Bill Barilko - uran viimeisellä laukauksella Stanley Cupin voittomaali

NHL / Artikkeli
Bill Barilko on toinen niistä pelaajista, jonka numeron Toronto Maple Leafs on jäädyttänyt. Numeron 5 kantajan kuolemasta tulee kuluneeksi 50 vuotta elokuussa. Toinen jäädytetty paita kuuluu Ace Baileylle. Hänen uransa katkesi myös ikävästi

Torontossa on otettu tavaksi, että vain ne pelaajat, joiden ura loppuu ennenaikaisesti, voivat saada paitansa jäädytetyksi. Sen sijaan Torontolla on myös lista ”Honored Numbers”. Tähän kuuluvat pelaajat, jotka olisivat ehkä muissa seuroissa paidan jäädytyksen arvoisia. Kaiken kaikkiaan Honored Numberseiksi on nostettu Turk Brodan, Johnny Bowerin, King Clancyn, Tim Hortonin, Charlie Conacherin, Ted Kennedyn, Syl Appsin ja George Armstrongin numerot.

1951 finaalissa pelasi Toronto, joka kaatoi Bostonin voitoin 4-1. Joukkueet pelasivat jopa yhden tasapelin, kun 20 minuutin jatkoajalla ei tehty maalia. Tuo onkin viimeinen kerta, kun näin on käynyt.
Toronton vastustaja oli verivihollinen Montreal, joka vastaavasti pudotti Detroitin voitoin 4-2.

Vuoden 1951 Stanley Cup-finaalit ovat olleet yhdet dramaattisimmista. Mestaruuteen vaadittiin, kuten nykyäänkin neljä voittoa (tuli voimaan vuonna 1939) ja kaiken kaikkiaan pelattiin viisi ottelua. Kaikki nämä menivät jatkoajalle! Vastaavaa ei olla koskaan finaaleissa nähty, eikä kovin helposti nähdä uudestaan. Vaikka jatkoajat olivatkin kaikki lyhyitä (pisin 5 minuuttia 51 sekuntia), oli sarja todellinen trilleri.

Toronto otti ensimmäisen voiton Sid Smithin maalilla ajassa 65.51. Jo tuossa ottelussa Barilkolla oli suuri rooli hänen pelastaessaan lähes varman maalin. Maurice ”Rocket” Richard tasoitti voitot seuraavassa ottelussa ajassa 62.55 ja otti Montrealille kotiedun. Ted Kennedy ja Harry Watson tekivät kuitenkin kaksi seuraavaa voittomaalia Torontolle, joten 21.4.1951 Torontossa oli Stanley Cup katkolla.

Ensimmäisessä erässä tuomittiin vain kaksi jäähyä. Montrealin Bobby Dawes, entinen Maple Leafsien pelaaja sekä Bill Barilko istuivat kaksiminuuttisen, mutta maaleja ei erässä nähty. Toisessa erässä Rocket Richard vei hieman ennen puoltaväliä Canadiensin johtoon, mutta Tod Sloan tasoitti, kun 12 minuuttia erää oli täynnä. Kolmannessa erässä Paul Meger vei Canadiensin jälleen johtoon ja näytti siltä, että Stanley Cupin ratkaisu jää Montrealiin. Mutta Tod Sloan teki jälleen tärkeän maalin ja vei pelin jatkoajalle, viidennen kerran ottelusarjan aikana.

Jatkoaikaa oli pelattu vajaat kolme minuuttia, kun kiekko oli Montrealin päädyssä. Howie Meeker voitti kaksinkamppailun ja kiekkoon pääsi Harry Watson, joka laukoi. Montrealin maalivahti Gerry McNeil torjui eteensä, jolloin Barilko huomasi tilaisuutensa ja lähti kiekon perään ja lopulta hän teki hurjan heittäytymisen lyöden samalla kiekon yläkulmaan. Kuva Barilkosta vaakatasossa, molemmat jalat ilmassa, on jäänyt todella historialliseksi.

Barilko ei ollut mikään maalintekijä, vaan ennemmin hänet tunnettiin kovana pelaajana. Joka tapauksessa Bill ehti pelata kolme All Stars-ottelua, kun muiden joukkueiden All Stars kohtasi Toronton, joka voitti kolme Stanley Cupia peräjälkeen 1940-luvun lopulla. Mutta silti hänen nimensä on jäänyt historiankirjoihin juuri tuon ratkaisevan maalin tekijänä.

Elokuussa koettiinkin sitten päätös Barilkon elämälle. Hän oli ystävänsä kanssa kalastusretkellä James Bayssä ja oli matkalla kohti kotikaupunkiaan Timminsiä. Joka tapauksessa heitä kuljettanut lentokone putosi matkalla, eikä Billistä tai ystävästä löytynyt jälkeäkään 11 vuoteen. Kun Maple Leafs aloitti harjoitusleirinsä 1951 syksyllä, Barilkon tavarat olivat edelleen suljetussa pukukopin lokerossa.

Vasta vuonna 1962 Gary Fields löysi Fairchild 24-koneen jäännökset, minkä jälkeen Barilko saatettiin viimeiseen leposijaansa Timminsissä.

Ironista on, että samana vuonna Toronto voitti ensimmäisen Stanley Cupinsa tragedian jälkeen. Vaikkakin Stanley Cupin voittaminen tapahtui ennen ruumiin löytymistä.

Lopuksi vielä muiden pelaajien kommentteja Barilkosta:

"He was very tough and aggressive and his spirit and hard hitting made him a valuable player for the Leafs. He always managed to get a piece of you as you went by and he left many a bump on plenty of players. I suppose the two most clear memories I have of him are the overtime goal and his heavy checking."
-Maurice Richard

"He gave the game all he had… (Barilko) reached the top by hard work."
-Gerry McNeil

"...When it came to body-checking and going down to block shots on his goal, Barilko had no peer during my time."
-Ted Kennedy

"When Bill was on the ice, he was fearless. If the accident hadn't happened, he would have been one of the greatest."
-Max Bentley

"Bill Barilko."
-Turk Broda, kun häneltä kysyttiin vuonna 1967 parasta puolustajaa
hänen edessään.

Lähteet: http://www.interlog.com/~robdm/barilko.html

Sieltä löytyy myös videonpätkä kuuluisasta maalista.

» Lähetä palautetta toimitukselle