A-lohkon haastajat: Lyökö Tanska jälleen Sveitsin?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tanska on osoittautunut kahtena edellisvuonna Sveitsiä vahvemmaksi.
Montrealin lohkossa Suomen, Ruotsin ja Tšekin voi olettaa marssivan puolivälieriin, mutta sen sijaan neljännestä paikasta käydään kova taistelu. Vaikka vuosittain joukkueet vaihtuvatkin, on Sveitsin ja Tanskan taistelussa mukana paljon toisille tuttuja vastustajia. Kahtena edellisvuonna Tanska on selvinnyt kamppailusta voittajana.

Tanska on onnistunut lyömään Sveitsin kahtena edellisvuonna, mikä on taannut sille paikan puolivälieriin. Samalla putki ylimmällä tasolla yltää tämän vuoden kisoissa kolmeen vuoteen. Vuonna 2014 joukkue kaatoi Sveitsin voittomaalikilpailussa, minkä lisäksi Venäjää ja Tšekkiä vastaan maa ylsi pisteeseen.

Viime vuonna Sveitsi kaatui 2−1, ja puolivälierässä maa oli pitkään kiinni voitossa. Venäjän kapteeni Vladislav Kamenev tasoitti 44 sekuntia ennen loppua ja viimeisteli myös voittomaalin jatkoajalla. Muissa peleissä erot olivat selvempiä.

Kaksi vuotta sitten, kun ikäluokka mitteli 18-vuotiaiden maailmanmestaruudesta, Tanska pelasi alemmalla tasolla. Unkarin Debrecenissä pelatussa turnauksessa juutit jäivät yhden pisteen päähän maksimisuorituksesta ja nousivat ylemmälle tasolle. Visiitti jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä Latvia kukisti ratkaisevassa putoamisottelussa Tanskan voittomaalikilpailussa.

Viime vuoden varaustilaisuudessa varattiin ensimmäistä kertaa kolme tanskalaista. Nämä pelaajat kuuluvatkin Tanskan joukkueen kirkkaimpiin tähtiin Alexander Truen ohella. Parhaat tanskalaiset junioripelaajat lähtevät perinteisesti jo aikaisessa vaiheessa Ruotsiin, ja tälläkin kertaa joukkueessa on mukana seitsemän Ruotsissa pelaavaa Yksittäistä supertähteä ei voi joukkueesta nostaa esiin samalla tavalla kuin esimerkiksi Nikolaj Ehlersiä kahden vuoden takaa, mutta tällä kertaa syvyyttä joukkueessa on normaalia tanskalaisryhmää enemmän.

Mathias Fromilta ja Alexander Truelta odotetaan maalituuletuksia myös Kanadan kisoissa.

Joukkueen parhaimmisto kohdistuu ennen kaikkea hyökkäykseen. Chicago Blackhawksin listoille kesällä päätynyt Mathias From on kuulunut Röglen SHL-vakiokokoonpanoon, vaikka tehot ovatkin vielä jääneet vähiin. Kanadan junioriliigoissa kiekkoilee kolme hyökkääjää, joista San Jose Sharksin varaus Joachim Blichfeld on tehoillut ahkerimmin. Blichfeldin ja Alexander Truen seurajoukkueet pelaavat toki USA:n puolella, mutta sen sijaan Christian Wejsen kausi on sujunut aivan Montrealin naapurissa. Fromin ja Blichfeldin lisäksi NHL-varauksen sai kesällä Nikolaj Krag Christensen, joka varattiin St. Louis Bluesiin juuri ennen Blichfeldiä.

Nuoremmasta kaartista voi nostaa esiin Jonas Røndbjergin, joka kuuluu ensi kesän todennäköisiin varauksiin. Hän esiintyi Tanskan joukkueessa jo viime vuonna ollen silloin kisojen nuorin pelaaja. Kesällä Växjöön siirtynyt hyökkääjä on pelannut hyvää kautta Ruotsin juniorisarjassa. Vielä kovempaa tahtia sarjassa on pitänyt Rasmus T. Andersson, jolle edustustehtävät ovat kuitenkin jääneet vähiin.

Puolustuskalusto ei näytä etukäteen kovinkaan nimekkäältä edes tanskalaisella mittapuulla. Christian Mieritziä voi pitää peräpään liiderinä. Hänen parhaat avunsa ovat omassa päässä, mistä kertoo myös se, että hän on virallisessa ottelussa onnistunut maalinteossa viimeksi kaudella 2014-15.

Kanadan ja Tanskan kaksoiskansalainen Lasse M. Petersen on hakenut paikkaansa peräti neljästä WHL-joukkueesta edellisen ja kuluvan kauden aikana. Hänen voi olettaa olevan maan ykkösvahti näissä kisoissa.

Päävalmentaja Olaf Ellerin pelisysteemi on kuitenkin taannut sen, että murskajaisia joukkue ei erityisemmin ole joutunut kokemaan aikaisempina vuosina pois lukien toissa vuoden MM-puolivälierä, jossa Kanada vei 8-0-voiton.

Onko Hischieristä johtohahmoksi jo nyt?

Vuonna 2015 Sveitsin kohtalo oli erityisen karvas, sillä maa keräsi alkulohkosta neljä pistettä, mutta sekään ei riittänyt. Tšekki oli kaatunut komeasti avausottelussa, mutta alkulohkon viimeinen ottelu, jossa Tšekki voitti Venäjän, vei karsintaan. Vuosi sitten Tanska-tappio teki urakasta jo vaikean, ja kohtalo sinetöityi viimeistään USA-ottelun ensimmäisessä erässä, kun jenkit iskivät kuusi maalia. Karsinnoissa Saksa ja Valko-Venäjä ovat olleet kuitenkin suhteellisen helppoja vastuksia kahden viime vuoden aikana.

Maalivahtiosasto on pettänyt pahoin Sveitsin joukkueessa viime vuosina, ja sama ongelma voi olla edessä myös nyt. Detroit Red Wingsin varaus Joren van Pottelberghe ei ole ainakaan vielä ottanut isoja harppauksia kehityksessään. Täksi kaudeksi kotimaahansa palannut maalivahti on kolmikosta ainoa, joka on saanut kunnolla pelejä miesten tasolla, joten häneen luotetaan oletettavasti eniten. Von Pottelberghellä on kuitenkin kova paikka osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen.

Sveitsi selvisi välieriin, kun ikäluokka pelasi 18-vuotiaiden MM-kisoja. Tuolloin joukkue voitti puolivälierässään Venäjän selvin numeroin 5-0. Kahdella maalilla ottelun sankareihin kuulunut Auguste Impose on kuitenkin joutunut sivuraiteelle, eikä kuulu tänä vuonna miehistöön. Sveitsi on myös saanut yhden pelaajan ikäluokasta jo NHL:ään asti. Denis Malgin pelaa säännöllisesti Florida Panthersissa.

Jonas Siegenthaler on Sveitsin avainpuolustaja.

Puolustajista Jonas Siegenthalerin ja Roger Karrerin voi olettaa kantavan suurinta vastuuta. Molemmat pelaajat ovat ZSC Lionsin miheiä, tosin Karrer on pelannut paljon myös kakkostason farmijoukkueessa. Heidän lisäkseen Tobias Geisserilta ja Serge Weberiltä löytyy NLA:n pelejä tältä kaudelta.

Hyökkäyksessä suurin huomio keskittyy Nico Hischieriin, joka rohkeimmissa kaavailuissa on nostettu jopa ensi kesän ykkösvaraukseksi. Täksi kaudeksi Halifax Mooseheadsin riveihin siirtynyt sentteri on kaksi vuotta alaikäisenäkin kova luu näihin kisoihin.

Toisella puolella Kanadaa pelaa Calvin Thürkauf, jonka Columbus Blue Jackets varasi viime kesänä. Thürkauf tulee olemaan myös Sveitsin nuorten joukkueen kapteeni turnauksessa. Toinen viime kesänä varattu sveitsiläinen oli Damien Riat, joka päätyi Washington Capitalsin listoille aivan kuten Siegenthaler vuotta aiemmin. Geneveläinen Riat on saanut hyökkääjistä eniten peliaikaa Sveitsin omassa pääsarjassa.

Kanadassa syntynyt, mutta Sveitsissä merkittävimmän osan pelaajaurastaan tehnyt Christian Wohlwend kantaa valmennusvastuun. Tiimissä on myös ruotsalaisväriä, sillä New Jersey Devilsissä pitkään pelannut ja myös organisaatiossa valmentanut Tommy Albelin on mukana apuvalmentajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle