OTT - COL 2.00
PHI - BOS 2.30
CGY - BUF 4.30
VAN - EDM 5.00
ARI - SJS 5.00

Aiempaa stabiilimpi Kiekko-Vantaa kurkottaa ylöspäin

MESTIS / Artikkeli
Kiekko-Vantaa on uudistunut viime kaudesta monella tasolla: mukana ovat uudet valmentajat ja yli puoli joukkueellista uusia pelaajia. Kaiken lisäksi joukkue tekee yhteistyötä liigaseuroista enää Jokerien kanssa. Keskikastin Mestis-seuraksi profiloitunut Kiekko-Vantaa tähtää tälläkin kaudella pudotuspeleihin.

Miten luku 64 liittyy kauden 2011-2012 Kiekko-Vantaahan? Pisteitä joukkue keräsi 57 pelaamassaan 46 ottelussa. Maaleja näissä syntyi 118, ja paras pistemies Tomi Lindfors teki 33 pistettä. Sen sijaan Kiekko-Vantaan pelipaidan puki päälleen 64 pelaajaa: kuusi maalivahtia, 19 puolustajaa ja 39 hyökkääjää. Onneksi pelinumerot riittivät juuri ja juuri.

Päävalmentaja Samu Kuitusen osa ei ollut kadehdittava, sillä liigasta tuli vaihtelevalla asenteella Vantaalle uusia miehiä milloin peliksi, milloin kahdeksi. Pelitapa oli pakko pitää yksinkertaisena, kun selkeää kokoonpanoa ei muodostunut kauden missään vaiheessa. Tai muodostui, helmikuun alussa seurasiirtorajan sulkeuduttua.

Täksi kaudeksi Kiekko-Vantaan, Jokerien ja HIFK:n muodostama kolmikanta vaihtui kahden ensimmäisen keskinäiseen YYA-sopimukseen. Periaatteessa pelaajaliikenteen pitäisi rauhoittua, ja ainakin harjoituspeleissä vantaalaisten kokoonpano on pysynyt suhteellisen stabiilina. Jokerien sopimuspelaajista Vantaan mukana ovat läpi harjoituskauden ajan olleet ne miehet, joiden oletetaan pelaavan Vantaalla koko kauden. Toki mukana on sarjatasojen väliä sahaavia kiekkoilijoita, mutta aiempaa vähemmän. Pekka Kangasalustan ja Marko Tuomaisen muodostamalla uudella valmennuskaksikolla on johdettavanaan todennäköisesti stabiilimpi Kiekko-Vantaa kuin vuosikausiin.

Something old, something new, something borrowed...

Harjoituspeleissä joukkueen maalivahteina ovat pelanneet omat sopimuspelaajat Jani Kautto ja Toni Tammi sekä Jokereista Frans Tuohimaa ja Joonas Korpisalo. Kauton ja Tammen asema parani huomattavasti Jokerien Zoltan Hetenyin siirryttyä pelaamaan Pohjois-Amerikkaan. Korpisalo viettänee osan ajastaan Jokerien A-nuorissa, joten molemmat omat miehet saavat reilun mahdollisuuden osoittaa kykynsä. Kautolla on elämänsä tilaisuus todistaa olevansa varteenotettava ykkösmaalivahti Mestikseen.

Kiekko-Vantaan puolustus rakentui viime kaudella pitkälti lainamiesten varaan. Kiekollista taitoa edustivat Julius Nyqvist, Miihkali Teppo ja Tommi Kivistö. Alkavalla kaudella kiekollista johtajuutta odotetaan ennen kaikkea 18-vuotiaalta jokerijuniorilta Otso Rantakarilta, joka viettänee merkittävän osan kaudestaan Tikkurilassa.


Aleksi Holmberg saapui Vantaalle pitämään maalin edustan puhtaana – tavalla tai toisella

Joukkueeseen hankittiin kesällä kokeneet ja monipuoliset puolustajat Sami Kautto ja Aleksi Holmberg, joilta odotetaan ennen kaikkea vahvaa peruspelaamista. Harjoituspeleissä paljon vastuuta saanut jokerilähtöinen Oskari Manninen lunastanee myös paikan pelaavasta kokoonpanosta. Kovasta pelistä nauttiva Lari Arima ja viime kauden lopulla joukkueeseen liittynyt Markus Hämäläinen täydentävät puolustuksen, joka on ennalta tarkasteltuna Mestiksen keskitasoa.

Tehohyökkääjät vaihtoivat maisemaa

Hyökkäyspäässä joukkue on kokenut suuria muutoksia, kun hyökkäyspeliä viime kaudella kannatellut ykkösketju Lindfors - Henrik Koivisto - Jesse Juntheikki on poissa. Loppukaudesta tärkeitä maaleja iskenyt Tuomainen siirtyi valmennuspuolelle, joten johtajuutta on tarjolla.

Runsaasti vastuuta tulevat saamaan viime kaudella säväyttäneet Artem Iossafov ja Saku Salmela, joka pelasi puolustajauransa jälkeen viime kauden hyökkääjänä. Kokeilu onnistui erinomaisesti, ja Salmela on johtanut harjoituspeleissä joukkueen ykkösketjua. Hän kehittyi sentteripelissä viime kaudella peli peliltä, oli kiekollisena alati rohkea ja terävänä myös puolustuspäässä. Salmela olikin Mestiksen tehotilastossa viime kaudella kärkipäässä, mikä kielii kokonaisvaltaisesta panoksesta.

Iossafov puolestaan oli vahva ehdokas viime kauden parhaaksi tulokkaaksi, ja hänen harteillaan on tällä kaudella suuri vastuu ennen kaikkea maalinteosta. Samoja paineita on KooKoosta saapuneella Jiri Veistolalla sekä Antti Pehkosella, joka hakee uutta nousua uralleen vaikean viime kauden jälkeen. Tehoja toivotaan myös Joel Lehtiseltä ja Toni Pulkkiselta, jonka viime kausi meni piloille pahan loukkaantumisen vuoksi. Jani-Petteri Helenius saa puolestaan johdettavakseen kolmosketjun ja runsaasti vastuuta alivoimapelaamisesta.


Jiri Veistolalta odotetaan Vantaalla tehoja.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Päävalmentaja Kangasalusta haluaa joukkueensa pelaavan aktiivista kiekkokontrollijääkiekkoa, jossa pelaajat saavat toteuttaa itseään. Viime kaudella Tikkurilassa nähtiin lähinnä nopeaa vastahyökkäysjääkiekkoa, jossa pyrkimyksenä oli päästä kiekonriiston jälkeen hyökkäämään epäorganisoitua ja mahdollisesti myös alimiehistä vastustajaa vastaan.

Tällä kaudella pyrkimys on hyökätä aiempaa organisoidummin organisoitua vastustajaa vastaan. Tällöin sekä hyökkääjiltä että puolustajilta vaaditaan rohkeutta pitää kiekkoa sekä puolustus- että hyökkäyspäässä roiskimisen sijaan. Vantaalaisten kiekollinen rohkeus riittänee, mutta miten on taidon laita, kun monet Mestis-joukkueet perustavat pelinsä aggressiiviselle karvaukselle? Jos vantaalaisten viisikot oppivat pääsemään kontrolloidusti paineen alta pois, edessä voi olla joukkueen kannalta onnistunut kausi. Kysymys kuuluukin, uskaltaako valmennuskaksikko pitäytyä pelisuunnitelmassaan niinäkin hetkinä, jolloin kiekkokontrolli ei näytä tuottavan tulosta?

Arvio: Hyvin sujuneiden harjoituspelien ja aiempaa stabiilimman kokoonpanon ansiosta Kiekko-Vantaalta on syytä odottaa vähintäänkin kohtalaista alkukautta. Hyökkäyspäässä on useita vastuullisia ruutuja täytettävänä, mutta puolustus on lähtökohtaisesti varsin hyvässä kuosissa. Harjoituspelit sujuivat mallikkaasti, joten odotusarvot ovat kaikilla mittareilla viime kautta korkeammalla. Pelaajamateriaali on sarjan keskitasoa, joten odotettavissa lienee tiukkaa taistoa pudotuspeliviivan tuntumassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle