Brent Burns on harvinaisen maaliahne puolustaja

MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Burnsin laukaus on tuhoisa.
Kuva © Getty Images
Puolustaja Brent Burns on Sharksin paras pistemies sekä maalintekijä, ja korkealla myös koko NHL:n tilastoissa. Tämä kausi ei ole tähdenlento, vaan Burns on ollut jo useamman kauden hyökkäävien puolustajien eliittiä.

San Jose Sharksin Brent Burns pelaa uransa parasta kautta. 31-vuotias puolustaja on NHL:n pistepörssin neljäntenä ja maalipörssissäkin sijalla 12. Kauden pistesaldo on 22+33 52 pelissä. Tehokkain Sharks-hyökkääjä Joe Pavelski on yhdeksän pisteen päässä tehoilla 17+29.

Muun muassa Mikkel Bødkerin ja Joonas Donskoin tämän kauden pistesaldot ovat pettymyksiä, joten kanadalaispuolustajan tehokkuus on tervetullutta kalifornialaisjoukkueelle.

Burnsin lisäksi vain seitsemän pelaajaa − hyökkääjät Connor McDavidSidney CrosbyBrad MarchandJevgeni MalkinMark ScheifeleNicklas Bäckström ja Nikita Kutšerov − on pystynyt pelaamaan kauden vähintään piste per peli -tahdilla.

Viime kaudella Burns iski uransa parhaat tehot 27+48. Tämän kauden tahdilla kausiennätykset särkyvät. Nykyisellä pistetahdilla isokokoinen puolustaja on pelaamassa 34 maalin ja 85 pisteen kautta.

Jos pudotuspeleissä löytyy vielä yksi vaihde lisää, niin Burns ja Sharks ovat keväällä vaikeasti pysäytettäviä.

30 maalin rajapyykin on viimeksi puolustajista ylittänyt Mike Green kaudella 2008-09. Tuolloin Washington Capitalsissa pelannut kanadalaispuolustaja teki 31 maalia. Toistaiseksi Green on ainoa 2000-luvulla yli 30 maalia kaudessa iskenyt puolustaja. Kaudella 1992-93 niin ikään Capitalsia edustanut Kevin Hatcher teki 34 maalia.

1980-luvulla esimerkiksi Paul Coffey rikkoi kahdella kaudella 30 maalin ja kahdesti jopa 40 maalin rajapyykin, mutta nykykiekossa Burnsin tämän kauden maalivire on harvinaista, vaikka hyökkäävät puolustajat ovat edelleen takoneet kovia tehoja.

Burns pelasi Wildissa hyviä kausia, mutta kokonaisuus oli epätasainen.
Burns pelasi Wildissa hyviä kausia, mutta kokonaisuus oli epätasainen.
Kuva © Getty Images

NHL-ura käynnistyi hitaasti

Burns on Minnesota Wildin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2003. Varausta edeltäneellä kaudella kanadalaispuolustaja oli nakuttanut OHL:ssä 40 pistettä 68 ottelussa. Burns aloitti pelit NHL-kaukalossa heti varauksen jälkeisellä kaudella, mutta pelejä kertyi vain 36.

Taitavan puolustajan NHL-uran alku oli vaikea. Kaksi ensimmäistä täyttä kautta tuottivat 16 ja 25 tehopistettä, mutta kaudella 2007-08 Burns keräsi jo tehot 15+28.

Kaksi seuraavaa kautta olivat rikkonaisia, mutta kuitenkin tehoiltaan kohtalaisia. Viimeiseksi jääneellä Wild-kaudellaan 2010-11 Burns teki uransa siihenastiset ennätystehot, 17 maalia ja 46 pistettä 80 ottelussa.

Kesäkuussa 2011 Burns kaupattiin Wildista Sharksiin vaihdossa Devin SetoguchiinCharlie Coyleen ja ensimmäisen kierroksen varausoikeuteen vuoden 2011 varaustilaisuudessa. Wild varasi saamallaan vuorolla kanadalaishyökkääjä Zack Phillipsin, joka pelaa tällä hetkellä Allsvenskanissa eikä ole pelannut peliäkään NHL:ssä.

Burnsista ei tullut Wildille seuran tavoittelemaa ykköspuolustajaa, vaikka isokokoinen kanadalainen taitojaan väläyttelikin. Nousu NHL:n huipulle tapahtui kuitenkin vasta Sharks-paidassa.

Seitsemän kauden aikana Burns pelasi Wildissa 453 ottelua, joissa kertyi tehot 55+128. Huomionarvoista on se, että puolustaja iski maaleistaan lähes puolet eli 26 ylivoimalla.

Sharksissa Burns puhkesi kukkaan

Burns pelaa nyt kuudetta kauttaan Sharksissa. Wild-kausiin verrattuna pistetahti on ollut merkittävästi parempi. 397 pelissä puolustaja on kerännyt tehot 108+187 eli pelkästään syöttöpisteitä enemmän kuin seitsemän Wild-kauden aikana yhteensä. Maalejakin Burns on takonut Sharks-paidassa lähes kaksi kertaa enemmän kuin Wildissa pelatessaan.

Sharks-kausina Burnsin tehot ovat todella kovaa tasoa. Kaudesta 2011-12 tähän päivään mitattuna Burns on NHL:n eniten maaleja tehnyt puolustaja.

Burns itse asiassa pelasi koko kauden 2013-14 hyökkääjänä ja iski uransa siihen asti kovimmat tehot 22+26. Palattuaan seuraavalla kaudella puolustajaksi on isokokoinen kanadalainen vain parantanut tehojaan vuosi vuodelta.

Sharks-kausina Burnsin tehot ovatkin todella kovaa tasoa. Kaudesta 2011-12 tähän päivään mitattuna Burns on NHL:n eniten maaleja tehnyt puolustaja. Koko 2000-luvulla vain Zdeno Chara ja Shea Weber ovat tehneet Burnsia enemmän maaleja.

Kokenut puolustaja on Sharks-ajanjaksollaan joukkueensa neljänneksi tehokkain pelaaja ja jättää taakseen esimerkiksi Patrick Marleaun. 2010-luvulla puolustajista vain Erik Karlsson on tehnyt enemmän pisteitä.

Tämän kauden tehopuolustaja pelaa vielä vajaan kuuden miljoonan dollarin palkalla, mutta seuraavat kahdeksan kautta Burns vie palkkakatosta tilaa kahdeksan miljoonan dollarin verran. 

Kaudet 2017-21 kanadalainen saa palkkaa kymmenen miljoonaa dollaria kaudelta ja on nykyisten palkkatietojen mukaan NHL:n kolmanneksi parhaiten palkattu puolustaja Weberin ja P.KSubbanin jälkeen.

Nykykunnossaan Burns on ilman muuta palkkansa ansainnut, mutta nähtäväksi jää, onko suoritustaso vielä muutaman vuoden kuluttua kymmenen miljoonan arvoinen.

Kanadalaispuolustaja on pelannut myös maajoukkueessa tehokkaasti. Burns on pelannut yhdet alle 20-vuotiaiden ja neljät aikuisten MM-kisat. Viime syksynä Burns oli mukana Kanadan World Cup -joukkueessa. Puolustaja on voittanut aikuisten MM-kullan ja World Cupin sekä MM-hopeaa nuorten ja aikuisten tasolla.

Nuorten MM-kisoissa 2004 Burns keräsi kuudessa pelissä yhtä monta syöttöpistettä. Aikuisten MM-kisoissa 33 pelin pistesaldo on 7+22.

Burns on tuttu näky myös Kanadan maajoukkueesta.
Burns on tuttu näky myös Kanadan maajoukkueesta.
Kuva © Getty Images

Miksi Burns on niin tehokas?

Tilastot tarjoavat yhden selityksen. Burns on todella ahkera laukoja. Viimeisten kolmen kauden ajalta puolustaja on koko NHL:n toiseksi ahkerin laukoja Aleksandr Ovetškinin jälkeen. Myös Burnsin saama ylivoimavastuu on NHL:n kärkeä.

Tämän kauden peliesityksillään Burns on vahva voittajaehdokas Norris Trophyyn.

Wild-kausiin verrattuna Burns pelaa menestyvämmässä joukkueessa, ja pelikavereina on muita huippupelaajia.

Hyökkäyssuuntaan Burns on todella aktiivinen. Luistelu on isoksi mieheksi sulavaa. Laukaus on kova, ja pelisilmä sekä kiekonkäsittely ovat huippuluokkaa. Valtaosa Burnsin laukauksista on lähtenyt hyökkäyssiniviivalta, mutta taitava puolustaja nähdään usein hyökkäyksen kärjessä.

Oleellista on myös se, että Burns saa pelata hyökkäävässä roolissa. Vaikka kanadalaisella on kokoa 195 senttiä ja yli 100 kiloa, niin vahvuudet ovat kuitenkin kiekollisessa eikä fyysisessä pelissä.

Aktiivinen kiekollinen pelaaminen tuo myös omat riskinsä. Burns on NHL:n ylivoimainen ykkönen kiekonmenetyksissä. Puolustajan hyökkäysaktiivisuus edellyttääkin erityistä tarkkuutta muulta viisikolta.

Suurimman osan kaudesta Burns on pelannut Paul Martinin parina. 35-vuotias Martin pelasi uransa alkupuolella hyökkäävämmässä roolissa, mutta tällä hetkellä konkaripuolustajan tehtävä on mahdollistaa Burnsin hyökkäyspelaaminen.

Tämän kauden peliesityksillään Burns on vahva voittajaehdokas Norris Trophyyn, joka jaetaan parhaalle puolustajalle. Viime keväänä Sharks eteni Stanley Cupin finaaleihin asti, mutta Pittsburgh Penguins oli liian kova vastus. Burns kuitenkin pelasi myös pudotuspeleissä piste per peli -tahdilla.

Tällä hetkellä Sharks on Tyynenmeren divisioonan kärjessä, ja tavoite on parantaa viime keväästä. Burns on jo runkosarjassa parantanut otteitaan merkittävästi ja noussut joukkueensa ykköspelaajaksi. Jos pudotuspeleissä löytyy vielä yksi vaihde lisää, niin Burns ja Sharks ovat keväällä vaikeasti pysäytettäviä.

» Lähetä palautetta toimitukselle