BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

AHL:n suomalaiskaarti maalivahtipainotteinen

NHL / Artikkeli
NHL:n tärkeimmässä farmiliigassa AHL:ssä aloittanee kautensa kolmetoista suomalaispelaajaa. Peräti viisi heistä on maalivahteja.

NHL:n suomalaispelaajat ovat tuttuja kaikille ja heidän otteitaan seurataan kauden mittaan tarkasti. Useimmat NHL-sopimuksen solmivat pelaajat päätyvät kuitenkin hakemaan vauhtia farmisarjoista.

Tällä kaudella Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa kiekkoilee neljätoista suomalaista, jotka lasketaan NHL:ssä tulokkaiksi. Samaan joukkoon voidaan laskea myös Lennart Petrell, vaikka hän onkin nykysääntöjen mukaan liian vanha varsinaiseksi NHL-tulokkaaksi.

Niemi idän ainoa kenttäpelaaja

AHL:n itäisessä konferenssissa kautensa aloittanee vähintään kolme suomalaiskiekkoilijaa. Joukon ainoa kenttäpelaaja on Jyri Niemi. Hämeenkyröläispuolustaja debytoi AHL:ssä New York Rangersin farmijoukkueen Connecticut Whalen riveissä viime kaudella.

Niemi pelasi Rangersin riveissä Traverse Cityn tulokasturnauksessa kolme ottelua, joissa hän sai tililleen yhden syöttöpisteen, yhden miinusmerkinnän, neljä laukausta maalia kohti ja yhden estämisjäähyn. Varsinaisia NHL-harjoitusotteluita Niemi ei päässyt pelaamaan, ja hänet passitettiin Hartfordiin 25.9.

AHL-joukkueessaan Niemi pelannee kakkos–kolmosparin minuutteja ja saanee jonkin verran jääaikaa myös ylivoimalla. NHL-pelit jäänevät tälläkin kaudella haaveeksi.

Kolmannen kerroksen Koskinen?

Whalen kanssa samassa divisioonassa pelaa toisen newyorkilaisjoukkueen Islandersin farmiseura Bridgeport Sound Tigers. Sen maalilla peliajasta taistelee Mikko Koskinen.

Kaksimetrinen maalivahti on pelannut Islandersin organisaatiossa jo kaksi vuotta, mutta varsin heikolla menestyksellä. Ensimmäisen sopimusvuoden pilasi lonkkavamma, toinen puolestaan sujui tuloksellisesti erittäin heikosti, vaikka emoseuran maalivahtihuolet antoivatkin mahdollisuuden NHL-debyyttiin.


Mikko Koskisen ura junnaa paikallaan.

Koskinen pääsi pelaamaan yhden erän harjoitusottelussa Calgary Flamesiä vastaan. Siinä hän päästi taakseen yhden maalin. Silti edelle on hiipinyt Islandersin maalivahtihierarkiassa jo puolenkymmentä kollegaa, joten Koskisen kausi saattaa sujua "farmin farmissa" ECHL:ssä.

Tarkki kakkonen, Säteri ykkönen

Iiro Tarkki aloittanee uransa Pohjois-Amerikan ammattilaiskaukaloissa Syracuse Crunchin kakkosvahtina. Tarkki kamppailee peliajasta lähinnä Jeff Deslauriersin ja Timo Pielmeierin kanssa.

Raumalaislähtöinen maalivahti pääsi pelaamaan puolet harjoitusottelusta San Jose Sharksia vastaan, mutta joutui antautumaan neljä kertaa, eikä torjuntoja kertynyt kuin kymmenen.

Itäisen konferenssin suomalaisedustuston täydentänee jossain vaiheessa Harri Säteri. Suomalaisvahti on käyttänyt harjoitusleirillä ja -otteluissa näyttöpaikkansa, kun Antti Niemi ja Antero Niittymäki ovat parannelleet vammojaan. Säteri on toistaiseksi NHL-joukkueen riveissä, mutta aloittanee kautensa Worchester Sharksin ykkösvahtina.

Milwaukeen suomalaislegioona

AHL:n suurin suomalaiskeskittymä on Nashville Predatorsin farmijoukkue Milwaukee Admirals. Vaikka Teemu Laakso nappasikin paikan NHL-joukkueen takalinjoilta, aloittaa "Amiraaleissa" kautensa kolme suomalaista.

Atte Engren ehti pelata AHL:ssä neljä ottelua jo viime keväänä, kun TPS:n kausi oli päättynyt. Tänä syksynä hän pääsi pelaamaan myös yhden NHL-harjoitusottelun ennen kuin sai passituksen farmiin. Milwaukeessa Engren taistelee kakkosvahdin paikasta Chet Pickardin kanssa, Admiralsin ykkösvahti on Jeremy Smith.

Samana päivänä Engrenin kanssa farmiin lähtivät myös Jani Lajunen ja Juuso Puustinen. Lajunen pääsi ennen farmikomennustaan tekaista maalin harjoitusottelussa Florida Panthersia vastaan, Puustinen puolestaan yhden maalin Carolina Hurricanesia vastaan.

Suomalaiskaksikko on ollut hyvässä vireessä myös Admiralsin harjoituspeleissä, joten maaleja lienee luvassa myös kauden aikana.

Admiralsin kanssa samassa Keskilännen divisioonassa pelaa Hurricanesin farmijoukkue Charlotte Checkers, jonka riveissä Rasmus Rissanen taistelee paikasta kokoonpanossa. Rissanen aloittelee ensimmäistä ammattilaiskauttaan, joten jossain vaiheessa hän saattaa joutua hakemaan vauhtia myös ECHL:n Florida Everbladesistä.


Antti Tyrväinen hämmentää nyt AHL-kaukaloissa.

Rynnäs ja Nättinen taistelevat Ontarion kuninkuudesta

Kummassakin AHL:n ontariolaisjoukkueista kautensa aloittaa yksi suomalaispelaaja. Joonas Nättisen seura on Montreal Canadiensin farmijoukkue Hamilton Bulldogs, Jussi Rynnäksen puolestaan Toronto Maple Leafsin pikkuveli Marlies.

Nättisen ensimmäinen NHL-harjoitusleiri meni piloille loukkaantumisen vuoksi, mutta heti Bulldogs-debyytissään hän sai tililleen syöttöpisteen.

Rynnäs aloittaa Maple Leafsin organisaatiossa toisen kautensa. Ben Scrivens nappasi Marliesin ykkösvahdin paikan itselleen Rynnäksen keväisen loukkaantumisen aikana. Kun räppäävä ruotsalais-nigerialais-venäläisvahti Mark Owuya vaanii kakkosen paikkaa, ei porilaisen tilanne ole todellakaan helppo.

Oklahoma City toinen suomalaiskeskittymä

Edmonton Oilersin farmijoukkueessa saattaa esiintyä kauden aikana kolmekin suomalaista. Oklahoma City Baronsissa kautensa aloittavat Antti Tyrväinen ja Teemu Hartikainen.

Hartikainen pelasi jo viime keväänä hyvin NHL:ssä ja hän oli viimeisiä Oilersin kokoonpanosta pudotettuja pelaajia. Emoseura kutsunee häntä kauden aikana, mikäli pelit AHL:ssä sujuvat edes jotakuinkin odotetusti.

Tyrväinen puolestaan aloittaa ensimmäisen kautensa Pohjois-Amerikassa, joten farmikomennus oli odotettu. Agitaattori-hyökkääjä tosin herätti huomiota ennakkoluulottomilla otteillaan Oilersin harjoitusleirillä ja -otteluissa.

Oilersin kolmas suomalaispelaaja Lennart Petrell nappasi hyvillä otteillaan paikan NHL-kokoonpanossa. Hyvin todennäköisesti hänenkin tiensä käy kuitenkin farmin puolelle, kunhan joukkueen loukkaantumistilanne helpottaa.

Toisen albertalaisseuran Calgary Flamesin farmijoukkueessa Abbotsford Heatissä ensimmäisen Pohjois-Amerikan kautensa aloittaa Joni Ortio. AHL:n viidennen suomalaisvahdin kausi alkoi synkästi, kun heti ensimmäisessä tulokaspelissä selän taakse livahti kuusi maalia.

20-vuotias turkulainen onnistui kuitenkin petraamaan otteitaan seuraavissa otteluissa. Hänen roolinsa Heatissä lienee antaa tarvittaessa lepoaikaa ykkösvahti Leland Irvingille.

» Lähetä palautetta toimitukselle