Ak Bars Kazan - Edessä valoisa tulevaisuus

KHL / Artikkeli
Justin Azevedon tähdittämä Ak Bars on itäisen konferenssin ykkössuosikki.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Yksi KHL-historian menestyneimmistä seuroista on kaksinkertainen Gagarin Cup -voittaja Ak Bars Kazan. Seura voitti sarjan historian kaksi ensimmäistä mestaruutta, mutta viimeiseen seitsemään kauteen Ak Bars on yltänyt vain kertaalleen finaaleihin. Tatarstanin pääkaupunki elää ja hengittää jääkiekosta. Joukkue on muuttunut vain vähän.

Jiri Sekac (CZE) - Anton Lander (SWE) - Justin Azevedo (CAN)
Stanislav Galijev - Vladimir Tkatšjov - Andrei Tšibisov
Anton Glinkin - Fjodor Malihin - Andrei Popov
Artjom Lukojanov - Aleksandr Svitov - Dmitri Obuhov

Andrei Markov - Albert Jarullin
Atte Ohtamaa (FIN) - Damir Musin
Stepan Zahartšuk - Rafael Batiršin

Emil Garipov
Vladislav Podjapolski

Päävalmentaja: Zinetula Biljaletdinov

Yhdeksän kautta viimeisen kahdentoista kauden aikana seuran päävalmentajana toiminut entinen Neuvostoliiton maajoukkuepuolustaja Zinetula Biljaletdinov tunnetaan valmentajana, joka ajattelee peliä selkeästi puolustuksen kautta. Tämä on näkynyt oikeastaan koko KHL-historian ajan Ak Barsin pelillisessä identiteetissä. Biljaletdinov on tyylikäs herrasmies, jonka arvostus Kazanissa on vuosien saatossa noussut korkealle.

Ak Bars onnistui naaraamaan todellisen superhankinnan, kun Montreal Canadiensia peräti kuusitoista kautta edustanut 38-vuotias tehopuolustaja Andrei Markov saapui Kazaniin. Markov on vielä viime vuosinakin takonut 50 pisteen tahtia NHL:ssä. Hän tuo joukkueeseen valtavan lisäbuustin, ja nostaa ylivoiman vaarallisuutta merkittävästi omalla panoksellaan. Hänen esimerkkinsä lukuisille nuorille lahjakkuuksille on varmasti erittäin suuri.

Joukkueesta lähti neljä merkittävää pelaajaa. Kakkosmaalivahdiksi jäänyt laatuveskari Stanislav Galimov, Tšekin maajoukkuepuolustaja Michal Jordan, kanadalaispuolustaja Stefan Elliott ja tehokas laitahyökkääjä Mihail Varnakov. Muuten menetykset ovat lähinnä pahasti epäonnistuneita tai hyvin vähäiselle vastuulle jääneitä pelaajia. Merkittäviä hankintoja joukkue on tehnyt 3-4 kappaletta, jonka lisäksi KHL:stä ulos laitetun pikkuseura Metallurg Novokuznetskin riveistä irtosi seitsemän nuorta pelaajaa.

Seuraa koko uransa edustanut Emil Garipov, 26, nousi vihdoin selkeäksi ykkösmaalivahdiksi. Hän torjui joukkueen maalilla viisitoista pudotuspeliottelua korkealla tasolla. Garipovin runkosarjan torjuntaprosentti oli 92,9. Hän on jo vuosia ollut erinomainen maalivahti, mutta nyt hän kantaa synnyinkaupunkinsa joukkueessa selkeää ykkösveskarin viittaa.

Lähteneen Galimovin tilalle saapui Metallurg Novokuznetskin viime kauden kakkosmaalivahti Vladislav Podjapolski, 22, joka on lähtökohtaisesti vielä Galimovia perässä.

Seurassa viidettä kauttaan aloittava maalivahtivalmentaja Ari Moisanen on tehnyt ansiokasta työtä Kazanissa. Nyt hän saa uuden nuoren talentin kehitettäväkseen. Maalivahtikaksikko on lähtökohtaisesti hieman heikompi.

Ak Bars on tullut tunnetuksi erinomaisesti viisikkona puolustavana ja todella vahvana kaksinkamppailujoukkueena, sen suhteen ei varmasti mikään muutu. Markovin takana puolustukseen riittää laatua. Romuluinen, uhrautuva ja todella fyysinen Stepan Zahartšuk on vieläpä melko tehokas. Jokereita vielä toissa kaudella edustaneen Atte Ohtamaan avauskausi Kazanissa jäi selkeästi plussan puolelle. Suomalainen sopii mainiosti Biljaletdinovin muottiin.

Seuran omat kasvatit, Kazanissa syntyneet Albert Jarullin, 24, ja Damir Musin, 22, olivat molemmat joukkueen TOP4 -puolustajia, jos katsotaan puhtaasti runkosarjan peliaikakeskiarvoja. Musinilla oli vielä toissa kaudella vaikeuksia mahtua pelaamaan, mutta hänen peliaikakeskiarvonsa oli joukkueen korkein runkosarjassa. Jos Musinin kehitys jatkuu samaan malliin, NHL saattaa viedä hänet lähivuosina. Jarullin ja Markov ovat joukkueensa kaksi kiekollisesti parasta ja tehokkainta puolustajaa.

Novokuznetskista saapuneesta seitsemästä pelaajasta Podjapolskin ohella kaikkein kovin oli joukkueen kärkipuolustaja, 195-senttinen Nikita Ljamkin, 21, jonka eväät Ak Barsissa vakiokokoonpanoon murtautumisessa voivat jäädä vielä riittämättömiksi. Potentiaalia nuorukaisessa on paljon.

Hyökkäykseen Metallurg Magnitogorskista hankittu Danis Zaripov kärähti pseudoefedriinistä ja sai kahden vuoden kilpailukiellon, mutta se voi avata NHL-seuroille mahdollisuuden palkata hänet. IIHF:n langettama pelikielto ei vaikuta NHL:ssä. Ak Barsissa häntä ei nähdä, ellei päätöstä onnistuta kumoamaan.

Sisäisen pistepörssin seitsemänneksi sijoittunut Varnakov oli ainut menetys hyökkäyksestä. Tilalle tuli kaksi merkittävää vahvistusta. Vahvasti kahteen suuntaan pelaava ruotsalaissentteri Anton Lander, 26, saapui Edmonton Oilersista.

Hän pelasi menneellä kaudella 22 peliä NHL:ssä. Farmissa ruotsalainen takoi Jesse Puljujärven seurakaverina 42 peliin hurjat tehot 25+30=55. Washington Capitalsin farmiseurasta irtosi 56 peliin tehot 21+19=40 takonut Stanislav Galijev, 25. He laajentavat hyökkäyksen terävintä kärkeä.

Pudotuspeleissä joukkuetta hinannut ketju Jiri Sekac - Vladimir Tkatšjov - Justin Azevedo nähdään seurassa tälläkin kaudella, mutta harjoituspelien perusteella Lander aloittanee Tkatšjovin paikalla ykkösketjussa. Rauman Lukosta tuttu Azevedo on ollut kolmen vuoden ajan seuran ykköstykki.

Kevään MM-kisoissa Venäjää edustanut 23-vuotias huipputalentti Tkatšjov on herättänyt kiinnostusta NHL:n suunnalla, mutta hän solmi hiljattain kahden vuoden jatkosopimuksen. Huipputaitavan, luovan ja erinomaisesti peliä rytmittävän Tkatšjovin takaa esiin on nostettava Andrei Tšibisov, 24. Hän on iso, vahva, taitava, röyhkeästi yksi vastaan yksi -tilanteissa haastava ja hyvä kiekonsuojaaja. Hän on erityyppinen pelaaja kuin Tkatšjov, huomattavasti fyysisempi ja tehottomampi.

Paljon tehoja voi odottaa lapsenkasvoiselta, kevytrakenteiselta ja huipputaitavalta Anton Glinkiniltä, 28, ja pari kautta pelinsä kanssa hukassa olleelta Fjodor Malihinilta - joka oli tehoilla 16+11=27 joukkueen paras maalintekijä. Malihin oli todellinen velho kaudella 2013-14 synnyinkaupunkinsa KHL-seura Avtomobilistissa.

Kovaa fyysistä osastoa hyökkäyksessä riittää härkämäisen sentterin Aleksandr Svitovin johdolla, joka ei pelkää pudottaa hanskoja. Hän on todella kovaluonteinen pelaaja. Seuran huipputaitaville hyökkääjille tilaa raivaavat Dmitri Obuhovin ja Denis Golubevin kaltaiset nelosketjun raatajat, jotka ajavat surutta päälle. Artjom Lukojanov on fyysinen, mutta myös varsin taitava hyökkääjä.

Yhteenveto:

Kazanissa voidaan katsoa valoisasti tulevaisuuteen, sillä joukkue on hieman vahvistunut. Nuorta huipputalenttia on kiitettävästi rosterissa, joista osa voi edelleen ottaa isojakin kehitysaskelia. Erikoistilannepelaamisessa Ak Barsin ylivoima oli kymmenenneksi parasta. Alivoimalla joukkueen peli oli vain keskitasoa, mikä oli yllättävää. Markovin pitäisi parantaa molempia osa-alueita.

Maalivahtikaksikon kanssa työskentelevä Moisanen yrittää auttaa kakkosvahdiksi saapuvaa Podjapolskia kehittymään kohti huippua. Kyseessä on lahjakas maalivahti, mutta vielä kovin raakile. Kakkosveskari on aiempaa heikompi. Moisasella on käsissään nuorehko ja eteenpäin urallaan menevä duo.

Hyökkäys on kokonaisuudessaan hienoisesti vahvistunut. Joukkueen sentterikalusto on parantunut entisestään. Puolustuksesta lähti muutama runkopuolustaja, mutta tilalle hankitun Markovin merkitys on valtava. Lähtijöitä on enemmän, mutta kokonaisuuden pitäisi silti olla puolustuksessa hieman parempi. Fyysisyyttä ja kokoa joukkueessa riittää.

Arvio: Ak Bars on varsin tasaisen itäisen konferenssin kärkinelikosta suurin suosikki voittamaan konferenssinsa. Marginaalit kärjessä ovat pieniä.

» Lähetä palautetta toimitukselle