Ak Bars Kazan – menestyspaineita kovalla materiaalilla

KHL / Artikkeli
Janne Pesonen huhkii jo viidettä kauttaan Kazanin kovassa hyökkäyksessä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Kazan on yksi Venäjän suurimmista kaupungeista, ja siellä on myös eräs KHL:n menestyneimmistä joukkueista. Ak Bars Kazan voitti kahdella ensimmäisellä kaudella Gagarin Cupin ja on senkin jälkeen kuulunut liigan kärkijoukkueisiin. Viime kaudella tasaisesta runkosarjasta huolimatta kävi kuitenkin pieni työtapaturma, kun pikku-Sibir pudotti sen heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Kazanilla on jälleen koossa yksi parhaista joukkueista paperilla – ellei jopa paras.

Kazan on menestynyt tasaisesti koko liigan historian ajan ja sillä onkin kahdelta ensimmäiseltä kaudelta mestaruus voitettuna. Viime kaudella runkosarja sujui tuttuun tapaan mallikkaasti, ja Kazan lähti pudotuspeleihin konferenssin kolmannelta sijalta. Vastaan tulleen Sibirin piti olla aika helppo nakki, mutta niin vain iso Kazan joutui nöyrtymään novosibirskiläisten viedessä sarjan voitoin 4-2. Tuossa sarjassa korostui Kazanin ongelma: paineet kotiyleisön edessä. Kotipeleissä tulee liian helposti takkiin, kun tietää joukkueen huikean materiaalin ja tason vieraspeleissä.

Viime kaudella päävalmentajana ollut Valeri Belov on väistynyt apuvalmentajan paikalle, kun seuran toimitusjohtaja Zinetula Biljaledinov nimettiin uudeksi päävalmentajaksi. Hän oli kausilla 2005-2011 Kazanin päävalmentaja ja näin ollen myös valmensi seuran mestaruuteen keväällä 2009 ja 2010. Viime vuosina Biljaledinov on totuttu näkemään Venäjän maajoukkueen päävalmentajana, mutta siellä tulokset eivät olleet toivottuja, joten se pesti päättyi. Kazanin toimitusjohtajana ollessaan Biljaledinov on nuorentanut joukkuetta ja koonnut mieleisensä porukan kasaan, ja nyt hän pääsee valmentamaan sitä. Ei siis ollenkaan hullumpi kuvio.

Maalivahdit:

Emil Garipov

Andreas Nilsson (SWE)

Kaksi kautta Kazanin luotettavana ykkösmaalivahtina ollut Konstantin Barulin jatkaa uraansa Omskissa, kun 23-vuotias Kazanin kasvatti Emil Garipov pääsi viime kaudella loistavaan vireeseen jättäen Barulinin varjoonsa. Garipovin torjuntaprosentti oli viime kaudella 20 runkosarjapelissä 95,2.

New York Islandersin riveissä viime kaudella pelannut Andreas Nilsson, 24, taistelee Garipovin kanssa ykkösmaalivahdin paikasta. Nilsson on valtavan kokoinen, teknisesti taitava ja itsevarma maalivahti. Hän on Luulajan kasvatti ja pelannut myös Ruotsin maajoukkueessa. Kazanilla onkin tasainen maalivahtikaksikko. Nähtäväksi jää, kumpi heistä pääsee pelaamaan ykkösenä.

Puolustajat:

Jevgeni Medvedev - Shaun Heshka (CAN)

Ilja Nikulin - Konstantin Kornejev

Jakov Rylov - Aleksandr Osipov

Vasili Tokranov - Stepan Zahartšuk

Puolustus on säilynyt viime kaudesta Jakov Rylovin tuloa lukuunottamatta täsmälleen samanlaisena - ja syystäkin; sitä on vaikea parantaa. Vähemmänkin KHL:ää seurannut löytää varmasti Kazanin puolustuksesta tuttuja nimiä. Maajoukkuepelaajat Jevgeni Medvedev, Ilja Nikulin ja Konstantin Kornejev kuuluvat kaikki liigan parhaisiin puolustajiin.

Medvedev, 32, on monipuolinen ja varmaotteinen puolustaja. Hän liikkuu isohkosta koostaan huolimatta sulavasti, ja myös sekä peliäly että laukaus ovat kohdillaan. Viime kaudella Medvedevillä oli "A" rinnassaan, ja hän teki tehot 3+21=24 runkosarjassa.

Joukkueen kapteeni on Nikulin. Hän aloittaa jo kymmenennen kautensa Kazanissa. Nikulin on Medvedevin tavoin monipuolinen; kookas, älykäs, kokenut, fyysinen ja erinomainen ylivoimapelaaja. Lisäksi hän on luonteeltaan rauhallinen johtaja ja varmasti jään ulkopuolellakin näyttää yhtä hyvää esimerkkiä kuin ratkaisevissa tilanteissa peleissä. Nikulin on yksi KHL:n historian parhaista puolustajista, ja hän onkin pysynyt koko uransa ajan Venäjällä. Joka kaudella Nikulin on tehnyt myös hyvin pisteitä, viime kaudella hän sai kasaan tehot 5+20=25.

Kazanin pitkäaikaisen kärkikolmikon täydentää Kornejev, joka on erinomainen luistelemaan. Hän ei ole Nikulinin ja Medvedevin tavoin niin fyysinen ja varmaotteinen, mutta taitava ja älykäs peruspakki silti. Viime kauden tehot 1+9=10 kertovat myöskin, että kovaa lämäriä Kornejev voisi käyttää useammin.

Shaun Heshka tähyää muun joukkueen tavoin pitkään kevääseen.
Shaun Heshka tähyää muun joukkueen tavoin pitkään kevääseen.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Ässien mestaruusjoukkueessa ollut kanadalainen Shaun Heshka aloittaa toisen kautensa Kazanin paidassa. Hän oli onnistunut hankinta ja kovalla luonteellaan sekä fyysisyydellään täydentää puolustusta hyvin. Aleksandr Osipov aloittaa Heshkan tavoin toisen kautensa joukkueessa. Viime keväänä hän teki kahteen pudotuspeliotteluun kaksi häkkiä. Pienikokoinen ja tehokas Rylov saapui Moskovan TsSKA:sta Kazaniin. Hän kuului TsSKA:ssa kärkipuolustajiin ja pari kautta taaksepäin teki hienot 35 pistettä (10+25)

Hyökkääjät:

Oscar Möller (SWE) - Aleksandr Burmistrov - Igor Mirnov

Sergei Kostitsin (BLR) - Fedor Malihin - Justin Azevedo (CAN)

Janne Pesonen (FIN) - Aleksandr Svitov - Kirill Petrov

Mihail Varnakov - Vladimir Tkatsjov - Dimitri Obukov

Yläpuolella näette juuri tulevan KHL-kauden yhden kovimmista hyökkäyksistä, etenkin keskushyökkääjät ovat eliittitasoa. Avtomobilistissa viime kaudella Anton Lazarevin kanssa huikeasti pelannut Fjodor Malihin tuli Aleksei Tereshenkon lähtöä paikkamaan. 23-vuotiaalla laatuhyökkääjällä on kolmen vuoden sopimus Kazanin kanssa. Luova ja energinen Malihin teki 44 (22+22) tehopistettä ja hämmästytti nopeudellaan sekä hienolla taisteluntahdollaan. Hän kuuluu jo nyt sarjan parhaimpiin keskushyökkääjiin ja saadessaan tulevalle kaudelle entistä kovemmat ketjukaverit, voi hyökkääjän kädenjälki olla todella tuhoisaa. Kyseessä on todellinen superlahjakkuus.

SHL:n mestaruuden voittanut Oscar Möller kuuluu myös kesän hankintoihin. Möller on pieni, nopea ja fyysinen pelaaja, joka osaa ratkaista pelejä. Osoituksena viime kaudella hän teki Skellefteåssa 27+18=45 pistettä 48 peliin.

Hänen lisäkseen Prahasta saapui kirpunkokoinen maalipyssy nimeltä Justin Azevedo. Yhdeksän kautta Pohjois-Amerikassa (OHL, AHL) pelannut Azevedo tuli suomalaisille tutuksi toissa kaudella Lukossa pelatessaan. Viime keväänä Azevedo oli Levin paras pelaaja pudotuspeleissä ja hän teki jokaisessa finaaliottelussa maalin. Ajoittain hän vaikutti jopa lähes yhtä ylivoimaiselta kuin Sergei Mozjakin.

 

Justin Azevedo dominoi Raumalla ja Prahassa. Jatkuvatko vahvat otteet Kazanissa?
Justin Azevedo dominoi Raumalla ja Prahassa. Jatkuvatko vahvat otteet Kazanissa?
Kuva © Ilari Isotalo - ilari.isotalo@jatkoaika.com

Ufan parhaisiin hyökkääjiin kuulunut laituri, monipuolinen ja kylmäpäinen Igor Mirnov, on loistava vahvistus. Hän on erittäin iskukykyinen ja tehnyt viime kausina tasaisesti maaleja. Mirnovin lisäksi Ufasta tullut valkovenäläishyökkääjä Sergei Kostitsin oli viime kaudella huippuvireessä. Hänellä on myös Venäjän passi eli häntä ei lasketa ulkomaalaiskiintiöön.

NHL:ssäkin pelannut Aleksandr Burmistrov lienee useimmille suomalaisille lätkäfaneille tuttu. Hän on taitava ja älykäs sentteri, jolla on ikää vasta 22 vuotta. Muista keskushyökkääjistä nuori Vladimir Tkatsjov, 21, on mainitsemisen arvoinen. Hän pelasi viime kaudella ensimmäisen täyden kautensa KHL:ssä. Parhaassa iässä oleva Jevgeni Bobrov ei todennäköisesti mahdu kokoonpanoon ollenkaan, vaikka on pelannut kuusi kautta Kazanissa. Tämä kertoo materiaalin kovuudesta.

Aleksandr Svitov ja Kirill Petrov ovat monien muiden Kazanin pelaajien tavoin Venäjän maajoukkueen vakiokasvoja. Svitov ja Petrov ovat molemmat yli 190-senttisiä 100-kiloisia järkäleitä, jotka koostaan huolimatta ovat taitavia pelaajia. Svitov on tunnettu myös kovana tappelijana ja on ajoittain todella aggressiivinen.

Viime kaudella ykkösketjussa pelannut Mihail Varnakov voi joutua tyytymään tällä kaudella pienempään rooliin. Hän on todella lyhyt (175cm), mutta lihaksikas (90kg) sekä nopea ja vaarallinen kiekon kanssa. Janne Pesonen aloittaa viidennen kauden Kazanissa. Välillä hän kävi yhden kauden pelaamassa HIFK:ssa, mutta palasi takaisin itään. Hänkin tulee löytämään paikkansa alemmista kentistä. Samoin kuin 31-vuotias työmyyrä Dmitri Obukov, joka on hyvä kahdensuunnan pelaaja.

Yhteenveto:

Kazanilla on paperilla lähes paras joukkue koossa, ainoastaan SKA voi vastata sille. Ei mestaruuksia ennenkään ole pelkästään nimekkäällä joukkueella voitettu, mutta hyökkäys on yksi sarjan parhaista hyökkäyksistä, mikä aiheuttaa päänvaivaa vastustajille. Maalivahtiosasto näyttää myös kovalta, ja puolustuskin kuuluu liigan parhaisiin. Jos Biljaledinov saa joukkueen pelaamaan omalla tasollaan ja palauttaa kurin, niin viimekeväinen katastrofitappio ei tule taatusti toistumaan. Päävalmentaja myös tietää, mitä voittaminen KHL:ssä vaatii, ja Gagarin Cupin palauttaminen ensimmäisille omistajille on varmasti tavoitteena.

Arvio:

Palaa jälleen kovimpien joukkoon, sijoille 1-4.

» Lähetä palautetta toimitukselle