Analyysi: Jukurit lähtee huipputärkeään kauteen kapealla rungolla

LIIGA / Artikkeli
Budish on yksi Jukureiden vastuunkantajista.
Kuva © Petri Lyytikäinen www.pietusphoto.fi
Viime kaudella vahvan debyyttikauden Liigassa pelannut Jukurit lähtee tulevaan kauteen vähäisin muutoksin. Muutamien lähtijöiden tilalle joukkue on onnistunut hankkimaan hyviä paikkaajia, joten mikkeliläisryhmässä voidaan lähteä kirjoittamaan tarinaan uutta sivua luottavaisin mielin.

Viime kaudella niukasti pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Jukureiden kokoonpano ei ole kesän aikana suuria muutoksia kokenut. Joukkueessa jatkoi peräti 19 viime kauden pelaajaa, joten ryhmän runko on pysynyt samana ja sitä on vahvistettu viidellä uudella pelaajalla.

Isoimmat menetykset mikkeliläisryhmä koki puolustuspäässä, kun joukkueesta poistuivat viime kauden ykköspuolustaja Miika Koivisto sekä uransa päättänyt kapteeni Marko Kauppinen. Kärppiin siirtynyt Koivisto jättää erityisesti puolustuksen kiekolliseen osaamiseen ison aukon. Kauppisen mukana joukkueesta lähti puolestaan kiekollisen taidon lisäksi iso määrä kokemusta.

Kiekollista taitoa ja kokemusta mikkeliläispuolustukseen tuo Hannu Pikkarainen, joka kiekkoili kaksi edelliskautta Saksan DEL-liigassa. Urallaan yli 300 Liiga-ottelua pelannella 33-vuotiaalla puolustajalla on täytettävänään isot saappaat mikkeliläisryhmässä. Harjoituskaudella otteet ovatkin olleet varsin mukiinmeneviä.

Isoa vastuuta Jukureiden puolustuksessa kantavat Pikkaraisen lisäksi Teemu Suhonen, Valtteri Hietanen ja Antti Jaatinen. Suhoselle on Pikkaraisen ohella iso kiekollinen ruutu tarjolla, kun taas Hietasen ja Jaatisen vastuulla on enemmän oman pään luutiminen. Suhoselta voidaan odottaa hyviä tehoja, sillä hän saa paljon vastuuta erikoistilanteissa ja pelaa rohkeasti myös tasakentällisin.

Nelikon takana mikkeliläispakiston täydentävät Samuli Piipponen, Keni Karalahti, Henri Auvinen ja Ville Hyvärinen. Heidän lisäkseen peliajasta liigajoukkueessa kilvoittelevat nuoret Mikko Kokkonen ja Ville Räsänen, joka siirtyi sarvipäihin Jokipojista.

Vasta 16-vuotias Kokkonen sai runsaasti vastuuta harjoituskaudella ja esiintyi edukseen pelaten varmaa peliä molemmissa päissä. Suhosen puolustajaparina pelannut nuorukainen väläytteli varsinkin pelinavaustaitojaan muutamaan otteeseen.

Maalivahtiosasto pysyy myös tutuissa kantimissa, kun joukkueen viime kauden ykkösvahti Sami Rajaniemi jatkaa tolppien välissä. Uusvanhana kasvona joukkueeseen liittyi SaPKossa Mestis-mestaruuden voittanut Juhana Aho, joka torjui mikkeliläisryhmässä jo kaudella 2015-16. Molemmat ovat esiintyneet harjoituskaudella hyvin, joten tähän osa-alueeseen joukkue ei kaadu.

Pelaajakartta Jukureiden pelaajakartta

VLH

Miika Roine
Teemu Tallberg
Julius Vähätalo
Janne Kumpulainen
Nestori Lähde

KH

Turo Asplund
Henrik Koivisto
Markku Flinck
Teemu Henritius

OLH

Zach Budish
Jesper Piitulainen
Janne Ritamäki
Joonas Kalliola
Ville Leskinen

P

Hannu Pikkarainen
Teemu Suhonen
Antti Jaatinen
Valtteri Hietanen
Samuli Piipponen
Mikko Kokkonen
Keni Karalahti

MV

Sami Rajaniemi
Juhana Aho

Valmentaja

Risto Dufva

Hyökkäykseen lisää kokoa - keskikaistalla homma kunnossa

Mikkeliläisjoukkueen hyökkäys ei kokenut kovinkaan merkittäviä menetyksiä: joukkueen jättivät SaiPaan siirtynyt Topi Nättinen, uransa lopettanut Olli Sipiläinen ja Niko Laakkonen. Mikkeliläisryhmään puolestaan siirtyivät keskushyökkääjä Markku Flinck ja laitahyökkääjä Julius Vähätalo.

Flinck vahvistaa tuntuvasti Jukureiden keskushyökkääjäosastoa ja tuo sinne erityisesti lisää kaksinkamppailuvoimaa. Keskikaista joukkueessa kokonaisuudessaan on hyvässä kuosissa, kun sen muodostavat Flinckin kanssa Turo Asplund, Henrik Koivisto ja Teemu Henritius. Heidän lisäkseen myös Vähätalo, Joonas Kalliola ja Zach Budish pystyvät tarvittaessa pelaamaan sentterin paikalla, joten tässä osastossa on syvyyttä.

Hyökkäyspään uudet tulokkaat Flinck ja Vähätalo tuovat mikkeliläisryhmään myös runsaasti kokoa ja vääntövoimaa, jota joukkueesta viime kaudella hieman uupui.

Laitahyökkääjäosastolla tehoja odotetaan Koiviston ja Budishin kanssa tehoketjun jo viime kaudella muodostaneelta Teemu Tallbergilta, joukkueen kapteeni Miika Roineelta, Jesper Piitulaiselta ja TPS:stä siirtyneeltä Vähätalolta. Viime kaudella jo ennen joulua loppukaudeksi loukkaantunut Janne Kumpulainen väläytteli jo viime syksynä osaamistaan ja harjoituskausikin on sujunut väkkärämäiseltä laiturilta hyvin. Hän voi olla yksi hyökkäyskaluston jokerikorteista.

Budish on yksi hyökkäyskaluston tärkeimmistä aseista. Yhdysvaltalaishyökkääjä tuo erityisesti mikkeliläisryhmän ylivoimapeliin hyvän laukauksensa ansiosta paljon vaarallisuutta ja kokonsa vuoksi hän on myös käyttökelpoinen maskipelaaja.

Rouhijaosastoa hyökkäyskalustossa edustavat Kalliola, Nestori Lähde sekä Janne Ritamäki, joka otti viime kaudella roolia myös pistetehtailussa ja iski uransa ennätyspisteet 8+12. Monikäyttöinen laitahyökkääjä aiheuttaa varsinkin vahvalla luistelullaan vastustajalle päänvaivaa ja on paha pideltävä maalinedusväännöissä.

Kapeus jälleen kysymysmerkkinä

Jukureiden kokoonpanossa pieni vaihtuvuus on selkeä vahvuus tulevaan kauteen lähdettäessä. Joukkueen viime kauden tehoketju Budish-Koivisto-Tallberg on toiminut harjoituskaudellakin ja viime kaudelta tutut nimet ovat antaneet hyvää taustatulta. Pelaajille pelitapa on jo tuttu ja se on varmasti hyöty ainakin alkukaudesta, kun muut vielä hakevat omia askelmerkkejään.

Puolustuspäässä kiekollista taitoa joukkueessa ei liikaa ole, mutta vastaavasti kaksinkamppailupelissä joukkue ei häviä yhtään.

Viime kaudella tökkinyt alivoimapeli on harjoituskauden perusteella kehittynyt selkeästi, mikä lupaa hyvää runkosarjaa ajatellen.

Viime kauden tapaan ongelmakohtana on kokoonpanon ja varsinkin hyökkäyskaluston kapeus. Puolustajia joukkueessa on määrällisesti riittävästi, mutta hyökkääjiä kokoonpanon ulkopuolella on vain kaksi. Viime kaudella joukkue välttyi pahemmilta loukkaantumisilta ja samaa mikkeliläisryhmän on toivottava myös tulevalla kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle