Barys Astana - Ulos pudotuspeleistä ilman superketjua?

KHL / Artikkeli
Henrik Karlssonin merkitys kasvaa entisestään heikentyneessä joukkueessa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Kaikki hyvä loppuu aikanaan, niin myös kuusi vuotta yhdessä pelanneen huippuketjun Nigel Dawes - Dustin Boyd - Brandon Bochenski taival. KHL:ssä mikään toinen ketju ei ole pelannut yhdessä yhtä kauan, ei lähellekään.

Nigel Dawes - Martin St.Pierre (CAN) - Linden Vey (CAN)
Konstantin Puškarjov - Corey Trivino (CAN) - Roman Startšenko
Talgat Žailauov - Dmitri Ševtšenko (RUS) - Nikita Mihailis
Vladimir Markelov - Anton Sagadejev - Nursultan Belgibajev

Darren Dietz (CAN) - Kevin Dallman
Roman Savtšenko - Maksim Semjonov
Aleksandr Lipin - Aleksei Makljukov (RUS)

Henrik Karlsson (SWE)
Sergei Kudrjavtsev

Päävalmentaja: Jevgeni Koreškov

Tähtiketjun hajoaminen alkoi, kun Brandon Bochenski ilmoitti lopettavansa pelaajauransa. Vain kolmanneksen kaudesta harjoituspelissä tulleen vakavan loukkaantumisen vuoksi pelaamaan pystynyt Dustin Boyd siirtyi elokuussa Dinamo Moskovaan. Nigel Dawes jäi yksin Astanaan. Kolmikon muodostama ketju oli vuodesta toiseen sarjan parhaimmistoa, hinaten joukkuetta pudotuspeleihin kerta toisensa jälkeen.

Ensimmäistä kertaa KHL:ssä toissa kaudella pudotuspelien ulkopuolelle vain pisteen erolla jääneen Barysin viime kausi alkoi surkeasti Andrei Nazarovin komennossa, mutta suunta kääntyi nousuun valkovenäläisen Eduard Zankovetsin korvattua Nazarovin 7.9.2016. Lopulta Barys punnersi takamatkalta upeasti itäisen konferenssin viidenneksi. Kausi päättyi konferenssivälierässä Metallurg Magnitogorskia vastaan voitoin 0-4.

Zankovets ei jatka päävalmentajana. Hänet korvaa kazakstanilainen Jevgeni Koreškov, 47, joka oli juhlimassa apuvalmentajana Metallurg Magnitogorskin historian ensimmäistä KHL-mestaruutta kaudella 2013-14. Hän nousi Barysin apuvalmentajan tontilta ensimmäistä kertaa urallaan päävalmentajaksi KHL:ssä.

Maalivahtitilanne seuralla on kakkosmaalivahdin osalta hieman aiempaa heikompi. Ykkösmaalivahtina jatkaa Jokereista Barysiin viime kesänä siirtynyt kaksimetrinen Henrik Karlsson, jonka torjuntaprosentti 92,0 oli sarjan keskikastia. Barysin pelitapa ei toisaalta tukenut optimaalisesti veskareiden työskentelyä. Karlssonin kaikki kolme kautta KHL:ssä ovat olleet hyviä.

Kakkosmaalivahti Kevin Poulin ei jatka seurassa. Kakkosmaalivahdin paikasta taistelevat kokenut Dmitri Malgin ja 22-vuotias haastaja Sergei Kudrjavtsev. Heidän uransa KHL-ottelut ovat laskettavissa yhden käden sormin. Barys on tullut tunnetuksi joukkueena, jonka peleissä kolisee molemmissa päissä tasaiseen tahtiin. Joukkue on kaukana Amurin kaltaisesta kurinalaiseen viisikkopuolustukseen nojaavasta joukkueesta. 

Barys teki 151 maalia runkosarjassa, mutta päästi samalla kuudenneksi eniten (167). Puolustus on kokenut vain yhden merkittävän muutoksen, kun pakkien pistepörssin toissa kaudella Slovan Bratislavassa voittanut Cam Barker vaihtui 24-vuotiaaseen kanadalaiseen Darren Dietziin, joka oli Washington Capitalsin pelaaja, mutta pelasi menneellä kaudella vain farmissa.

Dietz takoi aikanaan hurjia pistelukemia juniorisarja WHL:ssä, AHL:ssä meno on ollut vähän hiljaisempaa. Tuskin taso putoaa, sillä Barkerin panos jäi selvästi odotettua vaisummaksi. Joukkueen ykköspakkina jatkaa nelinkertainen KHL:n pakkien pistepörssin voittaja Kevin Dallman, 36. Vaikka Dallmanin pelistä on kadonnut suurin hohto, silti mies teki tehot 9+24=33. Dietziä lukuun ottamatta pakisto on käytännössä sama kuin Kazakstanin maajoukkueen puolustus, sillä Dallmanillakin on Kazakstanin passi.

Puolustuksen nimekkäimmät Kazakstanissa syntyneet pelaajat ovat Roman Savtšenko, Maksim Semjonov ja Aleksandr Lipin, joka oli blokattujen laukausten tilaston kolmonen ja taklaustilaston vitonen. Semjonov tuo joukkueeseen Lipinin tavoin fyysistä osaamista, mutta ei ole ruumiin rakenteeltaan samanlainen kivitalo. Savtšenko on joukkueen Kazakstanissa syntyneistä pelaajista paras kiekollinen puolustaja.

Hyökkäyksen terävin kärki on pirstaleina. Onko edes mahdollista kasata Dawesin ympärille samanlaista superketjua, mikä seuralla oli kuusi vuotta? Harjoituspelien perusteella uuden ykkösketjun saattavat muodostaa Dawes, viime kauden kakkossentteri Martin St. Pierre ja uusi hankinta Linden Vey, 26, joka tuli Calgary Flamesin organisaatiosta seuraan Dawesin ja Boydin tavoin.

Vey on pelannut viime vuosina paljon NHL:n puolelle ja tehnyt hurjia tehoja AHL:ssä. Menneellä kaudella hän teki 61 peliin AHL:ssä tehot 15+40=55. Vey ja St. Pierre voivat pelata keskellä tai laidalla.

Kolmatta kertaa putkeen 30 maalin rajan rikkonut Dawes on noussut sarjan parhaiden pelaajien joukkoon. Hän oli pistepörssin seitsemäs tehoilla 36+27=63. Vain mielettömät 48 maalia takonut Sergei Mozjakin oli maalipörssissä korkeammalla. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa aikanaan mestaruutta juhlinut Corey Trivino, 27, täydentää hyökkäyksen pohjoisamerikkalaisosaston. Valtaosalla KHL-seuroista on parempi kakkossentteri kuin 17 pistettä Barysille tehnyt Trivino.

Kazakstanin maajoukkuepelaajista isoimmat menetykset olivat Jevgeni Rymarevin, Ivan Kutšinin ja Maksim Hudjakovin lähdöt. Tilalle on nostettu lähinnä farmiseurasta uusia nimiä.

Kokenut Roman Startšenko on ollut vuosia seuran kärkinimiä tähtiketjun takana. Hänellä on hyvät hyökkäyspään ominaisuudet: syöttötaito, pelikäsitys, laukaus, luistelu ja yllätyksellisyys, mutta kahden suunnan pelaaminen ja pehmeys ovat hänen kohdallaan heikentäviä tekijöitä. Konstantin Puškarjov tuo röyhkeyttä, suoraviivaisuutta ja erityisesti fyysistä peliä.

Yhteenveto:

Kuusi vuotta yhdessä pelanneen huippuketjun hajoaminen ei voi olla näkymättä suorituksissa. Bochenskin ja Boydin tilalle on hankittu vain Vey. Yksi mies ei pysty millään kahta tähteä korvaamaan, vaikka Vey saattaa olla kova tekijä eurokaukaloissakin.

Kärjen takana hyökkäys vaikuttaa olevan entistä ohuemmilla kantimilla. Monipuolinen tähtihyökkääjä Dawes on esimerkillinen pelaaja, mutta joukkue on entistä enemmän kovaluonteisen tähden varassa.

Koreškov on mielenkiintoinen uusi nimi päävalmentajana. Mainion viime kauden suoritusten tasolle yltäminen on todella vaikeaa kovien kärkipään muutosten vuoksi. Puolustus ei ole juuri muuttunut, joten Dietzin lisäksi lähinnä Kazakstanin maajoukkuemiehistä koostuvalla puolustuksella tullee jälleen olemaan vaikeuksia oman maalin varjelussa. Ylivoimalle löytyy laadukkaita viivapelotteita.

Karlssonin peliotteiden voidaan olettaa paranevan, mutta kakkosmaalivahdin tontille on tarjolla sarjan heikoimpia nimiä. Barysin ykkösase on vuosia ollut todella tehokas ylivoima, joka on vaarassa kärsiä - ainakin suuria uhkakuvia on ilmassa. Alivoimalla joukkue on ollut heikoimpia viime vuosina.

Arvio: Barysin suunta on laskeva. Itäisen konferenssin viides sija vaihtuu pudotuspelin ulkopuolelle jäämiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle