B-lohkon arvokkaimmat pelaajat: Nuoria ja kokeneita vastuunkantajia

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Huet on Ranskan maalilla ison urakan edessä.
Kuva © Timo Savela
Perjantaina alkavien jääkiekon MM-kisojen B-alkulohko on yksilötasolla täynnä tähtiloistoa. Jatkoajan MM-kisatiimin toimittajat Miska Miettinen ja Juha Oinonen listasivat kolme maalleen tärkeintä pelaajaa pelipaikoittain sekä yhden seuraamisen arvoisen pelimiehen.

Maalivahdit

1. Cristobal Huet, Ranska

Juha Oinonen: Kisaisännän konkaritorjuja on B-lohkon maalivahdeista selvästi isoimmassa roolissa. 41-vuotias Huet pelaa edelleen NLA:ssa kovalla tasolla ja on ilmoittanut lopettavansa maajoukkueuransa kotikisoihin.

Ranskan eteneminen jatkopeleihin on epätodennäköistä, mutta jos kisaisäntä venyy yllätykseen, on sen taustalla todennäköisesti erinomaisesti torjunut Huet.

2. Jonas Hiller, Sveitsi

Miska Miettinen: EHC Bielin torjuja on Sveitsin paidassa pelatessaan vuodesta toiseen joukkueensa tärkeimpiä palasia, tästä hyvänä esimerkkinä on puhtaasti tilastot. Loistavasti sijoittuva veskari tarjoaa potentiaaliselle mustalle hevoselle, Sveitsille, saumat voittoon jokaisessa pelissä. Varsinaisia floppeja maajoukkuekamppailuissa ei ole tullut.

3. Joonas Korpisalo, Suomi

Oinonen: Leijonien arvokisamenestys on perinteisesti nojannut hyvään maalivahtipeliin. MM-kisojen ensikertalainen Korpisalo on tiukan paikan edessä, mutta nuori maalivahti osoitti EHT-otteluissa pystyvänsä kannattelemaan joukkuettaan.

Auvitu pelasi ensimmäisellä Pohjois-Amerikan kaudellaan 25 NHL-peliä, joissa kertyi neljä tehopistettä.
Auvitu pelasi ensimmäisellä Pohjois-Amerikan kaudellaan 25 NHL-peliä, joissa kertyi neljä tehopistettä.
Kuva © Getty Images

Puolustajat

1. Yohann Auvitu, Ranska

Miettinen: JYPistä ja HIFK:stakin tuttu Auvitu on joukkueelleen kuin neljäs hyökkääjä kolmen varsinaisen hyökkääjän taustalla. Ylivoimalla juonikas pakki osaa takoa pisteitä, joita myös MM-jäillä on syytä toivoa. Keväällä 2012 Suomen mestaruutta juhlineesta hyökkäävästä pakista odotetaan Ranskan leirissä myös oman pään johtajaa.

2. Marc-Edouard Vlasic, Kanada

Oinonen: Kanadan lassekukkonen johtaa puolustusta monipuolisuudellaan ja kokemuksellaan. Vlasicilta odotetaan ennen kaikkea varmaa peruspuolustamista, mutta 30-vuotias San Jose Sharksin puolustaja on mainettaan parempi myös kiekollisessa pelissä.

3. Radko Gudas, Tšekki

Miettinen: Peruspakki pelasi Philadelphia Flyersin paidassa kelvollisen kauden, josta osoituksena tehotilasto komeili hienosti kahdeksan astetta plussalla. Gudas ei pisteillä mässäile, vaan oman pään vankka luutiminen sekä vastustajien hyökkäysten hidastaminen on lähtökohtaisesti miehen tärkein työ. Yksi MM-kisojen parhaimpia syvyyspuolustajia.

Pastrnak pelasi kolmannella NHL-kaudellaan lähes piste per peli -tahdilla.
Pastrnak pelasi kolmannella NHL-kaudellaan lähes piste per peli -tahdilla.
Kuva © Getty Images

Hyökkääjät

1. David Pastrnak, Tšekki

Oinonen: Nuori tšekkilaituri ei ole B-lohkon paras hyökkääjä, vaikka erinomainen maalitykki onkin. Pastrnakin harteilla on kuitenkin eniten paineita hyökkäystehoista. Jos 20-vuotias mailataituri ei pääse samalle tasolle kuin Boston Bruinsissa, on Tšekki vaikeuksissa.

2. Sebastian Aho, Suomi

Miettinen: Kaikki kiekkoa seuraavat suomalaiset tietävät Ahon monivaltaisuuden ja nerokkuuden. Isoin harppauksin kohti NHL:nkin kirkkainta tähtikaartia ponnistanut virtuoosi osaa nuoresta iästään huolimatta ratkoa isoja pelejä ja kantaa omiaan reppuselässä.

Hyvänä esimerkkinä tästä ovat tammikuussa 2016 voitettu nuorten maailmanmestaruus sekä viime keväänä isketyt kaksi maalia välierässä Venäjän reppuun.

3. Mark Scheifele, Kanada

Oinonen: Winnipeg Jetsin nuorella keskushyökkääjällä on huomattavasti helpompi tilanne kuin Pastrnakilla tai Aholla, sillä Kanadalla riittää muitakin ratkaisijoita. Isokokoinen Scheifele oli kuitenkin Kanadan kisajoukkueen tehokkain pelaaja NHL:ssä, joten odotukset kohdistuvat ykkössentteriin.

Roussel tuo Ranskan peliin fyysisyyttä ja jämäkkää asennetta.
Roussel tuo Ranskan peliin fyysisyyttä ja jämäkkää asennetta.
Kuva © Timo Savela

Seuraa häntä:

Antoine Roussel, Ranska

Miettinen: Roussel on tunnettu kovasta pelityylistään, hyvästä blokkaamistaidosta sekä kelvollisesta alakerran pelaamisesta. NHL:ssä nähty fyysinen peli on Ranskan kaltaiselle pienemmälle maalle iso asia, joukkue tarvinnee läpi MM-matkan herättäjää kotiyleisönsä lisäksi.

Pitää muistaa, että laituri osaa takoa myös pisteitä, sillä kevään 2014 kisoissa hyökkääjä sijoittui pistepörssissä peräti viidenneksi kelposaldolla 6+5=11. Tuolloin Ranska rynni sensaatiomaisesti aina puolivälieriin asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle