Analyysi: Lukon pelaajamateriaali ei tue Pekka Virran pelitapaa

LIIGA / Artikkeli
Ruotsalaiselta Joakim Hilldingiltä odotetaan askelta eteenpäin.
Kuva © Timo Savela
Ennen viime kautta Rauman Lukon pelaajarunko meni suurelta osin uusiksi, pelitapa muuttui radikaalisti ja tulos jäi laihaksi. Nyt pelaajapakan muutos on maltillisempi, mutta pelitavallinen muutos jälleen suuri.

Viime kausi oli Lukon 80-vuotisjuhlakausi, mutta juhlat keskittyivät lähinnä muualle kuin kentälle. Päävalmentaja vaihtui kesken kauden ja kausi päättyi runkosarjaan ensimmäistä kertaan tällä vuosikymmenellä.

Seuran uudeksi pääkäskijäksi palkattiin KalPan hopealle valmentanut Pekka Virta ja urheilujohtajaksi Kalle Sahlstedt. Lähtijöitä oli maltillisesti, mutta osalla tulijoista on paljon todistettavaa.

Pelaajakartta Lukon pelaajakartta

VLH

Ville Vahalahti
Janne Keränen
Heikki Liedes
Toni Suuronen
Janne Väyrynen

KH

Arttu Ilomäki
Joakim Hillding
Peter Tiivola
Eetu Koivistoinen
Jere Friberg

OLH

Toni Koivisto
Lauri Tukonen
Damien Fleury
Eero Somervuori
Valentin Claireaux

P

Janne Niskala
Rony Ahonen
Simo-Pekka Riikola
Jyri Marttinen
Johan Motin
Atte Mäkinen
Roni Sevänen
Santeri Suistio

MV

Kaapo Kähkönen
Lassi Lehtinen
Sebastian Ylönen

Valmentaja

Pekka Virta

Nuorien veskarien tahdissa

Viime kaudeksi Raumalle saapunut Kaapo Kähkönen jatkaa Raumalla. Hänelle on pedattu selkeä ykkösmaalivahdin rooli samalla, kun suomalaisjuuria omaava ranskalainen Sebastian Ylönen pelannee valtaosan kaudesta Mestiksessä KeuPa HT:n riveissä. Maalivahtikolmikon täydentää nuorisomaajoukkueista tuttu Lassi Lehtinen.

Kähkösen kausi alkoi vuosi sitten heikosti ja Lukolla ei ollut pätevää kakkosmaalivahtia. Vaikka osasyy huonoista tuloksista menee heikon joukkuepelin piikkiin, ei Kähkönen herättänyt luottamusta otteillaan. Lopulta hänen kirittäjäkseen hankittiin tšekkiläinen Jakub Štěpánek.

Sama vaara vaanii tälläkin kaudella. Ylönen on kehityskelpoinen, mutta tälle tasolle vielä raakile. Lehtinen on nuori ja lupaava, mutta vasta opettelemassa miesten pelien saloja. Jos Kähkönen ei saa kiekkoja kiinni, on tilanne hälyttävä.

Lehtisen kausi mennee pääasiassa kakkosmaalivahtina, joka tuuraa Kähköstä tarvittaessa. Lehtinen on valittu sekä A-, B-, että C-junioreissa sarjan parhaaksi maalivahdiksi sekä tähdistökentälliseen. Lahjakas 18-vuotias saanee reiluja näyttöpaikkoja kauden aikana.

Tulivoima vähäistä, tuleeko kiekon kanssa hätä?

Lukko menetti puolustajien pistepörssin voittaneen Jesse Virtasen Ruotsiin. Ruotsiin jatkoivat matkaansa myös kanadalaiset Steven Seigo sekä Keaton Ellerby. Heidän paikalleen puolustukseen saapuivat ruotsalaispakki Johan Motin sekä Porin Ässistä hankittu Jyri Marttinen.

Raumalaisten puolustajista kiekon kanssa sinut olevia on hälyttävän vähän. Janne NiskalanSimo-Pekka Riikolan ja Rony Ahosen jälkeen liian monelle puolustajalle uhkaa tulla kiire kiekollisena. Se on suuri uhkatekijä ottaen huomioon, että millaista jääkiekkoa Virran alaisuudessa olevat joukkueet pelaavat.

Motinin kiekolliset taidot ovat rajalliset, samoin Atte MäkisenRoni Sevänen teki viime kaudella liikaa hätäisiä ratkaisuja kiekon kanssa. Ne johtivat usein pitkiin kiekkoihin tai vastustajan pitkiin hyökkäyksiin. Nuoren puolustajan on pystyttävä pitämään ajatus mukana ja pää kylmänä.

Niskala on siniviivalla yksi sarjan vaarallisimmista laukojista ylivoimalla samalla, kun Riikola, Ahonen ja Marttinen pystyvät pitämään kiekon liikkeessä ja toimittamaan sen maalille. Oikea käsi alhaalla, kovaa ja tarkasti ampuvaa puolustajaa ei raumalaisnipusta löydy.

Maalintekijät uhkaavat jäädä kesken

Viime kaudesta muutoksia on vähän. Aaron GagnonAleksi SaarelaSami LähteenmäkiIlmari Pitkänen sekä Aki Kangasmäki ovat poissa. Tilalle saapui ranskalainen Damien Fleury, ruotsalainen Joakim HilldingJanne Keränen ja Arttu Ilomäki.

Lukon hyökkäystä tarkastellessa herää kysymys: kuka tekee maalit? Takuuvarmoja maalintekijöitä ei joukkueesta montaa löydy.

Paluun Raumalle tehnyt Keränen on maalinteon suhteen paljon vastuussa. Hänelle tukea antavat Ville VahalahtiToni Koivisto sekä Peter Tiivola. Heidän jälkeensä takuuvarmoja kymmenen maalin miehiä on vaikea löytää.

Fleurysta odotetaan apumiestä maalinteko-osastolle ja hänen laukauksensa onkin käyttökelpoinen, mutta hänen onnistumisensa ei ole millään tavalla varmaa. Tulisieluinen ranskalainen hiihtelee toisinaan pelin ulkopuolella.

Lauri Tukosta voisi pitää takuuvarmana tuloksentekijänä, mutta loukkaantumishistoria herättää - täysin aiheesta - kysymyksiä. Viimeiseen kolmeen kauteen 31-vuotias hyökkääjä ei ole pelannut edes puolia runkosarjapeleistä. Tälläkin hetkellä hän on loukkaantuneena ja hänen kautensa on määrä alkaa lokakuun lopulla.

Loukkaantumistilanteen vuoksi pätkäsopimuksella pestattu Eero Somervuori ei ole enää uransa huippuvuosien tasolla.

Käytännössä epävarma maalintekijätilanne vaatii uusien sankarien esiinmarssia. Jere FriberginJanne Väyrysen ja erityisesti Joose Antosen on vastattava huutoon omilla esityksillään.

Muokattu 7.9.2017 klo 13:29: Korjattu maalivahti Ylösen sukunimi.

» Lähetä palautetta toimitukselle