Admiral Vladivostok - Rohkea ja ennakkoluuloton

KHL / Artikkeli
Andrijevskin suojatit pelasivat rohkeasti vieraspeleissäkin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Viime kauden positiivisimpiin yllättäjiin kuului todella ennakkoluulottomasti ja rohkeasti pelannut Aleksandr Andrijevskin valmentama Admiral. Päävalmentaja Andrijevski jatkaa seurassa viime kauden erikoisesta episodista huolimatta.

Admiralin syyskaudella sattui erikoinen tapaus jopa KHL:n mittapuulla tarkasteltuna. Admiral esiintyi tuolloin alavireisesti, johon päävalmentaja Andrijevski reagoi lokakuussa ilmoittamalla eroavansa joukkueen hävittyä kotonaan Traktorille murskalukemin 3-8. Hän ehti jo ilmoittaa pelaajille eroavansa päävalmentajan paikalta, mutta seurajohto ei tätä eroilmoitusta hyväksynyt, joten Andrijevski jatkoi tehtävässään kauden loppuun asti.

Tuota episodia voidaan pitää tietyllä tavalla koko kauden käännekohtana. Eroselkkauksen jälkeen joukkueen kurssi kääntyi nousuun, joka päättyi lopulta runkosarjassa hienosti itäisen konferenssin kuudennelle sijalle. 

Vladivostok on satamakaupunki Kaukoidässä, lähellä Kiinan rajaa. Yhteensä 5500 katsojaa vetävä kotihalli on nimetty entisen Neuvostoliiton kiekkotähden Vjatšeslav Fetisovin mukaan. Fetisov palasi TsSKA:n puheenjohtajan paikalta vielä KHL-kaukaloihin 51-vuotiaana yhden pelin ajaksi SKA:ta vastaan vuonna 2009. TsSKA kärsi tuolloin puolustuksen loukkaantumisista, joten puheenjohtaja hyppäsi kehiin auttamaan joukkuetta.

Seuran kotipelit ovat olleet lähes aina loppuunmyytyjä. Hallissa on ollut usein myös livebändi soittamassa ottelujen yhteydessä. NHL-mittaisessa kaukalossa kotiottelunsa pelaavan joukkueen matkustuskilometrit ovat omaa luokkaansa päävastustaja Amurin ja uuden seuran, Red Star Kunlunin ohella.

Admiralin viime kauden ottelut olivat maalirikkaita ja katsojan kannalta kaukana tylsistä läpsyttelyistä. Vieraskentillä 30 peliin tehdyt 85 maalia olivat kolmanneksi eniten koko sarjassa.

Luisteluvoimainen, suoraviivainen, ennakkoluuloton ja kovaa pelitempoa pitänyt seura on menettänyt useita tähtipelaajiaan kesän aikana, eikä Admiralin pelaajabudjetilla pystytä kilpailemaan suurimpien KHL-seurojen kanssa.

Maalivahdit:

Igor Bobkov

Ivan Nalimov

Yksi joukkueen suurimmista ongelmista viime kaudella oli keskinkertainen maalivahtipeli. Edelliskaudelta tuttu maalivahtikaksikko jatkaa, mutta heitä kirittämään on saapunut kaksi lahjakasta maalivahtilupausta. Joukkueen maalivahdeista selvästi eniten pelasi Novokuznetskissa syntynyt Ivan Nalimov, 21, Isokokoinen maalivahti on kolunnut eri ikäluokkien MM-kisoja, mutta vielä on matkaa hyvän tason maalivahdiksi KHL:ssä.

Lähes kaksimetrinen Igor Bobkov, 25, oli Venäjän kakkosmaalivahti nuorten MM-kisoissa vuonna 2011, jotka päättyivät Venäjän mestaruusjuhliin. AHL-kaukaloita kolunnut maalivahti ei jättänyt ensimmäisellä kaudellaan KHL:ssä itsestään erityisen luotettavaa kuvaa. Potentiaalia Nalimovissa ja Bobkovissa on, mutta sen pitäisi pikku hiljaa jo realisoitua.

Uudet maalivahtihankinnat ovat TsSKA:n viime kauden torjunut isokokoinen nelosvahti Maksim Tretjak, 19, ja Dinamo Moskovan farmiseurasta saapunut, nelikon selvästi pienikokoisin maalivahti Nikita Serebrjakov, 20. Maksimin isoisä Vladislav Tretjak muistetaan erityisesti 1970-luvulta Neuvostoliiton tähtimaalivahtina. Entisen maalivahtisuuruuden pojanpojalla on kuitenkin vielä paljon matkaa isoisänsä saavutuksiin. Admiralissa peliaikaa on kuitenkin mahdollista saada, toisin kuin TsSKA:ssa.

Puolustus:

Jonathon Blum (USA) - Anton Voltšenkov

Oskars Bartulis (LAT) - Artjom Zemtšjonok

Ivan Glazkov - Samuel Mnatsjan

Geoffrey Kinraden, Rušan Rafikovin ja loppukaudesta Magnitogorskiin siirtyneen Denis Osipovin menetykset ovat mainisemisen arvoisia. Lähteneiden aukkoja paikkaamaan saapui välivuoden pitänyt, lähes 800 NHL-ottelua pelannut puolustaja Anton Voltšenkov, 34. Hän on juuri sen tyyppinen pelaaja, jota kannattajat ovat varmasti toivoneet.

NHL:ssä Voltšenkov tuli tunnetuksi erinomaisena kiekonblokkaajana ja kovien taklausten viljelijänä. Härkämäisen vahva puolustaja tuo aivan uudenlaista pelotetta ja ulottuvuutta vuotaneeseen puolustukseen. Sulavasti luistelevan isokokoisen puolustajan kohdalla suurin kysymysmerkki lienee pitkän tauon pitäneen miehen nykykunto.

Puolustuksen erinomaisen ulkomaalaiskaksikon muodostavat amerikkalaispakki Jonathon Blum, 27, ja Latvian maajoukkueen avainpuolustaja Oskars Bartulis, 29. Blum on joukkueensa kiekollisen pelin moottori, erinomainen luistelija ja erittäin hyvä pelaaja ylivoimalla. Bartulis on kaksikosta fyysisempi ja luotettavampi omassa päässä, mutta myös Blum puolusti vahvasti blokaten suuren määrän laukauksia.

Voiko lilliputtiseura Metallurg Novokuznetskissa sivuraiteelle ajautuneesta Mark Skutarista, 22, olla mitään apua Admiralille? Kyllä voi, vaikka Skutar oli Novokuznetskissa enemmänkin rotaatiopuolustaja kuin vakiopelaaja. Hän oli todella pirteä ilmestys toissa kauden alla pelatuissa harjoituspeleissä, mutta vastuu on jäänyt pelirohkealle, kevytrakenteiselle ja hyvin liikkuvalle puolustajalle lopulta vähäiseksi kolmen kauden aikana Novokuznetskissa. Hänessä on potentiaalia paljon parempaan kuin viime kaudella nähtiin, mutta erityisesti hänen puolustuspelaamisen on kehityttävä.

Kokoa alakertaan tuovat Ivan Glazkov, 24, fyysinen Samuel Mnatsjan, 26, ja Severstalissa pieneen rooliin jäänyt Andrei Konev, 27. Tästä kolmikosta Mnatsjan on todella vahva pelaaja, joka nauttii fyysisestä pelistä. Glazkov oli Admiralin runkopakkeja viime kaudella. Konev on puolustava puolustaja, jolta on turha odottaa tehoja.

Admiralilla on kasassa mielenkiintoinen sekoitus puolustuksessa, mutta se on jakautunut osittain kahtia. Blum, Bartulis ja Voltšenkov muodostavat laadukkaan kärjen, mutta sen jälkeen taso putoaa - ja selvästi. Kiekollista osaamista pitäisi kuitenkin riittää Blumin ja Bartulisin johdolla, ja fyysisestä pelistä pitävät huolen erityisesti Voltšenkov ja Mnatsjan.

Hyökkäys:

Maksim Kazakov - Aleksandr Kuznetsov - Dmitri Lugin

Vladimir Tkatšjov - Mihail Fisenko - Andrei Sigarjov 

Vadim Krasnoslobodtsev (KAZ) - Dmitri Sajustov - Robert Sabolic (SLO)

Aleksandr Gorškov - Maksim Mamin - Viktor Aleksandrov

Admiralilla oli viime kaudella kasassa erinomainen ykkösketju, mutta sen laiturit vietiin kesän aikana muualle. Konstantin Makarov ja Artjom Podšendjalov nimittäin vaihtoivat molemmat maisemaa. Kesken edelliskauden saapuneen David Boothin menetys kirpaisee Admiralia kovasti, ja "paikallisvastustaja" Amuriin siirtynyt varakapteeni Alexei Ugarov vei rutkasti maalintekovoimaa mukanaan.

Alempien ketjujen työmyyriin kuuluneen Alševskin kaksoset palasivat takaisin kotikonnuilleen Neftehimikiin. Muutama uusi hankinta on tullut lähteneiden tilalle, mutta isoja aukkoja on hyökkäyspäässä täytettävänä.

Admiralia hinanneesta tehoketjusta on jäljellä enää sentteri Aleksandr Kuznetsov, 24, joka aloittaa neljännen kautensa seurassa. Hän teki kahden ensimmäisen kauden aikana yhteensä yhdeksän pistettä, mutta nousi joukkueensa ykkösentteriksi viime kaudella tehoilla 10+17. Hän on vahva luistelija, joka näkee kentän hyvin ja löytää ketjukaverinsa laadukkailla syötöillä.

Kuznetsov on kuitenkin pelannut vasta yhden hyvän kauden KHL:ssä, jonka lisäksi erinomaiset laitahyökkääjät ovat nyt poissa hänen viereltään. Admiralin sentteriosasto on auttamatta yksi koko sarjan heikoimmista mikäli Kuznetsov ei pysty pitämään tasoaan yllä.

Vaarallisesta ykkösketjusta on jäljellä enää Aleksandr Kuznetsov
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Seuran uusiin hankintoihin kuuluvat Novokuznetskissa hurjaa jälkeä tehnyt Maksim Kazakov, 23, todella lahjakas Vladimir Tkatšjov, 20, ja Slovenian maajoukkueesta tuttu Robert Sabolic, 27, joka muistetaan erityisesti Rok Ticarin (Avtomobilist) ja Ziga Jeglicin (Slovan) ketjukaverina useista MM-kisoista.

Avangardin kasvatti Kazakov löi itsensä pinnalle Novokuznetskissa tekemällä 39 peliin tehot 14+12. Pienikokoinen taituri on erinomainen luistelija, ketterä, yllätyksellinen, pelirohkea ja kova taistelija. Lisäksi Kazakovin laukaisutekniikka on vähintäänkin hyvällä tasolla, ja erityisesti hänen rannelaukauksensa on erittäin vaarallinen. Häneen kohdistuvat isot odotukset Admiralin nimettömässä hyökkäyksessä.

Tkatšjov pelasi Kazakovin kanssa yhdessä Avangardissa kaudella 2013-14, ja molemmat pelaajat ovat kyseisen seuran kasvatteja. Viime kaudella lähinnä SKA:n farmiseurassa peliaikaa saaneelta Tkatšjovilta odotetaan varmasti nyt läpimurtokautta. Sekä Tkatšjov että Kazakov ovat molemmat alle 175 senttimetriä pitkiä.

Todella pehmeillä käsillä varustettu Tkatšjov on vaarallinen yksi vastaan yksi -tilanteissa, sillä hän on luova ja nopea. Hänellä on toistaiseksi KHL:stä tilillä vain neljä peliä, joista molemmat kiikaritehoilla. Tkatšjov muistetaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoista vuodelta 2013, jolloin hän sijoittui nykyään Edmonton Oilersissa loistavan Connor McDavidin jälkeen turnauksen pistepörssin toiselle sijalle.

Tšekin Extraliigasta saapuva Sabolic teki Sparta Prahalle 46 peliin tehot 23+11. Hän oli sarjan maalipörssin toinen heti 25 maalia tehneen Dominik Kubalikin jälkeen. Sabolic on isokokoinen, luisteluvoimainen, työteliäs ja terävästi laukova hyökkääjä. Pystyykö slovenialainen jatkamaan kovaa maalitehtailuaan myös KHL:ssä? Asenteesta menestyminen KHL:ssä ei varmasti jää kiinni. Hänen maajoukkueesta tutut ketjukaverinsa Ticar ja Jeglic ovat jo näyttäneet pelaavansa hyvällä tasolla KHL:ssä.

26-vuotiaat Dmitri Lugin ja Mihail Fisenko ovat pelaajia, joilta voidaan odottaa hyvää jälkeä. Kumpainenkin rikkoi niukasti menneellä kaudella 20 pisteen rajan isossa roolissa. Lugin on hyvä luistelija, erittäin hanakka laukoja, fyysinen ja periksiantamaton pelaaja. Fisenko on taitava sentteri, joka tuo fyysistä peliä. Hän ei peräänny tappeluistakaan.

Uusiin hankintoihin kuuluvat Lokomotivista hankittu entinen SKA-hyökkääjä Andrei Sigarjov, 23, ja Barysista saapunut Kazakstanin maajoukkueen monivuotinen runkohyökkääjä Vadim Krasnoslobodtsev, 32. Sigarjov on nopea ja todella energinen hyökkääjä. Hän tottui raatamaan SKA:ssa nelosketjussa, mutta on varsin taitava pelaaja. Tässä on yksi potentiaalinen nimi seuran pistepörssin kärkisijoille.

Ykkösketjun kovien laitahyökkääjien, maaliahneen Ugarovin ja erittäin hyvin pelanneen Boothin menetykset olivat isoja, mutta Kazakov, Sigarjov, Tkatšjov, Krasnoslobodtsev ja Sabolic tuovat joukkueeseen paljon. Heistä vain Kazakov on näyttänyt pystyvänsä KHL:ssä kovaan pistetehtailuun, mutta tuosta viisikosta on aivan varmasti paljon iloa Vladivostokissa. Mihin Tkatšjov pystyy, tuleeko läpimurtokausi?

Kokonaisuuden vahvistumista on hankala arvioida, sillä useat uudet tulijat ovat tavalla tai toisella kysymysmerkkejä. Lähteneiden pelaajien jättämiä aukkoja on kuitenkin hyvin vaikea täyttää.

Yhteenveto:

Admiralin viime kausi sujui odotuksiin nähden yläkanttiin. Tulevalle kaudella suurimmat kysymykset ovat maalivahtinelikon mahdollisuudet kasvaa täysvertaisiksi KHL-vahdeiksi ja puolustuspelaamisen tiivistämisen onnistuminen viime kauteen verrattuna. Jos nämä asiat paranevat, Admiral tulee olemaan entistäkin ikävämpi vastustaja. 

Luisteluvoimaisena, suoraviivaisena ja erittäin nopeasti peliä kääntävänä joukkueena Admiral pystyi kotipeleissään luomaan usein enemmän paikkoja kuin vastustajansa. Kotipeleihin oman lisämausteensa tuo NHL-mittainen kaukalo, joka löytyy jo kolmelta seuralta, joten enää siitä ei ole samalla tavalla etua kuin ensimmäisellä kaudella. 

Admiral pyrkii vieraissa pitämään pelin yksinkertaisena, pelaamaan rohkeasti ja toimittamaan kiekkoa suoraviivaisesti maalille. Andrijevskin alaisuudessa joukkue oli todella pelirohkea, ennakkoluuloton ja hyvin valmennettu nippu. Muutoksia on kuitenkin tapahtunut kesän aikana paljon.

Puolustuksen kolme kärkipakkia ovat kovaa luokkaa, mutta sen jälkeen taso putoaa. Seura oli pudotuspeleihin edenneistä eniten maaleja päästänyt joukkue. Voltšenkovin saapuminen tuo kuitenkin kaivattua laatua puolustukseen, ja kokonaisuus vaikuttaakin hienoisesti vahvistuneelta.

Hyökkäyskaluston kärki on mennyt kesän aikana uusiksi, sillä kovasta ykkösnyrkistä on jäljellä enää Kuznetsov. Uusilla hankinnoilla on iso työ täyttää lähteneiden jättämät aukot. Hyökkäys on pienikokoinen, josta kertoo sekin, että Krasnoslobodtsev on joukkueen ainoa yli 186-senttinen pelaaja.

Admiral tulee taistelemaan kynsin ja hampain pudotuspeleistä, mutta idän voimasuhteissa on tapahtunut sen verran muutoksia, että pudotuspeleihin pääseminen saattaa jäädä tällä kertaa haaveksi. Andrijevski sai joukkueen pelaamaan erinomaisesti loppukaudesta, mutta saman uusiminen uudistuneella joukkueella on kaukana helposta tehtävästä.

Arvio: Itäisen konferenssin kuudes sija oli odotuksiin nähden yläkanttiin. Pudotuspelipaikka on todella tiukassa. Itäisessä konferenssissa sijoille 8-11.

Perustettu: 2013
Kotikaupunki: Vladivostok
Kotihalli: Arena-Fetisov (5500, NHL-mittainen kaukalo)
Kausia KHL:ssä: 3
Pudotuspeleissä: 2/3
Menestys: Konferenssin puolivälierät 2014, 2016.
Päävalmentaja: Aleksandr Andrijevski (2. kausi)
Suomalaispelaajat: -
Muut ulkomaalaisvahvistukset: Oskars Bartulis, Jonathon Blum, Robert Sabolic, Vadim Krasnoslobodtsev
Viime kausi: Runkosarjassa 6. (itäinen konferenssi). Putosi pudotuspelien avauskierroksella Sibiriä vastaan lukemin 1-4.

Hyökkäyksen tähti: Aleksandr Kuznetsov, KH
Puolustuksen tähti: Jonathon Blum
Tutkan alla: Andrei Sigarjov, LH
Nuori talentti (U22): Vladimir Tkatšjov, 20, H

» Lähetä palautetta toimitukselle