Analyysi: JYP dominoi keskikaistaa, puolustuspäässä on vajetta

LIIGA / Artikkeli
JYPin hyökkäyskalustoon löytyy runsaasti tunkua.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Viime kaudella pronssimitalit napannut JYP menetti vain vähän avainpelaajiaan kauden päätteksi. Sami Niku lähti hakemaan paikkaa NHL:stä ja Michel Miklík tavoittelee sopimusta rahakkaampiin sarjoihin. Tämän lisäksi hurrikaaniryhmän palkkalistoilta poistuivat Pekka Tuokkola, Markus Ruusu, Juuso PulliJuha Uotila, Janne Tavi, Tuomas Pihlman, Anssi Löfman sekä Mikko SalmioTopi Nättinen sekä Veini Vehviläinen eivät palanneet JYPiin lainapestiensä päätteeksi.

Paluumuuttajia tuli peräti viisi kappaletta, kun Jyväskylään paluun tekivät Jarkko Immonen, Miika Lahti, Mikko MäenpääOssi Ikonen sekä Eetu Laurikainen. Tämän lisäksi JYPin vahvuuteen maalintekovastuuta kantamaan saapui Juuso Puustinen.

Valmennusryhmästä poistui Ari-Pekka Siekkinen, joka lähti hakemaan uusia haasteita Japanista. JYP-Akatemian poistuttua kiekkokartalta Jukka Ahvenjärvi nousi emoseuran apuvalmentajaksi.

JYP lähtee hakemaan ensimmäistä finaalipaikkaansa Marko Virtasen aikakaudella useiden välieräpaikkojen jatkoksi. Kauden alustavat ottelut ovat antaneetkin positiivisia signaaleja, sillä neljä pelattua ottelua ovat tuoneet neljä komeaa voittoa.

Pelaajakartta JYPin pelaajakartta

VLH

Ossi Louhivaara
Jerry Turkulainen
Jani Tuppurainen
Robert Rooba
Micke Saari

KH

Jarkko Immonen
Juha-Pekka Hytönen
Antti Suomela
Miika Lahti
Valtteri Hotakainen

OLH

Juuso Puustinen
Joonas Nättinen
Janne Kolehmainen
Henri Kanninen
Joel Sund

P

Mikko Mäenpää
Mikko Kalteva
Mikko Kuukka
Nolan Yonkman
Juuso Vainio
Ossi Ikonen
Jaakko Jokinen

MV

Jussi Olkinuora
Eetu Laurikainen

Valmentaja

Marko Virtanen

Maalintekovoimaa laajalla rintamalla

Vaikka JYP menetti hyökkäyksestään Tavin ja Miklíkin kaltaiset pelaajat, hyökkäksestä tuli entistä laadukkaampi kärkiosaamisen saralla. Erityisesti Immosen paluu jyväskyläläisten vahvuuteen kahdeksan kauden tauon jälkeen tuo järkyttävän määrän osaamista sekä kentälle että sen ulkopuolelle. 

Immosen johdolla JYPillä onkin mahdollisesti sarjan laadukkain sentterikalusto, kun muut kolme paikkaa täyttävät Juha-Pekka Hytönen, Antti Suomela sekä Lahti. Lahti tosin on tällä tietoa sivussa ainakin koko syyskauden, mutta sentterikalusto on silti vähintään riittävä runkosarjan kärkisijojen tavoitteluun.

Puustinen saattaa hävitä hyökkäystaidoiltaan hieman Miklíkille, mutta hän tuo hieman kokonaisvaltaisempaa osaamista hänen maalintekopotentiaaliaan unohtamatta. Toinen ehdottomasti esille nostamisen arvoinen pelaaja on Jerry Turkulainen, joka on jälleen kesällä ottanut askeleita eteenpäin.

19-vuotiaan taiturin kohdalla ei voidakaan sulkea pois mahdollisuutta viimeisestä kaudesta liigajäillä, vaikka pieni koko rajoittaa mahdollisuuksia Pohjois-Amerikan suuntaan. Mahdolliset alle 20-vuotiaiden MM-kisat ovatkin suuri näytön paikka lukuisten pelaajatarkkailijoiden silmien alla. 

JYPin hyökkäysosastosta löytyy erityisosaamista monille eri osa-alueille, mutta liikkuvuus ja kamppailukyky ovat suuria tekijöitä kauttaaltaan. Aktiivista kiekkoa suosivan hurrikaaniryhmän pelitapa vaatiikiin vahvaa viisikkona pelaamista, jossa tiettyjen ääriviivojen sisällä on mahdollisuuksia pieneen viilaamiseen vastustajan mukaan.

Virtanen on sotkenut jonkun verran viime kaudelta tuttuja pareja ja koostumuksia. Erityisesti Turkulaisen ja Suomelan pelaaminen on ollut hyökkäyssuuntaan kaunista katseltavaa. Ossi Louhivaaran palatessa joukkueen vahvuuteen joukkue saa myös yhden sarjan parhaista alivoimapelaajista.

Oman lusikkansa soppaan tuovat nuoremmat pelaajat. Esimerkiksi Robert Rooba ja Henri Kanninen ovat esittäneet pirteitä otteita kilpailussa viimeisistä hyökkäyskaluston paikoista. Rotaatiota tullaankin näkemään loukkaantumisistakin huolimatta.

Immosen ja Puustisen yhteispeli on ollut vahvaa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Puolustus akilleen kantapää

Myös JYPin puolustuskalustossa liikkuvuus on suuri teema. Pakkipareja on rakennettu harjoituskaudella vahvasti yhden hyökkäävämmän ja yhden puolustavamman puolustajan periaatteella. 

Todennäköisesti Pohjois-Amerikassa kiekkoileva Niku jättää suuret saappaat tyhjäksi kiekollisen vastuun osalta, mutta Mäenpää täyttää ne mallikkaasti. Vaikka liike on hieman heikompaa, syöttövalikoima sekä laukaus tuovat erityisesti ylivoimapeliin ja JYPin rintamahyökkäyksiin suuren määrän vaaraa. 

Samalla myös Mikko Kaltevan vastuu ylivoimassa pienenee, mutta yleispuolustajana vastuuta riittää kannettavaksi. Nolan Yonkman ja Mikko Kuukka kantavat suurta vastuuta eritoten alivoimapelaamisessa puolustuskaluston fyysisimpinä pelaajina. Ikääntyvän Yonkmanin roolin voikin odottaa hieman pienentyvän rotaation merkeissä.

Viimeinen melko selvä tapaus JYPin puolustajakalustoon on Juuso Vainio. Hyvin liikkuva puolustaja on väläytellyt potentiaaliaan hyökkäyssuuntaan, eikä mahdollisuus ylivoimapelissä olisi yllätys. Viimeisestä puolustajakuusikon paikasta koviten kilpailevat Jaakko Jokinen ja Ossi Ikonen. Jokinen tuo enemmän puolustusosaamista ja Ikonen liikkuvuutta. Ikonen tuokin vahvasti mieleen joukkueesta poistuneen Pullin.

Puolustuskalusto on JYPin heikoin osa-alue, eikä yhden hankinnan tekeminen tulisi yllätyksenä. Yksi tasonsa osoittanut yleispuolustaja jakaisi ikänestoreiden kuormaa, sekä pienentäisi riskejä pahojen loukkaantumisten sattuessa. Lainapelaajia on mahdollista saada myös KeuPasta, mutta pidempiaikainen suuren vastuun kantaminen ei tule kysymykseen mestaruutta tavoittelevassa joukkueessa.

Laurikainen palasi Pohjois-Amerikasta kasvattiseuraansa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Jälleen tasatilanteessa kauteen

Viime kaudella lyhyen pestin kautta ykkösmaalivahdin paikan napannut Jussi Olkinuora jatkaa seuran vahvuudessa. Hieman yllättäenkin ykköstorjujan vastuuta kantaneelta Olkinuoralta odotetaan jälleen vahvaa pelaamista illasta toiseen.

Vastuuta jakamaan saapui Eetu Laurikainen. Liigassa kaudella 2014-15 läpi lyönyt nuorukainen pelasi viime kaudella Pohjois-Amerikassa rikkonaisen kauden. Pelejä kertyi ECHL:ssä 11 ottelua, joiden aikana miehen torjuntaprosentiksi muodostui 88,1. Bluesin maalilla loistaneelta 24-vuotiaalta maalivahdilta odotetaankin paluuta huipputasolle.

JYPissä tutuksi on tullut tapa, jossa maalivahdit jakavat vastuuta voimakkaasti. Lähtökohtaisesti tällaiseen ajatusmalliin on helppo kallistua myös tämän kauden kohdalla. Otteet liigakauden alla ovat olleet tasaisia ja mahdollisuuksia tulee riittämään myös liigakauden aikana. Todennäköisesti toinen tulee olemaan nimellin ykkösvahti, mutta kummankaan ottelumäärä runkosarjassa tuskin jää alle 20:n ottelun ilman loukkaantumisia.

JYP-Akatemian toiminnan lopettamisen myötä kolmosmaalivahdin peluuttaminen on huomattavasti epätodennäköisempää. JYPin A-nuorista täksi kaudeksi KeuPaan siirtynyt Samuli Tervo on todennäköisesti ensimmäinen tuuraaja tarpeen tullen.

» Lähetä palautetta toimitukselle