Blues-pelaajien päästötodistus 2000-2001

LIIGA / Artikkeli
Blues lähti uuteen kauteen yhtenä suosikeista. Rahaa oli takana, ja joukkue kasattu täyteen laadukkaita pelimiehiä. Vaikeudet alkoivat kuitenkin jo melko pian, ja lopulta koko kausi päättyi katastrofiin.

Bluesin loppusijoitus liigassa oli yhdeksäs, ja se jäi siis pudotuspelien ulkopuolelle. Se oli kaikille yllätys, toisille katkera, toisille mieluisa. Joukkue taisteli läpi kauden ja teki töitä, mutta viimeistely ja maltti pettivät. Lisäksi loukkaantumissuma jätti jälkensä, ja alisuorittajia löytyi edelleenkin runsaasti. Loppua kohden otteet hieman paranivat, mutta yhtä vuoristorataa otteet silti jälleen kerran olivat.

Maalivahdit

#30 Tom Draper 7-

Bluesiin Rauman Lukosta tullut alkukesän kohuhankinta osoittautui hintaansa nähden huonoksi sijoitukseksi. Draper pelasi alkukaudesta hyvin, mutta kevätkaudella, palattuaan kehiin polvivamman tauolta, mies pelasi ajoittain luokattomasti. Otteissa ei ollut samaa varmuutta kuin aikanaan Lukossa. Osittain tämän voi pistää myös heikentyneen puolustuksen piikkiin, mutta huimaan palkkaansa nähden Draper pelasi heikon kauden, eikä tule jatkamaan Bluesissa.

#39 Mika Oksa 8

Joutui jälleen kerran tuuraamaan kun ykkösvahti oli sivussa. Nousi tasa-arvoiseksi Draperin kansa loppukaudesta hyvien ja varmojen otteidensa ansiosta, ja miehet käytännössä vuorottelivat loppukauden. Oksa saattoi pelata jopa enemmän. Hoiti ykkösvahdin hommia hyvin ja varmasti, ja on kehittynyt paljon viime kaudesta. Epävarmuus on lähes kokonaan poissa, ja Oksa napsii kiekkoja rauhallisen varmasti peittäen hyvin isokokoisena maalivahtina. Ansaitsisi ykkösvahdin paikan, mutta ainakaan Bluesissa hän ei sitä vielä saa.

Puolustajat

#2 Juha Gustafsson 5+

Pihalla koko kauden kuin lumiukko. Taantunut viime kaudesta, jolloin käväisi jopa maajoukkueessa, uskomattoman paljon. Syinä taantumiseen lienevät ainakin armeija sekä viime kaudella tullut paha polvivamma, jonka johdosta mies sai käydä läpi aivan oman harjoitusohjelmansa viime kesänä. Oli yllättävänkin hidas ja kankea, eikä pysynyt lainkaan vastustajan vikkelimpien tai taitavimpien kavereiden kyydissä. +/- tilasto järkyttävää katseltavaa. Jatkanee Espoossa ensi kaudella, ja silloin on syytä parantaa otteita selvästi.

#3 Jermu Pisto

Esitti hyviä otteita ennen loukkaantumistaan, ja kutsuttiin leijonapaitaan Moskovan turnaukseen. Varmaa peliä, selvästi parempaa kuin viime kaudella. Uskaltaa pitää nyt myös kiekkoa enemmän, ja hasardit ovat jääneet vähiin. Blues olisi kaivannut Jermun panosta loppukaudesta.

#6 Asko Rantanen 6-

Melko turha hankinta Tapparasta puolustuspäähän. Piti olla kiekkovarma vahva peruspakki joka hoitaa oman leiviskänsä moitteettomasti. Kaikkea muuta. Silloin kun peliaikaa sai, oli pahasti hukassa, ja menetti kiekkoja useaan otteeseen. Osittain myös pieni koko haittasi. Ei kovin kehuttavaa pelinrakentelua, mutta väläytteli ajoittain.

#11 Timo Willman 6+

Joukkueen "poliisi". Willmanin avut tiedettiin jo entuudestaan, ja hänen hyvää sijoittumistaan jäähypörssissäkin osattiin odottaa. Tältä osin mies ei pettänyt, jäähypörssi voitettiin, ja tappelukin tuli. Siinä Willman selätti Jokereiden Santeri Heiskasen. Pelilliseltä kantilta katsottuna ei paljon hymyilytä. Willman ei todellakaan ole maailman kiekkovarmimpia pakkeja, ja tyhmät jäähyt leimasivat lähes koko kautta. Ajoittain pelasi hyvää puhtaasti taklaavaa peliä, mutta toisinaan miestä vietiin kuin litran mittaa. Asenne oli kuitenkin kohdallaan.

#12 Niclas Hedberg 8-

Niclas pelasi onnistuneen kauden. Paransi otteitaan viime kaudesti selvästi, ja oli Vykoukalin loukkaannuttua kenties Bluesin paras pakki, ainakin kiekollisena. Hyvät pystysyötöt ja pelisilmä. Uskalsi tehdä myös omia ratkaisuja, eikä kiekko polttanut lavassa. Fyysisyys ongelma, sillä voiman puute näkyi ajoittain varsinkin kulmatilanteissa. Kun mies saa lisää voimaa ja kovuutta, voi hänestä tulla huippuluokan puolustaja.

#21 Tero Määttä 8+

Todellinen suurlupaus Määttä pelasi erittäin hyvän kauden. Mies alkoi saamaan todella paljon vastuuta, ja sen hän myös kantoi loistavasti. Pelasi paljon myös ylivoimaa, ja isosta koostaan huolimatta onnistui varsin hyvin kaikilla pelin osa-alueilla. Otti suuremman roolin heti kun loukkaantumiset alkoivat, ja oli ehdottomasti yksi Bluesin parhaista pakeista. Jatkaa ensi kaudellakin Espoossa, ja silloin voi tapahtua todellinen läpimurto.

#26 Peter Ahola

Joukkueen kapteeni Petsku Ahola pelasi erittäin ailahtelevaisen kauden. Pelasi niin hyviä, kuin huonojakin pelejä, mutta enimmäkseen huonoja. Ei kovin varma, mutta kuitenkin yksi johtavista pakeista loukkaantumissuman keskellä. Pelasi paljon ylivoimaa, ja miehellä onkin hyvä laukaus, mutta syötöt ja ratkaisut muutenkin olivat usein umpisurkeita. Eivät jääneet ne kerrat yhteen, kun Petsku ryssi kiekon YV:llä keskialueelle. Kuumenemiset jäivät tällä kaudella vähempään varsinkin loppukaudesta, mutta kyllä niitäkin nähtiin. Tuskin jatkaa.

#42 Arto Laatikainen

Espoon oma poika pelasi jälleen kerran hyvän kauden parantaen varsinkin loppua kohden selvästi. Se näkyi, valinta maajoukkueeseen tuli. Hyvä pakki varsinkin kiekollisena, lähes samaa tasoa kuin Hedberg. On kuitenkin puolustuspäässä varmempi. Alkukaudesta oli ongelmia, eikä Arto pelannut niin varmasti kuin oltiin totuttu. Siitä pieni miinus. Kuten Gustafssonilla, myös Laatikaisella oli haittanaan intti.

#51 Jiri Vykoukal

Jirin kautta varjosti paha nivusvamma, joka uusiutui keväämmällä ja Jiri joutui jättämään leikin kauden osalta kesken. Terveenä ehdottomasti yksi liigan parhaista puolustajista. Kiekollisena maaginen, loistavia pystysyöttöjä ja hyvä laukaus. Tällä kaudella omissa soi kuitenkin tavallista enemmän. Kenties nivunen häiritsi peliä jo aiemmin. Oli joka tapauksessa Bluesin johtava pakki, joka keräsi pelissä kuin pelissä hurjat minuutit, eikä suotta. Jatkaa vielä ainakin seuraavat kaksi kautta Bluesissa, ja hyvä niin.

Hyökkääjät

#9 Frank Banham 8+

Anaheimin NHL-organisaatiosta tullut snaiper-kanuukki heilutteli vastustajan verkkoja hurjalla vedollaan tiheään tahtiin varsinkin syyskaudella. Keväällä tahti kuitenkin hiipui selvästi, eivätkä vanhat kikat enää purreetkaan samalla lailla. Teki paljon tärkeitä maaleja joukkueelle, mutta otti myös monia typeriä jäähyjä. Parhaimmillaan uskomattoman terävä viimeistelijä, mutta välillä nupissa kiehahtaa ja pahasti. Banham kuitenkin nollaa tilanteet melko hyvin. Paikan saadessaan tykittää kovalla prosentilla maaleja, ja varsinkin läpiajoissa Frank on loistava. Neuvottelut ensi kaudesta käynnissä.

#10 Jukka Tiilikainen 6+

Tommy Kiviahon manttelinperijä joukkueen tehottomimpana pelaajana. Kiviahon tavoin, myöskään Tiilikainen, joka palasi Tukholman AIK:sta takaisin kotiin Espooseen, ei meinannut saada mistään sisään. Kauden ensimmäistä maalia saatiin odotella kevätkaudelle asti! Erittäin nopea pelaaja, jolla kyllä työmoraalia ja virtaa riitti kiitettävästi. Taidot ja varsinkaan viimeistely eivät kuitenkaan ole sillä tasolla millä pitäisi. Parannettavaa huomattavasti.

#14 Valeri Krykov

Tapparasta takaisin pk-seudulle muuttaneen konkarin kokemus ja kyvyt olivat edelleen huippuluokkaa. Alkukausi sujui verkkaisesti, mutta vauhtiin päästyään keväällä oli useaan otteeseen lähes pysäyttämätön. Loistavaa työtä Vallulta kuitenkin läpi kauden, ja oli yksi tärkeimmistä pelaajista keväällä. Viimeisteli kiitettävään tahtiin, ja panos molemmissa päissä oli huomattava. Isokokoisena vahva vääntäjä varsinkin kulmissa. Teräsmiehen pitkä peräkkäisten pelattujen pelien putki katkesi vihdoin Espoossa flunssaan. Harkitsee hienon uransa lopettamista.

#16 Esa Pirnes 7

Essi ei onnistunut aivan yhtä hyvin kuin loistavalla tulokaskaudellaan. Pelasi yhdessä vanhan tuttunsa Teemu Virkkusen ja Joonas Jääskeläisen kanssa, ja ajoittain tämä ketju pyörittikin peliä mallikkaasti. Se jäi, Pirneksen tavoin, kuitenkin pahasti miinukselle. Pirneksen taidot eivät ole kadonneet mihinkään. Ketjun viimeistely yksinkertaisesti ontui, ja siinä ei ollut ketään varsinaista puolustavaa duunaria. Lisäksi ketju jäi fyysisyydessä hieman jälkeen. Pirneksen ura jatkunee Espoossa, ja parannettavaa riittää.

#22 Teemu Virkkunen

Odotuksiin nähden hyvä kausi. Pelasi Pirneksen ketjussa, ja väläytteli aika ajoin taitavuuttaan ja hyvää pelisilmäänsä. Teki varsin hyvän pistesaldon heti tulokaskaudellaan, ja kuului positiivisiin yllätyksiin. Kovuutta tarvitaan lisää.

#23 Shayne Toporowski 8+

Kovaotteinen Topperi tuli kesken kauden joukkueeseen Belfastista paikkaamaan Jiri Burgerin yllättävää poislähtöä. Alussa oli vaikeaa päästä rytmiin, mutta kevätkaudella räjähti. Topperista tuli yksi Bluesin parhaista pelaajista, joka osasi mättää maaleja lievästä hitaudestaan huolimatta kovaan tahtiin. Esim. kauden viimeisessä Kärppä-matsissa Topperi iski neljästi. Kulmissa aivan omaa luokkaansa. Väkivahva vääntäjä, joka osaa tarpeen tullen myös tapella. Kausi päättyi ikävästi Topperin saadessa ennätysminuutit ajassa 60.00 tuomareihin kohdistuneista törkeyksistä johtuen. Jatkosta neuvottelut käynnissä.

#28 Joonas Jääskeläinen 7-

Espoon maalitykillä Jokella ei kausi mennyt aivan odotettuun tahtiin. Ensimmäistä maalia saatiin odotella todella pitkään, mutta yritystä Jääskeläisellä silti oli koko ajan, ja uskoa tulevaan. Maalihanat aukesivat lopullisesti Jokereita vastaan, jolloin Jokke tykitti kaksi tärkeää maalia, mutta kaiken kaikkiaan maalisaldo jäi laihaksi. Jokelta ollaan totuttu näkemään parempaa. Edelleen käyttää isoa kokoaan huonosti hyödykseen. Kiekko pomppi liikaa. Ensi kaudella uudet kuviot ja uusi paikka? Mikäli näin on, kiitos Jokelle hienoista vuosista Espoossa!

#33 Timo Hirvonen 7+

Todellinen iki-Espoolainen Hire pelasi kauden neloskentässä. Hänen roolinsa oli totuttuun tapaan karvata ahkerasti ja siinä sivussa hieman kenties ärsyttää vastustajaa. Tässä tehtävässään Hire onnistui hyvin. Jäälle päästyään mies otti itsestään kaiken irti, ja monta kertaa suorastaan lensi jään päällä. Pisteet jäivät vähiin, mutta hänen roolinsa olikin toisenlainen. Varmaa työtä Hireltä, pelasi yhdessä vaiheessa myös ylivoimaa mallikkaasti. Asennepelaaja viimeisen päälle.

#40 Toni Koivunen 8-

Jyväskylästä Espooseen siirtynyt kahden suunnan sentteri Koivunen pelasi Bluesin kakkosvitjassa tasaisen hyvän kauden. Otteet paranivat Krykovin tavoin loppua kohden. Koivunen teki kovasti töitä, ja myös monia tärkeitä maaleja. Erittäin hyvä pelikäsitys, ja hyvät syötöt. Suojaa kiekkoa hyvin. Yhteispeli Topperin ja Tiilikaisen kanssa toimi hienosti. Jatko epävarmaa.

#77 Mikael Jämsänen

Espoon Asterix Mikael Jämsänen pelasi ennen kauden päättänyttä loukkaantumistaan nelosketjussa yhdessä Hirvosen ja Kalton kanssa. Jämsäsen otteet olivat läpi kauden erittäin pirteitä, ja mies ei kainostellut pienestä koostaan huolimatta taklata rajusti. Voimaa ja liikettä löytyy, tarvittaessa löytyi myös maaleja. Todellinen tsemppari joka kompensoi pienen kokonsa hurjalla yrittämisellä.

#78 Kari Kalto 7

HIFK:sta täksi kaudeksi hankittu jarruketjun sentteri "Gary" Kalto aloitti kautensa erittäin pirteästi pelaten paljon ja hyvin. Häntä kokeiltiin myös ykkösessä Davidssonin ja Banhamin vierellä, mutta se jäi lyhytaikaiseksi kokeiluksi. Loppukaudesta otteet hiipuivat, eikä mies enää päässyt samalla tasolle kuin alussa. Kuitenkin melko onnistunut kausi odotuksiin nähden.

#96 Johan Davidsson 9-

Vancouverin NHL-organisaatiosta kesken alkukauden Espooseen tullut ruotsalaissentteri oli maineensa veroinen. Hän tuli auttamaan joukkuetta, eikä itseään. Pelasi paljon niin ylivoimaa kuin myös alivoimaa. Loistava asenne ja työmoraali. Erittäin taitava kiekollisena ja hyvä peliäly. Osaa paukuttaa maalit myös itse. Yhteispeli jo ennestään tutun Banhamin kanssa sujui hyvin. Espoon paras pelaaja kaudella 00-01, ja epäilemättä yksi liigan parhaista senttereistä. Valitettavasti ei jatka ensi kaudella Bluesissa.

Muut joukkueessa pelanneet

#46 Matti Kaltiainen (mv)

Yksi Suomen lupaavimmista nuorista maalivahdeista ei saanut tälläkään kaudella ainuttakaan tehokasta peliminuuttia allensa. Sinänsä tämä on melko ihmeellistä, sillä Draper oli pitkään poissa kuvioista. Toisaalta, Oksa pelasi hyvin. Ensi kaudella entistä vaikeampaa, ehkä maisemanvaihto olisi paikallaan itsensä kannalta.

#5 Semir Ben-Amor (h)

Nuori fyysinen laituri ei alkukauden jälkeen saanut peliaikaa lainkaan Bluesin joukkueessa. Otteet olivat lupaavia varsinkin harjoituskaudella, mutta hyökkäysmateriaali oli melko laaja.

#20 Keijo Säilynoja (h)

Keke tuli joukkueeseen Lappeenrannasta tuomaan kokemusta ja nakuttamaan pinnoja kuuluisalla ranteellaan. Loukkaantui kuitenkin syksyllä harjoituksissa pahasti, eikä pystynyt jatkamaan polvivamman takia kautta. Otteet siihen saakka olivat olleet melko vaisuja.

#25 Teemu Sirén (h)

Espoon juniorityön tulos Teemu Sirén joutui Säilynojan tavoin polvivamman uhriksi, ja kausi päättyi siihen. Sirén oli edelliskaudella lyönyt itsensä läpi, ja otteet olivat erittäin lupaavia. Ensi kausi näyttää suunnan. Paljon on luvassa.

#44 Aki Korhonen (h)

Korhonen ei tällä kaudella saanut peliaikaa juuri yhtään. Aivan alkukaudesta muutamia minuutteja saattoi tulla, mutta siinä kaikki. Enimmäkseen aika kului penkin päässä. Käväisi myös vuokralla SaiPassa keskellä kautta. Maisemanvaihto lähes varma, sillä Bluesista ei roolia tule löytymään. Korhosella on potentiaalia parempaan, siitä kertoo mm. 15 maalia ja joukkkueen sisäinen maalikuninkuus aikoinaan KalPassa.

#85 Jiri Burger (h)

Suurin odotuksin Espooseen siirtynyt Tsekkisentteri osoittautui melko taitavaksi kaveriksi, mutta ei kestänyt henkisesti uutta maisemaa. Kielitaidon puutteellisuuden vuoksi ei sopeutunut, ja lähti loppusyksystä takaisin kotiin.

#23 Zdenek Sedlak (h)

Toinen Tsekkihyökkääjä sai melko nopeasti tehdä tilaa Johan Davidssonille joukkueessa. Sedlak ei ollut pelannut huonosti, mutta Davidssonin kaltaisen pelimiehen tieltä hän sai väistyä ja siirtyi JYPiin. Jälkeenpäin arvioituna kannattava teko.

#25 Toni Mustonen (h)

Mustonen käväisi kokeilemassa kevätkauden alussa, ja esitti suhteellisen pirteitä otteita, mutta loppukausi sujuikin sitten taas Mestiksessä.

#85 Niko Nieminen (h)

Erittäin lupaava Espoon oma juniori, joka loppukaudesta siirtyi pelaamaan neloskenttään Kalton ja Hirvosen pariksi. Nieminen pelasi erittäin rohkeasti ja röyhkeästi; tuloksena yksi syöttöpiste loppukaudesta. Ensi kaudella takuuvarmasti miehistössä alusta lähtien. Suuri tulevaisuus.

#20 Matti Tevanen (p)

KJT:sta nostettu Tevanen helpotti Bluesin loukkaantumissumaa puolustuspäässä pelaamalla pari matsia kevätkaudella melko varmasti palaten pian takaisin "farmiin".

» Lähetä palautetta toimitukselle