Ylen Kummola-dokumentti on sekametelisoppa, joka paljastaa rautakanslerin nihkeät välit Teemu Selänteen kanssa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Yle Urheilun toteuttama dokumenttielokuva nostaa esiin Kalervo Kummolan ja Teemu Selänteen vuosikausia sitten tapahtuneen autokolarin, jonka jälkipyykki vaikuttaa yhä kaksikon väleihin.

Sunnuntaina ensi-iltansa Ylellä saanut, sekä myös Yle Areenasta löytyvä, dokumenttielokuva Kummola purkaa viime vuosikymmenien suomalaisen jääkiekon kummisedän Kalervo Kummolan myyttiä ja elämää. Dokumenttielokuvan sijaan kyse on ennemmin pitkästä ja paikoin hyvin poukkoilevasta TV-insertistä.

Yle Urheilun toteuttama tunnin mittainen dokumentti tuntuu alkuun kotikutoiselta, jossa korostuvat Hannu Karpoa muistuttava kertojaääni sekä crocsit jalassa mökkinsä edustalla istuva rautakansleri. Leikkaus taivaalla liitävään kotkaan on jo lähellä ylittää katsojan sietokyvyn. Myöhemmin taivaalla nähdään myös joutsen, Tapio Rautavaaran soidessa taustalla.

Sekavan alun jälkeen dokumentti lähtee lentoon, ainakin hetkeksi. Kummola kertoo vetävästi elämänsä eri vaiheista, joita tukee vanha kuvamateriaali. Hän on hyvä tarinankertoja ja karismaattinen hahmo. 

Kummola toimi kaksitoista vuotta SM-liigan toimitusjohtajana, jota omien sanojensa mukaan johti paikoin kovalla kädellä. Yhteensä 46 vuoden ajan hän työskenteli jääkiekon kotimaisissa ja kansainvälisissä johtotehtävissä. Saavutus on kiistaton ja herättää kunnioitusta.

Dokumentissa todetaan tyhjentävästi, että Kummolan aikana jääkiekko kasvoi Suomen seuratuimmaksi urheilulajiksi. Hän on erään aikakauden ilmentymä.

Kummola muistelee dokumentissa vuoden 1995 MM-kullan aiheuttanutta kansansuosiota. Kuusitoista vuotta myöhemmin, Suomen voittaessa toisen MM-kultansa, Kummola muistelee joukkueenjohtaja Timo Jutilan poissaoloa juhlallisuuksista, johon Kummolalla oli antaa median edustajille eri syy kuin sankarilla itsellään.

Vuoden 2011 maailmanmestaruutta leimasi yleisesti joukkueen juhlinta päihtyneenä, josta Kummola kertoo saaneensa puhuttelun ministeritasolta saakka. Osasyyksi juhlimisen lähtemiselle käsistä Kummola näkee sen, että Finnairilla tarjoiltiin paluulennolla oluen sijasta ainoastaan konjakkia.

Kiirehtien etenevän dokumentin puhutuin paljastus on Kummolan nihkeät välit Teemu Selänteeseen, joka kumpuaa vuoden 1999 autokolariin, josta Selänne sai yli 200 000 markan sakot. Tapaus olisi voinut päättyä murheellisemmin.

Kummola toteaa, että Selänteelle oli perin hankalaa käydä tapausta läpi jälkikäteen. Heidän ystävyytensä on viime vuodet olleet Kummolan mukaan "joulukorttitasolla". Hän tosin muistuttaa, että mikäli kyseessä olisi ollut joku tuntemattomampi pelaaja, eikä Kummolan ystävä, olisi tapaus viety todennäköisesti oikeuteen saakka.

Dokumentti kuvaa ajoittain hienosti aikakauden muutosta. Kummolan mainitsemat pitkät lounaat, jotka alkoivat puoliltapäivin ja päättyivät iltakuudelta, ovat jo historiaa. Kummola ei kiellä, etteikö ravintolaillan aikana olisi syntynyt usein hyviäkin ideoita, mutta korostaa samaan hengenvetoon että aamulla niistä puolet pyyhkiytyi pois.

Oman ansaitun osansa dokumentissa saa myös Kummolan menneisyys televisioviihteen parissa. Hän on ollut taustapiruna muun muassa aikansa hittisarjan Hyvät herrat takana sekä yksi TV-kanava Nelosen perustajista.

Kummolan elämä asettaisi raamit mielenkiintoiselle dokumenttielokuvalle. Ylen Kummola tyytyy valitettavasti olemaan sinne tänne poukkoileva teos, joka muistuttaa ennemmin kavereiden kanssa saunailloissa käytyä puolittaista tarinaniskentää kuin kokonaisvaltaista henkilökuvaa.

Tokkopa tekijöillä tai kohteella on tästä nokan koputtamista, mutta ulkopuolisena katsojana ja Kummolan uraa vuosikymmeniä sivusta seuranneena olisin kaivannut jotain enemmän ja syvempää.

» Lähetä palautetta toimitukselle