BOS - STL 2.00
NYI - NJD 2.00
NYR - CHI 2.00
TBL - TOR 2.30
NSH - WPG 3.00
MIN - ANA 3.00
DAL - LAK 3.30

Atlanta Thrashersin sysimusta alkukausi

NHL / Artikkeli
Kolmanteen NHL-kauteensa lähtevän Thrashersin kannattajilla eivät odotuksetkaan olleet turhan korkealla, mutta näin surkeaa alkua eivät hekään sentään osanneet arvata. Takana on nyt 19 ottelua, ja Thrashers on vahvasti kiinni liigan jumbosijassa. Loukkaantumiset ovat jälleen kiusanneet atlantalaisjoukkuetta.

Sarjataulukko ja tilastot näyttävät Thrashersin kannalta murheellisilta. Joukkue on pelaamistaan 19 ottelusta pystynyt saalistamaan vain yhdeksän pistettä. Voittoja on tullut vain kolme, joista ensimmäinen tuli heti kauden avausottelussa Buffalo Sabresia vastaan. Kaksi seuraavaa tulivat muutamaa viikkoa myöhemmin peräkkäisissä otteluissa. Ensin Thrashers voitti Washington Capitalsin niukkaakin niukemmin 1-0 ja seuraavassa ottelussa Tampa Bay Lightning joutui toteamaan Thrashersin vahvemmaksi numeroin 4-3. Noita voittoja tuuletettiin sitten kymmenen ottelua, ja niiden jälkeen Thrashersin pistepussiin on tipahtanut vain yksi piste. Viime perjantaina joukkue nousi kolmen maalin tappioasemasta 4-4 tasatulokseen Nashville Predatorsin vieraillessa Atlantassa.

Sairastuvalla ruuhkaa

Kuten viime kaudellakin, yksi suurimmista syistä huonoon alkuun ovat olleet jatkuvat loukkaantumiset. Ainoastaan joukkueen maalivahdit ovat pysyneet ehjinä, yksi heistäkin tosin saapui Atlantaan jo valmiiksi loukkaantuneena. Here goes...

Lubos Bartecko - Lievä aivotärähdys ja venähtänyt polvi, sivussa kolme peliä

Adam Burt - selkäleikkaus, sivussa kauden alusta asti, ei tarkkaa toipumisennustetta

Ray Ferraro - Polvileikkaus ja selkävaivoja, sivussa kolme peliä

Petr Buzek - Nivusvamma, ei tarkkaa toipumisennustetta

Tomi Kallio - Toisen asteen aivotärähdys, sivussa viisi peliä


Todd Reirden - Nivusvamma, sivussa viisi ensimmäistä peliä

Jiri Slegr - lonkkavamma, sivussa viisi peliä

Patric Stefan - Murtunut leuka, sivussa kahdeksan peliä. Kyynärpäävamma, ei tarkkaa toipumisennustetta

Yannick Tremblay - Olkapää sijoiltaan, sivussa 2-4 viikkoaNäiden lisäksi pikkuvammoja on ollut muillakin, ja polvileikkauksesta toipilaana Atlantan leirille saapunut Pasi Nurminen on päässyt vasta viime viikkoina aloittamaan pelaamisen Thrashersin farmijoukkueessa. Sanomattakin on selvää, että jatkuvat loukkaantumiset ovat haitanneet kiinteiden ketjukokoonpanojen muodostamista ja ovat näin osaltaan vaikeuttaneet Thrashersin alkukautta.

Nuoret vastuunkantajina

Joukkueen sisäisen pistepörssin kärjessä keikkuvat Dany Heatley ja Ilya Kovalchuk ovat vastanneet joukkueen hyökkäystehoista. Joukkueen nuoret pelaajat ovat saaneet hyvien esitystensä ja loukkaantumisien takia runsaasti vastuuta. Heatley on kunnostautunut monipuolisena hyökkääjänä ja Kovalchuk puolestaan maalintekijänä. Mutta joukkueen parhaiden pistemiehien ollessa ensimmäistä NHL-kauttaan pelaavat nuorukaiset, jotain on pahasti vialla.

Kohulupaus Kovalchukin liigaura ei ole lähtenyt liikkeelle aivan ilman kuoppia. Venäläinen superlupaus joutui mm. hammaslääkärin penkille, jossa häneltä poistettiin neljä viisaudenhammasta ja yhteensä huimat yhdeksän hammasta. Huvittavaksi Kovalchukin hampaiden huonon kunnon tekee se, että Ilyan äiti on ammatiltaan hammaslääkäri. Myös pelillisellä puolella on ollut ongelmia, nimenomaan puolustuspäässä. Thrashersin valmentaja Kurt Fraser istutti tästä syystä Ilyaa yhden pelin verran penkillä. Kovalchuk on itsekin myöntänyt heikkoutensa, ja yrittää parantaa tätä aluetta pelissään. Maalinteko ei sen sijaan ole tuottanut ongelmia. Kovalchuk on tällä hetkelläjoukkueen paras maalintekijä.

Heatley on aloittanut kerrassaan loistavasti. Hän auttaa joukkuettaan hyökkäystehoillaan, loppuun asti viedyillä taklauksillaan ja ennen kaikkea pelistä toiseen muuttumattomalla suoritustasollaan. Heatley on vasta 20-vuotias, mutta jo nyt hän johtaa esimerkillään.

Joukkueen kapteeni Ferraro on ollut alkukaudella vaikeuksissa. Polvivamma vaikeutti valmistautumista kauteen ja veteraanisentterin selkäkin on alkanut vihoitella Anaheim-puolustaja Ruslan Salein taklauksen jälkeen. Ferraro on myös joutunut johtamaan joukkojaan yksin joukkueen muiden kokeneempien pelaajien, mm. Odgers ja Slegr, loukkaantumisien takia.

Joukkueen suomalaiset

Tomi Kallion kausi lähti käyntiin vähemmän mairittelevasti. Jääaikaa ja vastuuta tuli mukavasti, mutta tehot loistivat poissaolollaan. Kahdeksan pelin jälkeen pisteitä oli kasassa vasta kolme. Ottelussa Washinton Capitalsia vastaan vierasjoukkueen Ken Klee taklasi Kallion rajusti laitaa vasten. Kallio makasi pitkään jäässä ja sai tilanteessa aivotärähdyksen. Kallio oli sivussa seuraavat kymmenen ottelua.

Ilmeisesti joskus ei muuta tarvita kuin isku päähän ja kaikki alkaa sujua. Näin voisi vitsailla jälkeenpäin Kallion toivuttua pahannäköisestä tilanteesta yllättävänkin nopeasti. Kallio nimittäin iski kaksi maalia heti ensimmäisessä ottelussaan sairasloman jälkeen. Hän on joukkueensa pistepörssin kuudes tehoilla seitsemällä pisteellään.

Pasi Nurminen on toipunut polvileikkauksestaan, ja on aloittanut pelituntuman etsimisen Thrashersin farmijoukkueen Chicago Wolvesin maalinsuulla. Otteluita on nyt alla neljä, joista kaikki ikävä kyllä tappiota. Wolves on pelannut nyt 7 tappiollista ottelua putkeen. Nurmisen tilastot neljän ottelun jälkeen ovat seuraavat, torjuntaprosentti 86.9% ja maaleja per ottelu on mennyt 4.17. Ei kovin mairittelevia tilastoja, mutta joukkue on pelannut kokonaisuutena huonosti, laukauksia tulee yli 30 per ottelu ja Nurminen on pelannut viimeksi sm-liigan viime kauden pudotuspeleissä.

Päätorjuntavastuu Hnilickalla

Thrashersin maalivahdeilla ei tylsää hetkeä ole peli-iltoina sillä Joukkue laskee vastustajan pommittamaan kiekkoja kohti maalia liian usein. Milan Hnilicka ja Damian Rhodes ovat joutuneet torjumaan tuon tuostakin pitkälti yli 30 laukausta ottelua kohti. Hnilicka on ottanut, ehkä odotetustikin, ykkösmaalivahdin paikan itselleen. Hnilickan torjuntaprosentti kolmentoista pelatun ottelun jälkeen on edelleen yli 90%, vaikka takana ovat surkeat ottelut Anaheimia (5-0 tappio) ja Buffaloa (8-0) vastaan. Rhodes jää hieman tuon alle. Harjoitusleirin väliin jättänyt Norm Maracle on pelannyt yhden ottelun.

Hnilickan hyvät otteet ovat tehneet Rhodesista melkoisen kalliin kakkosvahdin. Rhodesilla on kaksi vuotta jäljellä sopimuksessaan. Hänelle maksetaan tästä kaudesta 2.5 miljoonaa, ja seuraavasta 2.75 miljoonaa US dollaria. Jos Hnilicka pystyy pelaamaan samalla tasolla, ja jos Pasi Nurminen löytää kotoisessa liigassa nähdyn pelikunnon, Rhodes saattaa pian löytää itsensä muuttopuuhista.

Apujoukkoja waiver-listalta

Erittäin vahvasti kautensa aloittanut Chicago Blackhawks siirsi Pascal Rheaumen waiver-listalle, ja Thrashers nappasi nopeasti miehen riveihinsä. Tämä liike onkin osoittautunut varsin mainioksi, sillä Rheaume on saalistanut kahdessa Thrashers-paidassa pelaamassaan ottelussa kaksi ylivoimamaalia ja yhden syöttöpisteen. Chicagossa Rheaume pelasi 7-8 minuuttia per peli, mutta Thrashersissä vastuuta on tullut runsaasti. Ja kun ketjukavereiden paitojen selässä lukee Kovalchuk ja Heatley tehopinnoja tulee väkisinkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle