"Breaking away" − Patrick O'Sullivanin astetta rankempi elämäntarina

NHL / Artikkeli
O'Sullivanin elämäkerta on rankkaa, mutta mielenkiintoista luettavaa.
Jääkiekko on täynnä erilaisia tarinoita. Entinen NHL-hyökkääjä Patrick O'Sullivan kertoo elämäkerrassaan oman tarinansa alistamisesta, taistelusta ja käänteestä parempaan.

Patrick O'Sullivan pelasi NHL:ssä yli 300 ottelua. Parhaalla kaudella syntyi 53 tehopistettä. OHL:ssa syntyi 345 pistettä vain 234 pelissä. O'Sullivan valittiin vuoden tulokkaaksi sekä OHL:ssa että AHL:ssä. Yksi uran kohokohta oli voittomaalin tekeminen 2004 nuorten MM-kisoissa, mikä toi Yhdysvalloille ensimmäisen kultamitalin.

Vastaavia ja kovempiakin meriittejä on kymmenillä NHL-pelaajilla. O'Sullivanin meriittien merkitystä korostaa hänen kokema vuosia jatkunut fyysinen ja henkinen kidutus. Omalla kiekkourallaan pahasti epäonnistunut John O'Sullivan käytti äärimmäisiä keinoja kasvattaakseen pojastaan NHL-tähden.

Elämäkerrassaan "Breaking away" Patrick O'Sullivan kertoo yksityiskohtaisesti lapsena alkaneesta ja kymmenen vuotta kestäneestä kaltoinkohtelusta ja isänsä pakkomielteisestä käyttäytymisestä tähtäimenä Patrickin NHL-ura.

Keskeiseksi asiaksi O'Sullivan nostaa myös sen, että kukaan ei puuttunut tilanteeseen, vaikka ilmiselviä merkkejä oli nähtävissä.

John O'Sullivan oli hankalan − jopa sekopäisen − ihmisen maineessa. Hän huusi solvauksia pojalleen joka ottelussa, puuttui valmentajien työhön ja eristi Patrickin täysin muusta joukkueesta. Patrick oli myös jatkuvasti mustelmilla.

Kaikesta kauheudesta huolimatta kirja oli äärimmäisessä rehellisyydessään todella mielenkiintoinen ja tempaisi mukaansa. Kokeneen toimittajan ja kirjailijan Gare Joycen kanssa kootussa kirjassa jännitys säilyy luvusta toiseen. Lukija houkutellaan jatkamaan, jotta tämä saisi tietää, mitä nuorelle Patrickille seuraavaksi tapahtuu.

Kirjassa seurataan kronologisesti Patrick O'Sullivanin lahjakkuutta ja junioriuran etenemistä, vaikka isänsä painosti tämän toistuvasti pelaamaan itseään vanhempien kanssa. Kaiken aikaa rinnalla käsitellään Patrickin kokemia pahoinpitelyjä ja nöyryytyksiä − yksityiskohdilla ei kuitenkaan mässäillä.

Kingsissä O'Sullivan pelasi NHL-uransa parasta kiekkoa.
Kingsissä O'Sullivan pelasi NHL-uransa parasta kiekkoa.
Kuva © Getty Images

NHL-ura jäi lopulta pettymykseksi

16-vuotiaana Patrick O'Sullivanin mitta tulee täyteen, ja hän nousee uhmaamaan isäänsä. Isän poissaolo ei kuitenkaan tuonut pelkkää onnea ja rauhaa. O'Sullivanin perheen tarina tuli julkiseksi, mikä vaikutti huippulahjakkaana pidetyn Patrickin varaamiseen vasta toisen kierroksen lopulla.

Patrickin pelättiin olevan epävakaa eikä tämän uskottu kestävän NHL:n paineita. O'Sullivan kuitenkin pyysi NHL-uransa aikana psykologista apua, mutta seurat eivät tätä halunneet tukea. Viimeiset ottelunsa taitava hyökkääjä pelasi HIFK:ssa kaudella 2012-13 ja lopetti uransa alle 30-vuotiaana.

Uran pahimmat pettymykset käydään kirjassa läpi perusteellisesti ja yksityiskohtaisesti. Lukijakin saa fyysisiä oireita, kun O'Sullivan odottaa nimensä huudettavan varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella. Myös NHL-uran varrella oli pettymyksiä niin organisaatioihin kuin valmentajiin.

Kaikki paha loppuu aikanaan

Karmivalla tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu − tai ainakin välietappi. Kiekkouransa ansiosta O'Sullivan löysi elämänsä naisen ja on saanut perustettua perheen. Terapiassa hän opettelee käsittelemään elämänsä traumaattisia tapahtumia.

Myös elämäkerran kirjoittaminen on terapian ansiota. O'Sullivan sanoo, ettei kirjoittanut tarinaansa saadakseen sääliä, vaan nostaakseen ongelman julkisuuteen ja estääkseen muiden lasten kaltoinkohtelun.

Patrick O'Sullivan uhrasi jääkiekolle yli 20 vuotta − osin omasta halustaan, mutta paljolti isänsä painostuksesta. Kaiken kokemansa jälkeen suhtautuminen jääkiekkoon on ristiriitainen.

O'Sullivan sanoo, että ei ole ennen perhettään nauttinut mistään niin paljon kuin jääkiekon pelaamisesta. Isänsä pakkomielteen vuoksi Patrick kuitenkin jäi lapsena ja nuorena vaille turvallista perhe-elämää ja kavereita.

Patrick O'Sullivanin tarinaa on rankkaa lukea, mutta se on sen arvoista. Tarina todistaa, että äärimmäisestä kärsimyksestä on mahdollista nousta jaloilleen. Toistaiseksi kirja on mahdollista lukea vain englanniksi. Teksti sinänsä on helppolukuista, mutta jotkut Pohjois-Amerikan kiekkokäsitteet olisi mukava lukea suomeksi selitettyinä.

» Lähetä palautetta toimitukselle