Analyysi: Myös Ruotsi pelaa jatkuvasti veitsen terällä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Ruotsin vahvuudet tulevat esille vahvalla viisikkopelillä.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Ruotsin vahvuudet ja heikkoudet ovat samankaltaisia kuin Leijonilla. Riskienotto hyökkäyssuuntaan tekee joukkueen haavoittuvaiseksi.

Ruotsilla oli allaan kaksi välipäivää, mutta pelaamattomuudesta ei ollut nähtävillä merkkejä. Peli-ilme oli Slovakiaa yhtenäisempi ja raikkaampi heti alussa. Slovakialla oli ongelmia viisikkopelaamisensa kanssa, kun yhteinen rytmi koko viisikon välille ei tahtonut löytyä.

Tämän vuoksi Slovakia hyökkäsi jatkuvasti alivoimaisena, kun taas Ruotsi pääsi hyökkäämään repaleista viisikkoa vastaan. Tähän keltapaidat iskivät surutta varioiden omaa avauspeliään. Pääosin Ruotsin vahvimmat hyökkäykset syntyivät viivelähtöjen kautta, joilla haettiin suuria vauhtieroja keskialueelle. Myös lyhytsyöttöpelaaminen peliä edistäen onnistui loistavasti, kun keskialueella oli taskuja, joihin pelata.

Tämä oli omiaan niin rintamahyökkäysten kuin vahvan päätypelin muodostamisessa.

Tre Kronorin alakerrassa vilisee nimekkäitä kiekollisia puolustajia Oliver Ekman-Larssonin johdolla. Tällaiset pelaajat tuovat aimo annoksen yllätyksellisyyttä myös avauspelaamiseen poikkeuksellisella syöttötaidolla ja pelisilmällä.

Myös hyökkäysalueen hyökkäyspelaaminen pyörii Ruotsilla pitkälti puolustajien kautta. Tarkkuuteen tulisuuden sijaan laukauksissaan luottava Ruotsi onnistui myös jatkuvasti dominoimaan Slovakian maalinedustaa luomalla jopa ajoittain ylivoiman sota-alueelle. Rikard Grönborgin suojatit ajavat ahnaasti neljällä miehellä kohti maalia.

Tähän liittyy sekä uhkia että mahdollisuuksia. Ottelun alkupuolella Slovakia ei onnistunut juurikaan saamaan nopeita riistoja, joilla pelin nopea kääntäminen olisi ollut mahdollista. Ruotsin hallitessa pelin virtausta Slovakian energia ohjautui puolustamiseen ja selviytymiseen, eikä Ruotsin oikeaan haastamiseen hyökkäyspelin kautta.

Pelin edetessä Ruotsin pelityylin riskialttius alkoi kuitenkin paljastua, kun Slovakia sai viisikkoaan ehyemmäksi, mikä mahdollisti nopeammat katkot puolustusalueella. Kun myös ruotsalaispuolustajien "pinchauksissa" oli havaittavissa empimistä, Slovakialle aukesi paikkoja ylivoimahyökkäyksiin.

Osa Slovakian hyökkäyspelin tehottomuudesta menee maalintekotaidon puutteeseen. Michal Kristofin johtaman ykkösketjun jälkeen taitotaso alkaa pudota. Tästä huolimatta Magnus Hellbergin väheksymiseen ei ole syytä. Malliesimerkkinä maalivahdin vireestä oli silmiähivelevä hanskatorjunta toisen erän alussa Slovakian ylivoimahyökkäyksessä.

Kun pian torjunnan jälkeen Ruotsi onnistui karkaamaan 3−1-johtoon, Slovakian nousu alkoi vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Epätoivo iski

Slovakia onnistui kuitenkin nousemaan vielä toisessa erässä maalin päähän alivoimaosumalla. Tämä toi rutkasti uskoa Slovakialle ja pientä tärinää ruotsalaisille. Sinipaidat alkoivat päästä kiinni pitkään hyökkäyspelaamiseen, mikä vei puolestaan energiaa Ruotsin hyökkäyspeliltä.

Ruotsin hyökkääjien pelaamisessa oli havaittavissa hivenen hidasta reagointia eritoten puolustajien hävitessä päätykiekon. Slovakia ei kuitenkaan onnistunut kääntämään vahvoja kulmapyörityksiä kuin harvoin laadukkaiksi maalipaikoiksi. Ottelua voikin povata Ruotsille arvokkaaksi oppitunniksi puolustuspelin vajaavaisuudesta, kun aiemmat ottelut ovat olleet jopa rallattelua heikompia maita vastaan.

Hyökkäyspelin vahvuus Slovakian leirissä olikin riippuvaista nopeista pelinkäännöistä, joita alkoi aueta tasaiseen tahtiin. Yhtenäisempi viisikkopelaaminen mahdollisti laadukkaamman trap-pelaamisen keskialueella, mikä sai Ruotsille sormen suuhun. Kun keskialueen tilanpuutteeseen yhdistettiin fiksu pelinavaamisen häirintä, vauhtierojen luonti ei onnistunut.

Tämä teki Ruotsin pelaamisesta pitkälti puskemista. Hitaammalla tai nopeammalla rytmillä tietä hyökkäysalueelle ei tahtonut löytyä, mikä johti lukuisiin pitkiin kiekkoihin. Tämä piti painopistettä pitkälti Ruotsin puolustusalueella, mutta 3−3-tilanteessa johto-osuman iskeminen ei onnistunut lukuisista laatupaikoista huolimatta.

Jatkoajalla runsaampi tila alkoi päästää Ruotsia paremmin peliin mukaan. Kun Slovakiaa vaivasi edelleen kliinisyyden puute maalipaikoissa, Ruotsille aukesi paikka ylivoimalla. Tätä keltapaidat eivät jättäneet käyttämättä, vaan pitkän videotarkistuksen jälkeen voittomaali kirjattiin Mika Zibanejadin nimiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle