Yksi huonoimmista ylivoimista, mutta silti kärjessä − karhulauma Iisalmesta jyrää tasaisesti neljällä kentällä

MESTIS / Artikkeli
Pikkaraisen maila on tehnyt tällä kaudella tuhoa.
Kuva © Janne Falck
Iisalmen Peli-Karhut on ponnistanut sarjan ykkösjoukkueeksi ja isojen joukkoon. Juuri nyt Iisalmessa menee hyvin, mutta onko kyseessä pelkkä sattuma ja kestääkö liito kevääseen?

Iisalmen Peli-Karhut sijaitsee parhaillaan Mestiksen sarjataulukon ensimmäisellä sijalla. IPK on pelannut jopa pelin tai kaksi vähemmän, kuin pahimmat kilpailijat. Tilanne on historiallinen, sillä ennen tätä kautta vastaavaa ei ole Iisalmessa koettu.

Käsittämättömän erikoisen viime kauden johdosta karhulauma ei kerännyt järjettömästi luottoa Mestis-seuraajilta ennen kauden alkua. Jatkoajan oma kausiennakko uskalsi sijoittaa IPK:n kuudenneksi. Seuran oma tavoite oli kotietu pudotuspeleihin.

Miksi IPK on ensimmäisenä?

Tasaiset neljä kenttää ovat tähän pääsyy. IPK saa vyörytettyä pelin jokaisella kentällänsä vastustajan päätyyn. Tämän osoittaa 5 vs. 5 laukaisutasapainoa mittaava corsi%-tilasto, jossa IPK on ensimmäisenä. Tällä hetkellä IPK on tuottanut 204 laukausta enemmän vastustajilleen, kuin vastaanottanut.

Kyse ei ole pelkästä sattumasta. Päävalmentaja Niko Härkönen on saanut luotua aktiivisen pelitavan, jota jokainen haluaa ja pystyy noudattamaan. Kärkisija on tietenkin vaatinut myös sisäistä kasvamista. Suurelle yleisölle tuntemattomat Niki Koskinen ja Ville Sippala ovat hyökkääjistä ottaneet suurta roolia. Kummatkin ovat kärkiosastoa corsi%-tilastossa koko Mestiksen mittapuulla, sekä edistyneiden tilastojen ohella tehneet myös tehopisteitä hyvin.

IPK:n maalivahdit ovat olleet myös erittäin hyviä. Ajottain ailahtelevan puolustuksen takana kaksikko Henri Kiviaho ja Tuomas Tolonen ovat tehneet kaiken mitä ovat voineet. Mikäli pelit olisivat laukausten osalta tasaisempia, luultavasti tämäkin maalivahtikaksikko olisi korkeammalla valtaväestölle tärkeissä veskaritilastoissa.

Erikoistilanteissa IPK on ollut ääripääjoukkue. Ylivoima on kompastellut sarjan toiseksi huonoiten, tosin iisalmelaiset ovat päässet pelaamaan sitä myös toisiksi vähiten. Alivoimalla sen sijaan Niko Härkösen joukot ovat estäneet maalin toisiksi parhaiten kaikista joukkueista.

Mitkä ovat suurimmat uhkakuvat?

IPK:n menestyminen oli perusteltavissa jo ennen kautta materiaalilla. Peli-Karhujen kokoonpano oli ja on edelleen vertailukykyinen mitä tahansa joukkuetta vastaan. Tietenkin pientä pelotetta IPK:n hyökkäyspalapeliin tuo kulmapala Ilkka Pikkarainen. 10 maalia iskeneellä hyökkääjäkonkarilla on sopimuksessaan Liiga- ja ulkomaanoptio. Mikäli iisalmelaiset menettävät Pikkaraisen, on sitä aukkoa vaikea paikata.

Varteenotettava kysymys on myös, kuinka kauan puolustus pystyy venymään? IPK:n kärkipakki Hugo Gallet on ollut KalPan mukana useammassa ottelussa viime viikoilla, eivätkä karhunutut ole saaneet hänen tilalleen vahvistusta. TUTO:sta lainalla olleen Henry Mäntylän pesti päättyy joulutaukoon ja koko kauden laina, Saku Vesterinen, on ollut sairastuvalla jo jonkin tovin.

IPK ei ole vielä saavuttanut kuitenkaan huippuansa. Pelkkää vapaapudotusta Peli-Karhujen kevät siis tuskin tulee olemaan. Kun ylivoima loksahtaa jossain vaiheessa uomiinsa, tulee se tarjoamaan IPK:lle jälleen uusia mahdollisuuksia. Pelaajista se tuskin jää kiinni.

» Lähetä palautetta toimitukselle