Barys Astana - Nazarovin show jatkuu Kazakstanissa

KHL / Artikkeli
Barysin ykkösnyrkki yrittämässä Karlssonin yllättämistä, joka on Barysin uusi ykkösvahti.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Kazakstanin KHL-seura Barys Astana on käytännössä Kazakstanin maajoukkue vahvistettuna muutamalla erinomaisella ulkomaalaisella. Tämä tarkoittaa sitä, että se elää vahvasti erinomaisen ykkösketjunsa tehoista.

Toiseksi eniten maaleja viime kaudella päästänyt joukkue on tullut viime vuosina tunnetuksi runsasmaalisista otteluistaan. Barysin peleissä verkot heiluvat tiuhaan tahtiin molemmissa päissä. Puolustuspelaamisen on parannuttava, jos joukkue mielii pudotuspeleihin.

Barys aloitti kauden ensimmäistä kertaa KHL:ssä valmentaneen Jerlan Sagimbajevin alaisuudessa, mutta hän sai kenkää jo kuukauden jälkeen. SKA:ssa kohahduttanut tulisieluinen päävalmentaja Andrei Nazarov otti joukkueen komentoonsa lokakuun puolivälissä sen jälkeen, kun hän sai potkut Pietarissa. Nazarov sai joukkueen kurssin käännettyä oikeaan suuntaan, ja seura jäi lopulta vain pisteen pudotuspeliviivan alapuolelle.

Nazarovin joukot toivottivat harjoituspeleissä kiinalaisseura Red Star Kunlunin tervetulleeksi KHL:ään päästämällä ottelussa sikamaisista otteistaan tunnetun Damir Ryspajevin remmeistä irti. Paremmin vapaaottelukehään sopiva Ryspajev ei tunne sanaparia vastustajan kunnioitus sen enempää kuin seuran päävalmentajakaan. Ryspajev pieksi ensimmäisenä slovakkisentteri Tomas Marcinkon sairaalakuntoon, minkä jälkeen hän kävi muutaman muun itseään selvästi pienikokoisemman pelaajan kimpuun ja lopulta yritti hakata Kunlunin vaihtoaitiossa olleita pelaajia.

Kunlunin päävalmentaja Vladimir Jursinov lopetti omatoimisesti ottelun muutaman minuutin pelin jälkeen, sillä hän koki, että pelaajien turvallisuus on uhattuna. Tällaisia massateurastuksia nähtiin paljon, kun Nazarov valmensi Vitjazia seuran "hulluina vuosina", mutta näitä on kuitenkin nähty hyvin vähän KHL:ssä viime vuosina. Kummallisesti tilanteet sattuvat aina Nazarovin tai Torpedoa valmentaman Peteris Skudran joukkueiden pelatessa.

Ryspajev sai elinikäisen pelikiellon tempauksestaan, josta hän aikoo kuitenkin valittaa. Nazarov ei ilmeisesti saanut tilanteesta minkäänlaista rangaistusta, vaikka kyse oli ilmiselvästi käskyttämisestä Nazarovin valmennushistorian tietäen. Koko tapahtumasarja sai alkunsa, kun Barysille täysin korvaamaton tähtisentteri Dustin Boyd loukkaantui taklaustilanteessa joukkueiden välisessä edellisessä harjoituspelissä, mutta kyseisessä tilanteessa oli huonoa tuuria. Boydin odotetaan palaavan ensimmäisten tiejojen mukaan peleihin vasta joulukuussa. 

Nazarov on kiistelty persoona KHL:ssä, mutta on kuitenkin onnistunut vähintäänkin kohtalaisesti päävalmentajan pesteissään Barysissa, Donbassissa ja Severstalissa. SKA:ssa syyskausi oli hänen osaltaan täysi fiasko. Kyseessä on erittäin vaativa valmentaja, ja pelaajan näkökulmasta varmasti tietyllä tavalla ikävä. Muun muassa Mikko Koskinen joutui Pietarissa Nazarovin koirankoppiin. 

Uuteen, noin 11 600 katsojaa vetävään todella tyylikkääseen areenaan viime kaudella pelaamaan siirtynyt Barys on erikoinen väriläiskä KHL:ssä poikkeuksellisten maalirikkaiden peliensä ja Nazarovin tempausten vuoksi. Barysin otteluiden maaliodottama on yleensä selvästi keskivertoa KHL-ottelua korkeampi. Nyt joukkueella on erinomainen ykkösmaalivahti, mutta puolustuspelaamisen parantumisesta mahdollinen nousu vasta lähtee.

Maalivahdit:

Henrik Karlsson (SWE)

Vitali Kolesnik

Maalivahtiosastolla on käynyt kesän aikana melkoinen myllerrys. Slovakialainen Jan Laco sai lähteä, kun joukkue kiinnitti Jokereissa vakuuttaneen Henrik Karlssonin, 32, hänen tilalleen. Lähes kaksimetrinen ruotsalainen on osoittanut pystyvänsä torjumaan sarjassa korkealla tasolla. Laco on myös hyvä maalivahti, mutta Karlsson on näistä kahdesta parempi. Ehkä Karlssonin kohdalla hieman kysymyksiä ilmaan jättivät hänen otteensa pudotuspeleissä.

Kakkosmaalivahdin tontista taistelevat Lokomotivin viime kauden kakkosvahti Vitali Kolesnik, 37, ja Barysin kakkosvahti Pavel Poluektov, 24. Kolesnik pystyi kelpo suoritukseen Lokomotivin maalilla, mutta Jaroslavlissa viisikkopuolustaminen on aivan eri planeetalta kuin mitä se on ollut Barysilla viime vuosina. Nyt Kolesnik joutuu torjumaan valtavasti enemmän A-luokan sektoreilta tulevia laukauksia - toisin sanoen nyt hänet testataan toden teolla.

Puolustus:

Cam Barker (CAN) - Kevin Dallman

Roman Savtšenko - Maksim Semjonov

Aleksandr Lipin - Vjatšeslav Trjasunov

Ainut puolustuksen mainittava menetys on kolme erinomaista kautta Astanassa pelannut tehopakki Mike Lundin. Isokokoinen Keaton Ellerby lähti jo loppukaudesta pois, eikä NHL:stä tutun puolustajan panos joukkueelle ollut kovin merkittävä. Kazakstanilaisseura on hankkinut Slovanista Lundinin korvaajaksi pakkien pistepörssin tehoilla 9+31 voittaneen entisen huippulupauksen Cam Barkerin, 30, jonka Chicago Blackhawks varasi aikanaan NHL:ään numerolla kolme. Puolustus on kokonaisuudessaan hyvin lähellä viime kauden tasoa.

Barker aloitti KHL-uransa aikanaan kesken kauden 2013-14 Barysissa, jota valmensi jo tuolloin Nazarov. Oli hieman yllättävää, että hän ei palannut takaisin NHL:ään. Isokokoinen ja vahvarakenteinen Barker tunnetaan painavasta laukauksestaan, vahvasta kaksinkamppailupelaamisesta ja hyvästä kahden suunnan pelaamisesta. Luistelu on  puolestaan yksi puolustajan heikoimmista osa-alueista.

Barkerin tavoin 40 pistettä takoi Kazakstanin kansalaisuuden muutama vuosi sitten saanut Kevin Dallman, 35, joka on peräti kolminkertainen KHL:n pakkien pistepörssin voittaja. Hän raatoi Lundinin pakkiparina aivan omilla minuuttiluvuillaan muuhun pakistoon verrattuna. Hänellä on todella painava laukaus ja vahvat kiekolliset taidot. Dallmanilla on kuitenkin isoja ongelmia puolustuspelaamisen kanssa.

Dallmanin pistekeskiarvo 402 KHL:n runkosarjaottelun ajalta on puolustajalle äärimmäisen kova 0,78. Barysilla on nyt riveissään viime kauden pakkien pistepörssin kaksi kärkinimeä, joista molemmat tekivät 40 pistettä.

Puolustuksen loput pelaajat ovat Kazakstanin maajoukkuepelaajia. Heistä isoimman vaikutuksen KHL-vuosinaan on tehnyt kovaa laukova yleispuolustaja Roman Savtšenko, 28, joka teki kevään MM-kisoissa yhden kisojen erikoisimmista maaleista. Hän laukoi kiekon Sveitsiä vastaan oman puolustusalueen siniviivalta vastustajan maaliin. Dallmanin missattua kevään MM-kisat, oli Savtšenkon merkitys joukkueelle entistä suurempi. Ust-Kamenogorskissa syntynyt pelaaja taitaa olla tällä hetkellä paras kazakstanilaispuolustaja, jos mukaan lasketaan vain Kazakstanissa syntyneet puolustajat.

Vuosia Kazakstanin maajoukkueen runkopuolustajiin kuulunut Maksim Semjonov, 32, tunnetaan fyysisestä ja uhrautuvasta pelityylistään. Hänen tehotilastonsa painui joukkueen puolustajista selkeästi eniten pakkaselle. Semjonovin lisäksi puolustuksen fyysisintä osastoa edustaa ensimmäisen KHL-kautensa pelannut Aleksandr Lipin, 30, joka vaikuttaa nauttivan Nazarovin suurta luottamusta.

Pieneen rooliin vielä Barysissa jäänyt Vjatšeslav Trjasunov, 31, pelasi Lipinin tavoin vasta ensimmäisen kautensa KHL:ssä. Trjasunov on hyvin luisteleva puolustaja, joka on käyttökelpoinen nimi ylivoimalle. Pienikokoinen Artemi Lakiza, 29, on edustanut Barysin organisaatiota koko uransa ajan. Viime kaudella Lipinin ja Trjasunovin tavoin ensimmäistä kertaa KHL:ssä nähtiin myös 19-vuotias Ilja Lobanov. Kaksimetrinen kolossi jäi vielä minimaaliseen rooliin.

Hyökkäys:

Nigel Dawes (CAN) - Dustin Boyd (CAN) - Brandon Bochenski (USA)

Konstantin Puškarjov - Maksim Hudjakov - Roman Startšenko

Talgat Žailauov - Ivan Kutšin - Jevgeni Rymarev

Nikita Ivanov - Dmitri Grents - Vladimir Markelov

Hyökkäyksestä on poistunut kesän aikana muutamia viime kauden runkohyökkääjiä, kun poissa ovat ikiliikkuja Konstantin Rudenko, kokenut sentteri Dmitri Upper, hyvin onnistunut kanadalaissentteri Martin St. Pierre ja Kazakstanin maajoukkueen runkohyökkääjiin kuuluva Vadim Krasnoslobodtsev. Sisään on tullut vain alemmilta tasoilta nostettuja pelaajia, joten melkoisia löytöjä uusien tulokkaiden pitää olla, että hyökkäyksen taso olisi pysynyt samana tai jopa noussut. Lähtökohtaisesti hyökkäyksestä on kadonnut leveyttä, vaikka terävin kärki on edelleen todella kova.

Kazakstanin maajoukkuepelaajat muodostavat joukkueen rungon
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Jo kuudetta peräkkäistä kauttaan yhdessä pelaava tehoketju Nigel Dawes, 31 - Dustin Boyd, 30 - Brandon Bochenski, 34, on kylvänyt KHL:ssä vuosien saatossa tuhoa erinomaisilla otteillaan. Nazarov peluuttaa kolmikkoa aivan varmasti niin paljon kuin he vain ikinä jaksavat pelata. KHL:ssä oikeastaan mikään toinen joukkue ei ole näin riippuvainen ykkösketjustaan.

Heistä kaikki edustivat kevään MM-kisoissa ensimmäistä kertaa Nazarovin valmentamaa Kazakstania, jonka kansalaisuuden pohjoisamerikkalaispelaajat saivat. Kolmikko oli MM-tasolla erinomainen, vaikka muusta joukkueesta ei hirveästi ollut apua.

Ykkösketjun aivot eli Boyd on pelannut viisi kautta Barysissa 18 maalin kausikeskiarvolla. Maalipörssin toiseksi Sergei Mozjakinin jälkeen 31 osumallaan sijoittuneen Dawesin maalikeskiarvo samalla otannalla on sellainen, mihin KHL:ssä vain harvat pystyvät: 25 maalia. Kumpikaan heistä ei ole juuri ollut loukkaantumisten vuoksi sivussa, mutta Boyd loukkaantui harjoituspelissä ja on sivussa arvioiden mukaan jopa joulukuuhun asti.

Kuusi kautta Barysia edustanut Bochenski on rikkonut jokaisella kaudellaan kovana pidetyn 20 maalin rajan. Sergei Mozjakinin ja Aleksandr Radulovin jälkeen pistepörssin kolmanneksi sijoittuneen amerikkalaisen maalikeskiarvo kuuden kauden otannalla on hieman alle 23 maalia kautta kohden. 

Boyd ja Dawes tunnetaan erittäin työteliäinä, luisteluvoimaisina ja monipuolisina hyökkääjinä. Bochenski on taas luontainen maalintekijä. Ketjun tekemisestä näkyy selkeästi, että kemiat osuvat todella hyvin yhteen, mitä auttaa tietenkin se, että he aloittavat yhdessä jo kuudennen kautensa, mikä on täysin ainutlaatuista KHL:ssä ja ylipäänsä suurimmissa kiekkosarjoissa. Kolmikko muodostanee tulevalla kaudella tuttuun tapaan yhden koko sarjan parhaista ketjuista.

Tehoketjun takana suurta roolia on tarjolla 170-senttiselle keskushyökkääjä Maksim Hudjakoville, 30, joka tuli suoraan Kazakstanin liigasta tehden heti 34 peliin tehot 8+13. Hudjakov lienee toinen kärkisentteri Boydin ohella. Erinomaisesta liikkeestään tunnetulla hyökkääjällä on napakka rannelaukaus.

Hudjakovin ohella Roman Startšenko, 30, on joukkueen kärkihyökkääjiä. Startšenko on tehnyt vuosia kovaan tahtiin maaleja KHL:ssä. Hänellä on hyvät hyökkäyspään ominaisuudet: syöttötaito, pelikäsitys, laukaus, luistelu ja yllätyksellisyys, mutta kahden suunnan pelaaminen ja pehmeys ovat hänen kohdallaan heikentäviä tekijöitä.

Hyökkäyksen fyysisintä kalustoa edustaa 31-vuotias Konstantin Puškarjov, joka haki uransa alkuaikoina useamman kauden kovuutta AHL-kaukaloista. Hän on pelannut putkeen kaksi 17 pisteen kautta varsin merkittävässä roolissa. Fyysisen pelin lisäksi ahkerasti taklaavan pelaajan parhaita puolia ovat röyhkeys, suoraviivaisuus ja varsin taitavat kädet.

Varsin epätasaisen KHL-uran Barysissa pelannut Talgat Žailauov, 31, ei tehnyt viime kaudella 26 peliin maalin maalia, joten hän joutuu hakemaan pelipaikkaa koeajan kautta vaisun kauden jälkeen. Hän on kuulunut yleensä seuran runkohyökkääjien joukkoon. Pienikokoinen väkkärä on nopea ja hänen mailatekniikkansa ja syöttötaitonsa ovat hyvällä tasolla.

Kevään MM-kisoissa omaa taitokapasiteettiaan väläytellyt Jevgeni Rymarev, 27, on pienikokoinen pikakiitäjä. Viisi pistettä Barysissa 27 peliin tehnyt hyökkääjä sahasi viime kaudella farmiseurankin puolella. Sitä ennen hän ei ollut koskaan pelannut KHL:ssä. Kevään MM-kisojen havainnot lupaavat paljon enemmän, sillä hyökkääjä on erinomainen luistelija, ketterä, hyvä kiekonsuojaaja, energinen ja varsin näyttävä pelaaja. Hän vaikuttaa olevan hieman riskialtis pelaaja kiekollisena.

Mainittujen pelaajien lisäksi hyökkäys on täynnä varsin tuntemattomia pelaajia, joista monella on kourallinen KHL-pelejä tai ei ole edes ensikosketusta sarjaan.

Yhteenveto:

Keski-iältään aivan sarjan vanhimpiin joukkueisiin kuuluva Barys on epätasapainoinen kokonaisuus - vähän kuin Kazakstanin maajoukkue oli kevään MM-kisoissa Nazarovin komennossa. Joukkueen tärkeimmille pelipaikoille seuralla on heittää erinomaiset pelaajat: ykkösmaalivahtina Karlsson, ykkössentterinä Boyd ja kiekollista osaamista puolustukseen tuovat KHL:n pakkien pistepörssin kärkikaksikko Barker ja Dallman. Tosin Boydin loukkaantuminen on valtava kolaus pudotuspelihaaveille.

Vaikka Nazarovia on haukuttu monesta syystä, pääosin aiheesta, se ei silti tarkoita sitä, että kyseessä olisi umpisurkea päävalmentaja. Hänen näyttönsä Barysista, Donbassista ja Severstalista ovat kaikki vähintään kelvollista tasoa. Vitjazissa hän sai aikanaan gooneja täynnä olleissa joukkueissa tietynlaisen sekopään leiman. Samaa sekoilua on nähty hänen osaltaan muissakin seuroissa.

Mikä sitten on Barysin suurin ongelma, jos erinomainen ykkösketju on suurin vahvuus? Niitä on oikeastaan kaksi: viisikkopuolustaminen ja materiaalin kärki on kovin kapea. Barys takoo tälläkin kaudella hurjan ykkösketjunsa ja -ylivoimansa johdolla paljon maaleja, mutta saadaanko oma pää tilkittyä riittävän hyvin, kun seuraa vahvistamaan saapuivat Karlsson ja Barker?

Alivoimapelaamista pitää saada parannettua merkittävästi, sillä siinä Barys oli viisikkopuolustamisen tavoin KHL:n huonoimmmasta päästä. Pudotuspeleihin joukkueen eväskorissa on riittävät eväät, mutta menestyminen niissä viime kauden puolustuspelaamisella vaikuttaa todella ohuelta. Boydin kohdalla on ollut puhetta 2-4 kuukauden poissaolosta, mikä sotkee kuvioita.

Arvio: Ykkössentterin pitkäaikainen puuttuminen heikentää menestysmahdollisuuksia. Taitaa jäädä toista kertaa peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle. Itäisessä konferenssissa sijoille 7-11.

Perustettu: 1999
Kotikaupunki: Astana
Kotihalli: Astanan jääpalatsi (11 600)
Kausia KHL:ssä: 8
Pudotuspeleissä: 7/8
Menestys: Konferenssin välierissä 2015
Päävalmentaja: Andrei Nazarov (2. kausi)
Suomalaispelaajat: -
Viime kausi: 9. (itäinen konferenssi). Jäi ensimmäistä kertaa KHL:n pudotuspelien ulkopuolelle - vain yhden pisteen erolla.

Hyökkäyksen tähti: Brandon Bochenski, LH
Puolustuksen tähti: Cam Barker
Tutkan alla: Maksim Hudjakov, KH
Nuori talentti (U22): Ilja Lobanov, 19, P

» Lähetä palautetta toimitukselle