Bobby Holik - Jihlavan jättiläinen osa I

NHL / Artikkeli
Edesmenneen Tsekkoslovakian Jihlavassa maineikkaaseen jääkiekkoperheeseen syntynyt Robert "Bobby" Holik on luonut pitkän ja värikkään uran NHL:ssa. Harva edes muistaa, että nykyään yhdysvaltalainen Holik on alkujaan tshekki. Vielä harvempi muistaa puolustavaksi sentteriksi profiloituneen pelurin olleen alunperin junioritähti ja melkoinen pistenikkari.

Tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1971 Tsekkoslovakian Jihlavassa sai Tsekkoslovakialainen maajoukkuetähti Jaroslav Holik toisen lapsensa, joka kastettiin Robertiksi. Holikien suku on melkoisen kuuluisa Tshekissä, sillä myös Bobbyn setä Jiri Holik on kuuluisa jääkiekkoilija.

Aiemmin, vuonna 1968, oli perheeseen syntynyt Andrea niminen tyttönen, joka omalla urheilu-urallaan nousi parhaimmillaan kymmenen joukkoon tenniksen ATP-listalla.

Pienenä kuriositeettinä mainittakoon, että Andrea Holikova meni myöhemmin naimisiin tsekkiläisen NHL-pelaajan Frantisek "Frank" Musilin kanssa, joka oli Bobby Holikin joukkuetoveri Suomen MM-kisoissa 1991. Nykyään Musil toimii NHL-joukkue Edmonton Oilersin skouttina.

Mutta takaisin itse aiheeseen, eli Bobby Holikiin. Vaikka Holikia pidetäänkin lahjakkaana pelaajana, niin hän teki valtavasti töitä menestyäkseen kiekkoilijana. Hänen isänsä valvoi pojan työmoraalia tarkasti, eikä lipsumisia sallittu.

Hänen isällään olikin tapana viedä Bobby katselemaan paikallisen tehtaan portille tämän laiskoteltua ja sanoa "tänne sinä päädyt, ellet tee hommia".

-Varsinainen kiekko-oppini tulee kyllä kotimaastani. Erityisesti isäni ansaitsee kiitosta, muita valmentajiakaan unohtamatta. NHL on hieno liiga, mutta sen kaikkein olennaisimman ja tärkeimmän opin Tshekissä varttuessani, Holik itse on todennut junnuvuosiensa merkityksestä.

Tehtyään ankarasti töitä Holik debyytoikin miesten tasolla jo kaudella 1987-88 kun hän pelasi isänsä valmentamassa kotikaupunkinsa joukkueessa Dukla Jihlavassa. Vasta 16- vuotias Bobby iski 31 pelaamassaan ottelussa varsin mukavat neljätoista tehopistettä. Tämä huomattiin maan jääkiekkopiireissä laajaltikin ja nuori Bobby nousikin nopeasti nuorisomaajoukkueiden runkopelaajaksi.

Bobby Holik-Robert Reichel-Jaromir Jagr

Tsekkoslovakian nuorisomaajoukkueissa Bobby oli aina suuri tähti. Jo debyyttikaudellaan hän pelasi nuorten EM-kisoissa kuusi peliä tehden niissä seitsemän tehopistettä.

Holikia kuvattiin jo nuorena hyvin fyysiseksi ja pelkäämättömäksi pelaajaksi, joka ei väistänyt ketään kaukalossa. Hirmuisen lämärinsä ansiosta Holik oli myös alituinen vaara vastustajan päässä.

Kaudella 1988-89 Holik esiintyi maajoukkuepaidassa sekä nuorten EM-kilpailuissa(6. 3+11), että myös saman ikäluokan MM-kisoissa (7. 5+3). EM-kilpailuissa Holik valittiin turnauksen tähdistökentälliseen.

Nuorisomaajoukkueuransa huipun Holik saavutti kuitenkin vuoden 1990 juniorien MM-kisoissa, joissa hän muodosti Tsekkoslovakian joukkueen huikean ykkösketjun yhdessä kisojen parhaaksi hyökkääjäksi valitun Robert Reichelin ja Jaromir Jagrin kanssa.

Seitsemässä ottelussa tämä vitja kasasi yhteensä huikeat 50 tehopistettä! Tämä siivitti Tsekkoslovakian joukkueen turnauksessa pronssille. Reichel ja Jagr valittiin turnauksen tähdistökentälliseen ja Holik varatähdistöön.

Hartford varaa Holikin

Holikin ura jatkui isän valvovan silmän alla Dukla Jihlavassa yhteensä kolmen kauden ajan. Kaikkiaan Holik pelasi joukkueessa 97 ottelua ja teki näissä 72 tehopistettä.

Viimeiseksi Euroopan kaukaloissa pelatuksi kaudeksi on näillä näkymin jäänyt kausi 1989-90, jolloin edelleenkin vasta 18-vuotias Holik teki 42 ottelussa 41 pistettä.

Samana vuonna 1989 Holik myös varattiin NHL:aan Hartfordin toimesta ensimmäisellä kierroksella. Varausnumero oli kymmenen. Isokokoisesta Holikista odotettiin tuolloin jopa kaikkien aikojen Tshekkiä NHL:ään.

Myös Holikin junioritoveri Robert Reichel varattiin samassa draftissa. Reichel napattiin kuitenkin vasta neljännellä kierroksella huolimatta siitä, että tämä oli takonut tsekkoslovakian liigassa 44 ottelussa 48 tehopistettä.

Tilanne olisi varmasti ollut toinen, jos Reichelin varaus olisi siirtynyt seuraavalle kaudelle. Reichel nimittäin pommitti kaudella 1989-90 52 ottelussa 49 maalia ja kaikenkaikkiaan 83 pistettä!

NHL-ura alkaa Hartfordissa

NHL-sopimus Hartfordin kanssa allekirjoitettiin maaliskuun kahdeksantena päivänä 1990, vaikka tuolloin itäblokin pelaajien saaminen NHL:ään oli varsin vaikeaa.

Holik sai kuitenkin jo syksyllä 1990 Tsekkoslovakian jääkiekkoliitolta luvan osallistua Hartfordin harjoitusleirille ja hän lunastikin paikkansa joukkueessa tuolla leirillä.

- Kuon olin kuusi tai seitsemän, niin isäni sanoi minulle, että joukkueen menestys on aina tärkeintä. Ei koskaan pelaajan. Tuolla asenteella lähdin hakemaan pelipaikkaa NHL:sta tuolloin, Holik itse on todennnut.

Holikin ensimmäinen kausi NHL:ssa oli menestys, sillä hän teki kaikista oman pelipaikkansa (vasen laitahyökkääjä) tulokkaista eniten maaleja ja oli tulokkaiden pistepörssin kuudes.

Bobby ei joutunut farmiin kertaakaan tulokaskaudellaan ja pelasi kaikkiaan 78 ottelua saldoilla 21+22. Tapansa mukaisesti Holik myös pelasi kovaa alusta alkaen ja vaikkei ole juuri koskaan tapellut, niin jäähyminuuttejakin kertyi 113.

Samalla kaudella Holik pelasi myös ensimmäiset NHL:n playoff-ottelunsa. Pistetili jäi kuitenkin avaamatta kuudessa ottelussa.

Playoffeista tippumisen jälkeen Holik esiintyi ensimmäistä kertaa aikuisten MM-tasolla Suomen Maailmanmestaruus kilpailuissa 1991. Tsekkoslovakian joukkue jäi kuudenneksi, vaikka Holik pelasikin mainiot kisat kasaten kymmenessä ottelussa kuusi tehopistettä.

Kausi 1991-92 alkoi Holikin osalta nihkeästi. Ensimmäisten kahdentoista pelin saldona oli yksi ainoa syöttöpiste.

Myöhemmin kaudella Holik kuitenkin laitettiin samaan ketjuun Geoff Sandersonin ja Mikael Anderssonin kanssa ja peli lähti taas rullaamaan. Kauden lopussa Holikilla oli eniten laukauksia koko Whalers joukkueesta ja tehojakin syntyi mukavat 43 pistettä.

Pudotuspelit jäivät taas lyhyeen, eikä Bobbykään niissä juuri pystynyt joukkuetta auttamaan. Seitsemän playoff-ottelun saldoksi jäi yksi syöttöpiste.

Siirto New Jerseyhyn

Bobby Holik koki ensimmäisen seurasiirtonsa, kun Hartford kauppasi hänet juuri ennen harjoitusleirien alkua New Jerseyyn elokuun 28 päivä vuonna 1992.

Toiseen suuntaan kaupassa matkasivat Sean Burke, Erick Weinrich ja Hartfordin toisen kierroksen varausvuoro 1993 draftissa (Jay Pandolfo).

Devilsin tuonaikainen toimitusjohtaja Lou Lamoriello sanoi kaupan jälkeen seuraavaa.

- Tämä kauppa ei auta meitä ainoastan välittömästi, vaan myös seuraavat kymmenen vuotta.

Lamoriellon lausunto osui oikeampaan, kuin mies varmaan itse aavistikaan, mutta siitä lisää lähipäivinä ilmestyvässä tämän artikkelin kakkososassa, jossa tuodaan Holikin ura kahden Stanley-Cup -mestaruuden ja monien muiden vaiheiden kautta nykypäivään.

» Lähetä palautetta toimitukselle