Barry Trotz − parempi altavastaajana kuin suosikkina

NHL / Artikkeli
Valmentaja Barry Trotz voitti uransa ensimmäisen Stanley Cupin.
Kuva © Getty Images
Tuoreen Stanley Cup -voittajan Washington Capitalsin päävalmentajalle Barry Trotzille kuluva kausi oli valmentajana NHL:ssä jo 18., joten häntä voi hyvin sanoa pitkän tien kulkijaksi. NHL-aikana hänen historiansa osoittaa, että hän on ollut parhaimmillaan odotusten ollessa pienemmät.

Barry Trotz ajautui valmennuspuolelle jo nuorena, sillä hän ei ammattilaiseksi pelaajana yltänyt. Vuonna 1994 tuolloin 31-vuotias valmentaja valmensi Portland Piratesin AHL-mestariksi. Washington Capitalsin farmijoukkueet ovat senkin jälkeen juhlineet, mutta ylemmällä tasolla mestaruusjuhlia ei ollut ennen tätä päivää vietetty.

Tuolloinen Capitals-GM David Poile jätti organisaation tullakseen uuden NHL-joukkueen, Nashville Predatorsin GM:ksi aloittaen tehtävässä reilu vuosi ennen kuin joukkue debytoi NHL-jäillä. Päävalmentajan Poile palkkasi hyvin aikaisin ja luotti tuttuun mieheen, sillä pestin sai Trotz, joka pääsi näin nousemaan NHL-valmennuskuvioihin. Yksi vuosi sujui poissa valmennustehtävistä, mutta samalla rakennettiin tulevaa.

Trotzin sopimus Capitalsin kanssa päättyi tähän kauteen. Mikäli menestystä ei olisi tullut, olisi ollut helppo vaihtaa miestä. Nyt tilanne on toinen.

Tuohon aikaan laajennusjoukkueilla oli usein vaikeaa, mutta Predators onnistui jättämään ensimmäisellä kaudellaan kolme vanhaa joukkuetta taakseen. Pienten resurssien joukkueelle seuraavat vuodet olivat kasvun aikaa, ja lopulta keväällä 2004 edessä olivat ensimmäiset pudotuspelit. Detroit Red Wings oli kuitenkin liian vahva.

Kautta seurannut työsulku oli hyvä asia Predatorsille, kun joukkue sai paremmat mahdollisuudet taistella tasapäisesti muita vastaan. Kaudelle 2006-07 Predators olikin saanut hyvän joukkueen, joka vahvistui vielä Peter Forsbergilla siirtotakarajalla. Pudotuspelit päättyivät kuitenkin pannukakkuun San Jose Sharksin edetessä jatkoon ensimmäisellä kierroksella viidessä pelissä.

Tämän jälkeen edessä oli vaikeampia vuosia, kun Predators joutui luopumaan muun muassa Kimmo Timosesta taloudellisista syistä. Viiden seuraavan vuoden aikana nähtiin kuitenkin neljä pudotuspelikevättä, mitä voi pitää hyvänä osoituksena myös valmennuksen kyvyistä. Ensimmäinen pudotuspelisarjan voitto kirjattiin Predatorsille keväällä 2011, jolloin joukkue lähti sarjaan Anaheim Ducksia vastaan vieraskentältä.

Jo Capitals-aikoinaan Poile oli uskollinen valmentajille ja sama jatkui myös Predatorsissa. Mutta kahden peräkkäisen pudotuspelittömän kauden jälkeen tie tuli päätökseen. Trotz ei saanut potkuja, mutta hän oli sopimuksettomassa tilassa, eikä jatkoa päävalmentajana enää tarjottu.

Paluu Capitals-organisaatioon

Trotzille tarjottiin mahdollisuutta jatkaa työtä organisaatiossa, mutta valmennus oli edelleen kiinnostavinta, ja olikin melko selvää, että uusi työpaikka olisi jonkin muun NHL-joukkueen penkin takana.

Työpaikka löytyikin tutusta organisaatiosta, kun Capitals etsi uutta päävalmentajaa epäonnistuneen kauden jälkeen. Trotzista tuli päävalmentaja organisaatioon, joka oli totuttu edellisinä vuosinaan näkemään runkosarjassa hyvin menestyvänä joukkueena, mutta samalla pudotuspeleissä sulajana. Ensimmäisen ottelunsa jälkeeen Trotz sai huomiota epäonnisen logosijoittelun takia, mutta kausi palautti joka tapauksessa Capitalsin pudotuspeleihin.

Suurta muutosta ei Trotzin kaudenkaan alussa nähty. Ensimmäiset kolme kautta päättyivät toiselle pudotuspelikierrokselle, vaikka kahdesti joukkue lähti niihin runkosarjan voittajana. Erityisesti Pittsburgh Penguins pysyi joukkueen peikkona, sillä sekä vuonna 2016 että 2017 joukkue pudotti Capitalsin ja vyöryi lopulta Stanley Cupin voittoon asti.

"Olen tietoinen historiastani. Washingtoniin tultuani olen törmännyt mestariksi edenneeseen Pittsburgh Penguinsiin pariin kertaan."

Tälle kaudelle odotukset olivat maltillisemmat, kun joukkueesta oli kesällä lähtenyt selvästi enemmän NHL-kokemusta kuin uusilla pelaajilla oli. Capitals voitti toki divisioonansa, mutta siitä huolimatta pudotuspelejä ennakoidessa Stanley Cup -finalistin uskottiin vahvasti olevan Atlantin divisioonasta, jossa kolme joukkuetta oli pisteissä Capitalsia parempia.

− Olen tietoinen historiastani. Vastassa on ollut Detroit Red Wings huippuaikoinaan, ja sen jälkeen alkoi Chicago Blackhawksin valtakausi. Washingtoniin tultuani olen törmännyt mestariksi edenneeseen Pittsburgh Penguinsiin pariin kertaan, Trotz kommentoi Washington Postille ennen kevään pudotuspelejä.

Trotzin sanoissa oli totuuden siemen, mutta useasti oli käynyt myös niin, että Trotzin joukkueen pudottaneen ryhmän tie päättyi seuraavalle kierrokselle, kuten vuonna 2015 kävi New York Rangersille.

Tänä keväänä Trotz onnistuikin johdattamaan joukkonsa Stanley Cupin voittoon. Historian perusteella joukkuetta pystyi hyvinkin pitämään altavastaajana Penguins-sarjassa, vaikka kotietu Capitalsilla olikin. Tampa Bay Lightningia vastaan jo runkosarjan perusteella altavastaajan asema oli perusteltu. Muut sarjat olivat lähtökohdiltaan tasaisempia.

Ilman tukalia tilanteita Capitals ei kuitenkaan mestaruuteen edennyt. Columbus Blue Jackets voitti ottelusarjan kaksi ensimmäistä peliä, ja kolmannessakin pelattiin jatkoerä. Lightning johti ottelusarjaa Capitalsia vastaan 3−2. 

Trotzin sopimus Capitalsin kanssa päättyi tähän kauteen. Mikäli menestystä ei olisi tullut, olisi ollut helppo vaihtaa miestä. Nyt tilanne on toinen, ja varmasti mestarivalmentajalle halutaan jatkoa. Sitä halunnee myös Trotz.

» Lähetä palautetta toimitukselle