Avangard Omsk - Mestaruusjahti jatkuu

KHL / Artikkeli
Andre Peterssonin tähdittämän viiden ruotsalaisen koplaan kohdistuvat suuret odotukset.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Avangard on yksi KHL:n suurseuroista, ollut sitä ensimmäisestä kaudesta lähtien. Seura on edelleen ilman mestaruutta KHL:ssä. Raimo Summasen alaisuudessa mestaruus oli vain voiton päässä kaudella 2011-12. Summasen lisäksi yksikään päävalmentaja ei ole pystynyt viemään joukkuetta finaaleihin.

Dennis Everberg (SWE) - Johan Sundström (SWE) - Andre Petersson (SWE)
Dmitri Kugrišev - Mihail Fisenko - Aleksandr Perežogin
Semjon Košelev - Valentin Pjanov - Nikolai Lemtjukov
Pjotr Hohrjakov - Andrei Stas - Ilja Mihejev

Jevgeni Medvedev - Jegor Martinov
Erik Gustafsson (SWE) - Aleksandr Osipov
Vitali Menšikov - Maksim Berezin

Dominik Furch (CZE)
Oleg Šilin

Päävalmentaja: Andrei Skabelka (BLR)

Mennyt kausi toi runkosarjasta itäisen konferenssin toisen sijan, mutta konferenssivälierissä kausi katkesi Ak Barsia vastaan voitoin 2-4. Avangardin päävalmentajan paikka on tuulinen, sen sai kokea kenkää saanut Fjodor Kanareikin

Uusi päävalmentaja on verivihollisen, Sibirin riveistä palkattu valkovenäläinen Andrei Skabelka, joka teki erinomaista jälkeä kokonaisuudessaan Sibirissä kolmen kauden ajan. Skabelkan Sibirin pelillistä identiteettiä voisi kuvailla näin: erittäin sitoutunut, fyysinen, suoraviivainen, äärimmäisen taisteleva, vahva kaksinkamppailuissa, periksiantamaton ja todella kurinalainen.

Hän on saanut pelitapaansa selkeästi sopivia uusia pelaajia, samalla pihalle on laitettu pelaajia, joiden asennepuolessa on puutteita. Pelitavan muuttaminen ei onnistu käden käänteessä, mutta nyt seuralla on päävalmentajana Summasen jälkeen sellainen tekijä, kuka pystyy hinaamaan Avangardin päätyyn asti.

Joukkueen maalivahtikolmikko pysyi muuttumattomana. Dominic Furch, 27, on pelannut kaksi erinomaista kautta Avangardin selkeänä ykkösmaalivahtina. Tšekin taso lähentelee jo seuran KHL-historian parhaan maalivahdin Karri Rämön finaalikauden tasoa. Kakkosmaalivahdin paikasta taistelevat Denis Kostin ja Oleg Šilin, jotka ovat kaukana sarjan parhaista kakkosmaalivahdeista.

Puolustuksesta lähti NHL:ssä yli 250 peliä pelannut Nikita Nikitin, joka ei kuitenkaan erityisesti vakuuttanut peliotteillaan. Nikitinin tilalle on hankittu viime kautta lukuun ottamatta vuosia Neftehimikin kärkipuolustajiin lukeutunut isokokoinen Maksim Berezin. Muilta osin puolustus on pysynyt muuttumattomana.

Puolustuksen liideri on Philadelphia Flyersin riveistä vuosi sitten palannut Jevgeni Medvedev, 34, jonka visiitti NHL:ään olisi voinut mennä paremminkin. Omskissa kapteenin ensimmäinen kausi sujui erinomaisesti. Hän on isokokoinen, sulavasti luisteleva, taitava, kovaa laukova ja erinomaisella syöttötaidolla varustettu huippupuolustaja.

Kova ruotsalaiskaksikko Erik Gustafsson - Jonas Ahnelöv kantavat suurta vastuuta. Vahvasti kahteen suuntaan pelaava Gustafsson tuo Medvedevin tavoin ison uhan ylivoimalle. Hänellä on takanaan tasan 100 peliä NHL:ssä. Ahnelöv on hyvä yleispuolustaja, kaksikosta selvästi isokokoisempi ja fyysisempi.

Traktorista vuosi sitten saapunut Jegor Martinov, 27, pelasi huippukauden. Tehot 4+17=21 takonut pakki oli eniten plussalla (+24) koko joukkueesta. Hänen kokonaisvaltainen pelaamisensa joukkueen eteen oli esimerkillistä. Sibiristä kesken kauden saapunut isokokoinen Vitali Menšikov oli Skabelkan luottopakkeja. Kaksikon tiet kohtaavat jälleen.

Hyökkäys on muuttunut terävimmän kärjen osalta täydellisesti. Omskissa suurin huolenaihe on keskikaistan riittävyys mestaruustaisteluun, sillä se on heikentynyt jopa merkittävästi. Poissa senttereistä ovat NHL:ään siirtynyt Vladimir Sobotka, Erkka Westerlundin valmentamaan Salavatiin siirtynyt Ilja Zubov ja SKA:sta pinnalle ponnistanut Aleksandr Kutšerjavenko. Uudet sentterihankinnat ovat kaikki kovaluonteisia, mutta taso putoaa auttamatta.

Laitahyökkääjistä kovimmat menetykset olivat tehokas Maksim Pestuško, maaliruisku Anton Burdasov ja kesken kauden seurasta lähtenyt Denis Paršin. Jokainen heistä on takonut KHL:ssä erinomaisia pistelukemia.

Ykkösketjun saattaa jatkossa muodostaa uusi ruotsalaistrio. Sotšissa kolme kautta suorastaan dominoinut pienikokoinen Andre Petersson, 26, on ollut sarjan eliittiä. Hän on äärimmäisen taitava, loistava luistelija ja arvaamaton pelaaja. Petersson on ruotsalaiskolmikosta ainoana pelannut aiemmin KHL:ssä.

Olli Palolan jälkeen Växjön sisäisen pistepörssin kakkossijan vei Dennis Everberg, joka juhli keväällä maailmanmestaruutta Ruotsin tähtiä vilisseessä joukkueessa. Ykkössentterin tonttia on tarjolla SHL:n pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi toissa keväänä valitulle isokokoiselle ja monipuoliselle Johan Sundströmille. Frölundasta saapunut Sundström oli SHL:n pistepörssin yhdestoista, Everberg sijottui pykälän huonommin.

Kymmentä eri seuraa KHL:ssä edustanut nopea ja huipputaitava Nikolai Lemtjukov pystyy mielettömiin suorituksiin kiekon kanssa, mutta ongelmat ovat aiemmin olleet viimeistelyn puolella. Omskista näyttää löytyneen paikka, jossa tulosta tulee, sillä hän oli joukkueensa sisäisen pistepörssin voittaja ja paras maalintekijä tehoilla 19+12=31. TsSKA:sta hankittu Dmitri Kugrišev korvaa Burdasovin luontaisena maalintekijänä. Kugrišev oli Skabelkan Sibirin ykköstykki kaudella 2014-15.

Vanha konkari Aleksandr Perežogin, 34, aloittaa joukkueessa jo kahdeksannen peräkkäisen kautensa. Hän on takuuvarma 15-20 maalin mies, mutta ura on auttamatta kääntymässä laskuun. Uudet sentterit Andrei Stas ja Mihail Fisenko tuovat erinomaista alivoimaosaamista keskikaistalle. Fisenko on taitava sentteri, joka tuo fyysistä peliä. Hän ei peräänny tappeluistakaan.

Nuorista lahjakkuuksista Metallurg Novokuznetskin paras pistemies Kirill Semjonov, 22, pehmeillä käsillä varustettu Ilja Mihejev, 22, Suomea vastaan nuorten MM-finaalia häviämässä ollut Artur Lauta, 21, ja TsSKA:ssa 27 peliin 15 pistettä tehnyt Semjon Košelev, 21, ovat urallaan vahvasti ylös päin menossa olevia pelaajia. MHL:n pistepörssin toiseksi 53 pelin tehoilla 41+46=87 sijoittunut Anton Kovaljov, 20, saanee näyttöpaikan, vaikka aloittaakin kauden farmin puolella.

Yhteenveto:

Suurin huolenaihe lienee rajusti muuttuneen ja heikentyneen sentterikaluston riittävyys kärkitaisteluun. Pystyykö Sundström täyttämään Sobotkan suuret saappaat? Kovuutta ja työmoraalia keskikaistalle tuli lisää, mutta samalla taitotaso putosi - mahdollisesti merkittävästi. Maalivahdit pysyivät samana, eikä puolustuskaan kokenut isoja muutoksia. Viisikkopuolustamisen tason pitäisi Skabelkan alaisuudessa parantua entisestään.

Kanareikiniin nähden Skabelkan pitäisi olla parannus päävalmentajan tontille. Hän on saanut rosteriin haluamiaan palasia, muutamia vanhoja tuttuja luottoratsuja Sibiristäkin. Viidenneksi huonoin ylivoimapeli paranee todennäköisesti merkittävästi. Keskikastin alivoiman voi olettaa myös paranevan. Sibir oli Skabelkan alaisuudessa timanttinen alivoimajoukkue - sarjan parhaimmistoa. Seura joutuu kierrättämään yhtä kuudesta ulkomaalaisestaan venäläisseurojen viiden ulkomaalaispelaajan rajoitteen takia.

Seuralla on todella lahjakkaita nuoria pelaajia. Avangard ei ole materiaalilta itäisen konferenssin paras joukkue, mutta erinomainen päävalmentaja teki hurjia temppuja Sibirissä rajallisilla resursseilla. Nyt resurssit ovat kärkipäätä, samalla seurajohdon odotuksena taitaa olla tuttuun tapaan vähintään finaalipaikka. 

Arvio: Pelitavan muutos saattaa aiheuttaa kasvukipuja, mutta Skabelkan alaisuudessa mestaruuteen on paremmat saumat kuin pitkään aikaan. Taistelee itäisen konferenssin voitosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle