Admiral Vladivostok – pienet, nuoret ja kokemattomat

KHL / Artikkeli
Tämä mies on paljon vartijana.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Lähellä Pohjois-Korean rajaa sijaitsevan Vladivostokin pikkujoukkue Admiral, lähtee toiseen kauteensa jälleen vähäisin odotuksin, sillä materiaali on edelleen heikko. Joukkue on nuori, keski-ikä vain hieman yli 23 vuotta, ja kaiken päälle vielä kärsii pitkistä vieraspelimatkoista.

Neuvostoliittolaisen jääkiekkolegendan Vjatšeslav Fetisovin mukaan nimetty 5500-paikkainen Fetisov Arena oli illasta toiseen loppuun myyty ja kaikki halukkaat eivät edes päässeet peleihin. Halli valmistui vuonna 2013 ja se tehtiin nimenomaan Admiralin KHL-taivalta varten ja se on NHL-mittojen mukaan tehty, mikä lisää joukkueen etua kotipeleissä.

Viime kaudelle Admiral lähti hyvin heikolla pelaajamateriaalilla ja vähäisillä odotuksilla. "Lähikaupungissa" 750 kilometrin päässä Habarovskissa ihmeitä tehnyt Hannu Jortikka otti valmentamisesta vastuun ja teki Vladivostokissa erinomaista työtä alkukaudesta, mutta sopimus purettiin joulukuussa "yhteisymmärryksessä".

Tästä takaiskusta, pitkistä lentomatkoista ja nuoresta joukkueesta huolimatta tyhjästä rakennettu Admiral yllätti kaikki menemällä viimeisenä joukkueena idästä pudotuspeleihin. Lopulta mestaruuden voittanut Magnitogorsk kuitenkin tiputti tasaisen sarjan jälkeen Admiralin ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Admiralin ensimmäinen KHL- kausi oli silti loistava suoritus ja se yllätti taatusti kaikki.

Maalivahdit:

Ari Ahonen (FIN)

Ivan Nalimov

Viime kaudella Admiralin maalivahteina olivat Joakim Lundström ja myöhemmin hankittu Niko Hovinen, mutta kummankaan peli ei kulkenut toivotulla tavalla. Kesällä SKA:sta hankittu Jevgeni Ivannikov pääsi kokeilemaan ja pelasi huippukauden, mutta lähti takaisin Pietariin juuri ennen kauden alkua.

Admiralin hankkima Ari Ahonen lähtee siis ykkösmaalivahdin roolissa kauteen. Admiral on kolmas seura KHL:ssä hänelle. Aiemmin hän on pelannut Magnitogorskissa ja Barysissa, joissa pelasi suurimman osan joukkueensa runkosarjapeleistä. 33-vuotiaalla Ahosella on kaikki edellytykset pelata jälleen hyvä kausi. Ahonen on perhostyylistä tunnettu ja hyvillä reflekseillä varustettu rauhallinen veskari.

20-vuotias Ivan Nalimov oli viime kaudella SKA:n nelosmaalivahti. Nalimovin kausi meni pääasiassa junioriliiga MHL:ssä. Hän on isokokoinen ja lupaava maalivahti, mutta kokemusta ei vielä ole paljoa. Sitä hän kuitenkin saa, kun on lähtökohtaisesti joukkueen kakkosmaalivahti. Nalimov pääsee pelaamaan kun Ahonen pitää lepopäiviä.

Puolustajat:

Denis Osipov - Logan Pyett (CAN)

Jan Kolar (CZE) - Mihail Naumenkov

Artjom Zemčjonok - Ilja Davidov

Seuran puolustus näyttää Osipovia lukuun ottamatta täysin erilaiselta kuin vuosi sitten. Osipov pääsi viime kaudella pelaamaan isossa roolissa, koska Admiralin puolustus kuului KHL:n heikoimpiin, mutta siihen nähden se hoiti hommansa erinomaisesti. 27-vuotias Osipov on vahva luistelija ja kiekollinen yleispuolustaja, joka pärjää KHL-tasolle hyvin.

Vitjazista kesken viime kauden tullut kanadalainen Logan Pyett osoittautui tärkeäksi hankinnaksi. Hän pelasi ennen KHL:llään tuloa viisi kautta AHL:ssä hyvin tehopistein. Pyett on taitava kiekollinen puolustaja, joka on sulava luistelemaan. Hän on osaa myös ylivoimalla rakentaa paikkoja ja olla hyödyksi joukkueelleen.

Edellä mainittujen lisäksi Admiralin puolustuksen tärkeimpiin paloihin lukeutuu tšekkiläinen Jan Kolar. Hän oli kesällä kova hankinta Donetskista. Isokokoinen ja fyysinen puolustaja on vahvimmillaan kiekollisena ja hänestä on myös ylivoimalla taatusti apua. Kolar on nähty usein edustamassa maajoukkueessakin.

Ilja Davidov on koeaikasopimuksella, mutta on esiintynyt positiivisesti harjoituspeleissä, joten sopimuksen jatkuminen vaikuttaa todennäköiseltä. 25-vuotias Davidov pelasi viime kaudella farmiliiga VHL:n puolella, mutta hänellä on KHL-kokemusta 29 ottelun verran. Hän on kiekollisena vahva ja hyvä luistelemaan.

Nuoremmat puolustajat Mihail Naumenkov (21 v) ja Artjom Zemčjonok (23 v) pääsevät todennäköisesti myös näyttämään kykynsä. Zemčjonok pelasi viime kaudella Admiralin riveissä täyden kauden ja teki kolme tehopistettä. Naumenkov on TsSKA:n kasvatti ja ehti pelata siellä 23 peliä ennen kuin siirtyi viime kaudella Admiraliin, jossa pelejä kertyi 13 kappaletta. Molemmat ovat vielä kokemattomia KHL- tasolla, mutta ikiensä puolesta heistä voi kehittyä vielä kelpo puolustajia.

Hyökkääjät:

Niclas Bergfors (SWE) - Ilja Zubov - Enver Lisin

Richard Gynge (SWE) - Andrei Sigarjov - Aleksei Ugarov (BLR)

Konstantin Makarov - Aleksandr Kuznetsov - Aleksandr Goroškov

Vladislav Ušenin - Vjatšeslav Ušenin - Konstantin Sokolov

Enver Lisin on Admiralin kapteeni ja seuran keulakuva. Kyseessä on todella nopea ja energinen luistelija. Hän pääsi uudessa joukkueessa isoon rooliin ja otti vastuun kannettavakseen hienosti. Loppukaudesta Lisin vaihtoi TsSKA:n paitaan, mutta palasi keväällä takaisin Admiraliin. Hänen lisäkseen Venäjän maajoukkueessakin pelannut laatusentteri Ilja Zubov kuuluu kärkipelaajiin.

Hän on luova taitohyökkääjä pehmeillä käsillä. Vahvuuksiin kuuluvat oiva pelikäsitys ja syöttötaito. Zubov osaa myös rauhoittaa peliä ja on 1 vs. 1 tilanteissa vahvoilla.

Tuttu ruotsalaiskaksikko, Niclas Bergfors ja Richard Gygne jatkavat seurassa. Bergfors on pelannut muutaman kauden KHL:ssä ja hänellä on myös kokemusta NHL:stä. Hän kuuluu Admiralin parhaisiin hyökkääjiin ja sai viime kaudella kasaan tehot 17+19=36. Pienikokoinen Bergfors on nopea ja kovaa töitä painava pelaaja. Gygne teki viime kaudella tehot 9+10=19. Hän teknisesti taitava pisteitä tekevä pelaaja, mutta luistelussa olisi parantamisen varaa.

Pienikokoinen Aleksei Ugarov on luontainen maalintekijä erinomaisella laukauksella. Valkovenäläishyökkääjä teki viime kaudella tehot 10+5=15 ja hän kuuluu myös maansa edustusjoukkueen vakiokalustoon. TOP6 hyökkääjiin saattaa yltää vielä 21-vuotias Andrei Sigarov, joka pelasi viime kaudella SKA:n riveissä. Nuorelle keskushyökkääjälle on iso rooli tarjolla tulevalla kaudella.

Aleksei Ugarov on nähty Valko-Venäjän maajoukkueessakin.
Kuva © Timo Savela

Alemmissa ketjuissa tullaan näkemään vielä seuraavia pelaajia: Konstantin Makarov, Aleksandr Kuznetsov, Konstantin Sokolov ja Aleksandr Goroškov. 28-vuotias Makarov on pelannut viimeiset kymmenen vuotta vaihtelevasti KHL:ssä ja välillä alemmilla sarjatasoilla. Viime kaudella laituri pelasi VHL:ssä tehden 34 tehopistettä runkosarjassa ja pudotuspeleissä 19 otteluun 24 pistettä.

Kuznetsovilla on ikää 22 vuotta ja hän aloittaa toisen kautensa Admiralissa, jota ennen hänellä oli alla pari vahvaa kautta MHL:ssä. Hyvin samanlainen historia on 23-vuotiaalla Sokolovilla. Pienikokoinen Goroškov pelasi myös jo viime kaudella Vladivostokissa, mutta hänkin on VHL-tason pelaaja.

Ušeninin kaksoset, 22-vuotiaat Vladislav ja Vjatšeslav taistelevat viimeisistä pelipaikoista. Magnitogorskin kasvatit ovat aiemmin pelanneet MHL:ssä sekä VHL:ssä, jossa Vladislav teki 30 pistettä ja Vjatšeslav 27.

Yhteenveto:

Admiralilla on kasassa tulokaskauden veroinen materiaali, mutta viime kauden menestys tulee silti tuskin toistumaan. Maalivahtitilanne on ihan hyvä, sillä Ahonen on todistanut tasonsa KHL:ssä. Myös nuori Nalimov voi hyvinkin yllättää kun pääsee pelaamaan enemmän kuin SKA:n riveissä ollessaan. Puolustus ei vieläkään näytä KHL-tasolle edes kelvolliselta, mutta Jan Kolarin tulon myötä se ei ole ihan tuhoon tuomittu.

Joukkueella on muutamia hyviä kärkihyökkääjiä, mutta alemmissa kentissä on paljon pelaajia, joilla ei ole aiempaa kokemusta KHL:stä. Kaiken kaikkiaan joukkue on muutenkin nuori ja kokematon. Ainoastaan Ahonen on yli 30-vuotias. Uusi päävalmentaja Dusan Gregor tuskin yltää Sergei Svetlovin tasolle.

Arvio:

Viime kauden yllättävän pudotuspelipaikan uusiminen tulee olemaan erittäin vaikeaa. Itäisessä konferenssissa sijoille 10-12.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle