Amur Habarovsk - Metsola jää liian yksin

KHL / Artikkeli
Juha Metsola kuuluu KHL:n huippumaalivahtien joukkoon.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Seitsemän pistettä pudotuspeliviivan alapuolelle jäänyt Amur on aina lukeutunut KHL:n heikoimpaan kolmannekseen rahallisilta resursseiltaan. Uskollisista kannattajistaan tunnetulla seuralla on valtavat matkarasitteet kauden aikana Admiralin ja Kunlunin tavoin, mikä tuo omat lisähaasteensa - ja antaa tasoitusta muihin verrattuna.

Aleksandr Frolov - Tomas Zohorna (CZE) - Marek Kvapil (CZE)
Vladislav Ušenin - Vjatšeslav Ušenin - Bogdan Potehin
Artjom Sevankajev - Aleksei Byvaltsev - Vjatšeslav Litovtšenko
Oleg Li - Oleg Gubin - Mihail Železnov

Jan Kolar (CZE) - Michal Jordan (CZE)
Vitali Atjušov - Georgi Berdjukov
Pavel Turbin - Nikolai Averin

Juha Metsola (FIN)
Ilja Andriuhov

Päävalmentaja: Andrei Martemjanov

Todella tiiviisti viisikkona puolustavan Amurin pelit ovat viime vuosina olleet KHL:n vähämaalisimpia, useasti pelit ovat päättyneet jalkapallolukemiin. Maalinteon vaikeudesta jotain kertoo, että Amur on ollut kolme kautta putkeen kahden vähiten maaleja runkosarjassa tehneen joukkueen joukossa. Sama negatiivinen trendi on vaarassa jatkua.

Habarovskissa on varmasti ikävä Hannu Jortikan aikaa seurassa. Amur on nähty KHL:n pudotuspeleissä vain kertaalleen, Jortikan valmentaessa kaudella 2011-12. Amur jopa johti Jortikan alaisuudessa sarjaa syyskaudella kovin rajallisella materiaalilla. 54 peliin runkosarjassa tehdyt 166 maalia on edelleen joukkueen yhdeksänvuotisen KHL-historian selvästi korkein maalilukema. Amur on jäänyt seitsemän kertaa alle 120 maalin.

Isoa roolia kantaneesta suomalaiskolmikosta: Teemu Ramstedt, Kristian Kuusela ja Juha Metsola jatkaa vain kolmatta kauttaan seurassa aloittava, sarjan huippuveskareihin lukeutuva Metsola. Häneltä vaaditaan tasaisesti erinomaisia otteita pudotuspeleihin pääsemiseksi, siihen Habarovskin muuri on näyttänyt pystyvänsä kahden kauden aikana.

Kakkosveskarin paikka on tarjolla muutamassa ottelussa erinomaisesti esiintyneelle Ilja Andriuhoville. Toissa kaudella seurassa loistanut Aleksandr Petšurski ei saanut jatkoa viime kauden vaatimattomilla otteillaan.

Puolustuksesta kauden puolivälin jälkeen SKA:n riveihin siirtynyt lahjakkuus Artjom Zub, 21, pääsi yllättäen vielä MM-kisoihin mukaan. Kesän aikana seuran jättivät tehokkain ja eniten kiekkoja blokannut puolustaja Maksim Kondratjev sekä uransa 39-vuotiaana lopettanut, yksi KHL-historian menestyneimmistä pelaajista - Ilja Gorohov. Kolmikon lisäksi puolustuksen vakionimiin kuuluneet fyysiset Dmitri Kosmatšev ja Vladimir Malevitš eivät jatka seurassa.

Erinomainen tšekkipakki Jan Kolar on ollut viime vuosina tuttu näky MM-kisoissa. Hän on isokokoinen, fyysinen, uhrautuva ja hyvä kiekollisena. Hän saa seurakseen Carolina Hurricanesin riveissä NHL:ssä vielä toissa kaudella 36 ottelua pelanneen maanmiehensä Michal Jordanin, joka saapui Ak Barsista. Tšekkikaksikko muodostaa puolustuksen terävimmän kärjen yhdessä 38-vuotiaan kapteenin Vitali Atjušovin kanssa.

Kolar ja Atjušov aloittavat kolmannen kautensa seurassa. Vuosina 2007-11 Atjušov oli uransa huipulla pelatessaan Metallurg Magnitogorskin kapteenina ja ollessaan Venäjän maajoukkueen luottopuolustaja MM-tasolla. Puolustuksessa on laadukas kärkikolmikko, mutta sen jälkeen taso putoaa jyrkästi. Nuorten MM-kultaa voittanut, Vitjazista saapunut Georgi Berdjukov, 25, voi olla merkittävä apu kiekolliseen peliin, mutta muuten toivo lepää pitkälti nuorten isojen kehitysaskelien varassa.

Ramstedtin ja Kuuselan poistuttua seurasta on ykkössentterin tontti tarjolla laidalla pääosin viime kaudella viilettäneelle Tomas Zohornalle, joka oli joukkueensa paras pistemies tehoilla 13+21=34. Hän oli toissa kaudella Amurin ykkössentteri. Hyökkäyksestä ainut mainitsemisen arvoinen lähtijä suomalaisten lisäksi on laitahyökkääjä Kirill Kapustin.

Suomalaiskaksikon jättämiä aukkoja paikkaamaan saapui nimekäs duo, joilla riittää meriittejä. 600 NHL-ottelussa vajaat 400 pistettä tehnyt konkari Aleksandr Frolov oli Torpedon luottohyökkääjiä kahden kauden ajan. Hän on silti kaukana uransa parhaiden päivien tasosta. Olegs Znaroksin valmentaman Dinamo Moskovan mestaruusvuosina 2012 ja 2013 pudotuspeleissä kovaa jälkeä tehnyt Marek Kvapil palasi kotimaansa pääsarjajoukkue Kometa Brnon riveistä takaisin KHL:ään.

Hyökkäyksen tehot ovat pitkälti edellä mainitun kolmikon varassa, joten tilanne ei ole juuri muuttunut. 25-vuotiaat kaksoset Vladislav Ušenin ja Vjatšeslav Ušenin ovat Amurin Sedinit. Heidän kehityskäyränsä on ollut nousussa. Molemmat olivat joukkueen sisäisen pistepörssin viiden kärjessä ulkomaalaiskolmikon lisäksi. Vuosia Metallurg Magnitogorskissa läpimurtoa tuloksetta yrittänyt Bogdan Potehin, 25, voi nousta merkittäväksi vahvistukseksi.

Avtomobilistista vaisun kauden jälkeen saapunut konkarihyökkääjä Oleg Gubin, 36, oli Sibirissä kausina 2013-17 tunnollinen kahden suunnan sentteri. Hän teki parhaalla kaudellaan Sibirissä 29 pistettä, mutta ei ole ollut mikään pistelinko urallaan.

Yhteenveto:

Hyökkäys on edelleen aivan liian kapeilla kantimilla, joten iso ongelma maalinteon suhteen on varmasti olemassa. Zohornan, Kvapilin ja Frolovin takaa ei yksinkertaisesti löydy riittävästi taustatulta, vaikka Ušeninin kaksoset parantaisivat edelleen otteitaan.  Ei voi odottaa, että useat nuoret hyökkääjät ottaisivat valtavia harppauksia kehityksessään, se olisi enemmän "toivotaan toivotaan" -ajattelua.

Metsola on huippumaalivahti, joka pystyy ryöstämään erittäin tiiviisti viisikkona edessä puolustavalle joukkueelle pisteitä yksinään. Puolustus on muuttunut melko paljon, mutta tason ei pitäisi muuttua merkittävästi suuntaan tai toiseen. Paljon lepää kovan kolmikon Kolar, Jordan ja Atjušov harteilla. Alivoimalla joukkue oli peräti sarjan viidenneksi paras, ylivoimalla sen sijaan kolmanneksi huonoin. Ylivoimapeli on todennäköisesti jälleen iso ongelma.

Päävalmentajana jatkaa apuvalmentajan tontilta päävalmentajaksi kesken kauden noussut Andrei Martemjanov, 54, jolla on aiemmin yksi kesken kauden saatu pesti KHL:stä päävalmentajana. Hänen arvioimisensa parin kuukauden otoksella ei ole reilua.

Amur oli itäisen konferenssin neljänneksi paras joukkue viimeisen 20 ottelun otannalla, joka ei toki ole tasapuolinen muun muassa erilaisista sarjaohjelmista johtuen. Joukkue pelasi kuitenkin voittavaa kiekkoa Martemjanovin alaisuudessa.

Arvio: Lähempänä itäisen konferenssin jumbosijaa kuin paikkaa pudotuspeleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle