Analyysi: Huima kiekkokontrollinäytös - Leijonat juoksutti hölmöä Norjaa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Jussi Tapola, Lauri Marjamäki ja Mikko Manner ovat kehittäneet Suomen peliä lyhyessä ajassa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Suomi kiekotteli Norjalta jalat alta. Leijonien päävalmentajan Lauri Marjamäen mukaan kakkosrytmin eli hitaan hyökkäyksen laatu oli parempi kuin Saksa-ottelussa.

Leijonat näytti kiekollista osaamistaan ja pelinopeuttaan Norjaa vastaan. Jos Saksa-pelissä Leijonien kiekollinen peli oli vielä tukkoista, turnauksen toisessa pelissä hölmö Norja juoksi kiekon perässä, minkä ehti. Leijonat löi Norjan prässin sata nolla.

Norjan taktinen valinta oli siinä mielessä itsemurha, että se jaksoi prässätä riittävällä intensiteetillä vain ottelun alun. Eilinen Ruotsi-peli painoi selvästi jaloissa. Suomi kiekotteli jopa leikitellen hitaan paineen alta pois.

Suomen päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi ottelun jälkeen, että Leijonien pelillinen suunta on hyvä.

– Norja ei pystynyt puolustamaan meidän nopeaa hyökkäystä eikä kakkosrytmin hyökkäystä.

Kiekollinen peli kohentui

Kuinka Suomi ylitti siniviivat? puolustussiniviiva hyökkäyssiniviiva
kiekon kanssa 46 kertaa (69%) 36 kertaa (54%)
siirtokiekko 15 kertaa (22%) 24 kertaa (36%)
kiekonmenetys 6 kertaa (9%) 7 kertaa (10%)

Leijonat otti aimoharppauksen kiekollisen pelin tilastoissa. Saksa-ottelussa hyökkäyssiniviivan kohdalla oli peräti tuplasti enemmän kiekonmenetyksiä kuin Norjaa vastaan. Lisäksi Leijonat vähensi puolustussiniviivan siirtokiekkoja merkittävästi.

Leijonat hyökkäsi Saksaa vastaan mainiosti nopealla rymtillä, mutta siinä pelissä hidas rytmi tökki. Kiekkoja jäi matkalle liikaa.

– Saksaa vastaan hyökkäsimme hyvin ykkösrytmiä, mutta kakkosrytmi oli vähän hakusessa, koska oli niin kiire ja paljon intoa. Nyt saatiin balanssia siihen kakkosrytmiin, Marjamäki analysoi.

Sama pelillinen trendi jatkui kuin Saksaa vastaan eli Leijonien kiekollinen peli tuotti niin hyvää pelin virtausta, että Leijonat pääsi enemmän kiekon kanssa hyökkäysalueelle kuin joutui turvautumaan siirtokiekkoihin.

Leijonat eteni tiiviillä viisikolla ja hyvällä rakenteella lavasta lapaan. Kiekollisessa pelissä oli selkeä halu pysyä kiekossa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Leijonat liikutti Norjaa vastaan kiekkoa ihailtavalla nopeudella. Syöttösuuntia oli monipuolisesti, tuli ristipistoja painottomaan laitaan, palautuksia, jättöjä ja hidastuksia. Pitkät syöttöketjut etenivät silmiä hivellen pelaajalta toiselle.

– Tänään pystyimme pelaamaan liikkeestä liikkeeseen ja lavasta lapaan ja sitä kautta rytmi oli meille parempi.

Myös viivelähtöihin oli saatu järkevämpi malli. Nyt viiveissä koko viisikko haki alhaalta, eikä kärkkyjää käytetty kuten Saksaa vastaan. Suomi tunnisti tilanteet äärimmäisen hyvin. Kun väylät olivat tukossa, palautettiin alaspäin ja tehtiin tilaa, jotta eteneminen oli mahdollista. 

Laadukas kiekollinen peli antoi Suomelle hyvän rytmin pelistä ja tasaviisikoin Suomi dominoi lähinnä toisen erän loppua lukuunottamatta.

– Kakkoserän viimeisellä kympillä olimme väärässä rytmissä, kun pelasimme niin lyhyitä hyökkäyksiä.

Kaiken kaikkiaan Leijonat näytti Suomi-lätkän parasta puolta ja luotti omiin vahvuuksiinsa. Marjamäen suojatit ovat osoittaneet epäilykset kiekollisesta pelistä ainakin toistaiseksi turhiksi. Toki vastustaja Norjan puolustuspelin nopeus ei pystynyt edes auttavasti vastaamaan Suomen kiekolliseen peliin.

Todellinen testi on luvassa sunnuntaina Ruotsia vastaan.

Näin Suomi hyökkäsi hitaalla rytmillä: yksi hyökkäjistä karkasi hieman muulta viisikolta, keskustaan nousi "varasentteriksi" toinen puolustajista, jolle Juuso Hietanen (#38) syöttää kuvassa. Keskuhyökkääjä Petri Kontiola piti leveyden toisella laidalla.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

» Lähetä palautetta toimitukselle