Budapestin turnaus sai arvoisensa lopun – Nousijajoukkueet selvisivät vasta viimeisen pelin loppusekunneilla

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Britit juhlivat kuohuvan kera.
Kuva © Olli Tiihonen
Budapestissa pelattiin yksi kansainvälisen jääkiekon jännittävimmistä ja tasaisimmista turnauksista ikinä. IA-divisioonan MM-kisat huipentuivat viimeiseen otteluun ja sen varsinaisen peliajan viimeisille sekunneille.

Se mihin ei pysty Aki Kaurismäki tai Stephen Spielberg, on Budapestin IA-divisioonan MM-kisojen jääkiekkoturnauksen käsikirjoituksen laatiminen.

Ennennäkemättömän tiukka taistelu Bratislavan MM-2019-turnauksen kisapaikoista saatiin lopulta päätökseen Budapestissa. Viimeisenä päivänä viisi joukkuetta kuudesta oli mukana taistelussa kahdesta kisapaikasta. Ratkaiseva osa nousulotossa oli Iso-Britannialla, jonka pelistä riippui muidenkin maiden kohtalo.

Turnauksen ratkaisua saatiin odottaa turnauksen viimeiseen otteluun Unkarin ja Iso-Britannian välillä.

Unkari huudatti kotiyleisöään jo alkuminuuteilla Christopher Bodon tehdessä yhden uransa makeimmista maaleista. Ottelu kulki kotijoukkueen komennossa. Kotiyleisö janosi lisää maaleja ja niitä olisi tullut, ellei Ben Bowns olisi pystynyt venyttämään patjansa mahdottomalta näyttäneen laukauksen eteen.

Toisessa erässä peli tasaantui hieman. Iso-Britannialla oli paikkansa, mutta Adam Vay ei jättänyt unkarilaismaalilla irtokiekkoja torjuttavaksi.

Ratkaisun makua oli ilmassa Csanad Erdelyn vietyä Unkarin 2–0-johtoon heti kolmannen erän alussa. Maalia tarkastettiin pitkään videolta, eikä filmin kelausta ainakaan nopeuttanut taustalla mekastanut ja vihellyskonserttiin äitynyt yleisö.

Erdely pääsi pian uudestaan kokeilemaan tulisella lyöntilaukauksella Bownsin reaktioita.

Kolmannessa erässä Iso-Britannia ei päässyt maalipaikoille ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Tulosta tuli heti, kun Iso-Britannia pystyi leipomana kiekkoa hieman pidempään Unkarin päädyssä.

Robert Dowdin 2–1-kavennusmaali loi painetta turnauksen isäntäjoukkueelle, joka joutui rikkomaan heti kavennuksen perään jäähyn arvoisesti. Kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä oli Janos Harilla mahdollisuus iskeä kolmas maali brittien reppuun, mutta Bowns venytti jälleen patjansa uskomattomalla tavalla eteen.

Turnausisännät hypistelivät jo Bratislavan lentolippuja, kunnes Robert Farmer riisti liput unkarilaisten käsistä tasoittamalla ottelun vain 15 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Kaikki ei kuitenkaan ollut ohi 2–2-maalin jälkeenkään Unkarin saatua pelattua kiekon keskialueen aloitusvoiton jälkeen miltei Britannian maaliin.

Jatkoaika oli maalivahtien näytöstä. Vailla paineita pelanneita joukkueita ei puolustaminen suuremmin kiinnostanut sijoitusten jo ratkettua varsinaisella peliajalla. Iso-Britannia voitti ottelun voittolaukauksilla. Ratkaiseva 2–3-maali oli puolustaja Ben O´Connorin käsialaa.

Iso-Britannian vietyä Unkarilta ratkaisevan pisteen, jakoivat turnauksen kakkospaikan tasapisteisiin päätyneet Italia ja Kazakstan. Parivaljakosta Bratislavaan lähteen Italia voitettuaan joukkueiden keskinäisen ottelun.

Kotijoukkue Unkari valahti sarjassa lopulta neljänneksi. Ennakkosuosikki Slovenian sijoitus oli viides. Kuudenneksi jäänyt Puola putosi IB-divisioonaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle