Analyysi: KalPa kaipaa uusia tuhkimotarinoita, joukkueesta katosi leveyttä ja kärkipelaajien taitoa

LIIGA / Artikkeli
Eetu Luostarinen on yksi KalPan tulevaisuuden tähdistä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Keväällä sensaatiomaisesti hopean napannut KalPa sai kokea menestyksen varjopuolen, kun joukkueessa avainrooleihin nousseet pelaajat vaihtoivat yksi toisensa jälkeen astetta isompiin ympyröihin. Kuopiossa ollaankin uuden projektin lähtökuopissa.

Jaakko Rissanen, Janne Keränen, Jesse Mankinen, Matias Myttynen, Arttu Ilomäki, Niko Mikkola, Jussi Timonen, Joonas Lyytinen... KalPan menestys poiki joukkopaon Kuopiosta. Viimeisen finaalipelin kokoonpanosta peräti yksitoista miestä vaihtoi seuraa, suurin osa joukkueen kokeneesta kärjestä.

Tilalle KalPa haali paljon nuorta voimaa ja potentiaalia, mutta onko uudistuneen savolaisryhmän aika kuitenkaan vielä tällä kaudella? Kun valmennuskin vaihtui Pekka Virrasta Sami Kapaseen, on KalPa uuden projektin rakennusvaiheilla.

Tuleeko Kilpeläistä ikävä?

Viime kausina Liigan kärkivahteihin kuulunut Eero Kilpeläinen tarttui SHL-seura Örebron tarjoukseen. Kakkosviulua soittanut Denis Godla sen sijaan jäi Kallaveden rannoille. Rinnalle slovakki sai viime kaudella KalPassakin pyörähtäneen Niko Hovisen.

Etukäteispohdinnoissa Hovinen ja Godla muodostavat tasaisen kaksikon, joista kumpi tahansa voi nousta ykkösvahdiksi. Tyyleiltään KalPa-vahdit eroavat suuresti toisistaan. Hovinen on isokokoinen, peittävä ja rauhallisesti liikkuva. Godla on puolestaan pienempi, aggressiivinen ja sähäkkä. Kilpeläisen tasolle kumpikaan ei kuitenkaan yllä, joten maalivahtiosastolla on pieni pudotus alaspäin.

Pelaajakartta KalPan pelaajakartta

VLH

Tommi Jokinen
Janne Tavi
Frank Gymer
Sami Mutanen
Henri Knuutinen

KH

Eetu Luostarinen
Balazs Sebok
Joni Ikonen
Ville-Vesa Vainiola
Alexandre Texier

OLH

Alex Lavoie
Kai Kantola
Mikko Nuutinen
Alexander Ruuttu
Topi Piipponen

P

Juuso Riikola
Santeri Lukka
Mathew Maione
Mikael Seppälä
Otto Leskinen
Valtteri Parikka
Konsta Mäkinen
Saku Kinnunen

MV

Denis Godla
Niko Hovinen

Valmentaja

Sami Kapanen

KalPan puolustuksen johtohahmona luutii Juuso Riikola, joka on pelipaikallaan yksi Liigan parhaita. Jämäkkä puolustaja pelaa paljon vastustajan parhaita vastaan ja on luotettava jokaisessa tilanteessa. Riikola ja Santeri Lukka muodostavat puolustuksen rungon, jolta ei peliminuutteja tule puuttumaan.

Muista jatkajista Mikael Seppälä lunasti vakiopaikan viime vuonna ja hoitaa erikoistilanteissa enimmäkseen alivoimaa. Nuori Otto Leskinen puolestaan saanee vastuuta myös ylivoimalla.

Uusista vahvistuksista Slovakian liigassa valtavat tehot takonut Mathew Maione on eittämättä mielenkiintoisin. Vahvasti hyökkäysorientoituneesta puolustajasta on, ulkoisesta habituksesta lähtien, ainesta uudeksi kulttipelaajaksi. Mikään varma kortti Maione ei liigatasolle kuitenkaan ole.

Mathew Maione - löytö vai floppi?
Mathew Maione - löytö vai floppi?
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu

Niko Mikkolan ja Jussi Timosen siirtyminen muualle jätti KalPan puolustukseen ison aukon erityisesti oman alueen peliin. Mestiksestä siirtynyt Valtteri Parikka ja koeajalla oleva Konsta Mäkinen eivät millään täytä kaksikon saappaita, mutta ovat tärkeässä roolissa savolaisten kokonaisuuden kannalta.

Kaikkinensa KalPan puolustus on kapea. IPK:sta lainalla oleva Saku Kinnunen ei ole vakuuttanut harjoituspeleissä, mutta toisaalta KalPa tarvitsee myös määrällisesti vaihtoehtoja alakertaan erityisesti nyt, kun Eetu Sopasen kausi - ja pahimmillaan koko ura - on vaarassa.

Kaiken kaikkiaan KalPan puolustuskin on heikentynyt viime kaudesta. Liikkuvuutta ja kiekollista taitoa alakerrasta löytyy, mutta jämäkkyyttä oman maalin edustalta puuttuu.

Leveä hyökkäys – uusia vastuunkantajia haussa

Pisteissä mitattuna KalPa menetti kahdeksasta parhaasta hyökkääjästään kuusi. Avainrooleihin Kuopioon haalittiin Janne Tavi JYPistä sekä KooKoossa ja HIFK:ssa esiintynyt Kai Kantola. Molemmilta vaaditaan isoa onnistumista, sillä lähtijöiden meriittilista viime kaudelta on vakuuttava. Kantola onkin heiluttanut maaliverkkoja kiitettävään tahtiin, mutta Tavilta voidaan vaatia nähtyä enemmän.

KalPa naarasi markkinoilta myös Ruotsin Allsvenskanin kakkospistemiehen Alex Lavoien. Pelisilmää kanadalaisella on, mutta jää nähtäväksi, riittääkö luistelu ja kaksinkamppailuvoima Liigaan. Kapteeniksi korotettu Tommi Jokinen on yksi harvoja jatkajia ja joukkueen tärkeitä kulmapaloja.

Keskushyökkääjätilanne on KalPassa mielenkiintoinen, sillä tarjolla on kolme kesän kakkoskierroksen NHL-varausta. Eetu Luostarinen jatkaa kasvattajaseurassaan, Ruotsista lainapelaajana saapunut Joni Ikonen ja ranskalaislupaus Alexandre Texier tuovat puolestaan kilpailua pelipaikoista.

Mielenkiintoisuus ei toki takaa tasoa, ja KalPa etsiikin joukkueeseen vielä ykkössentteriä. Ennen sitä nuoriso-osasto saa näytönpaikan. Täydestä tuntemattomuudesta ponkaissut Luostarinen on näyttänyt alkukaudesta vahvoja otteita ja on ollut pelipaikallaan KalPan paras. Ikonen on saanut vastuuta ykkössentterinä saakka. Vammoista toipuneen Texierin pelipaikka on todennäköisesti laidassa.

Balazs Sebokilla on iso näytönpaikka.
Balazs Sebokilla on iso näytönpaikka.
Kuva © Timo Savela

Balazs Sebokin kehityskäyrä ei ehkä ole ollut aivan toivotunlainen. Loukkaantumisistakin kärsineen unkarilaisen viime kausi päättyi lähes 40 ottelun maalittomaan putkeen. Potentiaalinen yllättäjä voi olla Jokereiden organisaatiosta saapunut Frank Gymer. Sulavasti liikkuvalla hyökkääjällä on kaikki ainekset lyödä läpi Liigassa.

Kärjen takana KalPalla on vielä kokeneita liigapelaajia alempiinkin ketjuihin. Sami Mutanen ja Ville-Vesa Vainiola kantavat tärkeää alivoimavastuuta. Myös Mikko Nuutinen ja Alexander Ruuttu ovat liigapelaajan statuksen arvoisia ja käyttökelpoisia monessa roolissa.

Näiden takana tulee vielä iso joukko KalPan omia nuoria, joilla monella on jo Liiga-debyytti tehtynä. Nuoriso tuo tarvittavaa kilpailua ja laajuutta hyökkäykseen, joten määrällisesti tilanne on huomattavasti parempi kuin vuosi sitten. Kärkipelaajien taso sen sijaan ei ole viime kauden tasolla, joten uusille kasvutarinoille on jälleen tilausta.

» Lähetä palautetta toimitukselle