Arvioita Mestiksen alkavaan kauteen

MESTIS / Artikkeli
Artikkelissa käydään lyhyesti läpi asetelmat, joista joukkueet lähtevät uuteen Mestiskauteen. Puolustava mestari Jukurit näyttäisi kauden kynnyksellä selvältä suosikilta, sillä finaalivastustaja TuTo on menettänyt useita avainpelaajiaan. Myöskään välieräjoukkueet Hermes ja Sport eivät ole ainakaan vahvistuneet.

Jukureiden takana taistelu pudotuspelipaikoista ja kotiedusta näyttäisi tasaiselta. Tuohon tasaiseen keskiryhmään lukeutuu myös ainoa uusi joukkue, sarjanousija KalPa. Sarjan hännillä heikoimmalta näyttää Diskoksen tilanne. Muita karsintavaarassa olevia joukkueita ovat ainakin Ahmat ja UJK.

JUKURIT

Kovan kiekkobuumin Mikkelissä aikaiseksi saanut Jukurit lähtee uusimaan mestaruuttaan. Paljon paremmin joukkueen kausi ei viime vuonna olisi voinut sujua, kun Jukurit oli sarjanousijana runkosarjan toinen ja pudotuspelien ykkönen. Kotikaukalossaan joukkue oli lähes voittamaton ja vieraissakin peli sujui kevätkaudella mallikkaasti.

Edellytykset mestaruuden uusimiselle ovat hyvät. Toisin kuin monilla muilla mestispaikkakunnilla saatiin Mikkelissä joukkue kokoon jo hyvissä ajoin ennen uuden kauden alkua. Risto Dufva jatkaa valmentajana ja pelaajiston vaihtuvuus on ollut melko vähäistä, joten joukkueen pelin voi olettaa olevan avauskierroksilla valmiimpaa kuin useilla kilpailijoilla. Uudet tulokkaat ovat olleet hyvin esillä jo harjoituspeleissä.

Mestaruuden torjunut Tero Leinonen yrittää pärjätä sarjatasoa ylempänä JYP:issä, mutta hyvän kauden KJT:ssä torjunut Jussi Reiskanen pystynee hänet korvaamaan. Maalivahtiosasto vaikuttaa myös viime kautta tasapainoisemmalta. Toinen uusi vahti, aiemmin Jokipoikien maalia vartioinut Tommi Nikkilä saanee selvästi enemmän torjuntavastuuta kuin viime kauden kakkonen Pasi Keinänen, joka torjui runkosarjassa vain viidessä ottelussa.

Puolustuksessa lähtijöiden nimilista vaikuttaa tulijoiden listaa tasokkaammalta. Nelikko Pasi Järvinen, Jukka-Pekka Laamanen, Jani-Matti Loikala ja Janne Lappalainen oli tärkeässä roolissa mestaruusjahdissa. Järvinen kuului kaksi kautta sarjan tehokkaimpiin pakkeihin ja jo kesken viime kauden SM-liigaan siirtynyt Laamanen on ollut pitkään divarin avainpuolustajia. Tilalle Jukurit hankki jo melko kokeneen Kim Vähäsen Hermeksestä ja Jari Korhosen sekä Ville Hyrkäksen Diskoksesta. Yhteinen nimittäjä tulokkaille on uuden joukkueensa tavaramerkin mukaisesti hyvä kiekollinen peli.

Hyökkääjistössä sekä lähtö- että tulopuolella kirjattiin ketjullinen laatupelaajia. Tilanne vaikuttaa ihanteelliselta, sillä runko säilyi, mutta pienet muutokset pitävät joukkueen hereillä. Jani Väänäsen, Antti Karhulan ja Aku Joki-Erkkilän taidoista kertovat paljon viime kauden runkosarjassa kerätyt 122 tehopistettä, joten samantasoisten pelaajien löytämisen olisi luullut olevan vaikeaa, mutta pelaajien keskuudessa hyvässä maineessa oleva Jukurit onnistui tehtävässä. Mikko Liukkonen (KooKoo) ja Miikka Männikkö (KJT) olivat joukkueidensa avainhyökkääjiä, ja Jarno Honkonen (Gislaveds SK) oli toissakaudella Hermeksessä sarjan parhaita maalintekijöitä.

Arvio: Toinen kausi on sarjanousijalle tunnetusti edellistä vaikeampi – etenkin, jos on lisäksi puolustava mestari – mutta Jukurit lähtee silti kauteen selvänä ennakkosuosikkina parhaan materiaalinsa turvin. Sija 1.

TUTO

TuTo oli vuosi sitten sarjan ennakkosuosikki ja voitti runkosarjan, mutta loppuottelusarjassa Jukurit oli niukasti parempi. Tähtisentteri Vesa Lehtosen loukkaantuminen kauden lopulla saattoi olla tekijä, joka maksoi turkulaisille mestaruuden. Ukraina maajoukkueluotsi Anatoli Bogdanov jatkaa valmentajana, mutta joukkue on menettänyt lukuisia avainpelaajiaan.

Maalivahtiosasto on ainoa, joka on vahvistunut. Lähes kaikki pelit torjunut Timo Kinnunen ei ollut viime kaudella parhaimmillaan, ja onkin vaarassa menettää ykkösvahdin aseman Tuomo Karjalaiselle. Karjalainen torjui TPS:n A-nuorissa loistavalla torjuntaprosentilla 93,0.

Puolustuksesta on poissa viisi runkopelaajaa (Jussi Rantala, Markus Laine, Pasi Kuusisto, Jonni Kiiski ja Santeri Kilkki), eivätkä tulokkaat yllä ainakaan paperilla läheskään samalle tasolle. Nimekkäin on Jokipojista siirtynyt Viron maajoukkuepelaaja Lauri Lahesalu. KooKoosta vaisun kauden jälkeen Turkuun palanneella Mikko Lehtimäellä on näytön paikka.

Hyökkääjistä Tuomo Jalava, Jarkko Immonen ja Tommi Hannus siirtyivät Ässiin ja TPS:ään pelaamaan liigaa. Vesa Lehtonen jatkaa uraansa Italiassa, eivätkä Jani Tuominen ja Ville Koponenkaan jatka seurassa. Lähtijöiden tehopisteiden summa 210 kertoo heidän suuresta roolistaan, eivätkä korvaajat ole tälläkään osa-alueella samaa tasoa. Turkulaisjunioreiden lisäksi uusia miehiä ovat vain Mikko Niinikoski (Ahmat) ja Jari Mannila (Jokipojat).

Arvio: Heikentyneen materiaalin takia siirtynyt suosikista haastajaksi. Runkosarjan voitto mennee Mikkeliin, mutta muut joukkueet TuTo pystynee pitämään takanaan. Sijat 2-4.

SPORT

Vaasan Sportin viime kauteen mahtui sekää hyvää että huonoa. Runkosarjassa tuloksena oli viides tila, kun talousvaikeuksien takia motivaatio ei kaikissa otteluissa ollut kohdallaan. Pudotuspeleissä kukistui ensin K-Vantaa ilman tappioita, mutta jatkossa TuTo teki saman tempun vaasalaisille. Uuteen talveen Sport lähtee Arto Sirviön valmentamana heikentyneellä materiaalilla, mutta kenties paremmalla asenteella.

Maalivahdit ovat pysyneet ennallaan. Nuori Timo Laaksoharju haastaa kokeneen Marko Härkösen ykkösvahdin paikasta taisteltaessa. Vahtikaksikko on tasainen, mutta kumpikaan ei kuulu sarjan ehdottomaan eliittiin.

Puolustus on talousvaikeuksista huolimatta jopa vahvistunut, sillä ainoa merkittävä lähtijä on Ismo Siren. Uusia nimiä Sportin puolustajalistassa ovat Jää-Kotkien tehopakki Juha Mattila ja TuTosta opiskeluiden takia Vaasaan siirtynyt lupaava Pasi Kuusisto. Joukkueessa jatkavista puolustajista eniten odotetaan Toni Sysimieheltä ja Jussi Heikkiseltä.

Hyökkäyksessä puhalsi kesän aikana melkoinen myrskytuuli. SM-liigaseurat haalivat itselleen Markus Jämsän, Hermanni Vidmanin ja Mika Viinasen, ja Patrik Westerback jatkaa uraansa länsinaapurissa. Nimimiehistä kokoonpanosta katosivat lisäksi Matti Raunio ja Harri Lönnberg, mutta heidän panoksensa jäi viime talvena vähäiseksi loukkaantumisten takia.

Uudet hankinnat eivät luonnollisesti ole samaa tasoa, mutta eivät turhia pelimiehiä kuitenkaan. Hyvin molempiin suuntiin pelaava sentteri Juha-Matti Vanhanen tuli Hermeksestä, ja aiemmin mm. SaPKossa hyökännyt Jori Kokkonen tuo kokemusta nuorentuneeseen joukkueeseen tultuaan Gislaveds SK:sta valmentaja Sirviön mukana. Paluumuuttajia ovat Andre Smulter ja Mikko Manner. Veli-Matti Otava ja Ville Luoma tulevat TPS:n ja JYP:in A-nuorista. Sportiin liittyi myös peräti neljää eri seuraa viime talvena edustanut Sami Kaartinen.

Arvio: Sportin motivaatio ei ollut viime kauden vieraspeleissä aina kohdallaan. Materiaali ei hyökkäyksessä ole enää samaa tasoa, mutta taitotason lasku voi olla pitkälti korvattavissa paremmalla asenteella. Varma pudotuspelijoukkue, kaikki mahdollisuudet myös kotietuun. Sijat 2-4.

K-VANTAA

Kiekko-Vantaa pelasi melko odotetun tulokaskauden. Hyvällä materiaalilla pudotuspeleihin, mutta ensimmäistä kierrosta pidemmälle ei kuitenkaan ollut asiaa. Odotukset eivät ole kesän aikana juuri muuttuneet. Valmentajakaksikolla Jarmo Kauppi – Paul Högbacka on käsissään nuoria ja lupaavia pelaajia, mutta menestystä ajatellen heidät pitäisi saada pelaamaan hyvin yhteen nimenomaan joukkueena.

Maalivahdeista aloittivat viime kaudella Jaakko Suomalainen ja Sami Heinonen, mutta enää kumpikaan ei joukkueessa esiinny. Nyt vastuun kantavat kauden lopulla muutamassa ottelussa torjunut Joni Hallikainen ja junioreista nostettu Tom Gladh. Pienikokoiset vahdit ovat sarjan kokemattomimpia, ja maalivahtipelin onnistuminen onkin yksi Vantaan suurimmista kysymysmerkeistä ennen sarjan alkua.

Puolustuksen materiaali näyttää vahvalta. Vaihtelevan määrän otteluita K-Vantaan riveissä pelanneet Tuomas Luotonen, Pauli Levokari ja Antti Hulkkonen ovat nyt liigaseurojen kokoonpanoissa, mutta runkomiehet Jukka Hakkarainen ja Mika Peltonen jatkavat. Tasonsa jo aiemmin Mestiksessä osoittaneita uusia nimiä ovat Aki Kauppinen Pohjois-Amerikasta, Aki Tuominen HIFK:sta ja Jonni Kiiski TuTosta. Lisäksi Thomas Heinrichs ja Matias von Schantz iskivät komeat teholukemat Bluesin ja Jokereiden A-nuorissa.

Hyökkäyksestä katosi aimo annos taitoa ja luovuutta, kun Markku Takala siirtyi Norjaan. Huikeat 58 pistettä taiteilleen Takalan lähtö ei kuitenkaan ole pelkästään huono asia; nyt vastuu jakaantuu tasaisemmin. Suurempana ongelmana voisi pitää, että Takalan takana myös muut keskushyökkääjät vaihtoivat osoitettaan. Janne Lehtinen ja Jan Eriksson siirtyivät Ahmoihin, eikä Joakim Roslundkaan jatka Vantaalla.

Uusia hyökkääjiä on tullut kentällisen verran Jokereiden A-nuorista. Mielenkiintoinen seurattava on 19-vuotias Ilari Filppula, jonka viime kauden tehot olivat huikeat 18+40. Tuomas Nikoskelainen (KalPa) ja Sami Kautiainen (PiTa) saalistivat pisteitä Suomisarjassa, ja Mikko Kainulainen päätyi Vantaalle KJT:n ja Ahmojen kautta. NHL:ään varattu Petja Pietiläinen ei onnistunut toissa kaudella Ahmoissa, mutta yrittää nyt 21-vuotiaana uudelleen miesten sarjassa. AaKoosta tulleen Jorma Makkosen mitoiksi on ilmoitettu pyöreästi 200 senttiä ja 100 kiloa.

Arvio: Samaa tasoa kuin vuosi sitten. Takalan lähtö voi näkyä viimeistelyssä, mutta lähes liigatasoinen puolustus tukee hieman tasapaksua hyökkääjistöä hyvin. Varmuudella pudotuspeleihin. Sijat 2-4.

HERMES

Hermes pelasi viime kaudella hyvin nimenomaan joukkueena ja oli runkosarjan kolmas. Vaihtuvuutta on ollut runsaasti, eikä materiaali näytä aivan yhtä kovalta kuin vuosi sitten. Uusi valmentaja on Keski-Euroopasta kotimaahan palannut Jari Grönstrand.

Viime kauden ehdoton avainpelaaja oli maalivahti Juuso Riksman, joka torjui yli 92 prosentin teholla. Riksman lähti kokeilemaan Helsingin IFK:hon, eikä Porissa kauden lähinnä luukkumiehenä viettänyt Ari Vapola ole samaa tasoa. Toisena maalivahtina jatkaa Tommi Hietala.

Hermes menetti kaksi tehokkainta puolustajaansa, kun Jarno Kosonen suuntasi Ruotsiin ja Kim Vähänen Jukureihin. Uudet miehet tuskin pystyvät korvaamaan lähtijöiden tehoja. Espanjasta(!) tulivat Antti Boman ja Valtteri Vimpari sekä Ilveksen nuorista Aapo Aro.

Suurimmat muutokset nähtiin hyökkääjistössä, jossa lähtijöitä oli kolmen kentällisen verran. Parhaista pelaajista ainoastaan Juho Luoma ja Karo Koivunen jatkavat. Mahdollisesti myös Rami Uusitalo, joka yritti saada pelipaikkaa Ilveksestä. Uusista kasvoista nimekkäin on Jani Uski, joka kiekkoili viimeksi Piteåssa Ruotsissa. Nuoret Aku Joki-Erkkilä (Jukurit) ja Mikko Kaukokari (KJT) olivat tehokkaita edellisissä seuroissaan. Tampereen liigajoukkueiden A-nuorista on perinteisesti kulkenut pelaajia Hermekseen, niin nytkin. Juha-Matti Tomunen, Jarno Niinimäki ja Antti Räikkönen totuttautuvat miesten peleihin Kokkolassa.

Arvio: Hermes tuskin yltää yhtä hyvään kauteen kuin vuosi sitten, mutta pudotuspelipaikka vaikuttaa lähes varmalta. Kuuluu monen muun joukkueen tavoin tasaiseen keskikastiin. Sijat 5-9.

KJT

KJT selvisi viime talvena pudotuspeleihin, mutta jatkossa urakka päättyi kolmeen tappioon Hermekselle. Uuteen sesonkiin Järvenpäässä lähdetään tällä kertaa ilman yhteistyösopimusta Bluesin kanssa, mutta kilpailukykyinen ryhmä on saatu uudelle valmentajalle Seppo Revon paimennettavaksi.

Maalinsuulla kaksikko Jussi Reiskanen – Andrea Carpano siirtyi muualle, ja Mika Nyman yrittää paikata. Viime kaudella isokokoinen Nyman torjui nuorten sarjan lisäksi JYP:issä myös muutaman liigapelin. Toisen vahdin paikan saa joko Jaakko Valkama (Blues-A) tai Heikki Kokkonen (KJT-A).

Puolustus näyttää viime kauden tapaan melko tasapaksulta. Selkeästi edukseen erottuu lähinnä Tero Paappanen, joka iski viime kaudella seitsemän maalia, vaikka oli pitkään loukkaantuneena. Tehokkain puolustaja Matti Tevanen ja kapteeni Marko From eivät jatka seurassa. Uusia miehiä KJT on hankkinut liigaseurojen A-nuorista.

Viime kauden parhaista hyökkäjistä enemmistö jatkaa. ”Taskuraketti” Miikka Männikkö siirtyi Jukureihin ja Mikko Kaukokari Hermekseen, mutta Janne Turpeinen, Janne Vilhunen, Mikko Vesterinen ja Samuli Piiroinen ovat edelleen kuvioissa mukana. Bluesissakin jo kokeillut lupaus Toni Mustonen kirjoitti kaksivuotisen jatkopaperin, mutta aloittaa kauden sairaslistalla.

Uusi vahvistus on toissa kaudella KJT:ssä hyvin pelannut Miikka Lindholm, joka palaa Pohjois-Amerikasta. Harjoituspeleissä järvenpääläisryhmässä on esiintynyt myös viime kaudella Pelicansia liigassa edustanut Janne Sinkkonen, joka yritti aiemmin Jukureihin. Vielä enemmän liigakokemusta olisi keskushyökkääjä Tommi Sovalla, mikäli mies sopimuksen KJT:hen saa. Juniori-ikäisistä Matti Näätänen on ollut harjoituspeleissä tehokas.

Positiivisen lähtökohdan kauteen antavat tuloksekkaat viimeisimmät harjoituspelit. FPS, KooKoo, Ahmat ja TuTo kaatuivat kaikki vuorollaan.

Arvio: Arvostettu valmentaja ja vauhdikas, nuori joukkue vahvistettuna muutamalla kokeneemmalla hyökkääjällä on hyvä yhdistelmä. Materiaali ei ole ihan sarjan kärkipäätä, mutta KJT voi yltää korkeallekin. Sijat 5-9.

KALPA

KalPa on sarjan ainoa uusi joukkue. Suomisarjan paras joukkue sai nousukarsintoihin avukseen kentällisen lahjakkaita nuoria A-junioreiden joukkueesta, ja voitti koko karsintasarjan. Mestikseen kuopiolaiset lähtevät hyvin omavaraisella joukkueella, sillä suuri enemmistö pelaajista on syntynyt Kuopiossa. Jukka Korkiakoski jatkaa valmentajana.

Maalivahtiosasto vaikuttaa tasaiselta. Ari Luostarinen ja Juha Kauhanen torjuivat kumpikin hyvin Suomisarjassa, ja tyrkyllä tolppien väliin on myös lahjakas 18-vuotias Tuomas Nissinen.

Puolustuksesta KalPa menetti kesällä kaksi liigassakin pelannutta avainpelaajaa, kun Jyrki Valta ja Antti Hintikka päättivät uransa. Vahvistukset ovat kuitenkin kovaa tasoa. Jokipojista ilmeisesti siirtyvä Miika Haapala on jo pidempään ollut Mestiksen parhaita puolustajia. Antti Halonen iski Lukon A:ssa kovat tehopisteet ja Vesa Ek on toinen kokenut divaritason puolustaja. Samuli Suhonen puolestaan palaa Kuopioon Jokereiden organisaatiosta. Ennestään KalPalla on puolustuksessa jo kokenut liigamies Veli-Pekka Pekkarinen, mikäli hän saa työasiansa järjestykseen, sekä lupaavat nuoret Jussit Timonen ja Savolainen.

Hyvät kiekolliset pakit ovatkin kuopiolaisille tarpeen, sillä suuria profiilipelaajia ei nuorten hyökkääjien joukossa liiemmälti ole. Viime kauden vastuunkantajista Mikko Honkonen ja Tuomas Nikoskelainen ovat poissa kuvioista. Suurin vastuu kasautuu Suomisarjassa pisteitä rohmunneelle parille Tatu Miettinen – Kalle Kerman. Kokemusta edustaa 24-vuotias Antti Riekkinen. Tulokkaista mielenkiintoinen on Marko Ahosilta, joka toissakaudella KJT:ssä iski peräti 19 maalia 30 ottelussa.

Kuopiolaiset saattavat saada vielä merkittäviä apuja, jos HPK:n sopimuspelaaja Janne Laakkonen ei mahdu liigaryhmään, vaan palaa Kuopioon, tai jos kokenut Aki Korhonen tekee paluun.

Arvio: Nousijan innolla ja parin kokeneemman pelimiehen vahvistamalla nuorella joukkueella mennään melkoisella varmuudella pudotuspeleihin. Sijat 5-9.

KOOKOO

KooKoolle mennyt kausi oli tuskainen. Joulun jälkeen Kouvolassa taisteltiin vielä paikasta kahdeksan parhaan joukossa, mutta täydellinen tehottomuus suisti joukkueen lopulta peräti karsintojen viimeiseksi. Jokipoikien konkurssin myötä Jääkiekkoliitto nosti KooKoon takaisin Mestikseen, ja hyvän taloudellisen tilanteen myötä Kouvolaan on saatu useita paluumuuttajia. Valmentajaksi tuli Reijo Mansikka SaiPasta.

Maalivahtiosasto on pysynyt ennallaan. Yksi viime kauden murheista oli kokeneen Sami Heikkisen aisaparin Carl Grahnin onneton torjuntaprosentti 86,56, jonka parantamisen tällä kaudella ei luulisi olevan kovin vaikea tehtävä. Harjoituspeleissä torjuntavastuuta on saanut myös juniori Esa-Tapio Palmu.

Puolustajista ainoa merkittävä menetys on ollut Sami Siltavirran lähtö Jyväskylään. Vahvistuksia ovat KJT:stä tullut Marko From ja Titaaneista palannut Tony Grönroos. Myös pari junioria on nostettu ryhmään.

Täysin itseluottamuksensa viime talvena menettänyt hyökkääjistö on vahvistunut, vaikka parhaat pistemiehet Mikko Liukkonen ja Jari Hyvärinen seuraa vaihtoivatkin. Myös 194-senttinen, SaiPaankin tyrkyllä ollut Ville Kiiskinen vaihtoi FPS:ään.

Tärkeimmät uudet miehet ovat paluumuuttajat Antti Karhula ja Timo Nurmberg, jotka olivat toissa kaudella kouvolalaisten parhaita pisterohmuja, ja tuovat kosolti luovuutta kuvioihin. Viime kaudella 45 runkosarjan tehopisteellään Jukurit mestaruuteen auttanut Karhula on tosin alkukaudesta sivussa loukkaantumisen takia. Muita uusia avainpelaajia ovat Jokipoikien parhaimmistoon kuulunut Tomi Pöllänen ja Mikko Mattila, paluumuuttajia hänkin.

Arvio: KooKoo on vahvistunut. Pudotuspelipaikka vaikuttaa todennäköiseltä, mutta kotietuun yltäminen voi olla liian suuri haaste. Sijat 5-9.

FPS

Nykyjoukkueista pisimpään toiseksi ylimmällä sarjatasolla pelannut FPS jäi vuosi sitten niukasti pudotuspelien ulkopuolelle. Vihreäpaidat lähtevät uuteen kauteen parantamaan sijoitustaan muutaman paluumuuttajan turvin, mutta Joni Puurulan lähtö tuntuu maalivahtiosastolla. Pasi Arvonen vastaa edelleen valmennuksesta.

FPS päästi viime kaudella Puurulan loistavasta pelistä huolimatta toiseksi eniten maaleja. Uusi maalivahtikaksikko on tasainen, mutta kumpikaan ei ole Puurulan tasoinen torjuja, joten kenttäpelaajiston täytyy parantaa otteitaan. Pasi Keinänen siirtyi FPS:ään Jukureiden varamaalivahdin tontilta ja Aki Kemppi HPK:n A-nuorista.

Puolustuksesta lähtivät kiekolliseen peliin pystyneet Sami Nummi ja Aki Heino, joka tosin vaihtoi seuraa jo kesken viime kauden. Nuori Matti Kuusisto yrittää paikkaa Bluesista, mutta samalta suunnalta on palaamassa kokenut Asko Rantanen puolustuksen johtohahmoksi isokokoisen Samuli Kivelän avuksi. HPK:n nuorista tulleelle Heikki Saariselle on tarjolla kiekollinen rooli, mutta kaiken kaikkiaan puolustusmateriaali näyttää viime kauden tapaan kapealta.

Joukkueen ehdoton vahvuus on hyökkäyksessä. Kokenut Jarkko Aaltonen sai seurakseen Sportista palanneen Matti Raunion, jonka viime kausi sujui pääosin loukkaantuneena. Terveinä (ja motivoituneina) pysyessään kokenut parivaljakko on nuorten pelaajien sarjassa arvokas osa hyökkäystä, jollaista alemmaksi rankatuilla Ahmoilla ja UJK:lla ei ole jäälle asettaa. Vieläkin tärkeämpi hyökkääjä olisi viime kaudella Aaltosen parhaana pistemiehenä syrjäyttänyt Andrei Makrov, joka ei saanut sopimusta Venäjälle.

Uusia tuttavuuksia FPS:n riveissä ovat mm. KooKoosta siirtynyt isokokoinen Ville Kiiskinen ja Ässien A:sta joukkueeseen liittynyt Mikko Peltonen. Jo lopettelemassa ollut Jukka Leikkilä jatkaa uraansa.

Arvio: Maalivahtipeli ei ole viime kauden tasoa. Aaltosen ja Raunion onnistuminen näyttelee suurta roolia. Pudotuspeleihin on hyvät mahdollisuudet, etenkin jos Makrov liittyy vihreäpaitoihin. Sijat 5- 9.

AHMAT

Ahmojen viime kausi tuotti seuran kaikkien aikojen parhaan tuloksen, kun Ahmat selvisi ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin. Jari Hiltunen jatkaa valmentajana, mutta pelaajisto on uudistunut vahvasti.

Ahmat käytti vuosi sitten peräti kolmea eri ykkösmaalivahtia. Runkosarjan päätteeksi kiekkoja torjunut Sami Heinonen jatkaa myös alkavalla kaudella. Vastuuta Heinosella riittää, sillä toinen maalivahti, seuran oma kasvatti Niko Tuominen on tällä tasolla täysi keltanokka.

Puolustuksesta lähti neljä runkopelaajaa. Mikko Viitanen siirtyi Bluesiin, mutta paluu ei liene mahdottomuus, jos peliaikaa ei Espoossa heru. Muita lähtijöitä ovat Tuomas Peltola, Janne Ansakorpi ja Ville Reikko. Uusista pelaajista eniten odotetaan Tapparan nuorista tulleelta Turo Virralta, jolla on aineksia johtavaksi kiekolliseksi puolustajaksi. Virran tavoin muutkin tulokkaat ovat pelanneet viime kaudella A-nuorissa, joten puolustus on todella nuori.

Hyökkäyksessä viime kauden pelaajista jatkavat vain Juha-Pekka Loikas ja Tommi Elomo. Lähtijöiden joukossa ovat näillä näkymin siis myös kokeneet tehomiehet Semi Pekki ja Jukka Penttinen. Tulokkaista ehdottomasti tärkein on K-Vantaassa viimeksi hyökännyt Janne Lehtinen, joka tekee paluun Hyvinkäälle. Muista uusista hyökkääjistä aiempaa Mestiskokemusta on Santeri Salmisella, Jan Erikssonilla, Pasi Pieninkeroisella ja Tomi Lindforsilla. Joukkueessa on mukana myös sarjan nuorin pelaaja, hyvät harjoituspelit otellut 15-vuotias Lauri Tukonen.

Harjoitusotteluissa Ahmat oli viime kauden tapaan vaisu vieraissa, mutta kotijäällä ryhmä ei taipunut edes TuTolle.

Arvio: Pudotuspelipaikan uusiminen on nuorelle ryhmälle kovan työn takana, mutta ei mahdottomuus. Sijat 10-11.

UJK

Kotkat jäi viime kaudella sarjan viimeiseksi, mutta säilytti sarjapaikkansa karsinnoissa. Asetelmat ovat pysyneet samanlaisina. Karsintoihin joutuminen näyttää jälleen todennäköisemmältä kuin pudotuspelipaikan saavuttaminen. Valmentaja Kimmo Koiviston täytyisi löytää lääke vaisuun vieraspelaamiseen, sillä viime kauden neljä voittoa 22 yrityksestä oli huonoiten koko Mestiksessä.

Maalivahdeista lupaava Antti Jokela yrittää saada peliaikaa liigassa, mutta HIFK:sta riveihin siirtyi toinen lupaus, Tomi Nyman. Matias Valavuo jatkaa toisena maalivahtina.

Puolustuksessa ainoa merkittävä lähtijä oli paras pistemies Juha Mattila. Yhtä tehokasta korvaaja ei näköpiirissä ole, mutta Amerikasta palannut Sauli Seikkula lienee tärkeä mies Mestiksessä. Materiaali näyttää kovin kapealta, joten Lukko-avuista ei olisi haitaksi.

Hyökkäyksessä uusikaupunkilaisilta puuttui viime kaudella tehokas maalintekijä, kun pettymykseksi osoittautunut Pekka Virta lähti joukkueesta jo syksyllä. Vain Sami Häätylä (12) ja Mika Julkunen (11) onnistuivat viimeistelyssä kaksinumeroisen luvun verran. Jo pitkään UJK:ta edustaneet Häätylä ja Julkunen jatkavat alkavallakin kaudella, mutta kaksi tärkeää miestä riveistä puuttuu. Värikäs Marko Väkiparta ja Juha Myllymaa eivät jatka joukkueessa.

Uusista nimistä merkittävin on Uudessakaupungissa aloittava Lukon Jari Hyvärinen, joka viime kaudella KooKoossa saalisti 31 tehopistettä – ja teki yli kymmenen maalia. Kotimaassa viimeksi FPS:n rivejä edustanut vauhdikas laituri Jussi Eloranta palaa joukkueeseen. Sarjatasoa alempana AaKoossa 24 maalia tehnyt Riku Vattukumpu ja nuori sentteri Hannu Pajunen ovat muita uusia hyökkääjiä. Jo vuosi sitten UJK:ssa kokeillut Tuomas Montonen palaa riveihin Lukon A-nuorista.

Arvio: Materiaali on suurinpirtein samaa tasoa kuin vuosi sitten. Pudotuspeleihin taitaa olla liian pitkä matka, mutta karsinnat UJK pystyy onnistuessaan välttämään. Sijat 10-11.

DISKOS

Pudotuspelijoukkue Diskoksen sarjapaikka varmistui talousvaikeuksien myötä vasta kesällä. Uusi kausi tuo uudet haasteet, sillä paikka pitäisi säilyttää myös pelaamalla. Viime kauden joukkueesta on jäljellä ainoastaan kaksi maalivahtia ja kuusi kenttäpelaajaa, ja korvaajat tulevat joko junioreista tai alemmilta sarjatasoilta. Jukka Ahvenjärvellä riittää ainakin haastetta valmentajantyössään.

Maalivahtiosasto on ainoa, joka säilyi ennallaan. Tero Kujala ja Ville Vähäsalo ovat parina hyvää Mestistasoa, mutta heidän tehtävänsä näyttää ylivoimaiselta kokemattoman joukkueen takana. Diskos tarvitsee voittavaa maalivahtia, joka torjunnoillaan pitää joukkueensa välillä vaikka yksin pelissä mukana, joten Kujalan ja Vähäsalon itseluottamus ei saa horjua rumienkaan lukemien jälkeen.

Hyvän kauden pelannut Janne Laitila on puolustuksen valopilkku, ja samalla ainoa puolustaja, joka vanhasta joukkueesta jatkaa. JYP:istä siirtynyt Ilkka Kallioinen on toinen avainpuolustaja. Mikko Väänänen on kokeillut laihoin tuloksin useammassakin Mestisjoukkueessa, ja jo vuosi sitten ryhmässä ollut Eerikki Koivu palaa Ranskasta.

Hyökkäyksessä on viisi viimekautista pelaajaa, mutta kukaan heistä ei ollut suuressa roolissa. Tehokkain oli Mikko Lähteelä 12:lla tehopisteellään. Tulokkaista vain kolmella on ennestään kokemusta Mestiksestä. Jukka Rummakko palaa kehiin välivuoden jälkeen ja Reeti Sahlstedt on pelannut aiemmin Diskoksen lisäksi UJK:ssa. Jani Leinonen on aiemmin edustanut KooKoota. Mielenkiintoinen nuori laituri on Lauri Selänne, joka iski JYPin A-nuorissa 13 maalia 22 ottelussa.

Harjoituspelit ovat vahvistaneet, että Diskoksella on edessään vaikea kausi. Paria väläytystä lukuunottamatta tulokset ovat olleet heikkoja. Kolmoiskotiottelu Jukureita, KalPaa ja K-Vantaata vastaan päättyi kolmeen tappioon maalierolla 5-22.

Arvio: Sarjan heikoin materiaali. Pudotuspelit voidaan Jyväskylässä unohtaa, ja jo karsintojen välttäminen olisi hieno saavutus. Sija 12.

» Lähetä palautetta toimitukselle