Camp Roy huipentuu jälleen MM-kisoihin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Norja lähtee taas kiusaamaan isompiaan.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Norjan peräsimessä vuodesta 2001 lähtien ollut Roy Johansen oli vielä ennen viime vuoden MM-kisoja valmis lopettamaan pestissään, mutta turnauksen jälkeen hän olikin valmis jatkamaan. Se tarkoittaa sitä, että Norja on pitänyt maajoukkueleiriä jälleen jo maaliskuun alkupuoliskolta lähtien.

Norja lähtee Ostravaan, kuten aikaisempiinkin MM-kisoihinkin, erittäin hyvin valmistuneena. Suurin osa pelaajista on käynyt läpi uskomattoman seulan päästääkseen edustamaan maataan maailmanmestaruuskisoissa. Valinnat eivät ole voineet mennä pahasti pieleen, mutta onko tämän vuoden jalkeille saatu porukka tasoltaan riittävä kiusaamaan isompia kiekkomaita?

Maalivahdit täyttä rautaa

Ole-Kristian Tollefsen ja Jonas Holøs ovat puolustuksen ehdottomat tähdet, mutta taustalta on nousemassa uusia nimiä. 19-vuotias Mattias Nørstebø on joukkueen kuopus, mutta ei ole pelkästään kehitysmielessä mukana, sillä tällä kaudella vyölle on kertynyt yhteensä 41 peliä Ruotsin kahdelta korkeimmalta sarjatasolta.

Toinen vielä tuntematon suuruus Norjan puolustuksessa on Daniel Sørvik, jonka kausi ansaitsee kokonaisen kappaleen. Nämä ovat Sørvikille jo kolmannet MM-kisat peräjälkeen, mutta maaginen kausi Norjan pääsarjassa ja vakuuttavat otteet harjoitusotteluissa nostavat hänen osakkeitaan erittäin roimasti.

25-vuotiaalla puolustajalle irtosi GET-ligaenin pistepörssin kahdeksas sija, puolustajien pistepörssin voitto 12 pisteellä ja kotimaisten pelaajien pistepörssin voitto. 45 ottelussa syntyi tehot 19+39. Ensi kauden osoite Sørvikillä on vielä epäselvä, mutta selvää sen sijaan on, että hän on erittäin kuuma peruna vapaiden agenttien markkinoilla.

Kiekkojen torjumisesta vastaa edellisvuosien tapaan Lars Haugen, joka siirtyy ensi kaudeksi Färjestadin riveihin Dinamo Minskistä. Kakkosmaalivahtina toimii Röglen SHL-nousuun torjunut, Espoon Bluesistakin tuttu Lars Volden. Nämä kaksi Larsia muodostavat erittäin kovan maalivahtikaksikon, jonka edessä voi pelata turvallisin mielin.

Katsomon puolella hätävarana on vuoden 2011 NHL:n varaustilaisuudessa numerolla 117 Washington Capitalsiin huudettu Steffen Søberg.

Missä ratkaisuvoima?

Norjalla on heittää pari hyvää hyökkäyspään pelaajaa jäälle. Mathis Olimb, Patrick Thoresen, Andreas Martinsen ja Ken Andre Olimb ovat ainoat hyökkääjät, jotka onnistuessaan kykenevät MM-tasolla tuloksen tekoon. Norja ilmeisesti luottaa viisikkopuolustuksensa pitävyyteen ja tämän nelikon taitoon tehdä tarpeellinen määrä maaleja.

Vahvuus Norjalla on totta kai sen valmennusportaan jatkuvuuden ja pitkän maajoukkueleirin myötä joukkuepelaamisessa. Maalivahtiosasto on myös Norjalla erittäin vahva. Heikkoja kohtia ovat tehottoman oloinen hyökkäys ja lopulta melko nimetön puolustus.

Norjalla kävi verrattain hyvä tuuri lohkoarvonnassa. Sen seurana B-lohkossa ovat muun muassa Slovenia ja ilman parhaita pelaajiaan pelaava Tanska. Nämä jäävät Norjan taakse, mutta kahden seuraavan kanssa on vaikeampaa. Vuonojen maa jää lohkossaan sijoille 5-6.

» Lähetä palautetta toimitukselle