Analyysi: Esa Lindell jatkossakin keskeinen pala Stars-puolustuksessa

NHL / Artikkeli
Esa Lindell joutui viime kaudella kovaan paikkaan, mutta teki parhaansa ja myös kehittyi kauden kuluessa.
Kuva © Getty Images
Esa Lindell pelasi viime kaudella 73 ottelua Dallas Starsin paidassa tehoin 6+12. Samalla helsinkiläinen vakiinnutti paikkansa pahasti ailahdelleen Starsin puolustuksen keskellä. Kauden jälkeen Stars olikin erittäin tyytyväinen nuoreen puolustajaansa ja palkitsi hänet kahden vuoden ja 4,4 miljoonan dollarin jatkosopimuksella.

Esa Lindell oli viime kaudella vaikea pelaaja arvioitavaksi. Dallas Starsin kausi alkoi karmeasti ja jatkui samalla tavoin aina keväälle saakka. Epätasaiset otteet kentällä toivat mukanaan myös loukkaantumisia, ja Lindell oli yksi tämän tilanteen selvistä hyötyjistä. Hän pelasikin suurimman osan kaudesta Dallasin ykköspuolustaja John Klingbergin kanssa.

Lindell ei tulokkaana ollut alkuunkaan valmis rooliinsa, mutta teki silti parhaansa. Tämä palkittiin, ja Starsia vielä viime kaudella valmentanut Lindy Ruff luotti puolustajaansa aina kauden loppuun saakka.

Lindell ei esiintynyt sinällään huonosti, ja karmean alkukauden pelannut Klingberg piristyi myös hieman kauden mittaan. Ongelmana olikin enemmän puolustajapari, jolla oli liian samankaltaiset heikkoudet.

Esimerkiksi parivaljakon verkkainen luistelu aiheutti Starsille ongelmia koko kauden ajan. Klingberg oli pelannut vuosia nopean Alex Goligoskin kanssa, ja Lindell farmissa ensin Stephen Johnsin ja sen jälkeen Julius Hongan kanssa.

On myös otettava huomioon, että Stars haluaa peluuttaa puolustajapareja, jossa pelaajat ampuvat eri puolilta. Klingbergin vierellä aloittikin viime kaudella Dan Hamhuis, mutta parivaljakko ei löytänyt kemiaa.

Lopulta Lindell ei tämän vuoksi pahemmin joutunut kilpailemaan paikastaan. Muut pärjäsivat ykkösparissa vielä heikommin, ja Klingberg selvästi rauhoittui saatuaan vakituisen parin.

Lyhyt sopimus ei ole epäluottamuksen merkki

Kauden päättyessä Ruff sai pakata laukkunsa, ja Stars palkkasi uudeksi päävalmentajaksi Ken Hitchcockin. Viime viikolla Hitchcock myös täydensi ryhmäänsä Rick Wilsonilla ja Stu Barnesilla. Starsin apuvalmentajana viime kaudet toiminut Curt Fraser sai myös jatkaa ryhmässä.

Hitchcock sanoi heti kesällä Lindellin olevan eräs puolustajista, joiden varaan Starsin tuleva puolustus rakennetaan. Valmentajan luoton lisäksi Lindell on muutenkin erinomaisessa tilanteessa. Sen lisäksi, että hän tulee saamaan siis jälleen paljon jääaikaa, on Stars ensi kaudella paremmin valmennettu. Samalla hieman puolustavampi joukkue onkin helpompi paikka nuorelle puolustajalle jatkaa kehittymistä.

Vaikka Ruff laittoi viime kaudella nuoren puolustajansa täysin tekemättömään paikkaan, Lindell kehittyi selvästi kauden aikana − erityisesti juuri oman pään pelissä. Suurin osa ongelmista ei ollut pelaajan huonoutta, vaan kokemuksen puutetta. Hitchcock jatkanee tästä enemmän kuin mielellään.

Vaikka Lindellin sopimus on kestoltaan vain kaksi vuotta, se on silti erinomainen sekä pelaajalle että joukkueelle. Lindell saa ansaita seuraavan - ja mahdollisesti suuremman - sopimuksensa. Stars vuorostaan saa itselleen pariksi vuodeksi nuoren ja edullisella sopimuksella pelaavan puolustajan.

Esa Lindell ja John Klingberg saattavat ensi kaudella pelata uusien parien kanssa, mutta vastuuta on molemmille luvassa suurissa määrin.
Kuva © Getty Images

Starsilla on ensi kaudella monta hyvää ja halpaa puolustajaa. Lindell, Honka ja Johns muodostavat yhdessä Klingbergin ja Hamhuisin kanssa Starsin takalinjaston. Lisäksi joukkue hankki muutama tunti Lindellin sopimuksen julkaisun jälkeen Vegas Golden Knightsista Marc Methot'n.

Erik Karlssonin pitkäaikainen puolustajapari hankittiinkin mahdollisesti juuri Klingbergia varten. Methot on niin sanotusti "puolustava" puolustaja, ja sellaista Stars kipeästi tarvitsi. 

Montreal Canadiensista kesken viime kauden saapunut Greg Pateryn on erinomainen seitsemäs puolustaja. Starsin olisi samalla syytä löytää uusi koti Jamie Oleksiakille ja Patrik Nemethille. Jos joukkue aloittaa kolmannen kauden peräkkäin kahdeksalla - Methot mukaan laskettuna yhdeksällä - puolustajalla, kaudesta tulee vaikea.

Nuoren helsinkiläisen sopimus on siis pähkinänkuoressa erinomainen. Lindell saa työrauhan, ja Stars jatkaa nuoren puolustajansa kehittämistä. Samalla on hyvä huomata, että Lindell saattaa siirtyä ensi kaudella puolustavampaan rooliin.

Hitchcock toi nimittäin mukanaan ennenkin Dallasissa aikaansa viettäneen Wilsonin, joka on äärimmäisen tunnettu puolustusvelvoitteiden vaatimisista. Tämän vuoksi jopa Sergei Zubov oli aikanaan erinomainen myös omassa päässään.

Muuten Wilson olisi evännyt vapaudet pelin muilta osa-alueilta. Toisaalta kun katsoo Starsin vailla järjestystä seilannutta viime kauden puolustusta, tämä lienee kaikille tervetullutta vaihtelua.

Starsin olisi kaikesta huolimatta ideaalia antaa Methodin aloittaa kausi Klingbergin kanssa ja laittaa Lindell Johnsin tai Hongan vierelle. Nopeampi pari antaisi samalla hieman enemmän aikaa kentällä, ja Lindell pääsisi useammin käyttämään erinomaista laukaustaan. 

Stars pyrkii palaamaan ensi kaudella ryminällä takaisin huipulle ja osoittamaan viime kauden olleen vain yksittäinen mahalasku. Jo muutaman kauden maalivahdeistaan haukkuja saanut joukkue hankkikin tolppien väliin aloittajaksi Ben Bishopin. 

Puolustus sen sijaan on edelleen nuori ja kokematon. Tämä tarkoittaa Lindellille paljon vastuuta ensi kaudellakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle