Analyysi: Sharks sementoi alakertansa, Thornton jatkaa hyökkäyksen maestrona

NHL / Artikkeli
Vlasic johtaa Sharks-puolustusta lähes vuosikymmenen eteenpäin.
Kuva © Getty Images
San Jose Sharks keskittyi vapaiden agenttien markkinoilla kiinnittämään nykyisiä kärkipelaajiaan. Maalivahti Martin Jones ja puolustaja Marc-Edouard Vlasic tekivät pitkät jatkosopimukset. Keskushyökkääjä Joe Thornton puolestaan teki vuoden jatkon, mutta Sharks-legenda Patrick Marleau päätyi muihin maisemiin.

Päättyneellä kaudella San Jose Sharks päästi viidenneksi vähiten maaleja NHL:n runkosarjassa. GM Doug Wilson tekikin pitkät jatkosopimukset alakerran luottopelaajien kanssa. Maalivahti Martin Jones jatkaa Sharksissa kauden 2023-24 loppuun, puolustaja Marc-Edouard Vlasicin sopimus kestää vielä kaksi kautta pidempään.

27-vuotias Jones on noussut Sharksissa ykkösmaalivahdiksi. Isokokoinen kanadalainen ei toistaiseksi kuulu NHL:n kärkimaalivahtien joukkoon, mutta hoitaa tonttinsa luotettavasti laadukkaan puolustuksen takana.

Kauden 2018-19 alusta voimaan astuva kuusivuotinen sopimus nostaa Jonesin jo lähemmäksi maalivahtien palkkakärkeä. Jatkosopimuksen myötä Jonesin keskimääräinen vuosiansio nousee 5,75 miljoonaan dollariin, mikä on lähes kaksinkertainen palkankorotus nykysopimukseen verrattuna.

Palkan myötä myös odotukset nousevat. Stanley Cupia metsästävän Sharksin ykkösmaalivahti ei voi olla ihan hyvä, vaan joukkueensa tuki ja turva ottelusta toiseen.

Jonesin on onnistuttava torjumaan kovan palkankorotuksensa edellyttämällä tasolla.
Kuva © Getty Images

Jonesin tukena on myös erinomainen puolustus. Vlasicin lisäksi Brent Burns jatkaa hailaumassa ensi vuosikymmenelle. Paul Martinin sopimus kattaa vielä kaksi kautta, ja Justin Braunin sekä Brenden Dillonin sopimukset kauden 2019-20 loppuun asti.

Vlasic on pelannut koko NHL-uransa hänet varanneessa Sharksissa. Pitkän sopimuksen myötä erinomainen puolustava puolustaja saattaa myös lopettaa pelaajauransa Sharks-organisaatiossa. Kolmella viimeisellä sopimuskaudella Vlasic voidaan kaupata kolmeen puolustajan hyväksymään joukkueeseen.

Vlasicin sopimus on Sharksille kallis, mutta kannattava.

Tuolloin Vlasic on kuitenkin jo 36-vuotias ja nauttii seitsemän miljoonan dollarin vuosipalkkaa, joten helppoa kauppaaminen ei ole − varsinkin kun mahdollisia kauppakumppaneita on vain muutama. Viimeisellä sopimuskaudellakin Vlasicin palkka on viisi ja puoli miljoonaa dollaria, ja puolustaja täyttää kauden aikana 39 vuotta.

Vlasicin sopimus on Sharksille kallis, mutta kannattava. Seuralegenda ei ole säkenöivin pelaaja jäällä, mutta luotettava puolustaja on myös pelannut kaksi yli 30 pisteen kautta. Yhdessä loistavan hyökkäävän puolustajan Burnsin kanssa Vlasic muodostaa Sharks-puolustuksen rungon pitkäksi aikaa.

Sharks-hyökkäys jatkaa ilman Marleauta

37-vuotias Sharks-legenda Patrick Marleau päätyi jatkamaan uraansa Toronto Maple Leafsissa. Kolmivuotisen sopimuksen keskimääräinen vuosiansio on yli kuusi miljoonaa dollaria, joten Sharksilla ei olisi enää ollut Marleaun kiinnittämiseen varaa.

Joe Thornton nimittäin solmi yhden vuoden ja kahdeksan miljoonan dollarin jatkosopimuksen. 38-vuotias keskushyökkääjä nousi Sharks-hyökkääjien palkkakärjeksi. Polvivaivoista kärsineen konkarin kallis sopimus on riskialtis, mutta Thorntonin tasoisen pelaajan kohdalla yksivuotinen riski kannattaa ottaa.

Kokeneen hyökkääjän liike on hidastunut, mutta peliäly ja syöttötaito ovat edelleen huippuluokkaa. Thornton on myös kokenut johtajatyyppi, joka jahtaa pitkän uransa kruunuksi Stanley Cupia. Marleauhun verrattuna ikätoveri Thornton on myös säilyttänyt tehokkuutensa paremmin.

Yksivuotinen jatkosopimus on myös organisaation kannalta huomattavasti turvallisempi kuin kolmivuotinen, jonka Marleau sai Maple Leafsilta.

Viime kaudella Sharksin paras pistemies oli puolustaja Burns, lähes kymmenen pisteen erolla tehokkaimpaan hyökkääjään Joe Pavelskiin. Maalinteossa joukkue olikin vasta 19. tehokkain, edellään esimerkiksi neljä pudotuspelien ulkopuolelle jäänyttä joukkuetta.

Kovempia tehoja odotetaan erityisesti vuosi sitten vapaana agenttina hankitulta Mikkel Bødkeriltä. Myös nuorilta hyökkääjiltä Tomas Hertliltä ja Joonas Donskoilta on lupa odottaa parempia suorituksia.

Thornton jatkaa Sharks-hyökkäyksen keulakuvana.
Kuva © Getty Images

Joukkueen rakentaminen vielä kesken

Sharksilla on palkkakatossaan tilaa kymmenen miljoonaa dollaria. Sopimuksen alaisia puolustajia on vain kuusi ja hyökkääjiä yhdeksän. Viime kaudella 55 NHL-peliä pelannut 21-vuotias laitahyökkääjä Kevin Labanc noussee ensi kaudella Sharksin vakiokokoonpanoon.

Thornton on myös kokenut johtajatyyppi, joka jahtaa pitkän uransa kruunuksi Stanley Cupia.

Myös Marcus Sörensenin ja Chris Tierneyn vastauksia jatkosopimustarjouksiin vielä odotetaan. Pelimerkit ovat joka tapauksessa vähissä ensi kauden joukkuetta ajatellen, eivätkä Vlasicin ja Jonesin isot sopimukset helpota asiaa tulevaisuudessakaan.

Vuoden kuluttua on tehtävä Hertlille jatkosopimus ja todennäköisesti etsittävä korvaajat Thorntonille, Jannik Hansenille ja Joel Wardille. Myös kakkosmaalivahti Aaron Dellin sopimus päättyy ensi kauden jälkeen.

Puolustuksen GM Wilson on onnistunut sementoimaan useammaksi kaudeksi eteenpäin, mutta hyökkäyspäähän Sharks kaipaa lähivuosina vahvistuksia. Päättyvät sopimukset antavat taloudellista liikkumavaraa, mutta edellyttävät myös isoja siirtoja.

Alakerran osalta niitä onkin jo nähty.

» Lähetä palautetta toimitukselle