Arviot Southeast-divisioonan joukkueiden kaupoista

NHL / Artikkeli
Kaakkoisen lohkon joukkueista Washington, Florida ja Tampa Bay tekivät suurimmat kaupat ennen kuin siirtoaika meni umpeen. Joukkueiden siirrot kertovat paljon niiden tulevaisuuden suunnitelmista.

Washington Capitals

Capitals shoppaili ahkerasti viimeisenä kauppapäivänä, vaikka GM McPhee vakuuttelikin vielä tiistainkin lehdissä ettei joukkue ole aikeissa tehdä suuria kauppoja vaan luultavimmin jatkaa pudotuspeleihin sen hetkisellä joukkueella. Tiistaina kuitenkin paljastui McPheen vedätys kun Caps hankki Trevor Lindenin ja Dainius Zubruksen Montrealista lähettämällä Jan Buliksen ja Richard Zednikin Montrealiin. Lisäksi kaksi varausvuoroa vaihtoivat omistajaansa, 1. kierroksen varaus Montrealiin ja 2. kierroksen varaus Washingtoniin. Myöhemmin Anaheimista hankittiin kovaluinen peruspuolustaja Jason Marshall vaihdossa Aleksei Tezikoviin ja 4. kierroksen varaukseen kesälle 2001. Kolmannessa kaupassa Washington lähetti sentteri Matt Herrin Philadelphiaan ja sai palautuksena veteraanipuolustaja Dean Melansonin.

Kahdella ensimmäisellä kaupallaan Caps-johto tahtoi viestittää faneille ja muille liigan joukkueille, että organisaatio on tällä kaudella tosissaan metsästämässä Stanleytä. Seuran ei olisi ollut pakko tehdä noita kauppoja vaan se olisi voinut jatkaa viime vuoden malliin samalla porukalla pudotuspeleihin, mutta nyt haluttiin ottaa riski, jolla mahdollistetaan meno pitkälle pudotuspeleissä. Tärkein asia jota hankinnoilla lisättiin joukkueeseen on koko. Joukkueen muut sentterit ovat pieniä ja Lindenin hankinnan pääpaino olikin siinä, että nyt joukkueessa löytyy kookas sentteri, joka pystyy pelaamaan Primeauta, Arnottia, Allisonia ja muita kookkaita senttereitä vastaan erityisesti tasakentällisin.

Zubruksen hankinta puolestaan toi kokoa ja taitoa lisää laituriosastolle moneksi vuodeksi, vaikka laituri on pelannut jo viisi kautta NHL:ssä. Mikäli Zubrus kohentamaan esityksiään Oatesin avustuksella ja pystyy paikkaamaan Zednikin jättämän aukon hyökkäyksessä niin silloin näkisin Capitalsin kaupan selkeänä voittajana.

Jason Marshallin hankintaa pidän kuitenkin melkein tärkeimpänä Caps-kauppana. Puolustusosastolla on koko kauden ollut vajausta loukkaantumisten takia. Mark Tinordin lähdön (-98) jälkeen etenkin fyysisen pelin taitajien puolella on ollut selkeää vajausta. Marshall tuo tuolle osastolle huimasti lisää kokemusta ja leveyttä.

Kaiken kaikkiaan Washingtonin kaupat siirtorajalla olivat kannattavat niin tämän vuoden pudotuspelejä kuin tulevia kausiakin tarkasteltaessa. Lindenillä on kaksi vuotta sopimuksesta jäljellä ja Zubruksessa on paljon potentiaali, jos se vain saadaan tasaisesti ulos. Ainoa kysymysmerkki on Jason Marshallin jatko kauden jälkeen.

Kaikki poistreidatut pelaajat olivat jollain tasolla pettymyksiä Washingtonissa. Menetetyistä pelaajista joukkue ja fanit jäävät kaipaamaan vain Zednikiä, joka oli suuri fanisuosikki Washingtonissa. Wilsonin doghousessa olleen Buliksen mahdollisuudet iskeä läpi NHL:ssä paranivat huomattavasti Montreal-siirron myötä ja samoin tälle kaudelle vakiokokoonpanoon suunnitellulle Tezikoville siirto Anaheimiin mahdollistaa hänelle uuden alun uudessa joukkueessa.

Tampa Bay Lightning

Tampa aloitti kaupan käynnin jo ennen viimeistä mahdollista päivää hankkimalla hold-out maalivahti Nikolai Khabibulinin ja puolustaja Stan Neckarin Phoenixistä. Phoenixiin matkasivat puolustaja Paul Mara, hyökkääjä Mike Johnson, viime vuoden 2. kierroksen varaus Ruslan Zainullin sekä ensi kesän 1. kierroksen varausvuoro. Tämän suurkaupan lisäksi Tampa lähetti tiistaina veteraani puolustaja Grant Ledyardin Dallasiin 7. kierroksen varausoikeutta vastaan sekä puolustja Craig Millarin Ottawaan keskushyökkääjä John Emmonsista.

Tampa on joka vuonna aina ahkera trade-deadlinen aikaan johtuen sen vähäisestä menestyksestä. Khabibulin-kaupan voisi luokitella hyväksi, mikäli olisi varmuutta että mies suostuu Tampan paidassa pelaamaan. Tampa nimittäin tiesi ennen kaupan tekoa, että Khabibulin saattaa vaatia takautuvasti palkkojaan ja että mitään varmuutta ei ole kaverin pelaamisesta. Mikäli maalivahti tekee sopimuksen Tampan kanssa on hän selkeä kulmakivi jonka päälle rakentaa joukkuetta. Kahdella muulla kaupalla ei ole suurempaa merkitystä joukkueelle, tosin Emmonsista on lupa odottaa kohtalaista puolustavaa sentteriä.

Florida Panthers

Floridan kaupat yllättivät monet täysin. Florida kauppasi puolustaja Todd Simpsonin Phoenixiin 2. kierroksen varauksesta, laituri Ray Whitneyn Columbukseen Kevyn Adamsista ja varausvuorosta sekä Mike Sillingerin Ottawaan 3. kierroksen varauksesta.

Simpsonin kausi on ollut loukkaantumisten täyttämä, mutta silti tämän fyysisen puolustajan kauppaaminen aiheutti ihmetystä. Ilmeisimmin johto oli sitä mieltä, että kun Laus, Ward ja Erikson parantuvat vammoistaan ei Simpsonille ollut enää käyttöä. Mike Sillinger puolestaan kaupattiin, koska hänen kanssaan ei päästy yhteisymmärrykseen kuin sopimuksen pituudesta(3v). Palkan kohdalla Sillinger pyysi vähintään 1,5 miljoonaa dollaria per kausi kun Panthers tarjosi 1,25 miljoonaa. Kun yhteisymmärrykseen ei päästy niin Pantterit kauppasivat tulevan UFA-agentin varausvuoroa vastaan.

Eniten ihmetystä herätti kolmena edellisenä kautena yli 60 pistettä ja 25 maalia tehneen Whitney kauppaaminen Columbukseen. Mies on kärsinyt tällä kaudella loukkaantumista, mutta on silti tehnyt 43 pelissä 31 pistettä. Ilmeisimmin loukkaantumiset ja liian pehmeä pelityyli ajoivat Pantteri-johdon kauppaamaan Whitney. Lisäksi Florida on suunnitellut Kristian Huseliuksen tai Niklas Hagmanin täyttävän ensi kaudella Whitneyn paikan kokoonpanossa ja mikä tärkeintä halvemmalla kuin Whitney. Kaupassa saatu Kevyn Adams on aloitusspesialisti, joka on nopea ja pystyy pelaamaan fyysistä kiekkoa. Häntä onkin kaavailtu kolmossentterin rooliin ensi kaudeksi.

Nämä kaupat osoittavat selvästi sen, että Floridassa on alkamassa joukkueen uudelleenrakennus. Kauppojen ansiosta Floridalla on nyt neljä varausvuoroa enemmän ensi kesänä ja rahaa käytettävissä reilusti enemmän. Huseliuksen ja Hagmanin odotetaan olevan ensi kauden joukkueessa avainrooleissa, mutta tässä on suuri riski epäonnistua kuten oli viime kauteenkin lähdettäessä. Nuorten Denis Shvidkin ja Ivan Novoseltsevin odotettiin paikkaavan Kvashan ja Parrishin jättämät aukot, mutta he epäonnistuivat. Mikäli Hagman ja Huselius eivät pysty vakuuttamaan ensi kaudella on nykyisellä porukalla vaikea pärjätä ensi kaudellakaan.

Carolina Hurricanes

Carolina oli rauhallisen hiljaa tiistaina eikä tehnyt kauppoja. Tavoitteena oli hankkia toinen maalivahti helpottamaan Irben urakkaa ja mahdollisesti kaupata Ozolinsh pois. Kumpikaan ei kuitenkaan toteutunut. Ainoaksi kaupaksi jäikin pari viikkoa sitten tehty kauppa jossa joukkue hankki Scott Pellerinin vahvistamaan hyökkäystään lähettämällä hyökkääjälupaus Askhat Rakhmatullinin ja kolmannen kierroksen varauksen Minnesotaan. Pellerin on tasainen kahdensuunnan laituri, joka on tällä kaudella tehnyt jo nelisenkymmentä pistettä. Pellerinin kauppa ei suuremmin parantanut Carolinan osakkeita lohkossa, mutta ei myöskään heikentänyt. Joukkue taistelee kovasti viimeisestä pudotuspelipaikasta idässä.

Atlanta Thrashers

Atlanta kauppasi odotetusti ensi kesänä UFA:ksi tulevan Donald Audetten, jonka kanssa se ei pystynyt tekemään uutta sopimusta. Buffalo antoi Audetten palveluksista lupaavan Kamil Piroksen ja 4.kierroksen varausoikeuden. Kaupassa Atlantalta hävisi sen paras maalintekijä, jonka korvaaminen voi olla vaikeaa tulevaisuudessa. Tällä kaudella Audette-Ferraro-Brunette on ollut kaikki kaikessa Atlantalle ja nyt sen ketjun paras maalintekijä on poissa. Ehkäpä joukkue aikoo kesällä saada haaviinsa jonkun tarjolla olevista vapaista agenteista.

» Lähetä palautetta toimitukselle