C-lohko: Uudistunut Ruotsi suosikkina

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsi lähtee Sveitsin kisoihin uudistuneella ja nuorella ryhmällä. Bengt-Åke Gustafssonin suojatit lienevät lohkon voittajasuosikkeja, sillä Yhdysvallat on kohtalaisen nimekkäästä joukkueestaan huolimatta pieni arvoitus. Itävalta kärkkyy mahdollisuutta suistaa alamäessä oleva Latvia karsintasarjaan.

C-lohkon ennakkoasetelmat ovat jotakuinkin selkeät. Aina kova Tre Kronor lähtee ennakkosuosikkina hakemaan lohkovoittoa. Yhdysvallat on Ruotsin tapaan liikkeellä nuorella joukkueella, joten Ron Wilsonin suojatteja voi pitää yllätysvalmiina. Itävalta sai mukaan tähtipelaajansa Thomas Vanekin, joten Latvia saa olla varuillaan taistelussa kolmossijasta.

Tre Kronor mitalinkiilto silmissä

Ruotsissa tuskin kukaan on ollut tyytyväinen Tre Kronorin viime vuosien menestykseen. Sitten vuoden 2006 uskomattoman menestyksen ovat jalometallit karttaneet länsinaapuria. Kaksien edelliskisojen neljättä sijaa Ruotsi lähtee kirkastamaan uudistuneella joukkueella.

Kirkkaimmat ruotsalaistähdet eivät ole mukana, joten vastuunkantajan rooleja on tarjolla. Hyökkäyspäässä Bengt-Åke Gustafsson luottanee Dallas Starsin Loui Erikssonin viimeistelyvoimaan. Ratkaisuja voi odottaa myös KHL:n mestaruutta juhlineelta Tony Mårtenssonilta, sekä vanhoilta tutuilta Rickard Wallinilta ja Christian Berglundilta.

Alakerran yllätysveto on Dallas-puolustaja Nicklas Grossman, jolle kisat ovat ensimmäiset aikuisten maaottelut. Puolustus on kenties joukkueen vahvin osa-alue. Alakerrassa on paljon kokemusta. Kenny Jönsson, Tobias Enström ja Magnus Johansson muodostavat hyvän rungon.

Maalivahtiosastolla luotetaan kotimaisiin voimiin. Tutut arvokisakävijät Stefan Liv ja Johan Holmqvist saavat seurakseen tuoreen Elitserienin mestarivahdin Jonas Gustavssonin. HV71:n vastuuvahti Liv lienee ykkösvalinta.

Ruotsi ei kuulu turnauksen suurten voittajasuosikkien joukkoon. Perinteiseen tyyliinsä joukkue voi kuitenkin kovalla työnteolla nousta vaikka kuinka korkealle. Finaalipaikka olisi kuitenkin suuri yllätys, ellei NHL:n pudotuspeleistä ilmesty apujoukkoja.

Energinen Yhdysvallat

Yhdysvaltojen suurin uutinen oli kenties valmentaja Ron Wilsonin tarttuminen jenkkimaajoukkueen ruoriin. Kokenut kettu on oivallinen valinta nuoren joukkueen luotsiksi. Wilsonin debyytti tosin sujui vähemmän onnekkaasti, kun isäntämaa Sveitsi pöllytti Yhdysvaltoja kisojen kenraaliharjoituksessa maalein 5-2.

Paperilla Yhdysvallat ei ole lainkaan kehno. Joukkue saa jalkeille kohtalaisen hyökkäyskaluston. Jason Blake, Dustin Brown ja Patrick O’Sullivan ovat NHL-joukkueidensa avainpelaajia ja suuressa vastuussa myös Wilsonin papereissa. Taustalta löytyy Nick Folignon ja Kyle Okposon kaltaisia nuoria nousevia kykyjä.

Myös puolustus on nimekäs. John-Michael Liles ja Keith Ballard ovat selkeitä profiilipakkeja huippulupaus Matt Niskasen ohella. Myös Nashville Predatorsin Ryan Suter on selkeä vahvistus ryhmälle. Myös nuorta Zach Bogosiania kannattaa seurata. Etenkin kiekollista osaamista jenkeiltä löytyy riittämiin.

Pitävän alakerran viimeistelee vähintäänkin kelvollinen maalivahtiosasto. Robert Eschen NHL-ura ei lopulta lähtenyt lentoon, mutta Pietarin SKA:n riveissä torjuja on noussut luottomieheksi. Taustalla on nuori lupaus Al Montoya.

Mikäli kaikki loksahtaa kohdalleen, voi Yhdysvallat nousta jopa kisojen mustaksi hevoseksi. Mikäli Eschen torjuntavire on kohdallaan, nousu jopa mitaleille on mahdollinen.

Latvia liemessä

Latvian tähtihetkeksi turnauksessa uhkaavat jäädä tutun aktiiviset kannattajat, mikäli kansainvälinen talouskriisi ei ole vienyt kiekkoturistien matkailuintoa ja –mahdollisuuksia. Joukkue pelasti viime vuonna sarjapaikkansa voittamalla heikon Slovenian. Tällä kertaa edessä on kovempi vastus, joten valmentaja Olegs Znaroksilla on tekemistä.

Joukkueen pelaajarunko koostuu pitkälti KHL:n Riian Dynamon miehistä. Kelvollisesti sujunut kausi kovatasoisessa liigassa antaa pieniä toiveita myös maajoukkueelle. Maalivahtiosaston onnistumista vaaditaan. Janis Spruktsin kaltaisten johtotähtien on myös pelattava kisat taitojensa ylärajoilla, jotta Latvia yltäisi suurempaan menestykseen.

Ilman venymistä Latvian osaksi jäänee lohkon kolmas sija. Kehnon päivän sattuessa kohdalle on putoamiskarsintaan joutumisen riski todellinen.

Itävallalla ei hätää

Kapean materiaalin Itävalta sai toivomansa pelaajauutisen, kun Buffalo Sabresin kausi päättyi runkosarjaan. NHL:ssä eniten ylivoimamaaleja taituroinut Thomas Vanek on pelaaja, jonka huippuonnistuminen voi nostaa Itävallan jatkolohkoihin.

Mielenkiintoista on myös nähdä, saako SM-liigassa täysin kuutamolle ajautunut maalivahti Bernd Brückler kiinni pelin juonesta. Röglessä pelannut Jürgen Penker on myös valmiina torjuntavastuuseen, mikäli Brückler ei saa kiekkoja torjuttua.

Itävallalla on kaikki mahdollisuudet Latvian lyömiseen. Todennäköisimmin edessä oleva karsintasarja on aina arvaamaton, mutta ruotsalaisluotsi Lars Bergströmillä on käsissään sen verran hyvä nippu, että paikka A-sarjassa säilyy.

» Lähetä palautetta toimitukselle