Auston Matthews tuo iloa keuhkosairaille lapsille

NHL / Artikkeli
Auston Matthewsillä on elämää jääkiekon ulkopuolellakin.
Kuva © Getty Images
Auston Matthewsistä tulee ensimmäisenä mieleen pisteitä takova nuori hyökkääjä, joka pyrkii palauttamaan Toronto Maple Leafsin huipulle. Supertähdellä on kuitenkin inspiroiva rooli myös kaukaloiden ulkopuolella.

Auston Matthews tekee pisteitä Toronton jääkiekkoylpeydelle Maple Leafsille, ja amerikkalaista seurataan päivittäin uutismedioissa. Matthews tuo myös iloa kaukalon ulkopuolella tekemällä vierailuja hengityselinsairaalassa, mikä on osoitus hyväntahtoisuudesta.

Kun Matthews varattiin NHL:ään vuonna 2016, nuorukainen alkoi yhdessä isänsä kanssa etsiä tietoa sairaudesta, johon hänen setänsä menehtyi viisitoista vuotta sitten.

Kyseessä oli kystinen fibroosi, usein lapsuudessa todettava aineenvaihduntasairaus, joka vaikuttaa moniin elimiin, esimerkiksi haimaan ja hengitysteihin.

Matthewsin setä Billy tutustutti hänet jääkiekkoon jo pienenä poikana, sillä hän omisti Phoenix Coyotesin kausikortin.

− Hän oli ainoa suvussamme, jolla oli kyseinen sairaus. Auston totesi hiljattain The Athletic -julkaisulle

− Hänen sairautensa toi perhettämme lähemmäksi ja SickKids-sairaalassa on mukava henkilökunta.

Matthews viittaa SickKids' Cystic Fibrosis Centre -sairaalaan, joka  on erikoistunut kystisestä fibroosista kärsivien lasten hoitoon. Potilaille tarjotaan muun muassa terapeuttista ja ehkäisevää hoitoa. Matthews vierailee siellä kerran kuukaudessa ja tapaa mielellään lapsia.

Positiivinen vaikutus jokaiseen

Kun Matthews kävi ensimmäistä kertaa sairaalassa, hän oli tietämätön Maple Leafsin pitkäaikaisesta suhteesta sairaalan kanssa. Matthews ei myöskään halunnut sairaalalta tunnustusta. Luonteeltaan hiljainen Matthews arvostaa yksityisiä hetkiä lasten kanssa. Sairaalan henkilökunta on ollut todella vakuuttunut Matthewsin vaikutuksesta.

− Ensivaikutelmani tapaamisestamme oli, että hän on äärimmäisen kunnioittava, arvostava ja kypsä nuori mies. Oli vaikea uskoa hänen olevan vasta 19-vuotias. sanoo sairaalan julkisten suhteiden johtaja Lisa Charendoff.

Alusta lähtien Matthews on pystynyt tekemään vierailuja ilman mediahuomiota. Hänen tähtiasemansa ei ole vaikuttanut vierailuihin.  Kun Maple Leafsillä on otteluista taukoa, Auston tai hänen Brian-isä soittavat tai lähettävät sähköpostia Charendoffille sopiakseen seuraavan vierailuajan.

Myös potilaat, jotka käyvät polikliinisissä hoidoissa sairaalassa, saavat mahdollisuuden kiekkotähden tapaamiseen.

Sairaalan keuhkotestauslaitteen eli spirometrian vieressä on kuvia, joissa Matthews tekee testiä.

− Monet lapset eivät pidä testistä. Kuva Matthewsistä suorittamassa testiä saa heidät motivoitumaan, Charendoff mainitsee.

Matthewsin työ sairaiden lasten hyväksi on tehnyt vaikutuksen Torontossa. Yksi potilaista, johon hän on luonut erityislaatuisen suhteen, on Colton Stothers, junioripelaaja joka kärsii harvinaisesta primaarista siliaarisesta dyskinesiasta. He tapasivat viime tammikuussa NHL:n tähdistöottelussa Los Angelesissa.

− Hän ei ole elämää suurempi hahmo, vaan samaistuttava henkilö, sanoo Coltonin isä Rick Stothers Maple Leafsin tähtihyökkääjästä.

He, jotka tuntevat Matthewsin, eivät ole yllättyneitä hänen hyväntekeväisyystyöstä. 

− Hän on nöyrä ihminen ja hyvä roolimalli lapsille, ketjukaveri Zach Hyman mainitsee.

Matthews antaa aikaansa, koska hän on hyväntahtoinen ja näin hän on tehnyt jo Torontoon tullessaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle