Analyysi: HIFK loikkaa suosikkien joukkoon

LIIGA / Artikkeli
HIFK:lta löytyy tarvittavat eväät menestymiseen alkavalla kaudella.
HIFK:ssa alkaa toinen liigakausi Antti Törmäsen alaisuudessa. Ovet ovat käyneet stadissa maltillisesti kesän aikana, joten HIFK:n vahvuus muuttumisen sijaan on ehdottomasti jatkuvuus. HIFK taistelee tällä kaudella mitaleista.

Viime kauden kahdeksas sija ei näytä paperilla jälkeenpäin hyvältä, mutta HIFK:n kohdalla täytyy katsoa tuloksen taakse. Antti Törmänen palkattiin kolmen vuoden projektiin, joista ensimmäinen loi ehdottomasti toivoa paremmasta huomisesta HIFK-faneille.

Viime kauden kokoonpanolla HIFK olisi voinut menestyäkin, mutta todellisuudessa seurassa tapahtui liikaa muutoksia lyhyen ajan sisään, eikä HIFK:ssa löydetty koko kauden aikana toimivaa neljää kentällistä. Puolustuksen osalta HIFK hävisi selvästi kärkiseuroille.

Kapealla kokoonpanolla operoiminen konkretisoitui lopulta pudotuspeleissä, joissa HIFK nujersi ensin Ilveksen kahden tiukan voiton turvin. Puolivälierissä HIFK:n bensa ei millään riittänyt enää Tapparaa vastaan, vaan tamperelaiset jatkoivat välieriin voitoin 4-2.

Tässäkin sarjassa HIFK antoi hyvän vastuksen, mutta ratkaisuhetkillä Tappara oli tarvittavan askeleen verran parempi oikeastaan pelin kaikilla osa-alueilla. Lopputulos oli lopulta odotettu. 

Seuran taustat ja talous

HIFK lähtee alkavaan kauteen Liigan suurimalla pelaajabudjetilla, kun pelaajien palkkoihin satsataan 3,2 miljoonaa euroa. Summa on 200 000 enemmän kuin viime kaudella. Kokonaisbudjetiksi seura on ilmoittanut yhdeksän miljoonaa euroa. 

Viime kaudella HIFK pelasi pelaajabudjetin suhteen säästöjoukkueella, sillä viime kaudella pelaajien palkkoihin käytettiin 600 000 euroa edellistä kautta vähemmän, eikä joukkueessa pyöritetty kesken kauden samanlaista siirtokarusellia. Viime kaudella HIFK:ssa ajettiin edelliskausia rohkeammin nuoria pelaajia sisään, ja he ovat taas vuoden kokeneempia. 

Tarvittaessa HIFK kykenee varmasti lisähankintoihin, mutta tärkeimmät pelipaikat on jo täytetty. Rahaa ei ole tuhlattu mihin tahansa hankintoihin, vaan elintärkeisiin jatkosopimuksiin sekä pariin täsmähankintaan. 

Valmennus ja pelilliset asiat

Jatkosopimusten ansiosta valmennus ja pelaajat pääsevät jatkamaan siitä, mihin työ keväällä päättyi. Paketin kasassa pysyminen tarkoittaa sitä, että HIFK on päässyt harjoittelemaan yhtenäisenä porukkana koko kesän.

Tämä tulee näkymään pitkässä juoksussa HIFK:n pelaamisessa. Valmennuksen sävelet joukkueelle ovat selvät, minkä lisäksi pelaajien roolit ovat selvillä heti ensimmäisissä otteluissa.

Isoin muutos on tapahtunut HIFK:n puolustuksessa. Erityisesti pudotuspeleissä HIFK:lla oli hankaluuksia löytää ylipäätään ehjät puolustusparit, mutta nyt kalustoa voidaan pitää jopa Liigan monipuolisimpana. Puolustuksesta löytyy erikoisosaamista yli- ja alivoimalle, kuten myös selkeitä valmiita pareja tasaviisikoin pelaamiseen.

Pelillisesti HIFK tulee jatkamaan Törmäsen pelitavalla, johon on selvästi otettu vaikutteita sveitsiläisestä kiekkokulttuurista. HIFK:n pelaaminen perustuu viisikon tiiviyteen. Pelaajien välimatkat eivät kasva liikaa, minkä ansiosta kiekollisella pelaajalla on aina tuki vieressä.

HIFK ei roiski kiekkoa liikaa, vaan pyrkii rauhoittamaan hyökkäykset kiekonhallinnan kautta. Törmäsellä on tarkat ohjeistukset pelaajille kiekon tuomiseen vastustajan päähän, mutta hyökkäysalueella kärkiketjujen pelaajat saavat melko vapaasti käyttää omaa luovuuttaan ratkaisupaikoissa. 

Viime kaudella Törmänen peluutti jokaista hyökkäyskentällistä tasaisesti läpi kauden, eikä peliajoissa tule tälläkään kaudella olemaan isoja heittoja. Kysymysmerkki löytyy HIFK:n alemmista kentistä, joihin on tällä hetkellä tarjolla lähinnä nuoria pelaajia.

Arvio 

Helsinkiläisten paketti on pysynyt kasassa, minkä lisäksi kokoonpanoa on viilattu juuri oikeista kohdista. Jo pelkästään näistä syistä HIFK vakuuttaa kauden kynnyksellä. 

CHL-otteluissa HIFK:n otteissa on vielä näkynyt kankeutta, joka voi näkyä vielä ensimmäisillä kierroksilla. Kauden aikana joukkueen hitsautuessa paremmin yhteen tulee HIFK kuitenkin olemaan kova vastus illasta toiseen. Kotiedun ulkopuolelle jäämistä voidaan HIFK:n kohdalla pitää pettymyksenä.

Jatkoaika arvioi HIFK:n runkosarjan sijalle 2.

» Lähetä palautetta toimitukselle