Canadiens jatkaa ailahtelevasti

NHL / Artikkeli
Canadiensin viime pelit ovat sujuneet välillä erittäin heikosti ja välillä paremmin. Lännen kiertueen umpisurkeita pelejä seurasivat hienot taistelut hallitsevaa mestaria Coloradoa sekä NY Islandersia vastaan.

Montreal Canadiens oli edellisessä ottelussa Buffalo Sabresia vastaan menettänyt sairastuvalle hyvän alkukauden pelanneen maalivahti Jeff Hackettin. Canadiens ja Sabres pelasivat vastakkain myös seuraavassa ottelussa, tällä kertaa Buffalossa. Ottelu tuntui olevan edellisen toisinto, sillä Canadiensin oli taas vaihdettava aloittanut maalivahti pois maalinsuulta loukkaantumisen vuoksi. Jose Theodore sai aivotärähdyksen lähdettyään kiekkoa vastaan omalle siniviivalle. Theodore huomasi, ettei välttämättä kerkiäisi kiekkoon ennen Buffalon hyökkääjä Vaclav Varadaa, joten hän heittäytyi hyvissä ajoin kohti kiekkoa. Varada laski polveaan sen verran, että se osui Theodoren päähän heidän törmätessä toisiinsa. Canadiensissa vasta ensimmäisiä pelejään pelannut Doug Gilmour menetti tilanteessa malttinsa ja ryntäsi Varadaa päin, kohdistaen taklauksensa Varadan polviin. Sekä Varada että Gilmour ajettiin ulos ottelusta ja myöhemmin he kumpikin saivat liigalta yhden ottelun pelikiellon.

Hackettin loukkaannuttua Canadiens oli kutsunut Mathieu Garonin Theodoren varamaalivahdiksi. Garon korvasikin Theodoren ensimmäisen erän lopulla. Ottelu päättyi Canadiensin voittoon 5-2.

Heikko asenne + keskinkertainen maalivahtipeli = tappioputki

Sabres-voittoa edelsi kolme peräkkäistä tappiota ja voiton jälkeen Canadiens pelasi viisi voitotonta ottelua peräkkäin. Kuten arvata saattaa, tunnelma ei ollut aivan parhaimmillaan, kun yhdeksästä ottelusta oli saldona voitto, tasapeli ja seitsemän häviötä.

Buffalosta Canadiens matkasi takaisin Montrealiin, jossa joukkueen oli seuraavana päivänä määrä kohdata Philadelphia. Philadelphia oli hävinnyt edellisen ottelunsa kotonaan Ottawalle 2-7 ja Flyers aloitti Canadiens-ottelun väkevästi tekemällä kaksi maalia reilussa viidessä minuutissa ottelun aloituksesta. Flyers jatkoi vahvaa menoa läpi ottelun ja Habs sai poistua ottelusta 1-5-tappio niskassaan ja kotiyleisön buuatessa.

Tämän jälkeen Canadiens aloitti lännenkiertueen, jonka aikana joukkueen oli määrä kohdata Edmonton Oilers, Vancouver Canucks sekä Calgary Flames. Tiedossa oli kolme tappiota, joissa Canadiens teki ainoastaan kolme maalia ja päästi 13. Ottelussa Edmonton Oilersia vastaan Canadiensin maalinsuulla pelasi kolmannen erän nuori 18-vuotias Olivier Michaud. Garon oli päästänyt kahdessa ensimmäisessä erässä kolme maalia ja sai tehdä tilaa Michaud’lle, joka oli kutsuttu Garonin varamaalivahdiksi Philadelphia otteluun. Michaud’sta tuli nuorin maalivahti Canadiensin historiassa, joka on pelannut CH-paita päällä NHL-ottelussa. Hän oli hieman yli 18 vuotta.

Kaksi muuta vieraskiertueen ottelu päättyivät Vancouverin 4-0-voittoon ja tappioon Calgaryssä Flamesia vastaan 2-6. Lisäksi Martin Rucinsky ja Stephane Quintal loukkaantuivat Flames-ottelussa. Kummankaan vamma ei ollut kovin vakava. Onneksi.

Kaikissa näissä tappioissa Canadiens pelasi surkealla asenteella. Valmentaja Michel Therrien oli kauden alussa sanonut tavoitteen olevan, että Canadiens on taistelevin ja eniten töitä tekevä joukkue NHL:ssä. Tämä tavoite taisi unohtua niin joukkueelta kuin Therrieniltä, sillä Canadiens oli kaukana tavoitteestaan. Lisäksi, kun Garonin maalivahtipeli ei ollut huippuluokkaa, niin oikeastaan nuo tappiot eivät olleet suurikaan yllätys.

Theon paluu Habsin pelastus

Jose Theodore palasi kehiin vieraskiertueen jälkeisessä kotiottelussa Colorado Avalanchea vastaan. Hän, vierasjoukkueen tähtivahti Patrick Roy ja maalitolpat olivatkin pääosissa, kun molemmat kehnosti pelanneet joukkueet kohtasivat. Canadiens oli kutsunut loukkaantuneen Quintalin tilalle farmijoukkue Citadellesista venäläispakki Andrei Markovin, joka avasikin pistetilinsä heti ensimmäisessä ottelussaan syöttämällä Yanic Perreault’n viimeistelemän ottelun avausmaalin. Theodore piti Canadiensin maalin johdossa huipputorjunnoillaan, mutta Brian Willsie ohjasi Rob Blaken laukauksen ohi Theodoren, kun ottelua oli jäljellä reilut kuusi minuuttia. 1-1 jäi ottelun lopputulokseksi ja se tarkoitti, että Roy jäi edelleen ilman 200 voiton rajapyykkiä Avalanche-paidassa. Canadiensissa NHL-uransa aloittaneesta Roy’sta tulee ensimmäinen maalivahti NHL-historiassa seuraavan voiton myötä.

Ottelut Coloradoa vastaan sekä seuraava ottelu Molson Centressä Nashvillea vastaan olivat kuin yö ja päivä Canadiensin osalta. Coloradoa vastaan koko joukkue taisteli upeasti, mutta Predatorsia vastaan kotiyleisö näki saman lepsusti pelanneen joukkueen, joka pelasi lännenkiertueella. Ainoa ero oli, että Canadiens onnistui voittamaan ottelun Theodoren hienojen torjuntojen sekä Oleg Petrovin paluun virkistämä ykkösketjun ansiosta. Petrov oli loukkaantuneena, mutta palasi edellisessä ottelussa Canadiensin ykkösketjuun, jossa hänen kanssaan pelaavat Brian Savage ja Yanic Perreault. Sekä Savage ja Petrov keräsivät ottelussa tehot 1+1.

Canadiensin hyökkäys onkin ollut hyvin pitkälti näiden herrojen varassa. Koko kolmikko on Canadiensin sisäisen pistepörssin kärkipäässä. Tämä tekee joukkueen hyökkäyksen valitettavan haavoittuvaksi.

Seuraavaksi oli New Yorkin joukkueiden vuoro kohdata Canadiens, ensin Islanders Montrealissa ja seuraavana päivänä Rangers Madison Square Gardenissa. Islanders saapui Montrealiin Itäisen Konferenssin johtajana. Islanders, joka oli aloittanut kauden paremmin kuin moneen vuoteen, lähti otteluun suosikkina, mutta Canadiens oli kehno isäntä. Montreal aloitti ottelun maalinteon toisessa erässä Craig Rivet’n tehtyä kauden avausmaalinsa ja viitisen minuuttia 1-0-maalista Oleg Petrov vei Canadiensin kahden maalin johtoon. Islandersin tähtihyökkääjä kavensi alle minuutissa, mutta Canadiens vastasi saman tien Perreault’n annettua Canadiensille varmemman johdon. Vielä samassa erässä Yashin kavensi taas, mutta kolmannen erän ollessa maaliton, Canadiens voitti 3-2.

Upean harjoituskauden pelannut Jan Bulis on ollut vaisu kauden alussa ja valmentaja Therrien on pistänyt miehen välillä katsomoon seuraamaan pelejä, josko se herättäisi miehen ruususen unesta. GM André Savard, joka on entinen NHL-valmentaja, ehdotti Therrinille Bulisin kokeilua laitahyökkääjänä. Toistaiseksi voi sanoa, että Savard’lla oli hyvä vainu, sillä Bulis on pelannut erittäin vakuuttavasti muutaman ottelun ajan laidassa. Rangersia vastaan New Yorkissa Bulis teki kauden toisen maalinsa ja syötti Canadiensin toisen maalin. Bulisin panoksesta huolimatta, Canadiens hävisi, mutta vasta jatkoajalla, joten Habs sai pisteen.

Farmijoukkueen kuulumisia

Tappiottoman alkukauden jälkeen farmijoukkue Quebec Citadellesin peli on hieman yskähdellyt. Osasyy tähän on varmasti muutaman avainpelaajan loukkaantuminen, mm. puolustajalupaus Ron Hainsey oli loukkaantuneena jonkin aikaa. Lisäksi Citadellesin alkukauden paras pakki ja ylivoimapelin sielu Andrei Markov sai kutsun Canadiensiin ja ylivoima ei ole ollut enää alkukauden teholukemilla.

Citadellesin pistepörssin kärkinimiä ovat Jason Ward ja Arron Asham. Molemmat pelaajat ovat aggressiivisia ja paljon taklaavia hyökkääjiä - ainakin muihin Habs-pelaajiin verrattuna - ja voivat odottaa kutsua Montrealiin, jos loukkaantumisia sattuu Canadiensin kohdalle.