Analyysi: Blues maksoi Schennistä ylihintaa − Flyers sai arvokkaita varausoikeuksia

NHL / Artikkeli
Schenn pelasi Flyersissa kuusi nousujohteista kautta.
Kuva © Getty Images
St. Louis Blues hankki Brayden Schennin vaihdossa Jori Lehterään ja kahteen ykköskierroksen varausoikeuteen. Jatkoajan NHL-toimitus analysoi kaupan molempien joukkueiden näkökulmasta.

Varaustilaisuuden yhteydessä St. Louis Blues pyöritti pelaaja- ja varausoikeuskauppaa. Ensin Blues-GM Doug Armstrong hankki Philadelphia Flyersista keskushyökkääjä Brayden Schennin ja antoi vaihdossa suomalaissentteri Jori Lehterän ja kaksi ensimmäisen kierroksen varausoikeutta.

Tämän vuoden varaustilaisuudessa Flyers poimi saamallaan vuorolla keskushyökkääjä Morgan Frostin.

Toinen ykköskierroksen varaus on ehdollisesti vuodelle 2018, mutta jos kyseinen varausvuoro on kymmenen ensimmäisen joukossa, on Bluesilla mahdollisuus siirtää varausvuoro vuodelle 2019, mutta tällöin Flyers saa lisäksi vuoden 2020 kolmannen kierroksen varausoikeuden.

Blues onnistui vielä hankkimaan menettämänsä ykköskierroksen varausoikeuden tilalle uuden, kun Pittsburgh Penguins antoi Ryan Reavesista vastineeksi nuoren ruotsalaishyökkääjä Oskar Sundqvistin lisäksi ensimmäisen kierroksen viimeisen varausvuoron, jolla Blues varasi venäläishyökkääjä Klim Kostinin.

Reaves-kauppa oli Bluesille kultakaivos, mutta Schennistä seura maksoi järkyttävää ylihintaa. Blues toki kaipaa lisää hyökkäystehoja, ja Schenn on hyvässä nosteessa oleva keskushyökkääjä. Erityisen tehokas 25-vuotias sentteri oli ylivoimalla.

kaksi ensimmäisen kierroksen varausvuoroa Lehterän lisäksi oli tähtitieteellinen korvaus pelaajasta, jonka piste-ennätys on 59 tehopistettä.

Palkkakattoon kauppa ei kuitenkaan tuonut helpotusta, ja Bluesin on tehtävä vielä jatkosopimus puolustaja Colton Paraykon kanssa. Puolustus kaipaa lisää miehiä muutenkin. Palkkakatossa on tilaa enää vähän yli kymmenen miljoonaa dollaria, joten liikkumatilaa sopimusten suhteen on todella vähän.

Lehterän vaihtaminen Schenniin oli hyvä liike, joka todennäköisesti vahvistaa tehoihin suhteutettuna ylipalkattua hyökkäystä. Schenn on neljä vuotta Lehterää nuorempi, ja urakehitys on nouseva − toisin kuin pari vaisua kautta pelanneen Lehterän.

Hinta oli kuitenkin aivan liian korkea. Schennin sopimus kuluttaa palkkakattoa aavistuksen enemmän ja vuoden pidempään, joten kaksi ensimmäisen kierroksen varausvuoroa Lehterän lisäksi oli tähtitieteellinen korvaus pelaajasta, jonka piste-ennätys on 59 tehopistettä.

Ison kaupan myötä Schennin tulosodotus nousee hurjasti. 25-vuotiaan kanadalaisen on noustava Claude Giroux'varjosta menestystä tavoittelevan joukkueen ykkössentteriksi, mikä ei ole helppo tehtävä uudessa ympäristössä.

Lehterä on iso ja vahva sentteri, jolla on paljon annettavaa myös kiekolliseen peliin.
Kuva © Getty Images

Flyersille hyviä rakennuspalikoita

Vaikka Blues sai vaihtokaupassa paremman pelaajan, on Flyers kokonaisuutena kaupan voittaja. Schennin tasoisen sentterin menetys kirpaisee, vaikka kokoonpanossa on edelleen Giroux, Sean Couturier ja Lehterän lisäksi toinen suomalaissentteri Valtteri Filppula.

Flyersin keskusta on kokonaisuutena erittäin kokenut ja monipuolinen. Erityisesti kahden suunnan osaamista on runsaasti, mutta varsinkin Filppulalla ja Lehterällä on nähtyä enemmän potentiaalia myös hyökkäyssuuntaan.

Flyers myös varasi kesän varaustilaisuudessa Frostin lisäksi toisen keskushyökkääjän, Nolan Patrickin varaustilaisuuden toisena pelaajana. Kaksi ylimääräistä ykköskierroksen varausoikeutta antavat GM Ron Hextallille erinomaiset valmiudet joukkueen kehittämiseen.

Nykykokoonpanoon Flyers tarvitsee vahvistuksia ainakin maalivahtiosastolle ja puolustukseen. Palkkakattoa vaihtokauppa helpotti vain aavistuksen, ja Hextallilla on käytössään enää 12 miljoonaa dollaria.

Huhujen mukaan joukkue yrittää kaupitella Andrew MacDonaldia, mutta 30-vuotiaan konkarin kolmivuotinen sopimus viiden miljoonan dollarin vuosipalkalla ei ole helppo liikuteltava.

Lehterälle maisemanvaihto saattaa olla kaivattu piristysruiske. Hyvän tulokaskauden jälkeen isokokoisen sentterin tehot ovat hiipuneet. Lehterä pelaa vahvasti kahteen suuntaan ja hyödyntää raamejaan hyvin esimerkiksi maskipelaamisessa, mutta Vladimir Tarasenkon rinnalla tehoja pitäisi syntyä enemmän.

Flyersissa rooli jäänee puolustavammaksi, mutta Lehterän varmasti odotetaan tuovan alempiin ketjuihin lisää kiekollista osaamista. 29-vuotias keskushyökkääjä jää kahden kauden kuluttua rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi, joten näytöt NHL-uran jatkumisen puolesta on annettava nyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle