Yllätysvalmiit puolivälierät Suomi-sarjassa käyntiin

Suomi-sarja / Artikkeli
Huntersin pudottanut Riemu janoaa sarjakärjen päänahkaa.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Suomen kolmanneksi korkeimman sarjatason pudotuspelit ovat päässeet poikkeustilan keskellä täyteen vauhtiin. Yllätysmomentti on vahva, sillä jatkoon pääsyyn vaaditaan vain kaksi voittoa. Suurimmat paineet kasautuvat runkosarjan voittaneen Raahe-Kiekon harteille.

Poikkeusoloista huolimatta valtakunnallisen Suomi-sarjan runkosarja saatiin vedettyä olosuhteisiin nähden jokseenkin kunniallisesti läpi. Lopulta vain yksi joukkue joutui jättämään leikin kesken. Harmitus oli tosin sitäkin suurempi, sillä hollolalainen HC Giants joutui vetäytymään pudotuspeleistä täysin ilman omaa syytään.

Kauden mittaan peruttujen pelien vuoksi joukkueille kertyi eri määrä otteluita, joten pistekeskiarvovertailu oli tarpeen.

14 joukkueen runkosarjavaiheen jälkeen neljä parasta lunasti paikan suoraan puolivälieriin. Runkosarjan voittajasta ei ollut missään vaiheessa epäselvyyttä. Raahe-Kiekko vei runkosarjan kovalla 2,55 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Kakkoseksi tuli pistekeskiarvovertailun turvin HC Indians Kaarina, vaikka keräsi vähemmän pisteitä kuin takana olleet Jyväskylän D-Kiekko ja Kalajoen Junkkarit Hockey Team.

Runkosarjassa sijoille 5–12 sijoittuneet joukkueet pelasivat niin sanotun villi kortti -pudotuspelikierroksen. Kahdella voitolla paikkansa puolivälieriin lunastivat Karhu HT, Nokian Pyry, Järvenpään Haukat ja Jyväskylän Liikunnan Riemu.

Pudotuspeleistä laulukuoroon lähtivät Porvoon Hunters, Seinäjoen S-Kiekko, Kotkan Titaanit ja Oulun Laser HT. Sarjajumbo oli jälleen kerran Muik Hockey Uusikaarlepyystä.

Keskiviikkona alkavista puolivälieristä pääsee jatkoon kahdella voitolla. Myös välierät ja finaalit ovat poikki kahdesta voitosta.

Puolivälieräparit: Repiikö Raahe-Kiekko Riemun puolustuksen riekaleiksi?

Raahe-Kiekko – Riemu, Jyväskylä

20 runkosarjapeliä ja vain kaksi tappiota. Ei pienintäkään epäilystä etteikö Raahe-Kiekko lähtisi suursuosikkina ottelupariin. Raahen ratsumiehet on myös koko sarjan suuri voittajasuosikki. Joukkue pursuaa taitoa ja kokemusta etenkin hyökkäyspään osalta.

Joni Suominen, Jarno Palola ja Jesse Häkkinen nousevat pudotuspeleissä arvoonsa kokemuksensa ja taitonsa ansiosta, mutta ovat vain osa laajaa ja laadukasta hyökkäyskalustoa. Ainoa arvoitus on maalivahtipeli. Valtteri Nousiainen ja Miska Olander pelaavat ensimmäistä kauttaan Suomi-sarjassa. Kuinka pää kestää tiukassa paikassa? Runkosarjassa kaksikko pysäytti kiekkoja hyvällä prosentilla.

Maalivahtipelissä piilee Riemun seuraava yllätysmahdollisuus, sillä Henri Tikkanen oli runkosarjan torjuntapörssin ykkönen torjuntaprosentin ollessa kova 93,3. Jyväskyläläisjoukkue teki Tikkasen johdolla pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella melkoisen tempun pudottamalla viime kausina menestyneen Porvoon Huntersin jatkosta suoraan kahdessa ottelussa.

Sijalta 10 pudotuspeleihin ponnistanut Riemu pääsee haastamaan Raahen paineitta. Raikkaasta nimestään huolimatta Riemun hyökkäysarsenaalista löytyy kokemusta ja osaamista. Mikäli nuorempi kaarti pystyy nostamaan päätään Ari Närhen ja Markus Rämän esimerkistä, saadaan Raahen puolustuksessa olla tarkkana ja välttää etenkin turhien jäähyjen ottamista, sillä ylivoimaosaamista Riemulta löytyy.

Arvio:
Raahe on selkeä ennakkosuosikki. Joukkueen materiaali on selvästi vahvempi. Toisaalta Riemun tilanne altavastaajana on ihanteellinen. Jyväskyläläiset saavat lähteä tähänkin ottelupariin paineitta mailaa puristamatta. Altavastaajan yllätysten tae piilee aina loistavassa maalivahtipelissä, jollainen veräjältä löytyykin. Ratsumiehet kopottelevat kuitenkin jatkoon voitoin 2–0, mikäli eivät sorru ylimielisyyteen.

HCIK, Kaarina – Haukat, Järvenpää

Kaarinassa palattiin päiväjärjestykseen vaisun edelliskauden jälkeen. Runkosarjassa kertyi vain yksi tappio sarjan voittanut Raahea enemmän, mutta otteluita jäi pelaamatta kaksi vähemmän. Sarjakärkeä kaarinalaiset eivät runkosarjan aikana kohdanneet kertaakaan.

HCIK pystyi kääntämään kauden aikana tiukatkin pelit edukseen. Sarjan loppua kohden peli hieman yskähteli, mutta kenraaliharjoitus Porvoossa päättyi kuitenkin komeaan 7–3-vierasvoittoon. HC Indians Kaarinan materiaali on tuttuun tapaan tasaisen vahva. Viime kaudella Forssassa tehoillut Kristian Tikka on ottanut ohjat inkkarileirissä käsiinsä.
Maalilla Pontus Paakkonen pelasi huikean runkosarjan sijoittuessa torjuntapörssin jaetulle ykköspaikalle Henri Tikkasen kanssa.

Järvenpään Haukat on kuulunut Suomi-sarjaan nousemisensa jälkeen alempaan kastiin. Tällä kaudella ryhtiliike on tapahtunut ja etenkin koronatauon jälkeen haukkaparvi on vahvassa nousukiidossa.

Peliin on tullut lisää liikettä ja kaikkea tekemistä leimaa loppuun asti yrittäminen. Näillä aseilla Haukat kampesi itsensä jatkoon suoraan kahdessa ottelussa Seinäjoen S-Kiekkoa vastaan. Samanlaisella peliesityksellä järvenpääläiset saattavat hyvinkin pystyä haastamaan isompansa. Joukkue on hitsaantunut hyvin yhteen, vaikka ulkomaalaisvahvistuksia on peräti kuudesta eri maasta.

Mainio maalivahti Samu Mäkinen luo turvaa alakertaan. Niko Lottanen ja Jussi-Pekka Jokinen kantoivat pääasiallisen tulosvastuun runkosarjassa, mutta onnistumisia tuli taustalta laajalla rintamalla.  

Arvio:
HCIK on materiaaliltaan selvästi edellä. Peli ei tosin ole ollut yhtä vakuuttavalla tasolla kuin alkukauden aikana. Vastaavasti Haukat on pystynyt parantamaan tasoaan, mutta mihin se parhaimmillaankaan riittää kaarinalaisia vastaan? HCIK menee jatkoon, mutta ottelupari saattaa venyä kolmanteen peliin.

D-Kiekko, Jyväskylä – Pyry, Nokia

Jyväskylässä jatketaan siitä mihin viime kaudella jäätiin. Viime keväänä korona katkaisi pelit D-Kiekon johdettua Forssan Palloseuraa voitoin 2–0-välierävaiheessa.
D-Kiekko voitti kaikki kuusi otteluaan koronatauon jälkeen. Mukana 5–1-voitto sarjakärki Raahesta. Maalivahtikaksikko Manu Lähteenmäen ja Antti Makkosen johdolla oma pää pysyi hyvin järjestyksessä. Makkonen tosin purki sopimuksen helmikuussa ja Lähteenmäki sai loppukauden aisaparikseen Matias Vuorenmaan II-divisioonajoukkue Gladiatorsista.
Hyökkäyspäässä kävi melske ja jyväskyläläiset tekivätkin sarjassa eniten maaleja (92) yhdessä Kalajoen JHT:n kanssa. Hyökkäyksen tehokkaimmaksi nousi Patrik Jääskeläinen. Juho Nymanin merkitys joukkueelle korostuu pudotuspelien aikana Joukkue on muutamaa harvaa poikkeusta vaille umpijyväskyläläinen, joka tuskin on ainakaan heikkous.
Takavuosien kestomenestyjä ja Suomi-sarjan mittapuulla mahtiseuroihin lukeutuva Nokian Pyry joutuu lähtemään ottelupariin altavastaajana. Pyry pelasi kaksijakoiset pudotuspelit Kotkan Titaaneja vastaan.
Ensimmäisen ottelun ensimmäisen erän perusteella luvassa oli vuosituhannen teurasjuhlat Pyryn ladottua tauluun parhaimmillaan jo 7–0-lukemat. Titaanit otti kuitenkin nopeasti opikseen ja voitti seuraavan ottelun kotonaan. Nokialla pelattu ratkaiseva kolmas peli venyi jatkoajalle, jonka Pyry vei lopulta nimiinsä.
Titaanit-pelin traumat lienevät sitä luokkaa, ettei niistä välttämättä hevillä toivuta tähän ottelupariin etenkin jos D-Kiekko saa ohjat käsiinsä heti ensimmäisessä ottelussa. Hyökkääjä Waltteri Selimgereiltä vaaditaan johtajuutta. Lisäksi olisi toivottavaa, että ratkaisijoita löytyisi kärkimiesten takaa. Tällaista odotetaan esimerkiksi kanadalaispelaaja Dante Hahnin kohdalla.
Pyryn maalivahtipeli on iso kysymysmerkki. Titaaneja vastaan maalilla torjui Valtteri Kyllinen, jolle kausi on ensimmäinen kokonainen Suomi-sarjassa.
Arvio:
Pyry ei ole enää entisensä. Maalivahtipeli menee jyväskyläläisten eduksi. D-Kiekko pelasi runkosarjan lopun pelottavan vahvasti. Ilmaista lippua välieriin ei ole tarjolla, mutta D-Kiekko tiensä sinne pystynee raivaamaan jopa suoraan kahdessa ottelussa.

JHT, Kalajoki – Karhu HT, Pori

Kalajoella pelataan puolivälierien mielenkiintoisin ottelupari. Kumpikin joukkue kuuluu Suomi-sarjan voittajasuosikkeihin. JHT voitti yhdeksän kymmenestä viime runkosarjapelistään. Ainoa tappio tuli D-Kiekolle. Sen sijaan sarjakärki Raahe-Kiekko kaatui hegemoniaottelussa 5–4.
Junkkarit Hockey Team esitti tsekkihyökkääjä Milan Davidekin johdolla runkosarjassa väkevää hyökkäyspeliä. Davidek mätti huikeat 17 maalia 20 otteluun. Joukkue sai melkoisen määrän lisää kokemusta, kun Tomi Gronoff, 35, ja Sami Markkanen, 46, liittyivät joukkueen vahvuuteen helmikuussa.
Puolustuspään kapeus sekä maalivahtipari Ville Viskarin ja Juho Ratilaisen kyvyt pudotuspeleissä heittävät pieniä kysymysmerkkejä ilmoille.
Karhu HT:n runkosarjavaihe meni hieman alakanttiin, sillä suora välieräpaikka jäi lunastamatta. Loppukausi sujui kuitenkin vahvasti. Viidestä viimeisestä pelistä tuli yksi tappio ja sekin niukasti sarjakakkosta HCIK:ta vastaan.
Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Karhu HT runteli Laser HT:n kahdella rökälevoitolla. Laser HT nousi pudotuspeleihin Giantsin vetäytymisen ansioista.
Mikael Kotkaniemen luotsaama karhulauman kokoonpano on paperilla väkivahva. Liiga-kokemusta löytyy yli 1100 pelin verran. Mika Huhtasalo tekaisi kahdessa pudotuspelissä tehot 6+0. Jesse Huhtala on säästellyt vielä hieman paukkujaan kevään tärkeimpiin koitoksiin. Maalille porilaisilla on heittää joko Veli-Matti Mäkinen tai Kasperi Kotkaniemi.
Arvio:
Karhu HT on joukkue, jota kukaan ei haluaisi vastaansa puolivälierävaiheessa. Porilaisjoukkueen runkosarjasijoituksen ei ole syytä antaa hämätä. JHT:n olisi onnistuttava iskemään heti kotonaan. Markkanen ja Gronoff tuovat kokemuksellaan arvokkaan lisän joukkueeseen. Mahtaako se kuitenkaan riittää loppuun asti? Raadollista on, että tässä parissa putoaa yksi sarjan voittajasuosikeista jo ennen välieriä.

Pistepörssin kärkikaksikko karvaalla tavalla ulos pudotuspeleistä

Hollolan Giantsin heinolalaiskaksikko Niklas Westerlund ja Jesse Peltonen melskasivat pistepörssissä. Parivaljakko nappasi pörssin kärkisijat, Westerlund tehoin 16+13, ja Peltonen lukemin 8+20. Kummankin pisteet syntyivät 16 ottelussa.

Se ei kuitenkaan hollolalaisjoukkuetta lopulta lämmittänyt. Paikka pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle oli jo hyppysissä, mutta pelit siellä jäivät pelaamatta. Runkosarjan loppumetreillä Hollolan kunta laittoi jäähallin ovet säppiin pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Sitä myötä päättyi myös HC Giantsin kausi.

Joukkueen pelaajien turhautumisen voi vain kuvitella kevään parhaimpien hetkien luisuessa pois käsistä.

What do you want to do ?

New mail

» Lähetä palautetta toimitukselle