Bluesin pelaaja-arvostelut 2012-13

LIIGA / Artikkeli
Etualalta löytyvät ulkomaalaiset olivat Bluesin pahimpien epäonnistujien joukossa.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Bluesin kausi alkoi hienosti, mutta päättyi lopulta pettymykseen. Se näkyy joukkueen pelaaja-arvosteluissa, joissa on enemmän floppeja kuin täysosumia.

Maalivahdit

#31 Lars Volden

11, 4-1-4, 2.01, 92,71%, 1 nollapeli

Viime kaudella otteissa oli suurta epävarmuutta erityisesti siinä vaiheessa, kun norjalaisvahti joutui päävastuuseen. Tällä kaudellakin epävarmuus oli vielä nähtävissä, mutta perustaso nousi viime kautta paremmaksi. Volden ei ole vielä sellainen maalivahti, joka kannattelisi joukkuetta pitkiä aikoja, mutta yksittäisissä peleissä tulee hyviä suorituksia. 

#32 Antti Ore

22. 6-3-9, 2.61, 91,55% , 1 nollapeli  

Lähti kauteen kakkosvahtina ja siinä roolissa myös kausi päättyi. Kauden puolivälin tietämissä oli Blues-vahdeista paras, mutta siinä vaiheessa loukkaantuminen katkaisi pelit kuukaudeksi, mikä kenties vaikutti kauden loppupuolella, jolloin ei ollut yhtä hyvä. On toki otettava huomioon, että koko joukkueen pelitaso laski kauden loppuvaiheilla.   

#34 Juuso Riksman

35. 11-7-15, 2.72, 91,13%, 3 nollapeliä

Tämäkään kausi ei sujunut ilman vammoja kokeneelta maalivahdilta. Riksman pelasi parhaat ottelunsa aivan kauden alussa sekä lopussa, jolloin hän myös sai suurinta luottoa valmennukselta. Kauden keskivaiheet olivat kuitenkin vaikeita, ja niihin aikoihin Blues alkoi vajota sarjataulukossa alemmas.

Puolustajat

#2 Jens Westin

50. 3+5=8, 14 jäähyminuuttia, -6

Ruotsalaispuolustaja oli monen muun Blues-pelaajan tapaan parhaimmillaan aivan alkukaudesta, jolloin hän vakuutti erityisesti oman pään pelissä. Westin sai aivotärähdyksen lokakuun lopulla, ja paluun taso laski selvästi, virheitä tuli selvästi aiempaa enemmän. Loppukaudesta Westinkin joutui rotaation piiriin, eikä hänelle ole käyttöä Bluesin joukkueessa tulevaisuudessa.

#5 Joonas Valkonen

14. 0+0=0, 14, +1

Alkukauden Mestis-visiitti KooKooseen teki hyvää. Valkonen palasi Bluesin riveihin joulun jälkeen, ja vaikka jäikin pelaamissaan peleissä varsin pieneen rooliin, hoiti sen ilman pahempia virheitä, vaikka joukkue olikin alavireinen. Nuorukaisella on hyvä tulevaisuus edessä puolustavana puolustajana.

#7 Harri Ilvonen

38. 1+1=2, 24, +5

Kannattajien keskuudessa kulttimaineeseen noussut pakki pyöri koko kauden rotaatiopuolustajien joukossa. Ilvonen ei kärsinyt vakavia loukkaantumisia, mutta ei ole onnistunut nousemaan sille tasolle, mitä häneltä aikanaan odotettiin. Siitä huolimatta parempia otteita kuin viime kaudella.

Jalvanti tuuletti pisteitä enemmän kuin aikaisemmin.
Jalvanti tuuletti pisteitä enemmän kuin aikaisemmin.
Kuva © Timo Savela

#9 Joonas Jalvanti

60. 5+18=23, 22, -7

Kautta kokonaisuutena katsoessa nousi Bluesin parhaaksi puolustajaksi, mutta se oli myös paljon kiinni ennakkoon kovempien nimien epäonnistumisesta. Oma piste-ennätys lisääntyneen vastuun myötä nostaa kuitenkin kauden plussan puolelle. Otteissa oli liikaa ailahtelevuutta. Jos pääsee siitä eroon, voi päästä kokeilemaan jopa leijonapaitaa.

#19 Mikko Kuukka

53. 0+9=9, 34, +3

Vaihtelevia otteita. Ajoittain katastrofaalisia virheitä, mutta tehotilasto jäi kuitenkin plussalle. Lähes koko viime kauden missannut puolustaja säilyi tällä kertaa terveenä aina helmikuulle, ennen kuin kausi päättyi vajaata kuukautta ennen muita.

#42 Arto Laatikainen

36. 2+8=10, 18, -21

Espooseen neljän vuoden tauon jälkeen palanneen, kapteeniksi nimetyn pelaajan kausi oli täydellinen pannukakku. Loukkaantuminen söi ensimmäisen kuukauden, eikä palannut missään vaiheessa toivotulle tasolle. Vammat näkyivät erityisesti liikkeessä, eikä kiekollinen pelikään ollut parhaiden vuosien tasolla.

#44 Henri Laurila

55. 6+17=23, 61, -7

Etukäteen Laurilalta odotettiin tehokasta ylivoimapeliä. Lämäri toikin alkukaudesta mukavasti osumia, mutta kun kuvio oli vastustajille tuttu, tehot hyytyivät, kevätkauden maalit syntyivätkin muilla tavoin. Omassa päässä Bluesin puolustajien parempaa kaartia.

#55 Niklas Tikkinen

25. 1+7=8, 12, 0

Debytoi hienosti, kun kautta oli pelattu muutama ottelu. Avut ovat kiekollisessa pelissä, erityisesti ylivoimalla. Suurin osa onnistumisistakin tuli sitä kautta, mutta oman pään peli kaipaa vielä paljon hiomista. Sen takia suurta luottoa ei vielä tällä kaudella tullut, mutta on tulevina kausina rooli kasvaa.

#58 Jani Hakanpää

34. 2+3=5, 34, +2

Viime kaudella teki läpimurron Bluesin pakiston eliittiin. Tämä kausi vei hänet sieltä pois. Kautta sävyttivät useat loukkaantumiset, jotka pitivät miestä pitkään katsomon puolella. Kiekollinen varmuus oli kuitenkin heikompi, jäähyjä tuli viime kautta enemmän ja tehoja vähemmän.

Hyökkääjät

#10 Ryan Vesce

14. 2+4=6, 10, -10

Tuli Espooseen juuri ennen siirtoajan päättymistä. Alkukausi oli sujunut heikosti Ruotsissa, eikä Bluesinkaan aika ollut sen parempi. Sai peliotteisiin nähden liikaa vastuuta, ja oli usein lirissä omassa päässä. Paransi jonkin verran otteitaan Blues-jakson edetessä, mutta ratkaisupelaajaksi hänestä ei missään vaiheessa ollut.

#12 Tobias Salmelainen

18. 0+3=3, 16, 0

Paluu liigaan ei tuonut hänen osaltaan mitään uutta. Peliaika oli pääosin nelosketjussa, jossa hoiti hommansa kelvollisesti. Väläytyksiä ei kuitenkaan juurikaan nähty missään vaiheessa kautta. Joulukuinen loukkaantuminen vei hänet pitkäksi ajaksi sivuun. Liigaura ei jatku kovinkaan pitkään.

#13 Tomi Ståhlhammar

6. 0+0=0, 6, -1 Palasi Espooseen kesken kauden viime kauden tapaan. Ensimmäisten pelien otteet olivat erittäin heikkoja, minkä jälkeen hänellä olikin vaikeuksia mahtua kokoonpanoon. Sai vielä uusia mahdollisuuksia onnistuen hieman paremmin, mutta kokonaisuutena varsin turha hankinta loppukauteen. Ei suurempia eväitä vakituiseen liigarooliin.

Aaltosen kausi katkesi maajoukkuepeleissä.
Aaltosen kausi katkesi maajoukkuepeleissä.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

#15 Miro Aaltonen

32. 11+5=16, 22, -2

Varsin vaikean tulokaskauden jälkeen kehitys kesän aikana oli silmiinpistävää. Nousi liigan nuorten pelaajien parhaimmistoon ja teki useita maaleja syyskaudella. Kausi sai kuitenkin ikävän käänteen nuorten MM-kisoissa, jonka avausottelussa tullut nilkkamurtuma katkaisi kauden. Aaltonen palasi kehiin vasta Bluesin miesten kauden päätyttyä, A-juniorien pudotuspeleissä.

#16 Juuso Ikonen

57. 13+13=26, 4, +1

Säväytti erityisesti syyskaudella, jolloin yhteispeli Aaltosen kanssa toi hyviä tuloksia. Putosi kuitenkin yllättäen nuorten MM-kisamiehistössä, ja sen jälkeen esitykset olivatkin huomattavasti vaisumpia. Suuri osa kevätkaudesta kului varjojen mailla.

#17 Kristian Kuusela

59. 10+30=40, 30, +6

Bluesin kauden tasaisimpia suorittajia. Kuusela voitti joukkueen pistepörssin, mutta hänen avunsa eivät ole pelkästään hyökkäyspäässä, vaan hän pienestä koostaan huolimatta hallitsee myös puolustuspelin.

#21 Valtteri Virkkunen

55. 1+2=3, 18, -8

Virkkunen on joukkueen kovimpia luistelijoita, eikä missään vaiheessa tarvitse epäillä, etteikö hän antaisi kaikkensa kaukalossa. Sekä keskellä että laidassa pelaamaan pystyvän hyökkääjän kädet ovat kuitenkin varsin jäiset. Rooliin ei kuulu pisteiden tekeminen, mutta siitä huolimatta tehot saisivat olla paremmat.

#22 Mark Lee

18. 1+4=5, 8, -8

SaiPasta poistumaan joutunut hyökkääjä sai uuden mahdollisuuden Bluesissa, mutta suoritukset eivät olleet sen paremmat. Sai suurimmassa osassa peleistä hyvin vastuuta, mutta ei onnistunut käyttämään tilaisuuksiaan. Ei sortunut surffailuun samassa mittakaavassa kuin joukkueen toinen pohjoisamerikkalainen Vesce, mutta taidoissa häviää tälle reilusti.

#27 Vladimir Dravecky

13. 4+4=8, 2, -9

Tammikuun ulkomaalaishankinnoista ainoa, jonka voi sanoa jossain määrin onnistuneen. Maalintekotaito osoittautui hyväksi heti alusta lähtien, mutta joutui kärsimään usein ketjukavereistaan, jotka eivät olleet samalla tasolla slovakialaisen kanssa.

#36 Teemu Rinkinen

49. 11+13=24, 8, +1

Rinkisen kausi oli yksi kaksijakoisimpia SM-liigahistoriassa kaikki joukkueet kaikilta kausilta huomioiden. Hän nousi isoihin otsikoihin kauden alussa tehtyään kahdeksan osumaan kahdeksaan peliin pelatessaan kaimansa Ramstedtin rinnalla. Sen jälkeen hyytyivät tehot, rooli vaihtui pienempään, ja tehot putosivat vielä heikommiksi. Loppukaudesta hän oli jonkun aikaa jopa katsomon puolella.

#38 Robert Nyholm

9. 0+1=1, 2, -2

HIFK:n mestaruusjuhlien jälkeen ura on mennyt alamäkeä. Tällä kaudella hän ei mahtunut punapaitojen miehistöön, vaan joutui pelaamaan Mestiksessä alkukauden. Tammikuussa tullut siirto Bluesiin ei tuonut puhtia uralle. Bluesin ajan pelisuorituksista ei jäänyt mieleen juuri mitään, joskin odotuksetkaan eivät olleet kovaa tasoa.

#40 Tomi Sallinen

58. 12+23=35, 55, +6

Sallinen on tunnettu koko uransa ajan erinomaisena puolustavana hyökkääjänä. Tällä kaudella hän onnistui nousemaan myös hyökkäyspäässä isoon rooliin, ja murskasi vanhan piste-ennätyksensä. Yksi tasaisimpia suorittajia Blues-miehistössä, heikot pelit olivat harvassa. Myös kapteenin C nähtiin Sallisen paidassa, eikä varmastikaan viimeistä kertaa. 

Nyholmista ei ollut Bluesille hyötyä.
Nyholmista ei ollut Bluesille hyötyä.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

#46 Teemu Ramstedt

39. 9+25=34, 12, +1

Kausi alkoi hurjalla tahdilla, ja nimi nousi vahvasti SM-liigaa seuraavien huulille. Johti aikansa koko liigan pistepörssiä, ja vaikka tahti hiipui hieman, pysyi siitä huolimatta Bluesin tärkeimpänä pelaajana aina siihen saakka, kunnes KHL-joukkue Pietarin SKA osoitti kiinnostusta. Blues päästi ykkössentterinsä menemään, ja se oli omalla tavallaan myös espoolaisten kauden käännekohta.

#51 Mika Hannula

13. 4+1=5, 6, -2

Viime kaudelta tuttu pelaaja palasi Bluesiin marraskuun lopussa. Teki kaksi lyhyttä sopimusta ja esiintyikin vakuuttavasti. Tehopisteitä ei kertynyt odotetulla tavalla, mutta oli kuitenkin muutenkin käyttökelpoinen pelaaja. Hannula ei ollut kuitenkaan kiinnostunut jatkamaan loppukautta, vaan siirtyi loppukaudeksi itäiseen naapurikaupunkiin.

#52 Camilo Miettinen
 

32. 3+10=13, 35, -6

Oma kasvatti nousi täksi kaudeksi kapteenistoon, mutta todellinen läpimurto jäi tekemättä, pikemminkin käyrä kääntyi laskuun. Aiheellinen kysymys on, ottiko hän roolistaan liikaa paineita vai mitä, mutta onnistumisia ei tullut toivotulla tavalla. Suunta näytti olevan hieman parempaan, ennen kuin siirtyi tammikuussa TPS:ään, jonne olisi todennäköisesti muutenkin lähtenyt ensi kaudeksi.

#61 Tommi Huhtala

53. 22+10=32, 109, -5

Bluesin kauden paras maalintekijä ansaitsee kunniaa onnistumisillaan, joista merkittävimpänä hattutemppu Ässiä vastaan tammikuun alussa. Vastapainoksi sattui liikaa ikäviä tapahtumia, joista eniten kohua herättänyt tapaus sattui tammikuussa Raumalla. Toisaalta Huhtala saattaisi menettää pelistään myös positiivisia, jos hän rauhoittaisi liikaa peliään, eikä sortuisi ylilyönteihin.

#70 Marco Rosa

43. 9+9=18, 36, -8

Harjoitusottelussa tapahtunut loukkaantuminen sotki alkukauden perusteellisesti. Oli varsin paljon pompoteltavana kokoonpanossa, eikä omaa roolia löytynyt. Rosa ei täyttänyt asetettuja odotuksia, mutta täydellisenä floppina häntä ei voi pitää. Hänelle on kuitenkin vaikea löytää roolia ensi kaudeksi, vaikka pohjoisamerikkalaiselle toinen kausi Euroopassa saattaisikin olla helpompi kuin ensimmäinen.

#71 Matti Järvinen

25. 1+5=6, 4, -2

Kolmas kausi Bluesin sopimuspelaajanakaan ei tuonut koko kauden mittaista jaksoa liigamiehistössä. Avut puolustuspäässä, vaikka ei olekaan erityisen fyysinen pelaaja, isosta koostaan huolimatta. Kauteen mahtui väläyttelyjä, mutta joutui matkaamaan loppukaudeksi Joensuuhun, osittain sen takia että Blues sai paremman roolipelaajan Pitkäsestä.

#72 Ilmari Pitkänen

24. 2+2=4, 14, -5

Jokipoikien pelaaja tuli ensin lyhyelle visiitille tuuraamaan nuorten MM-kisapelaajia. Esitykset olivat sen verran vakuuttavia, että hänelle alettiin katsoa roolia myös loppukaudeksi. Sellainen löytyikin, mutta ei sen jälkeen pelannut aivan samalla tasolla kuin ensimmäisissä Blues-peleissään.

#79 Eetu Pöysti

52. 2+4=6, 36, -8

Pääosin nelosketjussa pelannut hyökkääjä oli omassa roolissaan hyvä. Siirtyessään Bluesiin Pöystiltä odotettiin kuitenkin nousua suurempaan rooliin kuin mitä hän sai HIFK:ssa, ja siinä hän ei onnistunut, jolloin kokonaisarvio jää miinuksen puolelle.

#80 Niko Nieminen

36. 11+10=21, 12, +8

Oma kasvatti oli isossa roolissa alkukaudesta pelatessaan Ramstedtin ja Rinkisen kanssa. Hoiti ketjun fyysisen osaston hienosti ja teki siinä sivussa monia tärkeitä maaleja. Kausi päättyi kuitenkin jo varhaisessa vaiheessa loukkaantumiseen, eikä jatkosta ole varmuutta.

Ilman arvostelua jää viisi pelaajaa. Blues-miehistössä pelasivat myös Mikko Alikoski (0+2, 2, +2) ja Nico Nyberg kolmessa ottelussa, Robert Rooba (2 min) ja Aleksi Rutanen kahdessa. Lisäksi Samuli Eskuri nähtiin varamaalivahtina kahdesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle