B-lohkosta kuolemanlohko

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kisojen suurin tähti on Edmonton Oilersin tähtihyökkääjä Ryan Nugent-Hopkins.
Kuva © Miro Pesonen
Viime vuoden nuorten MM-kisojen lopputulosten perusteella muodostettu lohkojako sai tänä vuonna aikaan erittäin kovan B-lohkon.

B-lohkon kahdella etukäteen heikoimmalla joukkueella Slovakialla ja Saksalla on edessään kova savotta. Lohkon kolmesta jatkopaikasta kamppailevat tiukimmin Kanada, Yhdysvallat ja Venäjä.

Lohkovoittajalle jaettava suora välieräpaikka nostaa panoksia alkulohko-otteluissa ja kolmen suuren kohtaamiset lienevätkin intensiivisiä otteluita. Ennakkosuosikiksi nousee juniorituotannossa omilla luvuillaan oleva Kanada. 

Työsulusta apua vaahteranlehtipaidoille

Kanadan joukkueen kirkkaimpana tähtenä ykkösketjua johtaa viime vuonna tulokaskautensa NHL:ssä pelannut Ryan Nugent-Hopkins. Edmonton Oilersin ykkössentteri ei kuitenkaan joudu kantamaan vastuuta yksin, vaan joukkueesta löytyy tämän tason tähtipelaajia useampia.

Jonathan Huberdeau, Mark Scheifele ja Ryan Strome pelaisivat kaikki todennäköisesti NHL:ssä, mikäli liiga olisi käynnissä. Myös ensi kesän draftin ehdottomiin kärkinimiin lukeutuvat Nathan MacKinnon ja Jonathan Drouin pystyvät tarvittaessa kantamaan maalintekovastuun.

Puolustukseenkaan vaahteranlehtipaidat eivät kaadu. Dougie Hamilton on NHL-tasoa, eikä muidenkaan puolustajien taso ole heikko. Morgan Rielly, Griffin Reinhart ja Ryan Murphy ovat kaikki ykköskierroksen varauksia viimeisen kahden vuoden ajalta.

Maalivahtiosastolla katseet kääntyvät Canadiens-puolustaja P.K. Subbanin pikkuveljeen Malcolmiin. Boston Bruinsin viime kesän ykkösvaraus on ollut suurennuslasin alla jo useamman vuoden ja saa nyt ensimmäisen näyttöpaikan kansainvälisissä ympyröissä.

Venäläishyökkäys tataarikomennossa

Isäntäjoukkue Venäjä ei ole juniorikisoissa ollut kovin tunnettu maalivahdeistaan, mutta tänä vuonna päävalmentaja Mihail Varnakovilla on heittää tolppien väliin jopa kaksi ikäluokkansa ehdotonta huippuvahtia.

Vuosi sitten vasta 17-vuotias Andrei Vasiljevski yllätti kaikki torjumalla koko turnauksen loistavasti, mikä johti ykköskierroksen varaukseen NHL:n viime kesän varaustilaisuudessa. Toisena maalivahtina kisoihin lähtee Kanadan juniorisarjoissa hyvin pelannut Andrei Makarov.

Puolustuspäässä Venäjä on maalivahti- ja hyökkäysosastojaan nimettömämpi, mutta ei joukkue siihenkään kaadu. Useampikin puolustaja on pelannut toistaiseksi lähes koko kauden kivenkovassa KHL:ssä. Kiekollista vastuuta kantaa Quebecin juniorisarja QMJHL:ssä hyvin tehoja tehnyt Artjom Sergejev.

NHL:n viime kesän ykkösvaraus, tataaritaustainen Nail Jakupov on venäläishyökkäyksen suurin tähti. KHL:ssä loistavat tehot tehnyt Oilers-varaus saa tukea myös toiselta viime kesän ykköskierroksen varaukselta Mihail Grigorenkolta. Unohtaa ei sovi myöskään vuonna 2011 alle 18-vuotiaiden MM-kisojen piste-ennätyksen tehnyttä Nikita Kutšerovia, eikä tulevan kesän varaustilaisuuden venäläistoivoa Valeri Nitsuškinia.

Pettymyksestä voimaa

Viime vuonna seitsemänneksi sijoittunut Yhdysvallat on laittanut lähes koko rosterinsa uusiksi, eikä viime vuoden joukkueesta ole jäljellä kovin montaa pelaajaa. Entinen NHL:n huippupuolustaja Phil Housley saa kuitenkin jalkeille erittäin kilpailukykyisen joukkueen.

Amerikkalaishyökkäyksen ykköstähtenä on valkovenäläistaustainen viime kesän kolmosvaraus Alex Galchenyuk. Eräs viime vuoden joukkueesta kisajoukkueeseen palannut, New York Rangersin kesän 2011 ykkösvaraus J.T. Miller on tehnyt hyviä tehoja AHL:ssä ja kantaa Galchenyukin ohella suurinta vastuuta Yhdysvaltain hyökkäystehoista.

Puolustuksessa huomiota herättää eniten ensi kesän varaustilaisuuden ykkösnimien joukkoon lukeutuva texasilaislähtöinen Seth Jones. Isokokoinen, mutta hyvin liikkuva ja taitava puolustaja muistutaa todella paljon Chris Prongeria ja pelaa USA:n puolustuksessa isoja minuutteja.

Maalivahtiinkaan Yhdysvallat ei tule kisoissa kaatumaan. Siitä pitää huolen Anaheim Ducksin kesän 2011 kakkoskierroksen varaus John Gibson. Gibson merkkautti viime kaudella itselleen koko OHL:n parhaan torjuntaprosentin ja pelannee lähes kaikki USA:n ottelut näissä kisoissa.

Slovakia kisoihin nimettömällä joukkueella

Slovakia on sijoittunut nuorten MM-kisoissa mitaleille historiansa aikana vain kerran vuonna 1999. Aikuisten kisoissa maa pärjää vielä niin sanotun kultaisen ikäluokan pelaajien tuella, mutta nuorisotuotannossa Slovakian suuruuden päivät ovat väistämättä ohi.

Slovakialaishyökkäyksen suurin tähti on KHL:ssä Slovan Bratislavassa pelaava Marko Daňo. Vasta 17-vuotias puoliksi tšekkiläinen Martin Reway on pelannut juniorisarja QMJHL:ssä alkukaudella yli piste per peli -tahdilla ja saanee Daňon ohella varmasti paljon vastuuta.

Slovakkipuolustus nojaa paljolti OHL:ssä pelaavaan New York Rangersin varaukseen Peter Ceresnakiin. Isokokoinen ja vahva Ceresnak saa pelata slovakialaispuolutuksessa niin isoja minuutteja kuin haluaa.

Maalivahtitilanne on ennen kisoja vielä melkolailla levällään. Ykkösvastuuta kantanee Richard Sabol, mutta hänen asemansa tolppien välissä pelaavana vahtina ei ole missään tapauksessa sementoitu.

Putoamispeikon varjossa

20-vuotiaiden ikäluokan hissijoukkue Saksa nousi viime keväänä takaisin pääsarjatasolle, mutta siellä pysyminen vaatii joukkueelta melkoista venymistä. Joukkue on perustasoltaan Slovakiaakin huonompi ja joukkueen päätavoite lieneekin Latvian voittaminen putoamiskarsinnassa.

Hyökkäyksessä joukkueen ehdottomasti suurin tähti on OHL:n Kitchener Rangersin tähtihyökkääjä Tobias Rieder, joka saa päävalmentaja Ernst Höfneriltä niin paljon vastuuta kuin vain jaksaa kantaa. Mielenkiintoinen nimi on myös vasta 17-vuotias Leon Draisaitl, joka on toistaiseksi ollut tehokas jokaisella sarjatasolla, jossa hän on pelannut.

Puolustuksessa huomion kiinnittää jättiläismäinen Oliver Mebus. 206-senttinen ja 109-kiloinen puolustaja liikkuu kokoisekseen yllättävän hyvin ja vastustajien pienikokoisten hyökkääjien pitääkin olla hereillä, jos eivät halua tulla jyrätyiksi.

Tolppien välissä ykkösvastuun kantaa vasta 18-vuotias QMJHL:ssä pelaava Marvin Cüpper. Hän on hyvän tason maalivahti, mutta kokemattoman saksalaispuolustuksen takana urakka voi siltikin olla liian kova.

» Lähetä palautetta toimitukselle