Bluesin kauden alkupuolisko - kevään ratkaisuja paikkaillessa

LIIGA / Artikkeli
Espoon Bluesin alkukausi meni heikosti, mutta viime aikoina otteet ovat parantuneet uusien ulkomaalaisten myötä. Sarjasijoitus on tällä hetkellä seitsemäs, mutta keskijoukko on hyvin tasainen, eikä suuriin romahduksiin ole varaa.

Keväällä Blues hankki molempiin päihin tsekkipelaajia. Hyökkääjät Filip Turek ja Jiri Zelenka sekä puolustaja Lukas Zib saivat lähtöpassit jo ennen lokakuun loppua. Tilalle tuli kaksi kanadalaista ja yksi Pohjois-Amerikan sarjat kolunnut tsekki.

Kuinka kaikki eteni

Kauden avausottelussa Blues otti voiton HIFK:sta Zelenkan tehdessä voittomaalin Turekin syötöstä noin puolitoista minuuttia ennen loppua. Kauden kuusi ensimmäistä ottelua toivat vain tuon yhden voiton, mutta sen lisäksi hyvänä saavutuksena voi pitää Jokeri-tasapeliä Helsingissä. Kuudessa ottelussa Valeri Krykov onnistui viidesti maalinteossa, kun muut pelaajat yhteensä vain kolme kertaa. Tuolla maalimäärillä ei juuri otteluita voiteta.

Tappiollisen Pelicans-ottelun (1-5), jossa kesällä Bluesin jättänyt Joonas Jääskeläinen teki kolme maalia, tapahtui suuri, muttei välttämättä kovin yllättävä ratkaisu: Timo Tuomi sai potkut. Uutta valmentajaa ei heti nimetty, vaan Niki Andersson ja Allan Measures ottivat vastuun. Yhden ottelun siitä olikin hyötyä, kun Ässät kaatui vieraissa 3-2, mutta HIFK-tappion jälkeen Hannu Kapanen suostui ottamaan Bluesin vastuuvalmentajan tehtävät.

Kapasen Blues-ura alkoikin hienosti jatkoaikavoitolla TPS:stä. Aivan heti ei suunta kääntynyt, ja Oulussa Bluesia nöyryytettiin oikein kunnolla. Lukemien 8-1 jälkeen ei ollut kiva tulla kotiin, mutta seuraavana päivänä kaatui Lukko maalein 5-2. Jan Caloun teki kauden ensimmäisen maalinsa, mutta otti ottelun päätyttyä ottelurangaistuksen ja kolmen ottelun kiellon.

Tässä vaiheessa Cory Murphy oli tullut jo Bluesin puolustuksen vahvistukseksi. Lukas Zib ei onnistunut, ja parhaiten hän jäikin mieleen lämmittelyn jälkeisistä pitkistä verryttelytuokioista. Murphy teki ensimmäisen liigamaalinsa Lukkoa vastaan.

Samaisesta Lukko-ottelusta olivat sivussa tsekit Turek ja Zelenka. Seuraavan TPS-ottelun he pelasivat, ja Zelenka sai syöttöpisteenkin, mutta heidän kohdaltaan aika kului umpeen. Ei tulosta ja ulos.

Sitten NHL:stä tuli kaksi uutta pelaajaa: noin 700 ottelun konkari Mike Stapleton sekä tsekki Ladislav Kohn. Heti ensimmäisessä ottelussa heiltä tuli näyttöjä, ja Mike Stapleton teki erikoisen maalin TPS-vahti Niittymäen haparoidessa kiekon sulkemisessa.

Seuraava ottelu piti olla Helsingissä HIFK:n vieraana, mutta ottelu peruutettiin jääongelmien takia. Raumalla Blues onnistui voittamaan vasta toisen kerran liigahistorian aikana, ja perään kaatui Kärpät.

Maaottelutauon jälkeen Blues kohtasi SaiPan, ja tilanne näyttikin jo pahalta - 4-1, mutta tsekkihyökkäjien Kohnin ja Calounin ansioista (molemmat 3+2) Blues nousi lopulta 5-7-voittoon. Seuraavaksi kaatuivat vielä Ilves, Pelicans ja Tappara, kahden tasapelin ollessa välissä, ja tappiottomien otteluiden putki oli jo yhdeksän ottelun mittainen.

HPK-, TPS- ja Ässät-ottelut sujuivat heikommin, ja puolustusvirheiden myötä saldo niistä jäi kahteen pisteeseen.

Pelaajisto

Jarmo Myllys on ollut selkeä ykkösvahti tämän kauden aikana. Tilastot eivät kerro kaikkea hänestä, sillä Myllys on pelannut useita loistopelejä. Tappioista häntä ei voi varsinaisesti syyttää, vaikka silloin tällöin muutama helppo meneekin. Ne ovat sattuneet muutenkin selviin otteluihin.

Mika Oksa on ollut kelpo tuuraaja tarvittaessa. Maaleja on mennyt noin kaksi per ottelu.

Puolustus on ollut Bluesin suurin akilleen kantapää. Vykoukal ja Murphy ovat selvästi ykkös- ja kakkospakki, mutta sen jälkeen tulee pitkä väli.

Muista puolustajista vain Juha Gustafsson on parantanut otteitaan viime kaudesta. Sen sijaan Arto Laatikaisen, Jermu Piston, Niclas Hedbergin ja etenkin Tero Määtän otteet ovat olleet selvästi heikompia kuin viime kaudella. Määttä on kylläkin armeijassa tällä hetkellä ja se selittää tilannetta osittain, mutta ei kokonaan.

Forssasta tullut pienikokoinen Matti Kuusisto pelasi harjoitusotteluissa niin hyvin, että pääsi aloittamaan liigassa heti avauskierroksella. Murphyn tulon jälkeen peliaika on vähentynyt, mutta silti hän on tuurannut muita pakkeja loukkaantumisten aikana. Virheitä on tullut, mutta potentiaalia kuitenkin on, sillä Kuusistolla on kuitenkin voimaa enemmän kuin samankokoisella ja neljä vuotta vanhemmalla Niclas Hedbergillä.

Hyökkäys on ollut paljolti yhden kentän varassa aivan viime otteluita lukuunottamatta. Aluksi ykkönen oli kaksikon Caloun-Krykov johtama, ja laidoilla kiersivät niin Markku Hurme, Tero Lehterä ja Jiri Zelenka. Pian uusien miesten tulon jälkeen Caloun siirrettiin näiden rinnalle, ja ensimmäinen ottelu toi huikean saldon: sekä Kohn että Caloun tekivät kolme maalia ja syöttivät kaksi.

Teemu Elomo on ollut hyökkäyksen suurin yllättäjä. Kasassa on jo viisi maalia, kun koko viime kaudella maaleja tuli vain kaksi. Muutenkin hänen pelityyli on ollut yleisöönmenevä, ja hän on noussut yhdeksi fanien suurimmista suosikeista. Samalla tyylillä pelaavia ovat mm. Kari Kalto, Timo Hirvonen ja Mikael Jämsänen, mutta heidän tapauksissaan tehot ovat jääneet selvästi odotettua vaisummiksi, mutta yrityksen puutteesta heitä ei voi syyttää. Tappio-otteluissa he ovat kuuluneet yleensä joukkueen parhaimmistoon.

Sen sijaan Janne Seva ja Markku Hurme ovat olleet pettymyksiä. Seva johtaa Bluesin jäähypörssiä, ja maalisaldokin näyttää vasta yhtä maalia. Hurme on kylläkin parantanut otteitaan päästyään Kalton ja Hirvosen kanssa samaan ketjuun. Näitä miehiä yhdistää myös se, että he olivat harjoitusotteluissa hyviä, mutta sen jälkeen otteet ovat heikentyneet.

Tero Lehterä teki palasi jälleen Espooseen täksi kaudeksi. Alkukausi oli hänelläkin vaikea, mutta hänen otteet paranivat heti, kun tuli komennus Calounin ja Krykovin rinnalle. Myös Stapletonin ja Kohnin kanssa yhteistyö toimi hyvin, ja viime aikoina ketjukaverit ovat olleet Krykov ja Elomo.

Teemu Virkkunen on Määtän ohella armeijassa, ja se häiritsee peliesityksiä. Viime kaudella hän paransi otteitaan kevättä kohden, ja samaa tarvitaan myös nyt. Maalit ovat jääneet Lukko-ottelun erikoiseen osumaan.

Hyökkäyksessä on käynyt myös junioreita kaksin kappalein: Tommi Jäminki ja Marko Sakko jaksavat taistella kovaa, mutta maaleja ei ole syntynyt, ainakaan vielä.

Poissaolot

Puolustuksesta Jiri Vykoukal on ollut muutaman pelin sivussa nivusvaivojensa takia, mutta valmentaja Niki Anderssonin mukaan joulutauolla miehen pitäisi olla täysin kunnossa. Jermu Pisto sai aivotärähdyksen marraskuun puolivälissä, eikä ole pelannut sen jälkeen.

Hyökkääjä Teemu Elomon polvivamma, joka piti hänet sivussa kolme viikkoa, on ollut pahin. Tällä hetkellä vammoja parantelevat Jan Caloun ja Tero Lehterä.

Blues-pelaajia on ollut myös vuokralla muissa joukkueissa. Teemu Siren on tällä hetkellä Tapparan ja Jani Virtanen SaiPan mukana. Aikaisemmin Mikko Viitanen oli vuokrattu Mestiksen kärkijoukkue Jukureihin, mutta hän saattaa tulla takaisin jossain vaiheessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle