantumisista. Joka tapauksessa hän on iso osa Blackhawksin tulevaisuudensuunnitelmia.

1.Kierros, 29th Adam Munro MV

Toisen ykköskierroksen varauksensa Hawks käytti odotetusti maalivahtiin. Kahta korkeimmalle luokiteltua maalivahtia ei luonnollisesti ollut enää tällä vuorolla saatavissa, mutta hyvän pelaajan Hawks onnistui vielä tässäkin vaiheessa saamaan. Seura varasi aivan ensimmäisen kierroksen viimeisillä vuoroilla Eriessä OHL-liigaa pelaavan Adam Munron. Munro on erittäin monipuolinen maalivahti, jolla on kaikki mahdollisuudet nousta aivan korkeimmalle tasolle maalivahtien osastolla. Mies on rauhallinen, hyvin sijoittuva vahti, jolla on nopeat reaktiot joka suuntaan; varsinkin kiinniottohanska on erittäin vahva. Hänen vahvuuksiinsa kuuluu myös hyvä pelin lukeminen ja kiekon käsittely. Heikkoa puolta Munrosta on vaikea löytää. Kaverilla on todellinen halu kehittyä pelaavaksi maalivahdiksi myös NHL:ssä; se on näkynyt hänen otteistaan jo aikaisempina vuosina alemmissa sarjoissa. Hän on ollut hyvässä opissa Eriessä, jossa maalivahtivalmentajana toimii entinen NHL-vahti Peter Sidorkiewicz.

Chicagossa on viime vuosina ollut selvästi nähtävissä lupaavien maalivahtien puuttuminen. Organisaation ykkönen on tällä hetkellä Jocelyn Thibault, jonka kehitys on ehkä pienessä nousussa. Tulevaisuutta ajatellen seura kuitenkin tarvitsee myös nuoren ja lupaavan maalivahdin, joka pystyy pelaamaan ykkösenä kymmenen vuoden kuluttua. Munrolla on kovat odotukset harteillaan, mutta mitään epäilyksiä siitä, etteikö hän pystyisi niitä täyttämään, ei ole. Miehestä odotetaan ykkösmaalivahtia Blackhawksiin kahden tai kolmen vuoden sisällä.

2. kierros, 59th Matt Keith OH

Toisella kierroksella seura päätti varata keskushyökkääjän. Niinpä se päättikin ottaa WHL-liigaa Spokanessa pelaavan Matt Keithin. Keith on tyyliltään kuin luotu fyysiseen NHL-kiekkoon. Mies on hyvin luisteleva ja kovaa tilanteisiin ajava pelaaja, joka on taitava kiekollisena ja pystyy kääntämään peliä nopeasti. Hän omaa korkean työmoraalin ja uhraa itsensä joukkueen eteen joka tilanteessa. Henkilökohtaiset pisteet ovat vaihdelleet melko paljon kausien mittaan, mutta aikaa saada suoritustaso vakaaksi on vielä paljon.

Keith on Ruudun lisäksi toinen sentteri kolmesta ensimmäisestä varauksesta tänä kesänä. Eli ainakin tämä osasto on kunnossa muutaman vuoden päästä, kun muistetaan että seura varasi viime vuonnakin keskushyökkääjiä Mihail Yakubovin ja Pavel Vorobievin muodossa. Organisaatiossa varmasti odotetaan, että Keith olisi käytettävissä viimeistään kahden vuoden sisällä.

3. kierros, 73rd Graig Anderson M

Maalivahtien tarpeessa oleva seura päätti varata veräjänvartijan myös kolmannella kierroksella ja päätyi OHL-liigaa Guelphissa pelaavaan Graig Andersoniin. Andersson on varattu jo aikaisemminkin, vuonna 1999 Calgaryyn, mutta koska ei päässyt seuran kanssa sopimukseen, päätyi hän uudelleen varattavaksi. Mies on kotoisin Chicagon alueelta eli tulevaisuudessa saamme mahdollisesti nähdä "oman" pelaajan Blackhawksin maalilla. Anderson on isokokoinen maalivahti, joka pelaa paljon perhos-tyylillä ja omaa hyvät refleksit. Mies voitti viime kaudella Guelphissa 30 ottelua ja nimettiin OHL:n ykkösmaalivahdiksi. Mies oli kova haastaja myös CHL:n vuoden maalivahdiksi nimetylle Dan Blackburnille.

Todennäköistä on, että Norfolk Admiralsin ensi kauden maalivahdit ovat Munro ja Andersson. Seura ei pitänyt viime kauden maalivahtejaan Jeff Maundia ja Michael Larocqueta, vaan päätti panostaa kahteen uuteen vahtiin. Andersonissa on potentiaalia ja myös hänestä voidaan odottaa hyvää maalivahtia Blackhawksille.

4.Kierros, 104th Brent MacLellon P

Chicago varasi ensimmäisen puolustajansa vasta neljännellä kierroksella. Melko yllättävää, koska tiedetään, että myös sille osastolle tarvitaan vahvistuksia. Haaviin tarttui QMJHL-liigaa Rimouskissa pelaava Brent MacLellon. MacLellon on tyyliltään puolustava puolustaja, joka pelaa yksinkertaista peliä ja laittaa kiekot varmasti pois omalta alueelta. Mies omaa kovan laukauksen viivasta ja pitää fyysisestä pelistä. Lisäksi hän taklaa suhteellisen kovaa ja on sekä kookas että voimakas.

Hawksilla on viime kausina ollut ongelmia puolustuksensa kanssa ja on hyvä, että seura varaa uusia pelaajia myös alakertaan. Muutaman vuoden sisällä, kun nuoria ajetaan sisään joukkueeseen, tulee varmasti myös MacLellon saamaan mahdollisuutensa - ainakin hän on sen tyyppinen pelaaja, jota Chicago miehistöönsä on kaivannut.

4.Kierros, 115th Vladimir Gusev P

Puolustajien määrää täydennettiin myös seuraavalla vuorolla, kun päätettiin poimia Khabarovskissa Venäjällä pelaava Vladimir Gusev. Paljoa tietoa Gusevista ei löydy. Viime kaudella mies pelasi sekä Khabarovskissa että Novosibirskissä kakkosliigassa. Gusevia kuvataan hyväksi puolustajaksi, jolla riittää myös kokoa.

Näillä tiedoilla, mitä miehestä toistaiseksi oli saatavilla, ei suuria ennustuksia voi tehdä. Taidot nähdään paremmin, kun pelaaja saapuu ensimmäiselle harjoitusleirilleen Chicagon organisaatiossa.

4. kierros, 119th Alexei Zotkin OH

Heti neljä vuoroa Gusevin jälkeen oli jälleen Chicagon vuoro varata. Myös tällä kertaa päätettiin ottaa venäläis-pelaaja, kun seura huusi hyökkääjä Alexei Zotkinin nimen. Zotkin pelasi viime kaudella Metallurg Magnitogorskissa 40 ottelua tehoilla 2+3=5. Tämän enempää informaatiota pelaajasta ei ole ainakaan tässä vaiheessa saatavilla.

Zotkiniin pätee sama mikä Guseviinkin eli on toistaiseksi vaikea sanoa tuleeko hänestä mitään, koska tiedon määrä on niin rajallinen. Lopulliset taidot nähdään vasta myöhemmin kun mies saa enemmän pelata pelejä kotimaassaan.

5. kierros, 142nd Tommi Jäminki VH

Viidennen kierroksen varausvuoronsa Chicago käytti Espoon Bluesissa pelaavaan Tommi Jäminkiin. Tämä varaus on varmasti pitkälle Euroopan scoutin Sakari Pietilän saavutuksia. Jämingistä odotetaan seuraan vahvaa, aggressiivista voimahyökkääjää, joka ei kaihda tiukkojakaan paikkoja. Mies on fyysisen pelin erikoismies ja todella vahva vääntäjä 1 vastaan 1 -tilanteissa. Tommi pystyy myös tekemään maaleja, mutta pääasialliset kyvyt löytyvät haalariosastolta. Jäminki pelaa hyvin molempiin suuntiin.

Vaikka Jäminki on melko myöhäinen varaus eikä ole mikään varsinainen tehomies, on hänellä kuitenkin hyvät mahdollisuudet olla tulevaisuudessa tasokas pelaaja myös Pohjois-Amerikassa. Miehen pelityyli sopii NHL-kiekkoon erinomaisesti, ja jokainen joukkue tarvii menestyäkseen myös likaista työtä tekeviä miehiä. Ennen Chicagoa hänen pitäisi kuitenkin saada alle pelejä myös SM-Liigassa.

6. kierros, 174th Alexander Golovine VH

Kuudennen kierroksen varauksensa seura käytti Venäjällä Omsk 2-seurassa pelaavaan Alexander Goloviniin. Golovin on melko pienikokoinen pelaaja, mutta siitä huolimatta mielellään kulmissa pelaava ja taisteleva hyökkääjä. Hänellä on myös taitavat kädet ja kiekonkäsittely on hyvää tasoa. Mikään ominaisuus Golovinilla ei ole huippuluokkaa, mutta kaikki ovat riittävän hyviä ja ylittävät keskitason.

Suuria odotuksia ei myöskään hänelle kannata ladata, koska varaus on melko myöhäinen ja spesiaaliominaisuuksia ei oikeastaan ole. Hyvät pelit Venäjällä voisivat kuitenkin herättää Chicagon seurajohdon huomion, ja mahdollisuus voisi avautua myös Pohjois-Amerikassa.

7. kierros, 186th Petr Punchochar P

Blackhawks varasi ensimmäisen tsekkipelaajansa seitsemännellä kierroksella, kun seuraan kiinnitettiin puolustaja Petr Punchochar Karlovy Varysta. Punchochar pelasi lähes koko viime kauden junioreissa, ennen kuin hänet kauden lopussa kutsuttiin edustukseen, missä pelejä kertyi kahdeksan, ja ensimmäinen maalikin Extra-Liigassa syntyi. Mies kuului myös Tsekin 18-vuotiaiden maajoukkueeseen ikäistensä MM-kisoissa. Siellä pisteitä kertyi 2+3=5. Punchochar on pelaaja, joka hoitaa varmasti oman pään, mutta pitää myös hyökkäyksiin nousemisesta. Mies menee mielellään myös kulmiin ja tuo sieltä kiekkoja omilleen hyvällä prosentilla. Omaa luovuutta myös ylivoimalla kovan laukauksensa turvin.

Pelaajalla on vielä niin vähän kokemusta, että ennustuksia mahdollisesta tulevaisuudesta NHL-kaukaloissa on lähes mahdoton tehdä. Odotukset eivät ainakaan ole kovat johtuen myöhäisestä varauksesta.

7. kierros, 205th Teemu Jääskeläinen P

Kolmannen suomalaispelaajansa seura varasi seitsemännellä kierroksella kun Ilveksen Teemu Jääskeläinen kiinnitettiin Blackhawksin organisaatioon. Jääskeläistä kuvataan puolustajaksi, joka pelaa hyvin molempiin suuntiin, ja jonka kaikki ominaisuudet ovat tasaisen hyviä. Mies pystyy pelaamaan molempia erikoistilanteita ja omaa kovan laukauksen viivasta. Ongelmiksi mainitaan sijoittuminen omassa päässä ja ajoittainen oman miehen kadottaminen turhan helposti. Jääskeläisen odotetaan kuitenkin kehittyvän joka osastolla kun peliaikaa alkaa tulla enemmän. Tämä kausi kului Ilveksen A-junioreiden joukkueessa sekä nuorten MM-kisoissa.

Tämä Tampereella syntynyt puolustaja tarvitsisi enemmän peliaikaa Ilveksen edustusjoukkueessa kehittyäkseen kovemmaksi pelaajaksi myös aikuisten ympyröissä. Ensi kaudella mies varmasti pääseekin jo pelaamaan astetta kovempaa peliä liiga-tasolla.

8. kierros, 216th Oleg Minekov VH

Toiseksi viimeisen varauksensa tämän vuoden draftissa Hawks käytti Venäjällä Elemashissa pelaavaan isoon ja fyysiseen hyökkääjään Oleg Minekoviin. Tämän enempää tietoa ei pelaajasta löytynyt, eli vaikea on tulevaisuutta ennakoida tässäkin tapauksessa.

9. kierros, 268th Jeff Miles KH

Blackhawksin viimeinen varaus oli Vermontin yliopiston joukkueessa pelaava sentteri Jeff Miles. Miles on hyvä maalintekijä ja parhaimmillaan juuri hyökkäyspäässä, mistä kertoo esimerkiksi se, että hän oli joukkueensa sisäisessä pistepörssissä toisena viime kauden jälkeen.

Miles on sen verran myöhäinen varaus, ja on epätodennäköistä, että hänestä koskaan tulee kovin erikoista pelaajaa NHL:ään. Mikään ei kuitenkaan ole mahdotonta, ja voi olla, että kuulemme kaverista vielä joskus lisää.

Kaupat

Chicagon General Manager Mike Smith teki varaustilaisuuden aikana muutakin kuin kartoitti nuoria lupauksia organisaatioon. Hän hankki Torontosta laitahyökkääjä Igor Korolevin vaihdossa kolmannen kierroksen varausvuoroon, joka oli aiemmin saatu Philadelphiasta vaihdossa Dean McAmmondiin.

Viime kaudella Korolev pelasi Torontossa 73 ottelua tehden niissä pisteet 10+19=29. Mies sai välillä pelata myös erikoistilanteissa. Jo siitä huomaa, että kyseessä on erittäin monipuolinen ja käyttökelpoinen pelaaja.

Blackhawks teki myös toisen siirron kun kesken viime kauden Rangersista hankittu puolustaja Stephane Quintal palasi takaisin Montrealiin, josta Chicago sai neljännen kierroksen varausoikeuden. Quintal pelasi viime kaudella joukkueessa 72 ottelua, joissa rekisteröi itselleen tehot 1+18=19. Canadiensiin siirtymisen takana oli halu palata takaisin Montrealiin jossa mies aikanaan viihtyi hyvin.

» Lähetä palautetta toimitukselle